- Zelenski a cerut ca partenerii Ucrainei să furnizeze arme antirachetă moderne și a declarat că în această săptămână vor avea loc multe discuții importante cu politicieni europeni care sunt capabili să furnizeze Ucrainei un sistem antirachetă modern.
- În Severodonețk, „pierderile, din păcate, sunt dureroase”, a spus Zelenski, „dar trebuie să rezistăm”. El a continuat spunând cum este vital ca armata ucraineană să rămână în Donbas.
- Opțiunile președintelui rus Vladimir Putin sunt relativ limitate, deoarece Kremlinul rămâne reticent în a declara oficial război împotriva Ucrainei.
ORA 23:00
Germania va livra Ucrainei lansatoare de rachete
Germania va furniza Ucrainei trei lansatoare de rachete multiple MARS II, potrivit ministrului Apărării Christine Lambrecht, adăugând că pregătirea trupelor ucrainene va începe în săptămânile următoare.
Advertisment
„Armele vor proveni din inventarele Bundeswehr”, a spus ea reporterilor după discuțiile dintre aproape 50 de țări pentru a discuta și coordona asistența militară pentru Ucraina, care au avut loc în marginea unei reuniuni NATO.
Lansatorul de rachete multiplă MARS II poate lovi ținte la o distanță de peste 80 km.
Recomandări
ORA 21:00
Șeful apărării SUA: „Occidentul trebuie să „intensifice” aprovizionarea cu arme către Ucraina”
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a îndemnat pe aliații Washingtonului să nu „piardă avânt” în trimiterea de arme în Ucraina, în timp ce Kievul pledează cu disperare pentru arme mai grele pentru a opri invazia Rusiei.
„Trebuie să ne intensificăm angajamentul comun față de autoapărarea Ucrainei și trebuie să ne forțăm și mai mult pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra pe sine, pe cetățenii săi și pe teritoriul său”, a spus Austin la o întâlnire la Bruxelles cu aproximativ 50 de țări care susțin Ucraina, inclusiv state membre NATO.
Înainte de începerea reuniunii, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că membrii alianței vor continua să furnizeze Ucrainei arme grele și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și că se așteaptă ca ei să convină asupra unui nou pachet de asistență pentru Kiev la un summit NATO, mai târziu luna aceasta.
„Uneori, aceste eforturi necesită timp. Tocmai de aceea este important să avem o întâlnire ca cea pe care o avem astăzi… să ne întâlnim cu reprezentanții ucraineni pentru a identifica provocările și problemele pe care și-ar dori să le ridice cu noi”, a spus Stoltenberg.
ORA 19:00
Polonia spune că construirea silozurilor de cereale la granița cu Ucraina ar dura luni întregi
Construirea silozurilor de cereale la granița polono-ucraineană, așa cum a propus președintele american Joe Biden, pentru a ajuta la canalizarea recoltei din Ucraina către piețele globale, ar dura trei până la patru luni, a spus ministrul polonez al agriculturii.
„Propunerea președintelui Biden este o idee interesantă, dar necesită elaborarea mai multor detalii, inclusiv locația, infrastructura, finanțarea, proprietatea”, a spus Henryk Kowalczyk într-o postare pe Facebook. „De asemenea, trebuie să ne dăm seama că finalizarea acestui tip de investiție durează trei-patru luni.”
Remarcile sale au venit după ce Biden a declarat marți că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniței cu Ucraina în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale și de a aborda criza alimentară globală în creștere.
De la invazia rusă și blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, transporturile de cereale s-au blocat și peste 20 de milioane de tone sunt blocate în silozuri. Ucraina spune că se confruntă cu o lipsă de silozuri pentru noi recolte, scrie aljazeera.com.
ORA 17:00
Gazprom limitează din nou aprovizionarea cu gaz
Grupul energetic rus Gazprom reduce din nou volumele maxime de livrare de gaze prin conducta Nord Stream 1 Marea Baltică către Germania.
Gazprom a anunțat că de joi dimineață doar maximum 67 de milioane de metri cubi vor fi pompați prin conductă în fiecare zi. Compania de stat rusă a justificat încă o dată acest pas cu întârzieri în lucrările de reparații ale Siemens.
Prin urmare, o altă instalație de comprimare a gazelor trebuie oprită. Gazprom anunțase deja marți că va reduce volumul maxim de livrare până la 100 de milioane de metri cubi de gaz pe zi. Aceasta corespunde cu aproximativ 60% din volumul zilnic planificat anterior de 167 de milioane de metri cubi de gaz. Agenția Federală de Rețea respinge declarațiile Gazprom.
