• Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au emis joi o declarație comună în ajunul aniversării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Grupul a precizat că Ucraina este parte a familiei noastre europene”.
  • Ambasadorii Uniunii Europene au ajuns aproape de acord asupra unui alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 24:00

SHOWBIZUL PE ORA UCRAINEI

„Ne gândim la tine, îți trimitem dragoste, îți trimitem puterea noastră, rugăciunile noastre și te păstrăm mereu în inimile noastre” , spune actrița laureată a Oscarului Julia Roberts.

Matt Damon transmite un mesaj de „iubire, respect și solidaritate cu toți frații și surorile noastre din Ucraina” . Cântăreața și actrița Barbra Streisand dă asigurări că ucrainenii vor fi susținuți „atâta timp cât va fi nevoie” .

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Ethan Hawke, un al treilea actor și scenarist, le spune ucrainenilor: „Voi luptați pentru noi toți” . „Forța va fi mereu cu tine” , promite Mark Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în saga „Războiul Stelelor” .

UPDATE 23:00

Lula da Silva doreşte să fie mediator în conflictul ruso-ucrainean

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a reafirmat vineri intenţia de a forma un grup de ţări care să lucreze la negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, la un an după începerea conflictului, notează AFP.

,,Este urgent ca un grup de ţări care nu sunt implicate în conflict să-şi asume responsabilitatea de a restabili pacea” , a scris pe Twitter şeful statului brazilian.

Lula da Silva a menţionat deja această idee a unui „grup de pace” la finalul unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, pe 30 ianuarie, la Brasilia.

Adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin a afirmat joi că Moscova studiază această propunere.

,,Am luat notă de declaraţiile preşedintelui brazilian cu privire la o posibilă mediere pentru a găsi modalităţi de a evita o escaladare în Ucraina”, a declarat ministrul adjunct într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS.

,,Examinăm aceste iniţiative, în special datorită poziţiei echilibrate a Braziliei” , a adăugat el.

Lula da Silva, 77 de ani, a refuzat recent să trimită muniţie în Ucraina, spunând că Brazilia este „o ţară a păcii”.

Anul trecut, el a fost criticat pentru că a declarat revistei Time că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este „la fel de responsabil” pentru conflict ca şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a subliniat vineri într-un articol de opinie publicat în cotidianul Estado de S.Paulo că Brazilia nu are o ,,soluţie gata pregătită”, dar că este „deschisă dialogului cu ţările care doresc să găsească un acord” pentru a pune capăt luptelor din Ucraina.

Brazilia participă în calitate de observator la cel de-al doilea exerciţiu naval implicând Africa de Sud, China şi Rusia, care a început miercuri în largul portului Durban, cel mai mare din Africa de Sud la Oceanul Indian, şi a Golfului Richards, la aproximativ 180 de kilometri mai la nord. 

UPDATE 22:00

Serviciile secrete americane sugerează că guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone și muniție pentru a le folosi în Ucraina, au declarat pentru CNN trei surse familiare cu aceste informații.

Se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală, au precizat sursele, dar negocierile dintre Rusia și China cu privire la prețul și domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfășurare.

De la invadarea Ucrainei, Rusia a cerut în mod repetat drone și muniție din partea Chinei, au spus sursele, iar conducerea chineză a dezbătut activ în ultimele luni dacă să trimită sau nu ajutorul letal.

Oficialii americani au colectat în ultimele săptămâni informații care sugerează că China înclină spre furnizarea echipamentelor.

Săptămâna trecută, SUA și aliații săi au început să avertizeze în mod public cu privire la potențialul sprijin militar al Chinei pentru Rusia, într-un efort de a descuraja Beijingul să meargă mai departe cu acest lucru și să devină un paria pe scena mondială, au declarat oficialii americani.

Furnizarea de drone și muniție – care ar fi probabil pentru arme de calibru mic, cum ar fi armamentul de mână, mai degrabă decât pentru artileria mai mare, au declarat sursele – ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Chinei pentru Rusia, care până în prezent s-a limitat în mare parte la companiile chinezești care furnizează echipamente neletale, cum ar fi căști, veste antiglonț și imagini prin satelit.

