• Oficialii din Liov cer donații de sânge, în timp ce victimele sunt în spitale.
  • Zelenski a denunțat atacul cu rachete, acuzând armata rusă că a vizat, în mod deliberat, gara și civilii.
  • Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Ministerul ucrainean al Sănătății, acceptă donații de materiale medicale, inclusiv pachete de gheață, cârje și alte materiale de prim ajutor.

În urma atacului cu rachete rusești asupra unei gări din estul Ucrainei, care adăpostea aproximativ patru mii de persoane, oficialii din Liov cer donații de sânge, în timp ce victimele se îndreaptă spre spitale.

Două rachete rusești au lovit depozitul din Kramatorsk, folosit pentru evacuarea cetățenilor din zona de război. Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a declarat că cel puțin cincizeci de persoane au murit în urma atacului de vineri dimineața.

„Cincizeci de persoane au fost ucise, printre care cinci copii. Avem, acum, un număr atât de mare de victime ca urmare a unui atac cu rachete Tochka-U al trupelor de ocupație rusești asupra gării din Kramatorsk”, a declarat Kyrylenko. „Până în prezent, nouăzeci și opt de persoane au fost spitalizate. Ne așteptăm ca și alte victime să ceară ajutor medical într-o zi sau două, astfel că numărul victimelor va fi în continuă schimbare.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Kyrylenko a mai spus că printre răniți, șaisprezece sunt copii, patruzeci și șase sunt femei și treizeci și șase sunt bărbați. Douăsprezece dintre victime au murit la spital, iar treizeci și opt au murit la gară în timpul atacului.

După atac, Centrul regional de servicii de sânge din Liov a anunțat că este în căutare de donații din toate grupele de sânge pentru a-și aproviziona banca.

În februarie, banca de sânge a întrerupt recoltarea după ce sute de civili s-au oferit voluntari pentru a dona sânge, pe măsură ce numărul soldaților răniți a crescut. Centrul a precizat că sângele donat are un termen de valabilitate limitat de până la treizeci de zile și a încurajat oamenii să sune din timp.

De la atacul din gară, centrul a anunțat că are nevoie de mai mulți donatori pentru a umple rezerva.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunțat atacul cu rachete, acuzând armata rusă că a vizat, în mod delibera,t gara și civilii. Zelenski a declarat că se așteaptă la un răspuns dur la nivel global asupra Moscovei.

„Atacul cu rachete asupra Kramatorsk ar trebui să fie una dintre acuzațiile exprimate la tribunal, care va avea loc cu siguranță”, a declarat Zelenski într-o adresă video. „Toate forțele internaționale vor avea ca scop să identifice cine a dat anumite ordine, de unde au fost lansate rachetele, cine le-a transportat, cine a exprimat ordinul și cum a fost aprobată această lovitură. Răspunderea este inevitabilă”.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Rusiei a dat vina pe Ucraina pentru atacul mortal din gară.

„Forțele armate ucrainene (UAF) au comis o altă crimă de război prin lovirea unei gări din Kramatorsk, controlată de Kiev, cu o rachetă tactică Tochka-U”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei.

Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Ministerul ucrainean al Sănătății, acceptă donații de materiale medicale, inclusiv pachete de gheață, cârje și alte materiale de prim ajutor.