- Toate podurile spre Severodonețk au fost distruse, ceea ce înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuaţi.
- Severodonetsk este important din punct de vedere strategic şi este unul dintre ultimele oraşe din regiunea estică Lugansk care nu a fost cucerit încă de ruşi.
- Bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei „va rămâne cu siguranță în istoria militară ca una dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa”, a declarat luni președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de noapte.
ORA 22:00
Korobochkino, raionul Chuguev, a fost din nou sub tir astăzi.
Advertisment
Un garaj și câteva anexe ard pe o suprafață de 300 de metri pătrați.
Potrivit rapoartelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.
Recomandări
ORA 21:00
- Sistemul de rachete sol-aer portabile sol-aer FIM-92 Stinger.
- Distanța de tragere de până la 4,5 mii de metri.
- Conceput pentru a distruge elicopterele inamice și aeronavele care zboară la joasă înălțime.
Cu toate acestea, în anumite condiții, Stinger poate ataca ținte terestre, precum și rachete brute.
Apărătorii ucraineni folosesc pe bună dreptate acest echipament în luptele împotriva gherilei rusești și dau o luptă bună inamicului!
ORA 20:00
Ocupanții continuă să demoleze casele locuitorilor din Mariupol – consilierul primarului Piotr Andriușcenko:
„Mariupol. Strada mea. La mine acasă. Astăzi, mesajul de demolare este deja la ușa mea. Peste o săptămână și jumătate, tot ce a mai rămas (dacă a mai rămas ceva) – obiecte personale, fotografii, lucruri mici preferate, ca sute de mii de cetățeni din Mariupol, vor fi îngropate sub dărâmături. Doar amintirile și ura vor rămâne pentru totdeauna. Vom câștiga. Să reconstruim. Fără îndoială și fără înțepături despre trecut”, a scris el.
ORA 19:00
Serviciile speciale rusești au început luna aceasta să cumpere în număr mare imagini din satelit ale Ucrainei din străinătate, prin intermediul unor companii de fațadă.
Potrivit jurnalistului Andriy Tsaplienko, se vorbește despre locații din Kiev și din alte regiuni importante ale țării. Rușii sunt interesați în special de depozitele de produse petroliere și de nodurile de transport, adică de infrastructura civilă. La fel ca și punctele de trecere a frontierei, în special Rava-Ruska și Ustilug.
În ceea ce privește linia frontului, se raportează că false companii rusești cumpără imagini în direcția Gorlovka-Lysychansk.
Două concluzii pe care le trag analiștii militari:
- În primul rând. Pozitiv – ocupanții nu dispun de un sistem propriu de recunoaștere prin satelit.
- Al doilea nu atât de mult – partenerii noștri sunt foarte greu de aprovizionat cu arme și foarte ușor de furnizat informații inamicului. Desigur, acest lucru poate fi explicat prin faptul că imaginile din satelit sunt proprietatea unor companii private, iar acestea pot face ce vor cu ele.
ORA 18:00
Trei rachete de croazieră lansate din Marea Neagră au fost doborâte de Forțele Aeriene AFU în timpul unei alerte în masă, astăzi, în decurs de o oră.
O rachetă, probabil de tip Kalibr, a fost doborâtă de sistemele portabile de apărare antiaeriană din zona de responsabilitate a Comandamentului aerian Centru, iar alte două au fost doborâte de sistemele de rachete antiaeriene din zona de responsabilitate a Comandamentului aerian Vest.
Trebuie remarcat faptul că rachetele doborâte au fost raportate, astăzi, în regiunile Ternopil, Lviv și Khmelnytsky. De asemenea, racheta a fost doborâtă provizoriu în regiunea Cernihiv.
ORA 17:00
Reuters a citat surse care au declarat că Germania ia în considerare naționalizarea rafinăriei PCK Raffinerie GmbH a Rosneft din Schwedt.
Rafinăria, care nu are ieșire la mare, își primește tot petrolul din Rusia prin conducta Druzhba.
Potrivit Reuters, una dintre soluțiile pe care Germania le are în vedere este să transfere temporar controlul operațiunilor rafinăriei către compania petrolieră britanică Shell, care deține o participație de 37,5%.