Consiliul Național de Securitate al SUA și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze, iar CNN a solicitat ambasadelor Chinei și Rusiei la Washington să comenteze.

Publicația germană Der Spiegel a raportat prima dată că China ar putea furniza drone de atac Rusiei.

Ce a declarat China în mod public: Întrebat vineri despre potențiala vânzare de echipamente letale Rusiei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat: „China a adoptat întotdeauna o abordare prudentă și responsabilă în ceea ce privește exporturile militare și nu furnizează vânzări de arme către zone de conflict sau beligeranți”.

Înaltul diplomat chinez Wang Yi a răspuns acuzațiilor Statelor Unite la începutul acestei săptămâni, afirmând că poziția Chinei cu privire la Ucraina ,,poate fi exprimată simplu ca fiind promovarea discuțiilor de pace” .

De asemenea, China a publicat vineri un document de poziție în care solicită reluarea discuțiilor de pace privind războiul din Ucraina, față de care oficialii americani rămân foarte sceptici.

Yi a vizitat Rusia în această săptămână, iar președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în următoarele luni.

De ce ar putea conta pentru Rusia: Moscova a achiziționat sute de drone cu capacitate de armament din Iran în ultimele luni, dar le consumă rapid cu atacuri repetate asupra infrastructurii și zonelor civile ucrainene.

Iar luptătorii ruși sunt atât de săraci în muniție încât Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a publicat săptămâna aceasta fotografii cu câteva zeci de luptători Wagner morți și a dat vina public pentru moartea lor pe incapacitatea Ministerului rus al Apărării de a le furniza suficientă muniție.

UPDATE 21:00

Asistenții WH pentru politica de imigrare vor părăsi în curând postul

Doi consilieri de la Casa Albă pentru politica de imigrație urmează să își părăsească posturile, în timp ce administrația Biden se pregătește să introducă noi măsuri de control la frontieră după ce titlul 42 se va încheia, a relatat vineri Politico, citând surse familiare cu acest subiect.

Potrivit surselor, Lise Clavel, adjunctul asistentului președintelui și consilier principal pentru migrație, își va părăsi postul la 1 martie, în timp ce Leidy Perez-Davis, asistentului special al președintelui pentru imigrație, a fost rugată să își amâne planurile de plecare și acum este de așteptat să își ia rămas bun peste câteva luni.

Anunțul vine pe fondul criticilor venite din partea unor democrați și a unor avocați ai imigranților care susțin că ultima politică, care îi împiedică pe unii imigranți să solicite azil dacă trec ilegal frontiera sau nu solicită un adăpost sigur în afara SUA, reflectă mentalitatea fostului președinte american Donald Trump.

UPDATE 20:00

Șeful ONU descrie ,,iadul” provocat ucrainenilor în ultimul an

Moarte, distrugeri, violențe sexuale, ,,dispariții forțate”… Mai mulți membri ai Consiliului de Securitate au insistat vineri asupra suferințelor la care sunt supuși ucrainenii de un an, secretarul general al ONU rezumându-le în câteva cuvinte: ,,viața lor este un adevărat infern” .

Invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu un an astăzi ,,a provocat moarte, distrugeri și strămutări la scară masivă” , cauzând ,,suferințe de nedescris” , a declarat Antonio Guterres în fața Consiliului de Securitate, care a ținut un minut de reculegere pentru a marca această aniversare.

,,Viața este un iad pentru poporul ucrainean” , a spus secretarul general.

De exemplu, ,,aproximativ 17,6 milioane de persoane, adică aproape 40% din populație, au nevoie de asistență umanitară și de protecție”, iar 40% dintre oameni nu au ce mânca, a precizat el.

