• Ucraina susține că a recucerit aproximativ 500 de kilometri pătrați de teritoriu de la forțele rusești în timpul unei contraofensive de două săptămâni.
  • Aceasta este prima estimare cuantificată a progreselor înregistrate de Kiev în sudul țării.
  • ,,Succesele noastre din ultimele două săptămâni sunt destul de convingătoare” , a declarat Natalia Gumenyuk, purtător de cuvânt militar pentru sudul țării.

Armata ucraineană spune că a recucerit de la ruşi 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în două săptămâni de contra-ofensivă în regiunea Herson, venind astfel cu prima estimare în cifre a recuceririlor sale teritoriale în sudul Ucrainei, potrivit France 24.

,,Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi” , a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene.

Potrivit Nataliei Gumeniuk, localităţile Vîsokopillea, Biloghirka, Suhîi Stavok şi Miroliubivka ,,sunt în întregime sub stindard ucrainean„.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Ucraina a anunţat că a recucerit în total circa 3000 de kilometri din mâinile ruşilor, cea mai mare parte în timpul unei contra-ofensive fulgerătoare în nord-est, în regiunea Harkov, forţând trupele Moscovei să se retragă.

În sud, operaţiunea ucraineană, declanşată puţin mai devreme, pare să avanseze mai greu.

Kiril Stremousov, şeful-adjunct al regimului de ocupaţie rus din Herson, a afirmat pentru agenţia de presă RIA Novosti că ,,situaţia este sub controlul” forţelor ruse. ,,O evoluţie ca la Harkov este pur şi simplu imposibilă” , a afirmat el.

Livrările de arme occidentale au permis forţelor ucrainene să oprească înaintarea forţelor ruse, lovind liniile lor logistice, iar în urmă cu două săptămâni să lanseze o contraofensivă amplă în sudul şi nord-estul ţării.