ORA 16:00
1.000 de persoane au fost transportate cu ambulanța în afara zonelor fierbinți din Ucraina.
Trenurile medicale au transportat 690 de răniți și bolnavi din Donbas și 248 de membri ai familiilor acestora în decurs de două luni. Un zbor separat a fost dedicat tratării a 78 de orfani.
Convoiul se află acum la cea de-a 26-a călătorie, iar operațiunile de rotație sunt efectuate în mod regulat de Căile Ferate ucrainene împreună cu organizația medicală internațională independentă Medecins Sans Frontières, sub coordonarea Ministerului ucrainean al Sănătății. Traseele și opririle trenului sunt ținute secrete pentru siguranța medicilor și a persoanelor evacuate.
ORA 15:00
Ucraina: Peste două milioane de hectare de cereale nu pot fi recoltate
Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, aproximativ 2,4 milioane de hectare de cereale nu pot fi recoltate din cauza războiului. Grânele valorează aproximativ 1,435 miliarde de dolari.
Sectorul agricol a suferit deja o pierdere de aproximativ 4,292 miliarde de dolari din cauza invaziei ruse. Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume.
Efectele războiului sunt deja resimțite de țările mai sărace care depind de aprovizionarea cu cereale.
ORA 14:00
„NATO va furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, se va adresa în această seară, la Bruxelles, unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul alianței, pentru a sublinia care dintre nevoile de armament ale Ucrainei ar trebui abordate mai întâi.
„Aliații s-au angajat să continue să furnizeze echipamente militare, inclusiv arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune”, a declarat Stoltenberg.
ORA 13:00
Miercuri, 15 iunie, Israelul a semnat un acord privind exportul de gaze naturale către Uniunea Europeană, transmite postul local de televiziune Kan . Gazul va fi transportat în Europa prin Egipt, care a devenit și el parte a acordului.
Ministrul israelian al Energiei, Karin Elharar, s-a întâlnit în Egipt cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyn, și cu colegii săi din UE și Egipt, și a semnat un memorandum de înțelegere pe această temă.
Acordul este valabil de la data semnării lui și timp de trei ani. După aceea, va fi reînnoit automat pentru încă doi ani. Potrivit memorandumului semnat, Israelul, Egiptul și Uniunea Europeană recunosc că gazele naturale vor fi utilizate în scopuri energetice cel puțin până în 2030, după care consumul acestuia în Europa va scădea treptat până în 2050, până când statele membre UE se vor angaja la tranziția către o economie cu emisii zero.
ORA 12:00
„SUA nu se opune alianței de apărare dintre Ucraina, Marea Britanie, Polonia și statele baltice”, a spus reprezentantul SUA la NATO, Julianne Smith.
„Dacă membrii NATO sunt împărțiți în formate de parteneriat sau în anumite grupuri pentru a ajuta la consolidarea capacității și la consolidarea Alianței prin eforturi colective, am dori să sprijinim acest lucru”, a spus ea.
ORA 11:00
Ucraina spune că Rusia pierde 250 de militari în 24 de ore
Ucraina susține că aproximativ 250 de militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, în ziua 111 a invaziei sale în țară.
Aproximativ 32.750 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, a spus Statul Major al Forțelor Armate ucrainene într-o actualizare.
Din februarie, Ucraina susține că și Rusia a pierdut:
- 1.440 de tancuri, 3.528 de vehicule blindate, 722 de sisteme de artilerie și 230 de sisteme de lansare multiplă de rachete
- 97 sisteme de luptă antiaeriană, 213 avioane de război, 179 elicoptere, 591 UAV și 129 rachete de croazieră
- 13 nave/ambarcațiuni de război, 2.485 de vehicule și rezervoare de combustibil și 55 de echipamente speciale
ORA 10:00
Progresele militare ale Rusiei în Donbas au fost însoțite de cereri mai puternice din partea înalților oficiali ucraineni pentru mai multe arme occidentale.
SUA și Marea Britanie s-au angajat deja să furnizeze Ucrainei un număr mic de lansatoare de rachete multiple pentru a contracara puterea de foc copleșitoare a Rusiei.
Ministrul apărării al Ucrainei va participa într-o demonstrație de solidaritate. Miniștrii NATO vor discuta, de asemenea, cererea Suediei și Finlandei de aderare la NATO.
