- Preşedintele Uniunii Africane Macky Sall i-a spus vineri omologului său rus, Vladimir Putin, că țările din Africa au devenit victime ale războiului din Ucraina în condițiile în care nu mai au acces la cereale.
- Secretarul general Antonio Guterres a declarat că Națiunile Unite sunt „angajate în efortul umanitar”, dar, în cele din urmă, vor fi necesare negocieri și dialog pentru a rezolva conflictul.
- Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre Putin de care a spus că „a făcut o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie” și în acest context a menționat o posibilă vizită la Kiev.
ORA 24:00
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a spus că este „greu de prezis când se va termina războiul, dar proiecția mea optimistă este că acesta s-ar putea termina până la sfârșitul anului”.
Reznikov a vorbit la forumul GLOBSEC-2022 de la Bratislava, Slovacia.
El a spus că forțele de apărare ucrainene „au nevoie în continuare de arme grele, în primul rând MLRS, precum și alte artilerie, tancuri, sisteme antinavă, sisteme fără pilot, rachete și apărare aeriană”.
,,Avem nevoie de ele în cantități proporționale cu amploarea amenințărilor. Ucraina s-a aflat într-o stare de război fără sprijin adecvat din partea lumii democratice”, a spus el.
ORA 23:00
În această zi Ermitajul Tuturor Sfinților din regiunea Donețk a fost incendiat la Lavra din Svyatogorsk. Acesta a luat foc ca urmare a atacurilor rusesti.
De asemenea, la mijlocul zilei, trei călugări au fost uciși de bombardamentele rusești. Slujbele au fost obligate să se țină în subsol. Tirurile de artilerie și ,,atacurile” obuzelor rusești sunt constante în Lavra. Și este una dintre cele trei lavre din Ucraina. Aceasta este Lavra Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe care Moscova o consideră încă legată de Biserica Ortodoxă Rusă.
Cu toate acestea, armata rusă nu se lasă descurajată. Ei sunt gata să dea foc la tot – bisericile ortodoxe ca și orice altceva în Ucraina.
În Donețk, până la 10 persoane au fost rănite în urma unor explozii în orașul ocupat de Rusia.
ORA 22:00
Orașul cheie din estul Severodonețk continuă să se confrunte cu lupte intense, Ucraina declarând că forțele sale au recucerit o parte a orașului. Rusia, însă, susține că mai multe unități ucrainene se retrag.
„Armata rusă își aruncă toată puterea în această direcție”, a spus guvernatorul regional.
O biserică de la o renumită mănăstire din estul Ucrainei, Sviatohirsk Lavra, a fost incendiată. Ucraina dă vina pe bombardamentele rusești, dar Rusia a acuzat forțele ucrainene în retragere că au declanșat incendiul.
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat din nou împotriva umilirii Rusiei, după ce a îndemnat Occidentul în mai să nu cedeze „ispitei umilinței și nici spiritului de răzbunare”. Macron spune că rolul Franței este de „putere de mediere” între Ucraina și Rusia.
Trupele ruse continuă să bombardeze zonele rezidențiale din Mykolaiv, cu trei persoane ucise în atacuri în această dimineață, spune primarul orașului din sudul orașului, conform BBC.
ORA 21:00
Un concert de muzică clasică din Sankt Petersburg, cu un dirijor de renume, Vassily Sinaisky, a fost anulat după ce acesta a fost defăimat de susținătorii lui Putin pentru că a condamnat războiul din Ucraina, scrie BBC.
Site-ul oficial al Filarmoniei Academice din Sankt Petersburg spune că anularea concertului survine din cauza „stării de sănătate” a lui Sinaisky.
Site-urile de știri ruse Kommersant și MK notează că Sinaisky a fost atacat pe rețelele de socializare după ce a condamnat invazia rusă din februarie. Criticii lui au cerut anularea concertului.
ORA 20:00
Pe lângă bătălia intensă pentru Severodonețk, atacurile rusești continuă în multe alte locații din jurul Ucrainei, potrivit actualizării de seară a forțelor armate ale Ucrainei.
Se spune că bombardamentele de artilerie au fost înregistrate astăzi în așezările din nordul Sumi și Cernihiv, în timp ce focul sistematic a continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkiv din nord-est.
În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe locații, precum și atacuri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk, se spune.
Cum se va termina războiul? Cinci scenarii posibile, conform BBC:
Războiul ar putea continua luni de zile – dacă nu ani – în timp ce forțele ruse și ucrainene se macină reciproc.