,,Războiul a declanșat în Europa o criză a migrației fără precedent în ultimele decenii”, cu peste opt milioane de refugiați în întreaga Europă și peste cinci milioane de persoane strămutate în interiorul țării.
Iar ,,mai mult de jumătate dintre copiii ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele” , a adăugat el, subliniind riscurile de ,,violență, abuz și exploatare” ale unora dintre acești copii separați de familiile lor.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a documentat, de asemenea, ,,zeci de cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților, femeilor și fetelor în timpul conflictului”, precum și ,,sute de cazuri de dispariții forțate și de detenție arbitrară a civililor”. ,,Infrastructura a fost afectată: sistemele de apă, energie și încălzire au fost distruse, în mijlocul unei ierni geroase” , a declarat Guterres.

,,Un an de suferințe inumane pentru poporul ucrainean, a cărui rezistență și curaj sunt de admirat”, a comentat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, ,,Un an de abuzuri, execuții, bombardamente împotriva civililor, tortură, violuri, răpiri și deportări de copii.

,,Cel puțin 6.000 de copii ucraineni au fost răpiți și mutați în Rusia” , a adăugat secretarul de stat american Antoni Blinken.

,,Zi după zi, cu aceste atrocități rusești, este ușor să devenim anesteziați de oroare, să ne pierdem capacitatea de a fi șocați și indignați. Dar nu putem lăsa crimele Rusiei să devină noua normalitate” , a adăugat el, sperând că cei responsabili vor fi trași la răspundere.

,,Ucraina nu este o victimă” , a răspuns ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. ,,Nu putem accepta un cuib de viespi rusofobe la granițele noastre” , a adăugat el.

Ieri, Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se cere o pace ,,dreaptă și durabilă” și se solicită retragerea imediată a trupelor rusești din Ucraina.

Consiliul de Securitate, în cadrul căruia Rusia are drept de veto, nu a luat nicio decizie pe această temă, în ciuda a peste 40 de reuniuni într-un an.

UPDATE 19:00

Volodimir Zelenski spune că are în plan o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, după ce Beijingul a făcut propuneri pentru o soluționare a conflictului cu Moscova.

,,Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Va fi important pentru securitatea globală. China respectă integritatea teritorială și trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia părăsește teritoriul Ucrainei” , a declarat Volodimri Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.


Washington: Legăturile militare dintre Iran și Rusia se extind

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri reporterilor că Washingtonul consideră că cooperarea militară dintre Iran și Rusia s-a ,,extins” .

,,Când am vorbit despre această relație de apărare în creștere între Iran și Rusia, despre faptul că eram îngrijorați că va merge în ambele sensuri, aceste îngrijorări se concretizează cu siguranță” , a declarat Kirby.

Oficialul american a explicat că Teheranul a trimis ,,artilerie și rachete de tancuri pentru ca Rusia să le folosească în Ucraina”, iar acum caută să cumpere de la Moscova elicoptere de atac, radare și instructori de luptă. Kirby a adăugat că Rusia a oferit Iranului o cooperare ,,fără precedent” în domeniul apărării.


Rusia ,,apreciază” eforturile Chinei de a pune capăt conflictului

Rusia afirmă că ,,apreciază” eforturile Chinei de a pune capăt conflictului din Ucraina, dar insistă că trebuie să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică.

,,Împărtășim considerațiile Beijingului” , a declarat ministerul rus de externe într-o declarație, dar a precizat că Kievul ar trebui să ,,recunoască noile realități teritoriale” , în timp ce propunerile Beijingului includ respectarea ,,integrității teritoriale” a Ucrainei.

UPDATE 18:00

Necesar

Volodimir Zelenski consideră că este ,,necesar” să ,,lucreze” cu China pentru a rezolva conflictul, care durează de un an până în prezent.

Premierul ungar Orban face din nou apel la încetarea focului

Premierul ungar Viktor Orban, care a criticat în repetate rânduri ,,războiul indirect” al Europei împotriva Rusiei, a lansat un nou apel la încetarea focului în conflictul din Ucraina, care durează de un an.
,,Nu suntem naivi. Știm că perspectivele pentru un acord de pace acceptabil pentru ambele părți sunt slabe” , a scris liderul pe Twitter.

,,Dar primul pas este, cu siguranță, negocierea unei încetări a focului. Aceasta este singura modalitate de a salva vieți” , a insistat el.