ORA 09:00
- Astăzi, la ora 17:00 va începe cea de-a treia întâlnire în format Ramstein privind sprijinul militar pentru Ucraina.
- Pe 14 iunie, salvatorii din regiunea Harkov au stins opt incendii provocate de bombardamente, a raportat departamentul regional al Serviciului de Stat de Urgență.
ORA 08:00
Kremlinul îi va înrola chiar și pe cei cu „delicte minore” pentru a extinde mobilizarea
Potrivit analiștilor americani, Rusia poate recurge la simplificarea tuturor cerințelor pentru serviciul în armată.
Stoltenberg a cerut țărilor NATO să furnizeze Ucrainei mai multe arme grele
Nu putem prezice cum se va încheia acest război, dar trebuie să fim pregătiți să acordăm asistență pentru o lungă perioadă de timp, iar acest lucru va fi discutat la Bruxelles, a adăugat secretarul general al Alianței în cadrul unui briefing.
ORA 07:00
Soldații din uzina din Severodonețk au primit ordin să se predea, în timp ce președintele Zelenski spune că pierderile militare sunt „dureroase”
Rusia a cerut ca forțele ucrainene blocate într-o uzină chimică din Severodonețk să depună armele și să se predea în această dimineață.
Acest lucru are loc în timp ce forțele Moscovei se apropie de preluarea controlului asupra orașului de importanță strategică, unul dintre ultimele din regiunea Donbas pe care nu l-au câștigat încă.
Ucraina a declarat că peste 500 de civili și un număr nespecificat de soldați sunt blocați în Azot, o fabrică de produse chimice unde s-au adăpostit de un bombardamentul rusesc care a lăsat o mare parte din oraș în ruine.
Mihail Mizintsev, șeful Centrului național de gestionare a apărării din Rusia, a declarat pentru agenția de știri Interfax că trupele ucrainene ar trebui „să înceteze rezistența lor fără sens și să depună armele” începând cu ora șase dimineața, ora Regatului Unit.
El a promis că civilii vor putea scăpa printr-un coridor umanitar, deși cuvintele sale vin la o zi după ce s-a raportat că două dintre cele trei poduri de ieșire din oraș au fost distruse, iar cel de-al treilea este vechi și nesigur.
ORA 06:00
Ucraina ar trebui să primească mai multe arme grele
Aceasta este problema care va fi discutată în formatul Grupului de contact Ramstein începând de astăzi, 15 iunie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Trebuie să fim pregătiți pentru o continuare. Nu putem prevedea cum se va termina acest război, dar trebuie să fim pregătiți să oferim ajutor pentru o perioadă lungă de timp, iar acest lucru va fi discutat la Bruxelles”, a adăugat secretarul general al NATO.
ORA 05:00
Aprovizionarea cu gaze naturale din estul Mediteranei ar putea reduce dependența Europei de Rusia
Premierul italian Mario Draghi, la o conferință de presă comună cu omologul său israelian Naftali Bennett.
„În ceea ce privește energia, vom lucra împreună pentru a exploata resursele de gaze naturale din estul Mediteranei și pentru a dezvolta surse de energie regenerabilă”, a declarat Draghi.
Bennett a declarat că Israelul lucrează pentru a pune gazul său natural la dispoziția Europei.
Biroul de presă al premierului israelian a declarat că cei doi lideri au discutat despre furnizarea de gaze naturale către Europa prin Egipt.
ORA 04:00
Alexei Navalny, principalul critic al lui Putin, mutat într-o nouă închisoare, alarmându-și aliații
Aliații politicianului de opoziție Alexei Navalny, încarcerat, au tras un semnal de alarmă marți, când au descoperit că acesta nu se mai afla în închisoarea în care își ispășea pedeapsa și că nu se știe unde a fost dus.
Dar, la sfârșitul zilei, președintele unei comisii de monitorizare a închisorii a declarat că Navalny a fost transferat într-o închisoare de maximă securitate din apropiere.
Navalny a fost mutat la închisoarea IK-6 din satul Melekhovo din regiunea Vladimir, au anunțat agențiile de presă ruse, citându-l pe Serghei Yazhan, președintele Comisiei regionale de monitorizare publică.
Melekhovo se află la aproximativ 155 de mile est de Moscova.
ORA 03:00
ONU îi avertizează pe ruși să nu adopte cu forța copii ucraineni
Se crede că mii de copii ucraineni au fost mutați în Rusia de la începutul invaziei.
Un purtător de cuvânt al ONU avertizează acum că aceștia nu ar trebui să fie adoptați cu forța.