Președintele rus ar putea surprinde lumea cu o încetare a focului unilaterală, punându-și în buzunar câștigurile teritoriale și declarând „victorie”.
Ucraina și Rusia concluzionează că nu pot realiza mai mult din punct de vedere militar și intră în discuții pentru o înțelegere politică.
Ucraina ar putea forța trupele ruse să se retragă acolo unde erau înainte de invazie.
Rusia ar putea valorifica câștigurile din Donbas, eliberând forțe pentru a fi folosite în altă parte, poate chiar țintind capitala Ucrainei, Kiev, încă o dată.
ORA 19:00
Autoritățile ucrainene au cerut Indiei să devină una dintre țările sale garante de securitate și, de asemenea, să ajute la reconstrucția țării, a relatat The Hindu citând o sursă.
„De asemenea, ne așteptăm ca India să participe activ la reconstrucția postbelică (a Ucrainei). În plus, așteptăm mai mult ajutor umanitar, medicamente și o parte din asistența tehnică și financiară”, a declarat sursa.
Se menționează că, în total, guvernul indian și companiile private au trimis deja 230 de tone de bunuri de primă necesitate în Ucraina.
ORA 18:00
Autoritățile ucrainene au cerut Indiei să devină una dintre țările sale garante de securitate și, de asemenea, să ajute la reconstrucția țării, a relatat The Hindu citând o sursă.
„De asemenea, ne așteptăm ca India să participe activ la reconstrucția postbelică (a Ucrainei). În plus, așteptăm mai mult ajutor umanitar, medicamente și o parte din asistența tehnică și financiară”, a declarat sursa.
Se menționează că, în total, guvernul indian și companiile private au trimis deja 230 de tone de bunuri de primă necesitate în Ucraina.
ORA 16:00
Kateryna a îndurat trei zile de drum și peste 12 mii de kilometri pentru a se alătura soțului ei.
În 2014, la începutul agresiunii rusești, Vitaly a luat atitudine pentru a-și proteja patria. El s-a întors special din Ucraina. După ce și-a luat iubita din America, a rugat-o să devină soția lui.
„Acesta este genul de relație pe care îl doresc pentru toată lumea„, spune polițistul.
Ceremonia de creare a familiei de către frăția geamănă a lui Vitaliy a fost ținută de Serhiy Naumenko, șeful Departamentului de Poliție Aeriană și de Apă al Poliției Naționale
ORA 14:00
Medvedev a criticat autoritățile occidentale pentru sancțiunile arbitrare și ilegale împotriva rudelor unor politicieni ruși.
„Se pare că Occidentul a decis să reproducă cele mai bune practici din trecut. Să luăm ca exemplu sancțiunile. Există o dublă ilegalitate aici. Acum, conform modelului lor, nu numai participanții la evenimentele politice – oameni de stat sau deputați – sunt responsabili pentru încălcări mitice inventate în Occident, ci și familiile lor, care nu-și pot influența rudele în niciun fel. Dacă legislatorii europeni și americani au decis – atunci familia va răspunde. Conform schemei complete și fără vinovăție. Și să blocăm conturile membrilor familiei, bunurile lor, să nu-i lăsăm să treacă granița spre valorile occidentale!
Frumos gândit”, a scris politicianul rus.
ORA 11:00
Rusia a fost suspendată din 42 de manifestări internaționale. Printre acestea se numără Consiliul Europei, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Organizația Mondială a Turismului și Uniunea Internațională a Căilor Ferate.
„După toate crimele și atrocitățile militare comise de ruși, Rusia și-a pierdut orice drept moral de a sta la aceeași masă cu țările civilizate”, a declarat ministrul de interne Dmytro Kuleba.
ORA 10:00
Summitul Americii va discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și ajutor pentru ucraineni
Subiectele principale sunt ajutorul militar, sprijinul pentru persoanele strămutate din Ucraina și tragerea la răspundere a lui Putin pentru crimele comise
„Participanții la summit vor discuta despre invazia rusă în Ucraina și despre importanța de a lucra îndeaproape cu partenerii de pe ambele continente americane pentru a-i ajuta pe ucrainenii strămutați„, a declarat biroul lui Trudeau
Biroul de presă al Canadei
ORA 09:00
Invadatorii au atacat pentru a doua oară regiunea Odessa, există două victime.