De la începutul invaziei din Ucraina, guvernul ungar a menținut o poziție ambiguă, abținându-se să îl critice pe președintele rus.
Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului și face apel în mod regulat la negocieri de pace, acuzând în același timp impactul economic al sancțiunilor Bruxelles-ului.

În discursul său anual privind starea națiunii, ținut sâmbătă, 18 februarie, el a pledat pentru menținerea relațiilor economice cu Rusia, de care Ungaria este foarte dependentă din punct de vedere energetic.

Spre deosebire de majoritatea partenerilor săi europeni, Viktor Orban nu a vizitat niciodată Ucraina de la începutul războiului. Relațiile cu vecinul său sunt tensionate de mult timp, în special în ceea ce privește soarta Transcarpaților, o regiune ucraineană care a fost sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial și care găzduiește o importantă minoritate maghiară.

Co-producere

Polonia și Statele Unite ale Americii discută despre producția comună de muniție, au declarat vineri, 24 februarie, autoritățile poloneze.


Kiev Road – O nouă stradă la Londra

Centrul Londrei are o stradă cu numele capitalei Ucrainei. Consiliul local Westminster a anunțat astăzi strada – Kyiv Road – pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Noua adresă va denumi o secțiune a Bayswater Road și se află la o distanță mică de ambasada Rusiei.

UPDATE 17:00

Minute de tăcere

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a păstrat un minut de reculegere la prima aniversare de la începutul invaziei soldaților ruși în Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respectat, de asemenea, un moment de reculegere pentru ,,jurnaliștii uciși” de la începutul conflictului.


Cel puțin 15 persoane au fost reținute la Sankt Petersburg pentru proteste în sprijinul Ucrainei

La Sankt Petersburg, au fost reținute cel puțin 15 persoane care au venit să depună flori la monumentul lui Taras Șevcenko în semn de susținere a Ucrainei, relatează OVD-Info, potrivit BBC.

Una dintre persoanele reținute la Sankt Petersburg a declarat că a fost acuzată de un articol privind încălcarea restricțiilor privind coronavirusul (articolul 20.6.1 din Codul de infracțiuni administrative).

De asemenea, se raportează că cel puțin trei femei au fost reținute la Moscova, în apropierea monumentului Lesiei Ukrainka.

Alte trei persoane au fost reținute în Ekaterinburg – tot la mitingurile de depunere de flori.

Rețineri au loc și în alte orașe din Rusia – Irkutsk, Korolev, Barnaul și altele.

Ucraina respinge planul de pace al Chinei, vrea revenirea la frontierele din 1991

Administraţia Volodimir Zelenski a respins, vineri, planul de pace elaborat de China, condiţionând orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.

,,Orice «plan de pace» bazat doar pe un armistiţiu, cu rezultatul unei noi linii pentru delimitare şi cu o continuare a ocupaţiei teritoriului ucrainean nu înseamnă pace, ci ar fi îngheţarea războiului, înfrângerea Ucrainei şi noi faze ale genocidului Rusiei. Poziţia Ucrainei este cunoscută – retragerea trupelor ruse la frontierele fixate în anul 1991″, a declarat, prin Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski.

Ministerul chinez de Externe a publicat vineri, în contextul marcării unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect privind un ,,plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul propune un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării ,,suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale” .

În acelaşi timp, China insistă pentru tratarea cu seriozitate a ,,intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor” , sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

,,Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control” , subliniază Beijingul, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

China sprijină deschis Rusia pe hârtie

Documentul prezentat de China ,,nu este un plan de pace” , afirmă Josep Borrell. Într-un document în 12 puncte publicat vineri, China a cerut Rusiei și Ucrainei să poarte discuții de pace și a respins orice utilizare a armelor nucleare.

,,Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil” pentru o ,,soluție pașnică” , a declarat Ministerul chinez de Externe.