Se remarcă faptul că Rosneft a refuzat până în prezent să coopereze cu Germania pentru a discuta vânzarea participației de 54,17% sau orice alte soluții care ar putea rezolva situația.
Reuters scrie că Germania ar putea expropria compania prin intermediul legislației recent actualizate privind securitatea energetică. Dar acest lucru ar putea provoca măsuri de retorsiune din partea Rusiei. Germania se teme că Rusia îi va tăia livrările de gaze naturale.
ORA 16:00
Biden se va deplasa pentru prima dată în Orientul Mijlociu în calitate de președinte în perioada 13-16 iulie, vizitând Israelul, Cisiordania și Arabia Saudită.
Casa Albă a declarat că SUA consideră Arabia Saudită un partener strategic și intenționează să „recalibreze” contactele în timpul vizitei. Printre altele, Biden intenționează să se întâlnească cu moștenitorul saudit.
Planurile includ, de asemenea, întâlniri cu liderii Israelului Bennett, Palestinei Abbas, Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed și cu prim-ministrul indian Modi.
ORA 15:00
Polițiștii din Avdiyivka au aflat că două tinere au nevoie de ajutor. Cele două victime locuiesc în blocuri de locuințe care au fost lovite de mai multe ori de obuze rusești și ambele au dificultăți în a se deplasa chiar și în apartamentele lor.
Zona este bombardată cu brutalitate, așa că polițiștii au fost chemați să livreze alimente. Forțele de ordine au adus și pâine și lichide.
Ofițerii de aplicare a legii vor continua să vorbească despre persoanele care nu sunt capabile să vorbească pentru ele însele.
ORA 14:00
Ucraina a primit cadavrele a 64 de militari în urma unui schimb cu Rusia, a anunțat site-ul de știri ucrainean ZN.ua. Schimbul de trupuri ale bărbaților uciși în timp ce apărau oțelăria Azovstal din Mariupol a avut loc în Zaporijjea, în sud-estul Ucrainei.
Într-o declarație, Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar a precizat că Ministerul Apărării și serviciile de informații din Ucraina au fost implicate în acest schimb.
ORA 13:00
Orașul strategic Severodonețk este din ce în ce mai izolat deoarece luptele grele au distrus toate cele trei poduri care îl leagă de Lysychansk, în vest. Întreaga regiune Donbas din estul țării este asaltată de atacurile rușilor.
Papa spune că nu îl sprijină pe Putin, dar crede că războiul a fost provocat
„Ceea ce vedem este brutalitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenari, care sunt folosiți de ruși. Dar pericolul este că vedem doar asta, oribilul, și nu vedem toate drama care se desfășoară în spatele acestui război, care poate sau nu a fost provocat. Și sunt interesat să testez și să vând arme. Este foarte trist.”
ORA 12:00
32 de persoane au fost scoase din bombardamentele din regiunea Lugansk. În timp ce inspectau spațiile care au avut de suferit de pe urma atacurilor ostile, polițiștii au dat peste un adăpost antiaerian în care se aflau oameni. Civilii au fost nevoiți să evacueze, a declarat Serhiy Haidai, șeful Ministerului de Interne din Lugansk. Polițiștii au fost nevoiți să facă trei încercări pentru a îndepărta toate persoanele care se aflau acolo. Toate cele 32 de persoane au părăsit deja regiunea Luhansk pentru regiuni sigure din Ucraina.
Premierul Portugaliei a avertizat că dezbaterea privind acordarea sau nu a statutului de candidată a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea diviza blocul și ar putea crea așteptări false.
ORA 11:00
Rusii plănuiesc să deschidă stagiunea de teatru în teatrul din Mariupol bombardat de ei. Acest lucru a fost raportat de un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.
Procurorul general al Ucrainei afirmă că investighează moartea a șapte civili găsiți cu mâinile legate la spate în apropiere de suburbia Bucea din Kiev. În timpul unei investigații a fostelor poziții controlate de ruși în pădurea din apropierea satului Myrotske, autoritățile au declarat că în tranșee au fost găsite cadavrele a șapte civili cu răni prin împușcare și cu mâinile legate la spate.