▫️ Lovitura a fost efectuată cu o rachetă aeriană rudimentară. Avionul de aviație strategică a lansat X-59;
▫️ Teritoriul unei întreprinderi agricole, clădirile de depozitare au fost avariate;
▫️Incendiul a fost stins rapid de pompieri.
Comandamentul Operațional Sud raportează că o rachetă de croazieră lansată din aer a lovit regiunea Odessa în această dimineață.
Există o lovitură asupra unei întreprinderi agricole. Un incendiu a izbucnit în spațiile de depozitare. Incendiul a fost deja stins. Potrivit rapoartelor preliminare, există două victime.
ORA 08:00
Aproximativ 8,3 milioane de persoane au trecut granița ucraineană de la începutul războiului.
„Aproximativ 5,2 milioane dintre ei, majoritatea cetățeni ucraineni, au părăsit Ucraina. În această perioadă, mai mult de 2,7 milioane de ucraineni au călătorit în Ucraina”, a declarat DPSU.„
ORA 07:00
Ucraina va cere sancțiuni pentru 12.000 de ruși
Ucraina va cere comunității internaționale să impună sancțiuni tuturor persoanelor care promovează sau sunt complice la războiul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko pentru presa Hromadske.
Pe listă figurează șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, care a fost exclus din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE pe 2 iunie la cererea Ungariei.
O statuie a lui Karl Marx a fost demontată în orașul Khotyn, regiunea Cernăuți
ORA 06:00
Putin l-a înlocuit pe generalul Dvornikov. La conducerea războiului din Ucraina ar fi acum generalul Gennady Zhidko
O echipa Conflict Intelligence Team a aflat de la soldaţii ruşi că generalul Dvornikov nu mai era responsabil de „operaţiunea militară” din Ucraina. El ar fi fost înlocuit de generalul Gennady Zhidko, care este fostul comandant al Districtului Militar de Est şi acutual şef al Direcţiei politico-militare a Forţelor Armate Ruse.
Informaţiile nu au putut fi verificate din alte surse, dar vin în sprijinul relatărilor NYT conform cărora Dvornikov nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni.
ORA 05:00
Forțele ucrainene „recuceresc 20% din teritoriul pierdut la Șievierodonetsk”
Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în Sievierodonetsk de la invazia Rusiei, potrivit oficialilor ucraineni.
„Dacă înainte situația era dificilă, procentul (deținut de Rusia) era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%”, a anunțat vineri la televiziunea națională Serhiy Gaidai, șeful regiunii Lugansk din estul Ucrainei.
ORA 04:00
Macron nu a exclus o vizită în Ucraina în curând
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre Putin de care a spus că „a făcut o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie” și în acest context a menționat o posibilă vizită la Kiev.
„Nu exclud nimic astăzi. Dorim să creștem sprijinul financiar și militar acordat Ucrainei. Și, în sfârșit, să facem totul pentru a exporta cereale din Ucraina”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron.
Ucraina este pregătită să reia exporturile din Odesa, dar se teme că Rusia va ataca orașul
„Ucraina este pregătită să creeze condițiile necesare pentru a relua exporturile din portul Odesa. Întrebarea este cum să ne asigurăm că Rusia nu folosește ruta comercială pentru a ataca Odessa. Nu există încă garanții din partea Rusiei. Căutăm soluții împreună cu ONU și cu partenerii”, a transmis, pe Twitter, Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.
Ukraine is ready to create necessary conditions to resume exports from the port of Odesa. The question is how to make sure that Russia doesn’t abuse the trade route to attack the city of Odesa. No guarantees from Russia so far. We seek solutions together with the UN and partners.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) June 3, 2022
Forțele de ordine ucrainene țin legătura cu membrii capturați ai regimentului Azov
„În prezent, comunicarea cu regimentul Azov este condusă de ofițerii noștri de la Direcția principală de informații a Ministerului Apărării. Prin intermediul lor aflăm mai multe informații: despre condițiile de detenție și despre hrană. Facem tot posibilul pentru asta”, a declarat șeful Ministrul ucrainean de interne, Denys Anatoliiovych Monastyrsky
ORA 03:00
Zeci de mii de morţi, milioane de refugiaţi, 1900 de şcoli distruse, sute de mii de persoane rămase fără o casă
Invazia Rusiei în Ucraina a dus la cel mai grav conflict armat din Europa din ultimele decenii. Războiul a dus la numeroase tragedii, a lăsat oraşe în ruină şi îşi face simţite efectele în economia globală.
Cum arată războiul în cifre?