Spioni ruși

Uniunea Europeană trebuie să înăsprească controlul vizelor și securitatea la frontiere pentru a împiedica spionii ruși să intre în spațiul Schengen, a declarat vineri comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Ylva Johansson a declarat la Atena, în cadrul unei conferințe privind controlul frontierelor, că președintele rus Vladimir Putin ,,vrea, de asemenea, să distrugă Uniunea Europeană… Noi suntem o amenințare pentru el, avem democrație, libertate, prosperitate” .

,,Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză și de mai multă securitate la frontierele noastre”, a adăugat ea. Un nou sistem de schimb de informații în cadrul spațiului Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson.

UPDATE 16:00

La Tbilisi a avut loc o acțiune anti-război de amploare

Activiștii au confecționat o lumânare în culorile steagului ucrainean din 8000 de rațe de hârtie. Numărul de rațe corespunde numărului estimat de morți conform ONU

Organizatorii au desfășurat acțiunea în semn de doliu pentru cei care au murit în timpul războiului din Ucraina.

Foto: Vitaliy Malyshev și Fedor Khudokormov/

Suedia va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat vineri că Suedia va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina, printre alte arme, potrivit Baha.

,,Pachetul militar de astăzi include și alte componente de apărare aeriană. Vom continua să ajutăm Ucraina să câștige războiul” , a declarat premierul pe Twitter.

Suedia se alătură astfel unui grup de țări care au dat undă verde pentru trimiterea acestui model de tancuri de luptă către Kiev; printre acestea se numără Germania, Polonia și Spania.


Steagul ucrainean a fost instalat în Sevastopol/ Crimeea, relatează Crimeea Partizan Telegram Channel.

Departamentul de Stat SUA impune sancțiuni împotriva șefilor a zeci de regiuni rusești și a nouă miniștri, inclusiv șefii Ministerului Culturii, Ministerului Situațiilor de Urgență, Ministerului Sportului, Ministerului Energiei și Ministerului Științei.

Departamentul de Stat impune, de asemenea, restricții de viză pentru 1.219 membri ai forțelor armate ruse


Departamentul de Comerț al SUA a pus pe lista neagră 10 organizații cu sediul în Federația Rusă, China și o serie de alte țări

Departamentul de Comerț al SUA extinde sancțiunile împotriva Federației Ruse și Belarusului, inclusiv introducerea de restricții la export.

De asemenea, Ministerul Comerțului a înăsprit restricțiile la export asupra Iranului, presupus din cauza furnizării de drone rusești, și a adăugat încă 76 de organizații din Federația Rusă pe lista sa neagră.


Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Franța promite un ajutor de un milion de euro sportivilor ucraineni

Franța „va elibera un ajutor specific de un milion de euro” în favoarea sportivilor ucraineni în vederea Jocurilor Olimpice și Paralimpice Paris-2024, a anunțat vineri ministrul Sportului, Amélie Oudéa-Castéra, la un an de la zi după începerea invazia rusă a Ucrainei.

„Ministerul meu va elibera un ajutor specific de un milion de euro pentru a permite delegației ucrainene care va participa la aceste Jocuri Olimpice și Paralimpice să fie cât mai bine pregătită posibil”, a spus ministrul în timpul unei întâlniri la Liévin (Pas-de-Calais). ) cu sportivi ucraineni.

„Vrem ca Ucraina să fie întruchipată în cel mai frumos mod” în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, a adăugat ministrul.

UPDATE 15.20

Guvernul Chinei a făcut apel la discuții de pace între Ucraina și Rusia, îndemnând în același timp toate părțile să evite escaladarea nucleară și să pună capăt atacurilor asupra civililor, într-o declarație care pare să mențină poziția Beijingului potrivit căreia Occidentul alimentează conflictul.

UPDATE 15.00

Japonia ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu măsurile luate de alte țări din Grupul celor Șapte (G7), a declarat premierul Fumio Kishida.

Vorbind înaintea unei convorbiri cu alți lideri G7 și cu președintele Volodimir Zelenski, programată în cursul zilei de astăzi, Kishida a declarat că va prezenta noi idei de sancțiuni, dar nu a oferit detalii.

În cadrul unei conferințe de presă pentru a marca prima aniversare a invaziei Rusiei, Kishida a declarat că Moscova refuză să-și schimbe poziția de linie dură.

