• La Sankt Petersburg a fost deschis clubul „Micii Wagneriți” . Clubul a fost deschis la începutul anului 2023, iar prima sa întâlnire a avut loc pe 29 ianuarie.
  • În noiembrie 2022, la Sankt Petersburg a fost inaugurat Centrul Wagner Group, legat de Evgheni Prigojin, om de afaceri rus cunoscut și ca „bucătarul lui Putin” .
  • La 6 februarie 2023, Verkhovna Rada a Ucrainei a recunoscut Grupul Wagner ca organizație criminală internațională.

La Sankt Petersburg, în vestul Rusiei, s-a deschis clubul „Micii Wagneriți” , cu sprijinul grupării de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, potrivit publicației Ukrainska Pravda și The Moscow Time.

La deschidere au fost 20 de participanți, care păreau elevi sau cel mult studenți de anul întâi. Ksenia, în vârstă de 15 ani, organizatoarea evenimentului, le dădea participanților scutire de la școală, dacă aveau nevoie.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Un ofițer din trupele speciale, Viktor Șmarkovski, le-a vorbit tinerilor despre metode de recrutare și hipnoză. „Mulți dintre colegii mei au servit sau încă fac parte din trupele Wagner. Eu m-am implicat în mișcări militare patriotice și în educarea tinerilor de mulți ani. Caut tineri care îndeplinesc câteva criterii: cunosc mai multe limbi, sunt în formă fizică bună și au părinți cu legături în domeniul militar” , a spus Șmarkovski.

Șeful clubului este Alexander Tronin, fost membru al parlamentului tinerilor din Sankt Petersburg, care în luna ianuarie a fost dat afară din Partidul Liberal Democrat din Rusia. Anul trecut, el a absolvit liceul. Postul de șef al clubului i-a fost oferit chiar de fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin” .

„Mi-a spus: există un centru, lucrezi cu tineri, continuă să faci ce făceai și înainte, dar de la zero. Așa că început acest proiect în februarie, deocamdată avem doar idei” , a spus Tronin.

Pentru a deveni membru al „Micilor Wagneriți”, un adept trebuie să-i contacteze pe organizatori pe rețelele sociale, să ducă la sediul Wagner un act de identitate, două fotografii și un CV. Potrivit sursei citate, candidații sunt verificați de serviciul de securitate al grupării Wagner.

La începutul lui martie, clubul are 60 de membri, susține șeful organizației.

Prima întâlnire a grupului a avut loc pe 29 ianuarie, când a participat și Serghei Mironov, președintele partidului O Rusie Dreaptă – Pentru Adevăr. Potrivit organizatorilor, politicianul le-a spus tinerilor că „grupul Wagner este o inițiativă măreață a lui Evgheni Prigojin, pentru că aici aveți o oportunitate de a crea” .

Gruparea Wagner a inaugurat în luna octombrie a anului trecut un sediu în Sankt Petersburg.