Victime
Nimeni nu ştie cu adevărat câţi combatanţi sau civili au murit, iar afirmaţiile oficialilor guvernamentali cu privire la numărul de victime – care uneori pot exagera sau minimiza cifrele – sunt aproape imposibil de verificat.
Oficialii guvernamentali, agenţiile ONU şi alte persoane care îndeplinesc sarcina sumbră de a număra morţii nu au întotdeauna acces la locurile unde au fost ucişi oamenii.
Moscova a publicat puţine informaţii despre victimele din rândul forţelor sale şi nu a oferit nicio contabilizare a deceselor civililor din zonele aflate sub controlul său.
Estimările pun bilanţul deceselor în rândul civililor la zeci de mii. Astfel de estimări cuprind atât pe cei ucişi de loviturile trupele ruseşti, cât şi pe cei care au murit ca urmare a efectelor secundare ale conflictului: foametea şi bolile au făcut multe victime pe măsură ce aprovizionarile cu alimente şi serviciile medicale au fost grav afectate.
La nivelul armatei ucraniene, Zelenski a declarat, săptămâna aceasta, că între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor zilnic în luptă, iar alţi aproximativ 500 sunt răniţi.
Ultimele cifre făcute publice de Rusia pentru propriile forţe au fost date la 25 martie, când un general a declarat presei de stat că 1.351 de soldaţi au fost ucişi şi 3.825 răniţi.
Observatorii ucraineni şi occidentali spun că numărul real este mult mai mare: Zelenski a declarat joi că peste 30.000 de militari ruşi au murit – „mai mult decât a pierdut Uniunea Sovietică în zece ani de război în Afganistan”; la sfârşitul lunii aprilie, guvernul britanic a estimat pierderile ruseşti la 15.000.
În enclavele separatiste susţinute de Moscova din estul Ucrainei, autorităţile au raportat peste 1.300 de combatanţi pierduţi şi aproape 7.500 de răniţi în regiunea Doneţk, alături de 477 de civili morţi şi aproape 2.400 de răniţi; plus 29 de civili ucişi şi 60 de răniţi în Luhansk.
Infrastructura
Bombardamentele şi raidurile aeriene neîncetate au redus la ruine zone mari din multe oraşe şi localităţi.
Comisia parlamentară ucraineană pentru drepturile omului afirmă că armata rusă a distrus aproape 38.000 de clădiri rezidenţiale, lăsând aproximativ 220.000 de persoane fără adăpost.
Aproape 1.900 de unităţi de învăţământ, de la grădiniţe la şcoli primare şi universităţi, au fost avariate, dintre care 180 complet distruse.
Alte pierderi de infrastructură includ 300 de poduri auto şi 50 de poduri feroviare, 500 de fabrici şi aproximativ 500 de spitale avariate, potrivit oficialilor ucraineni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a contabilizat 296 de atacuri asupra spitalelor, ambulanţelor şi lucrătorilor medicali din Ucraina în acest an.
Refugiaţi
Agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR estimează că aproximativ 6,8 milioane de persoane au fost nevoite să plece din ţară la un moment dat în timpul conflictului.
Dar, de când luptele s-au diminuat în zona din apropierea Kievului şi în alte părţi, iar forţele ruseşti s-au redislocat în est şi sud, aproximativ 2,2 milioane s-au întors în ţară, potrivit agenţiei.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU estimează că, la 23 mai, existau peste 7,1 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării – adică cei care şi-au părăsit casele, dar au rămas în ţară.
Pierderi teritoriale
Oficialii ucraineni spun că, înainte de invazia din februarie, Rusia controla aproximativ 7% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi zonele deţinute de separatiştii din Doneţk şi Luhansk. Zelenski a declarat că forţele ruseşti deţin acum 20% din ţară.
Efectele economice
Occidentul a impus o serie de sancţiuni de retorsiune împotriva Moscovei, inclusiv în sectoarele cruciale ale petrolului şi gazelor, iar Europa începe să se elibereze de dependenţa sa de energia rusă.
Evgeny Gontmakher, directorul la European Dialogue, a menţionat într-un document, de săptămâna aceasta, că Rusia se confruntă, în prezent, cu peste 5.000 de sancţiuni vizate, mai multe decât orice altă ţară. Aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele ruseşti de aur şi de valută din Occident au fost îngheţate, a adăugat el, iar traficul aerian din ţară a scăzut de la 8,1 milioane la 5,2 milioane.