UPDATE 14.30

Invazia Ucrainei a stârnit interesul publicului britanic pentru învățarea limbii acestei țări, iar Universitatea din Sheffield a lansat noi cursuri pentru studenți și public, asistate de cadre universitare din Lvov.

Universitatea spune că orele de inițiere în limba și cultura ucraineană pentru public sunt primele de acest gen din Marea Britanie. De asemenea, universitatea va oferi un curs accelerat de ucraineană pentru studenții care studiază limbi slave la școala de limbi moderne din Sheffield.

UPDATE 14.00

O serie de instituții media rusești controlate de stat au primit instrucțiuni să nu citeze declarațiile făcute de fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, potrivit unui raport.

Prigozhin, care este unul dintre cei mai cunoscuți asociați ai lui Vladimir Putin, și-a petrecut o mare parte din ultima săptămână criticând public liderii militari de top ai Rusiei, acuzându-i de înaltă trădare și spunând că au refuzat să îi furnizeze muniții în încercarea de a-i anihila forța de luptă.

UPDATE 13.40

Declarația principală a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse:

  • Federația Rusă avertizează Ucraina și țările NATO împotriva pașilor aventuroși către Pridnestrovie din cauza situației în creștere;
  • Federația Rusă este în favoarea rezolvării oricăror probleme legate de Pridnestrovie prin mijloace politice și diplomatice;
  • Trupele Federației Ruse vor răspunde adecvat în cazul unei provocări a Kievului în legătură cu Pridnestrovie;
  • Orice acțiuni care amenință forțele de menținere a păcii ruși în Transnistria vor fi considerate un atac asupra Federației Ruse.

UPDATE 13.30

Rusia avertizează SUA, NATO și Ucraina împotriva mișcărilor aventuroase pe fondul acumulării de trupe și echipamente ucrainene în apropierea frontierei transnistrene, anunță Ministerul rus de Externe

UPDATE 13.00

China nu are prea multă credibilitate în negocierile de pace, spune NATO

Apelul Chinei la negocieri de pace între Ucraina și Rusia nu are prea multă credibilitate”, a declarat secretarul general al NATO, care l-a avertizat pe președintele Xi Jinping să nu furnizeze arme mașinăriei de război a Kremlinului.

În timpul unei vizite în Estonia, Jens Stoltenberg a fost întrebat despre documentul de poziție în 12 puncte al Chinei cu privire la Ucraina, care solicită comunității internaționale să creeze condiții și platforme” pentru reluarea negocierilor.

Stoltenberg a declarat reporterilor: China nu are prea multă credibilitate, deoarece nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei și, de asemenea, a semnat cu doar câteva zile înainte de invazie un acord între președintele Xi și președintele Putin privind un parteneriat fără limite cu Rusia”.

UPDATE 12.30

SUA au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei și a susținătorilor săi, inclusiv a companiilor chineze, pentru a-și demonstra hotărârea la prima aniversare a invaziei rusești la scară largă.

Pachetul de asistență militară va include mai multe sisteme noi de drone și sisteme antidronă pe care SUA nu le-au pus la dispoziție până acum, precum și echipamente pentru a ajuta Ucraina să contracareze războiul electronic rusesc.

Printre noile drone se numără Switchblade -600, o versiune mai mare decât cea furnizată deja a acestei muniții sau dronă kamikaze, precum și CyberLux K8, Altius-600 și Jump-20, care poate fi folosită pentru supraveghere sau adaptată pentru a transporta bombe.

De asemenea, SUA vor trimite mai multe muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) și tunurile obuziere de 155 mm pe care Washingtonul le-a furnizat în cursul anului.

UPDATE 12.00

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a emis un mesaj cu ocazia primei aniversări a conflictului din Ucraina, în care a lăudat curajul și rezistența remarcabile” ale poporului acestei națiuni.

