• Ministrul Serghei Lavrov a reușit „performanța” de a determina Israelul să plănuiască aprovizionarea Ucrainei cu arme.
  • Israelul, un stat neutru, și-a schimbat radical percepția asupra conflictului ruso-ucrainean după ce Lavrov a făcut o serie de declarații considerate antisemite.
  • Printre altele, Lavrov a spus că Adolf Hitler era la origini evreu și că evreii în general sunt cei mai mari dușmani ai propriului popor.

Ministrul Serghei Lavrov a reușit „performanța” de a determina Israelul să plănuiască aprovizionarea Ucrainei cu arme. Așadar, conform Haaretz, „neutralitatea șubredă a Israelului în acest război va fi mai puțin sigură”, în timp ce autoritățile de la Tel Aviv se gândesc să înarmeze Ucraina în viitorul apropiat.

Publicația israeliană notează că Ucraina va primi, în primă fază, armament defensiv și este o cale lungă până când Israelul ar accepta să livreze inclusiv sisteme de rachete Iron Dome, însă nimic nu este exclus pe termen lung.

Israelul este oricum o țară care ține la neutralitate, astfel că o eventuală decizie de a trimite armament în Ucraina ar fi una istorică, punctează jurnaliștii din Israel.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ministrul de externe israelian Yair Lapid a reacționat dur în urma declarațiilor făcute de Lavrov.

„Comentariile ministrului de externe Lavrov sunt atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o teribilă eroare istorică. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism”, a declarat Lapid.

Dani Dayan, care prezidează situl de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Israel, a declarat că este „complet nefondat” să se spună că Hitler era de origine evreiască și a criticat etichetarea de către Rusia a ucrainenilor drept naziști.

La fel de grav este să-i numești naziști pe ucraineni, în general, și pe președintele Zelenski, în special. Aceasta, printre altele, este o distorsiune completă a istoriei și un afront grav adus victimelor nazismului”, a punctat Dayan.