„Reiterăm, inclusiv Federației Ruse, că adopția nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după situații de urgență”, a declarat directorul regional al Fondului ONU pentru copii (Unicef) pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan, potrivit AFP.
Ea a precizat că niciun copil nu poate fi presupus a fi orfan și că „orice decizie de mutare a unui copil trebuie să fie întemeiată pe interesul superior al acestuia și orice mișcare trebuie să fie voluntară”.
„În ceea ce privește copiii care au fost trimiși în Rusia, lucrăm îndeaproape pentru a vedea cu mediatorii și rețelele cum putem documenta cel mai bine”.
ORA 02:00
Oficialii americani consideră că strategia militară a lui Putin este constrânsă de refuzul său de a declara război
Opțiunile președintelui rus Vladimir Putin sunt relativ limitate, deoarece Kremlinul rămâne reticent în a declara oficial război împotriva Ucrainei, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării pentru Foreign Policy.
Kremlinul refuză în continuare să numească conflictul un „război” sau o „invazie”, desemnându-l, în schimb, drept o „operațiune militară specială”.
Aceasta înseamnă că nu poate atrage trupe din rândul populației generale și nu poate crește numărul de soldați pe câmpul de luptă.
„în momentul de față, conducerea rusă își minte poporul cu privire la ceea ce se întâmplă”, a declarat reporterilor un înalt oficial american din domeniul apărării.
„Conducerea rusă este constrânsă în capacitatea sa de a susține un nivel ridicat de personal [în Ucraina], deoarece nu dorește ca adevărul să ajungă la poporul rus cu privire la ceea ce se întâmplă, iar Putin a evitat mobilizarea generală a populației.”
Trupele rusești au depășit adesea în număr forțele ucrainene pe câmpul de luptă, dar oficialii americani consideră că reticența Rusiei de a trimite mai multe trupe pe teren îi diminuează avantajele.
ORA 01:00
Zelenski spune că pierderile dureroase continuă în regiunea Severodonețk și Harkov
Lupte violente continuă în Severodonețk și în regiunea Harkov, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei adrese video.
În Severodonețk, „pierderile, din păcate, sunt dureroase”, a spus Zelenski, „dar trebuie să rezistăm”. El a continuat spunând cum este vital ca armata ucraineană să rămână în Donbas.
„Cu cât inamicul suferă mai multe pierderi acolo, cu atât mai puțină forță va avea pentru a continua agresiunea. Prin urmare, direcția din Donbas este esențială pentru a determina cine va domina în următoarele săptămâni”, a declarat Zelenski.
Președintele ucrainean a vorbit, de asemenea, despre cum au avut loc „pierderi dureroase” în regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să își consolideze poziția.
„Lupta pentru această direcție continuă și încă trebuie să luptăm din greu pentru a aduce o securitate completă pentru Harkov și regiune”, a spus Zelenski.
Lupte aprige au loc în Izium, la sud de Harkov, potrivit oficialului local Maksym Strelnyk.
Strelnyk, adjunct al consiliului municipal din Izium, a declarat pentru CNN că forțele rusești încearcă să se deplaseze în direcția Sloviansk și Barvinkove.
Forțele armate ucrainene au reușit să elibereze câteva așezări de la periferia Iziumului cu ajutorul unor contraatacuri. Strelnyk estimează că în Izium au rămas 15.000 de civili, iar orașul nu are electricitate, apă, gaz, comunicații mobile și internet.
Potrivit oficialului, aproximativ 80% din infrastructura din Izium a fost distrusă.
ORA 00:00
Președintele ucrainean cere sisteme de arme antirachetă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara nu dispune de o cantitate suficientă de sisteme moderne de arme antirachetă și că întârzierea obținerii acestora nu poate fi justificată.
Într-o intervenție video de marți, Zelenski a cerut ca partenerii Ucrainei să furnizeze arme antirachetă moderne și a declarat că în această săptămână vor avea loc multe discuții importante cu politicieni europeni care sunt capabili să furnizeze Ucrainei un sistem antirachetă modern.
„Chiar dacă în Rusia sunt tot mai puține rachete moderne pe zi ce trece, nevoia Ucrainei de astfel de sisteme rămâne. Pentru că Rusia are încă suficiente rachete de tip sovietic, care sunt și mai periculoase. Ele sunt de multe ori mai puțin precise și, prin urmare, de multe ori mai amenințătoare pentru obiectele civile și clădirile rezidențiale obișnuite”, a declarat Zelenski.
Partenerii noștri