PA Media relatează că Charles a spus în mesajul său: A trecut deja un an de când poporul ucrainean a suferit inimaginabil din cauza unui atac total neprovocat asupra națiunii lor. Ei au dat dovadă de un curaj și o rezistență cu adevărat remarcabile în fața unei astfel de tragedii umane. Lumea a privit cu groază la toată suferința inutilă provocată ucrainenilor, pe mulți dintre ei am avut marea plăcere să îi întâlnesc aici, în Marea Britanie, și, într-adevăr, în întreaga lume, din România până în Canada”.

UPDATE 11.30

Premierul polonez vizitează Kievul cu ocazia aniversării războiului

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a călătorit la Kiev, unde a depus o coroană de flori la zidul memorial al victimelor războiului, a anunțat agenția de presă de stat PAP.

Faptul că Moraziecki vizitează Kievul în ziua aniversării – când mulți au prezis atacuri rusești asupra Ucrainei – arată cât de apropiate au devenit Polonia și Ucraina în ultimul an.

UPDATE 11.10

Ucraina plănuiește o contraofensivă – ministrul Apărării

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că forțele țării fac planuri pentru a împinge trupele rusești afară din țară la un an după ce Rusia a lansat invazia la scară largă.

UPDATE 10.00

Medvedev spune că Rusia este pregătită să meargă până la granița cu Polonia în cazul victoriei din Ucraina

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a promis că țara sa va ieși victorioasă din ofensiva din Ucraina și că este pregătită să lupte până la granița cu Polonia pentru a contracara amenințările”.

Victoria va fi obținută”, a declarat Medvedev pe Telegram: De aceea este atât de important să atingem toate obiectivele operațiunii militare speciale. Să respingem cât mai departe posibil granițele amenințărilor la adresa țării noastre, chiar dacă acest lucru este până la granițele Poloniei”.

UPDATE 09.00

NATO afirmă că eforturile Rusiei de a înfrânge hotărârea Ucrainei eșuează

NATO s-a declarat hotărât” în sprijinul Ucrainei și a declarat că eforturile Rusiei de a înfrânge hotărârea curajosului popor ucrainean eșuează”.

Într-o declarație emisă la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, NATO a mai spus că Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului său ilegal”, care are un impact asupra aprovizionării globale cu alimente și energie, și să răspundă pentru crimele sale de război”.

UPDATE 08.00

Biden laudă curajul” Ucrainei la aniversarea războiului

Putin a întâlnit curajul Ucrainei și voința de fier a națiunilor de pretutindeni”, a declarat președintele american Joe Biden la aniversarea războiului Rusiei în Ucraina.

El a adăugat că NATO este mai puternică și mai unită ca niciodată”, în ciuda încercării lui Putin de a fractura și diviza”.

UPDATE 07.00

Atât Rusia, cât și Ucraina se confruntă cu o penurie de muniție, susține președintele Eurasia Group

Războiul dintre Rusia și Ucraina este caracterizat de o lipsă de muniție, a declarat președintele Eurasia Group, Cliff Kupchan, la emisiunea Squawk Box Asia” de la CNBC.

Furnizarea de către China a muniției de care Rusia duce lipsă ar putea înclina … războiul în favoarea Rusiei”, a spus Kupchan. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt atât de îngrijorat și concentrat pe China în acest moment”, a adăugat el.

Între timp, principala preocupare” a guvernului american este de a aduce mai multă muniție ucrainenilor, care sunt pe sfârșite, a spus Kupchan.

UPDATE 06.00

China reiterează apelul pentru încetarea focului între Ucraina și Rusia

China și-a reiterat apelul pentru discuții de pace și încetarea focului între Rusia și Ucraina

Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și pentru a ajunge în cele din urmă la o încetare a focului cuprinzătoare”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație.

China a adăugat că sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică în a juca un rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice”.

UPDATE 05.00

Ambasada SUA la Kiev lansează avertismente la împlinirea unui an de la războiul cu Rusia

Departamentul de Stat i-a avertizat pe cetățenii americani în legătură cu o amenințare mai mare de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, în ajunul aniversării unui an de la războiul cu Rusia.