ORA 10:00
Cel puțin cinci persoane au fost ucise luni în regiunea Donețk. Loviturile artileriei au lovit ținte, inclusiv o piață și o maternitate, agențiile de presă rusești relatând că un copil se află printre morți în urma atacului care a făcut cel puțin 22 de răniți.
Papa Francisc ar fi declarat că utilizarea de către Rusia a mercenarilor în Ucraina, inclusiv ceceni și sirieni, este monstruoasă, într-un articol publicat în cotidianul italian La Stampa. În articol, care relatează conversația Papei cu editorii revistei culturale europene a iezuiților, se spune că Papa sugerează că războiul din Ucraina a fost poate într-un fel provocat sau nu împiedicat.
ORA 09:00
Doi copii de 11 și 17 ani din satul Malynivka au fost internați la spitalul central din Chuguyivka. Anterior, aceștia aveau răni provocate de schije de șrapnel în urma bombardamentelor rusești, a raportat direcția regională a DSNS.
Armata rusă a făcut mici progrese în regiunea Harkov din Ucraina, pentru prima dată după mai multe săptămâni, dar principalul său efort rămâne asaltul împotriva Severodonețk din regiunea Donbas, afirmă Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare. Ministerul Apărării spune că finanțarea din partea guvernului rus permite ca baza industrială de apărare a țării să fie mobilizată încet pentru a răspunde cererilor impuse de războiul din Ucraina.
ORA 08:00
Rușii au minat malurile râului Ingulets pe direcția Kryvyi Rih, a anunțat Statul Major General.
- În direcția Slovyansk, ocupanții încearcă să stabilească controlul asupra orașului Bohorodichne și să creeze condiții pentru o ofensivă împotriva Slovyansk.
- Cu sprijinul artileriei, inamicul ia cu asalt orașul Severodonetsk, încercând să se impună în partea centrală a orașului.
- În direcția Bakhmut, agresorul are un succes parțial, obținând un punct de sprijin în așezarea Vozrozhdeniya.
Germania va oferi Ucrainei un sistem de apărare antirachetă. Olaf Scholz a anunțat că își vor extinde semnificativ sprijinul acordat armatei ucrainene și vor furniza Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație și, în special, un radar de detectare a artileriei.
ORA 07:00
Ocupanții iau cu asalt Severodonețk, încercând să se instaleze în partea centrală a orașului, potrivit Statului Major General.
Pe direcția Harkov, inamicul a tras focuri de armă în zonele Rubezhnoye, Russkaya Lozovaya, Bayrak și Dementievka.
În direcția Slaviansk, ocupanții încearcă să stabilească un control total asupra așezării Bogorodichne și să creeze condiții pentru o ofensivă asupra Slaviansk.
În direcția Liman, ocupanții își regrupează forțele pentru o ofensivă pe direcțiile Liman-Raigorodok și Yampol-Seversk.
În direcția Severodonețk, inamicul și-a întărit gruparea prin deplasarea a până la două grupuri tactice de batalioane în zona Kremenna-Rubezhnoye. Cu sprijinul artileriei, desfășoară operațiuni de asalt în orașul Severodonețk, încercând să se impună în partea centrală a orașului.
În direcția Bakhmut, rușii trag cu artileria asupra pozițiilor trupelor ucrainene din zonele Vidrodzhennya, Novoluhanske și Bakhmut.
În direcția Krivoy Rog, forțele ruse au minat malurile râului Ingulets pe linia Davydov Brod – Kalinovskoye.
ORA 06:00
Biden extinde sancțiunile împotriva Belarusului
Restricțiile economice extinse au fost impuse în 2020.
Motivul fiind activitățile ilegale și represive ale autorităților din Belarus legate de fraudarea alegerilor prezidențiale, precum și eliminarea opoziției politice.
Guvernul țării este acuzat și de periclitarea aviației civile internaționale.
SUA vor trimite lunar 1,5 miliarde de dolari în Ucraina
Acest lucru a fost anunțat de subsecretarul de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Derek Hogan, la Wilson Center.
