• Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea.
  • Milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană nu au decât acces limitat la electricitate şi căldură.
  • Operatorul reţelei naţionale de electricitate a anunţat că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.

Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia nu au decât acces limitat la electricitate şi căldură, potrivit Reuters.

Operatorul reţelei naţionale de electricitate, Ukrenergo, a anunţat sâmbătă că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că există restricţii privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi în Kiev, pentru mai mult de 100.000″ de consumatori în fiecare dintre regiuni.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Dacă consumul creşte seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea” , a explicat Zelenski în discursul său video cotidian, difuzat în cursul nopţii.

Aceasta arată încă o dată cât de important este acum să economisim energia electrică şi să o consumăm într-un mod raţional” , a spus preşedintele ucrainean, adresându-se concetăţenilor săi.

Serghei Kovalenko, directorul de operaţiuni de la Yasno, compania care furnizează energie electrică Kievului, a declarat că situaţia s-a ameliorat într-o oarecare măsură în oraş, dar rămâne totuşi destul de complicată” . El a indicat că locuitorii capitalei ucrainene ar trebui să aibă curent electric cel puţin patru ore pe zi.

Dacă nu aţi avut ieri (sâmbătă) cel puţin patru ore de energie electrică, scrieţi DTEK Kyiv Electricity Networks, colegii vă vor ajuta să stabiliţi care este problema” , a scris Serghei Kovalenko pe Facebook.

Yasno este una dintre filialele DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina.

Dorim să vă reamintim că fiecare ucrainean care are din nou acces la electricitate trebuie să facă un efort ca şi alţii să poată beneficia de curent, limitându-şi pur şi simplu consumul” , invită operatorul într-un comunicat difuzat pe Telegram.

Ultimul bombardament intens al Rusiei miercuri a provocat cele mai mari pagube de la începerea conflictului, lăsând milioane de ucraineni fără lumină, apă sau căldură.

Rusia susţine că nu vizează populaţia civilă, în timp ce Kremlinul a declarat că loviturile Moscovei asupra infrastructurii energetice sunt o consecinţă a refuzului Kievul de a negocia.

Într-o rară izbucnire publică, Zelenski l-a criticat vineri pe primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru ceea ce a spus că ar fi fost o activitate deficitară în amenajarea adăposturilor de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei care au rămas fără curent şi căldură după atacurile ruseşti.

Ukrenergo a indicat că întreruperile de curent vor continua şi a cerut populaţiei să-şi limiteze consumul de electricitate.

Se aşteaptă ca ninsorile să continue la Kiev, un oraş cu 2,8 milioane de locuitori înainte de război, până la mijlocul săptămânii, în timp ce temperaturile sunt prognozate să se menţină sub zero grade.