Ambasada SUA la Kiev îi îndeamnă pe cetățenii americani să respecte alarmele aeriene, să se adăpostească în mod corespunzător, să urmeze îndrumările autorităților locale” și să ia alte măsuri de siguranță.

UPDATE 04.00

Zelenski susține că o întâlnire cu China este de dorit

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu a văzut încă un plan chinezesc pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, dar că ar saluta discuțiile cu Beijingul.

China, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că își va expune poziția privind soluționarea conflictului din Ucraina prin mijloace politice într-un document care va lua în considerare integritatea teritorială, suveranitatea și preocupările de securitate.

UPDATE 03.00

Rusia este de acord să ofere grupării de mercenari mai multe muniții după scandal, spune șeful Wagner

Evgheni Prigojin, fondatorul forței de mercenari Wagner Group din Rusia, a declarat că a fost trimisă muniția atât de necesară pentru trupele sale, după o dispută publică în care a acuzat conducerea militară de trădare.

Prigozhin publicase miercuri o imagine macabră cu zeci de oameni despre care a spus că au fost uciși pentru că comandanții, inclusiv ministrul Apărării Serghei Shoigu și șeful Statului Major General Valeri Gerasimov, au reținut muniția pentru a-i face în ciudă. Niciunul dintre bărbați nu a comentat, dar ministerul a respins acuzația.

UPDATE 02.00

Ucraina va propune o prelungire cu un an a Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră și redeschiderea unui port suplimentar

Ucraina va propune Turciei și Națiunilor Unite extinderea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră pentru a include portul maritim Nikolaev.

Ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Iuriy Vaskov, a declarat că, prin blocarea porturilor ucrainene, Rusia încalcă convențiile internaționale privind transportul maritim. El a făcut apel la comunitatea internațională să intervină și să restabilească accesul navelor ucrainene la mare.

În plus, Vaskov a declarat că Ucraina va insista asupra creșterii numărului de echipe de inspecție pentru a elimina numărul mare de nave care așteaptă să fie inspectate. Ucraina a acuzat anterior Rusia că a creat un număr mare de nave restante.

UPDATE 01.00

UE nu reușește din nou să ajungă la un acord privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, discuțiile vor fi reluate vineri

Țările Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care intenționau să le pună în aplicare vineri, cu ocazia aniversării unui an de la invazia Moscovei în Ucraina, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Cele 27 de țări ale UE trebuie să cadă de acord în unanimitate pentru a introduce sancțiuni. Sursele au precizat că Polonia blochează pachetul din cauza unor propuneri de excepții la o interdicție privind importurile de cauciuc sintetic rusesc în UE.

Diplomații polonezi au spus că scutirile sunt atât de mari încât ar face ca sancțiunile să fie ineficiente. Alte surse au declarat că scutirile au fost propuse pentru a face față Italiei, susținută de Germania.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au emis joi o declarație comună în ajunul aniversării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Ne vom asigura că Ucraina prevalează, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional sunt restabilite, că Ucraina este reconstruită și că se face dreptate. Până în acea zi, nu ne vom odihni”, se arată în declarația Consiliului European.

Grupul a precizat că Ucraina este parte a familiei noastre europene”.

Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere politic, economic, umanitar, financiar și militar, inclusiv prin achiziții rapide și coordonate din partea industriei europene”, se arată în declarație.

Vom sprijini, de asemenea, reconstrucția Ucrainei, pentru care ne vom strădui să folosim activele rusești înghețate și imobilizate în conformitate cu legislația UE și internațională. Vom spori în continuare presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune. În acest scop, vom adopta un al zecelea pachet de sancțiuni și vom lua măsuri împotriva celor care încearcă să ocolească măsurile UE”, a continuat comunicatul.

CNN a relatat joi că ambasadorii Uniunii Europene au ajuns aproape de acord asupra unui alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, deși „cu excepția unui element care trebuie încă clarificat”, potrivit unui diplomat UE. Steaguri ucrainene au fost ridicate în fața instituțiilor Uniunii Europene din Bruxelles joi, în ajunul aniversării, potrivit unui tweet al șefei UE, Ursula von Der.