„Am alocat deja un miliard de dolari în acest scop prin diverse mecanisme și intenționăm să alocăm încă 1,5 miliarde de dolari în fiecare lună în următoarele patru-cinci luni”, a declarat diplomatul.
Fondurile vor fi folosite pentru a sprijini activitatea guvernului ucrainean.
Comisia Europeană va recomanda acordarea statutului oficial de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina
„Comisia nu uită că Ucraina este singura țară din Europa în care au murit oameni, oamenii au fost împușcați, pentru că se aflau pe străzi cu steaguri ale UE. Acum nu putem să le spunem: Îmi pare rău, băieți, ați fluturat steagul greșit”, au declarat membri ai Comisiei.
Armata rusă i-a împins pe apărătorii ucraineni afară din centrul orașului Severodonețk, potrivit Institutului American pentru Studii de Război (ISW)
Principalele constatări ale ISW:
Forțele rusești au distrus podul rămas de la Severodonețk la Lisichansk.
Forțele rusești nu au reușit să taie liniile de comunicații terestre ucrainene în apropiere de Popasna și Bakhmut.
Armata rusească a desfășurat ofensive nereușite la sud-est de Izyum și la nord de Slavyansk, pregătind terenul pentru un asalt asupra Siversk și a comunicațiilor terestre ucrainene din nord-vestul Ucrainei către Lysychansk.
Forțele rusești conduc o ofensivă la nord-est de Harkov, încercând să împingă forțele ucrainene afară.
Forțele ruse și ucrainene continuă luptele în nord-vestul regiunii Kherson.
ORA 04:00
Peste 15.000 de milionari vor să părăsească Rusia în 2022
Peste 15.000 de milionari vor să fugă din Rusia în acest an. Cetăţenii bogaţi întorc spatele regimului lui Vladimir Putin după invadarea Ucrainei.
Se preconizează că aproximativ 15% dintre ruşii cu active de peste un milion de dolari vor să emigreze în alte ţări până la sfârşitul anului 2022, conform informaţiilor companiei Henley & Partners.
„Rusia are o hemoragie de milionari”, a spus Andrew Amoils, şeful de cercetare la New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley .
„Persoanele bogate au emigrat anual din Rusia într-un număr aflat în creştere constantă în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie al problemelor actuale cu care se confruntă ţara. Din punct de vedere istoric, prăbuşirile majore ale ţărilor au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării oamenilor bogaţi, care sunt adesea primii care pleacă, deoarece au mijloacele pentru a face acest lucru”.
Potrivit The Guardian, se estimează că Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu valoare netă ridicată ca proporţie din populaţia sa. 2.800 de milionari vor părăsi ţara până la sfârşitul anului.
Bogaţii lumii s-au mutat în mod tradiţional în SUA şi Marea Britanie, dar Henley a spus că se aşteaptă ca Emiratele Arabe Unite să devină destinaţia numărul unu pentru emigranţii milionari.
„Marea Britanie şi-a pierdut coroana centrului bogăţiei, iar SUA se estompează rapid ca un magnet pentru bogaţii lumii, fiind de aşteptat ca EAU să le depăşească la nivel global în 2022”, a spus Henley în raportul său, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendinţelor internaţionale de migrare a averii private”.
De asemenea, se aşteaptă să se mute un număr mare de milionari în „cele trei doamne M”: Malta, Mauritius şi Monaco.
„Malta a fost una dintre cele mai mari poveşti de succes ale Europei din ultimul deceniu, nu doar în ceea ce priveşte migraţia milionară, ci şi în ceea ce priveşte creşterea generală a bogăţiei”, a spus Amoils. „În prezent, este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din lume, cu o creştere a averii în dolari americani de 87% între 2011 şi 2021. Cetăţenia sa prin procesul de naturalizare a adus o nouă bogăţie substanţială naţiunii insulare şi a fost creditată cu propulsarea creşterii puternice a Maltei în mai multe sectoare, inclusiv servicii financiare, IT şi imobiliare. Se preconizează că aproximativ 300 de milionari se vor muta în Malta în 2022”.