În plus, Şcoala de Economie din Kiev a raportat că peste 1.000 de companii şi-au redus operaţiunile în Rusia.
Indicele bursier MOEX Rusia a scăzut cu aproape 40 de procente de la începutul anului. Iar Banca Centrală a Rusiei a declarat, săptămâna trecută, că inflaţia a ajuns la 17,8% în aprilie.
Ucraina, între timp, a raportat că a suferit o lovitură economică majoră: 35% din PIB.
„Pierderile noastre directe depăşesc astăzi 600 de miliarde de dolari”, a declarat recent Andriy Yermak, şeful cabinetului lui Zelenski.
Efectele globale
Repercusiunile s-au răspândit în întreaga lume, crescând şi mai mult costurile pentru bunurile de bază, pe lângă inflaţia care era deja prezentă în multe locuri înainte de invazie. Ţările în curs de dezvoltare sunt afectate în mod deosebit de costurile mai mari ale alimentelor, combustibilului şi finanţării.
Preţul petrolului brut la Londra şi New York a crescut cu 20 până la 25 de procente, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la pompă şi la o serie de produse pe bază de petrol.
Aprovizionarea cu grâu a fost întreruptă în naţiunile africane, care importată 44% din grâul lor din Rusia şi Ucraina. Banca Africană de Dezvoltare a raportat o creştere cu 45% a preţurilor continentale la grâu.
ORA 02:00
Occupanții din Donbass sunt comandați de generalul-colonel al Forțelor Armate Ruse, Gennady Zhidko
ORA 01:00
Secretarul general al ONU reiterează apelul la „încetarea imediată a violențelor”
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a reînnoit într-o declarație apelul pentru încetarea violențelor, în contextul în care Ucraina a marcat 100 de zile de război cu Rusia.
„Îmi reînnoiesc apelul pentru încetarea imediată a violențelor, pentru acces umanitar neîngrădit pentru toți cei care au nevoie, pentru evacuarea în siguranță a civililor prinși în zonele de luptă și pentru protecția urgentă a civililor și respectarea drepturilor omului în conformitate cu normele internaționale”, a declarat Guterres vineri, într-o declarație.
El a precizat că războiul a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de alte persoane și că „a dus la încălcări inacceptabile ale drepturilor omului și inflamează o criză globală tridimensională – alimentară, energetică și financiară – care lovește în cei mai vulnerabili oameni, țări și economii”.
Guterres a declarat că Națiunile Unite sunt „angajate în efortul umanitar”, dar, în cele din urmă, vor fi necesare negocieri și dialog pentru a rezolva conflictul.
„Cu cât mai repede părțile se angajează în eforturi diplomatice de bună credință pentru a pune capăt acestui război, cu atât mai bine pentru binele Ucrainei, al Rusiei și al lumii”, a spus el.
ORA 00:00
Africanii înfometați sunt victime ale conflictului, îi spune Macky Sall lui Vladimir Putin
Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall, care este și președinte al Senegalului, i-a spus vineri, 3 iunie, omologului său rus, Vladimir Putin, că țările din Africa au devenit victime ale războiului din Ucraina în condițiile în care nu mai au acces la cereale, relatează AFP.
„Țările africane sunt victime nevinovate ale războiului din Ucraina, iar Rusia ar trebui să ajute la atenuarea suferințelor lor”, i-a spus șeful Uniunii Africane lui Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni în Rusia.
După discuțiile de la Soci, Macky Sall a declarat că liderul rus a promis să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte, dar nu a dat detalii.
Putin a negat că Moscova împiedică porturile ucrainene să exporte cereale.
Mai mult de 40% din grâul consumat în Africa provine, de obicei, din Rusia și Ucraina. Dar porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost în mare parte blocate pentru exporturi de la începutul conflictului.
Kievul și aliații săi acuză Moscova că blochează porturile, pe care Ucraina le-a minat pentru a preveni un asalt rusesc.
„Dacă aceste porturi nu sunt deschise, se va ajunge la foamete”, a declarat la Geneva coordonatorul de criză al ONU, Amin Awad.
El a spus că o penurie de cereale ar putea afecta 1,4 miliarde de oameni și ar putea declanșa o migrație în masă.
Războiul a exacerbat penuria deja existentă în Africa, cauzată de recoltele slabe și de insecuritate.
Prețurile alimentelor au crescut vertiginos pe întregul continent de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 100 de zile, împingând un număr mare de oameni în foamete.