• Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui.
  • Ucraina şi ţările occidentale au acuzat Rusia că a transformat într-o armă criza alimentară creată de invazia sa în Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.
  • Rusia a dat vina pentru această situaţie pe sancţiunile occidentale împotriva sa şi pe exploatarea minieră a porturilor ucrainene.

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus, sâmbătă, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că partenerii internaţionali lucrează intens pentru a găsi modalităţi de reluare a exportului de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară globală, scrie Reuters.

Johnson, care a vorbit în mod regulat cu Zelenski încă de la începutul invaziei, a declarat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cât de important este să rămână unită comunitatea internaţională în ceea ce priveşte războiul.

El a spus că Marea Britanie va lucra cu partenerii din G7 pentru a face presiuni în vederea realizării unor progrese urgente”, se arată în scriptul convorbirii dintre Johnson şi Zelenski, referitor la exportul de cereale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

„Liderii au căzut de acord asupra paşilor următori şi asupra imperativului ca Rusia să relaxeze blocajul şi să permită căi de transport maritim sigure”, potrivit sursei citate.

Rusia este deschisă la discuții

Totodată, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus sâmbătă liderilor Franţei şi Germaniei în cadrul unei convorbiri telefonice că Rusia este dispusă să discute modalităţi prin care să facă posibilă reluarea de către Ucraina a transporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră, a anunţat Kremlinul.

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui, relatează Reuters.

„În ceea ce o priveşte, Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a declarat Kremlinul.

Acesta a precizat că i-a informat, de asemenea, pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz că Rusia este pregătită să îşi crească exportul de îngrăşăminte şi produse agricole dacă sancţiunile împotriva sa vor fi ridicate.

Ucraina şi ţările occidentale au acuzat Rusia că a transformat într-o armă criza alimentară creată de invazia sa în Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte.

Rusia a dat vina pentru această situaţie pe sancţiunile occidentale împotriva sa şi pe exploatarea minieră a porturilor ucrainene.