Naţiunea insulară din Oceanul Indian, Mauritius este descrisă de Henley ca un „magnet al bogăţiei” datorită creării unui centru financiar internaţional care oferă reduceri fiscale semnificative. Ţara nu are impozit pe câştigul de capital, nici impozit pe moştenire şi are doar o cotă maximă de impozitare de 3% din companiile globale.
Monaco i-a atras de multă vreme pe superbogaţi lumii pentru că nu percepe impozit pe venit, impozit pe câştig de capital sau impozit pe proprietate.
ORA 03:00
Zelenski promite să recupereze Crimeea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a promis compatrioților săi că Ucraina va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia.
„Steagul ucrainean va flutura din nou pe Ialta și Sudak, pe Dzhankoy și Evpatoriya”, a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev.
„Bineînțeles, vom elibera și Crimeea noastră”.
Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită după o schimbare de putere și nu a putut oferi rezistență. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internațional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.
Zelenski a pledat întotdeauna pentru revenirea peninsulei, dar rareori a afirmat acest lucru cu atâta forță ca obiectiv de război.
Președintele a făcut apel la cetățenii Ucrainei să păstreze legătura cu părțile țării ocupate de Rusia, cum ar fi Donețk sau regiunea Harkov. El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou.
„Spuneți-le că armata ucraineană va veni cu siguranță!”. În est, în Donbas, a spus el, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a mai spus Zelenski.
ORA 02:00
Ucraina încearcă să elimine ultimele legături juridice rămase cu Federația Rusă
În timp ce invazia rusă în Ucraina continuă, autoritățile ucrainene iau măsuri pentru a denunța ultimele legături legale pe care Kievul le mai avea cu Moscova, guvernul ucrainean denunțând încă două acorduri CSI, iar președintele Volodimir Zelenski solicitând introducerea unui regim de vize cu Federația Rusă.
Este una dintre tot mai multe măsuri pe care guvernul ucrainean le-a luat pentru a elimina toate încurcăturile legale în care Ucraina și Rusia au fost parte, cel puțin pe hârtie, în ultimii 30 de ani.
Ucraina a părăsit în mod oficial Comunitatea Statelor Independente (CSI) dominată de Rusia în 2018, când și-a închis reprezentanța în cadrul acesteia, iar în ultimii patru ani, Kievul a anulat pas cu pas acordurile pe care le-a semnat anterior cu acest organism. Acum a denunțat două dintre ultimele, unul privind un spațiu agricol comun și un al doilea privind dubla impozitare.
ORA 01:00
Zelenski vrea mai multe asigurări privind sprijinul Germaniei și spune că cancelarul ar trebui să viziteze Kievul
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să adopte o poziție mai clară cu privire la războiul dintre Ucraina și Rusia.
„Avem nevoie ca Scholz să ne asigure că Germania sprijină Ucraina”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat la 13 iunie postului german de televiziune ZDF. „El și guvernul său trebuie să decidă: nu poate exista un compromis între Ucraina și relațiile cu Rusia.”
Comentariile lui Zelenski au venit pe fondul speculațiilor potrivit cărora Scholz ar putea face prima sa călătorie la Kiev de la începutul războiului.
ORA 00:00
Bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei „va rămâne cu siguranță în istoria militară ca una dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa”, a declarat luni președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de noapte.
Aceasta vine după ce oficialii militari ucraineni au declarat, mai devreme în cursul zilei, că trupele lor au fost împinse înapoi din centrul orașului Severodonețk, care, împreună cu orașul său geamăn Lysychansk, se află în centrul bătăliei actuale din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, Donbas.
De asemenea, oficialii au declarat că trei poduri cheie care leagă Severodonețk de Lysychansk sunt acum în imposibilitate de a fi folosite pentru vehicule, ceea ce înseamnă că rutele de aprovizionare și evacuările sunt blocate.
„Prețul acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este pur și simplu înfricoșător. Și atragem zilnic atenția partenerilor noștri asupra faptului că doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru și, în cele din urmă, sfârșitul torturii rusești din Donbasul ucrainean”, a adăugat el.
Zelenski a declarat că un băiat a fost ucis luni de un bombardament rusesc în bătălia pentru Lysychansk.
Partenerii noștri