LIVE UPDATE. 130 de zile de invazie. Separatiștii pro-ruși au înconjurat „complet” un oraș din estul Ucrainei

Belarus se pregătește de un exercițiu militar

Belarus va efectua exerciţii militare în apropierea graniţei cu Ucraina, anunţă Sky News.

UPDATE 22:00

Rusia a declarat că a preluat duminică controlul deplin asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, după ce a capturat ultimul bastion ucrainean din orașul Lysychansk, unde Kievul a declarat că s-a retras pentru a salva viețile trupelor sale.

Capturarea regiunii, un obiectiv de război cheie al Rusiei, oferă Moscovei un impuls după săptămâni de progrese lente și mută atenția pe câmpul de luptă către regiunea vecină Donețk, unde Kievul controlează încă un teritoriu substanțial, scrie International Business Times.

UPDATE 21:00

Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate suplimentare şi va interzice importurile de aur rusesc, a declarat duminică, la Kiev, premierul australian Anthony Albanese.

În cadrul unei conferinţe de presă în capitala Ucrainei, alături de preşedintele Volodimir Zelenski, Albanese a declarat că Australia va impune sancţiuni şi interdicţii de călătorie pentru încă 16 miniştri şi oligarhi ruşi, ridicând numărul total de persoane ruse sancţionate de Australia la 843.

Albanese a declarat că Australia va oferi Ucrainei încă 14 transportoare blindate pentru trupe şi 20 de vehicule Bushmaster.

UPDATE 20:00

Şase persoane au fost ucise duminică în Sloviansk, după ce oraşul din estul Ucrainei a fost lovit de un bombardament puternic de la lansatoare multiple de rachete ruseşti, au declarat oficialii locali, citaţi de Reuters.

Atacul a fost cel mai grav bombardament care a lovit localitatea în ultima vreme şi a provocat aproape 15 incendii în oraşul de pe linia frontului din regiunea industrială Donbas, pe care Rusia încearcă să o captureze, a scris primarul Vadym Lyakh pe Telegram.

Purtătoarea de cuvânt a administraţiei regionale din Doneţk, Tetiana Ihnatchenko, a declarat pentru reţeaua publică de ştiri din Ucraina că 15 persoane au fost rănite în atac.


Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, continuă discursul propagandistic despre „rolul” Occidentului în continuarea războiului din Ucraina.

Occidentul continuă să încurajeze războiul din Ucraina, iar conducerea de la Washington nu vrea să permită Kievului să „se gândească sau să vorbească măcar” despre pace, declară Peskov sâmbătă, care foloseşte termenul „război” şi nu clasicul concept „operaţiune militară specială”, preferat de către Putin şi restul oficialilor ruşi.

„Acum este momentul oportun când ţările vestice mizează pe continuarea războiului. Conducerea de la Washington nu permite ucrainenilor să se gândească la pace sau să vorbească despre”, a spus omul lui Putin la un  canal TV rusesc, citat de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin speră totuşi că Occidentul va înţelege situaţia şi că Ucraina va alege negocierea cu Rusia. 

„Momentan, încercarea de a ajunge la pace s-a înrăutăţit. Dar nu avem vreo îndoială că mai devreme sau mai târziu, bunul simţ va triumfa şi vom reveni la negocieri”, mai declară Peskov. 

Peskov a punctat, totodată, în mod cinic, că înainte de negocieri, Ucraina va trebui „să priceapă condiţiile puse de către Moscova, să le accepte, să stea la masa discuţiilor şi să semneze acordul deja ştiut”. 

Şi nu doar Ucraina „pricepe” mai greu, în opinia Kremlinului, ci şi liderii europeni, cărora „le lipseşte tăria de a urmări doar interesele propriilor ţări, nu şi ale Vestului”, mai spune oficialul rus. Într-adevăr, spre deosebire de Rusia cea „solitară” şi autocrată, Europa cea democratică merge pe principiul solidarităţii.

UPDATE 19:00

Autorităţile vamale turceşti au reţinut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică ambasadorul Ucrainei în Turcia.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reţinută de autorităţile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul Vasyl Bodnar la televiziunea naţională ucraineană.

Bodnar a precizat că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei reuniuni a anchetatorilor.

UPDATE 17:00

Ocupanții bombardează foarte puternic Slovyansk, regiunea Donețk.

Presa locală relatează că există „sosiri” în clădirile rezidențiale. Încă nu sunt disponibile detalii.


O rachetă X-31 a fost trasă din nou de un avion de luptă Su-30 în districtul Belgorod-Dnistrovskiy din regiunea Odesa, lovind clădirea economică a unui centru de recreere de coastă. Nu s-au înregistrat pagube semnificative sau explozii”, a relatat OC Yug.

Nu s-au înregistrat victime sau răniți.

UPDATE 16:00

Aproximativ 800.000 de persoane au rămas fără locuințe sau au nevoie de reparații serioase, susține deputatul Olena Shulyak.

În același timp, 220.000 de ucraineni au solicitat, prin intermediul aplicației „Dia”, compensații pentru locuințele pierdute în urma războiului.

Cabinetul de Miniștri a alocat deja 1,4 miliarde de grivne pentru a rezolva problema locuințelor.

UPDATE 14:00

Întreaga Republică Populară Luhansk a fost eliberată. Shoigu i-a raportat acest lucru lui Putin – aliații au ajuns la granița regiunii. Controlul deplin a fost stabilit asupra orașului Lysychansk și a unui număr de așezări din apropiere, dintre care cele mai mari sunt Bilohorivka, Novodruzhesk, Maloryazantsevo și Bila Hora


Ministerul rus al Apărării a declarat că partea ucraineană a lansat lovituri împotriva Belgorodului și Kursk.

Potrivit Ministerului Apărării, forțele armate ucrainene au folosit rachete Tochka-U cu muniție cu dispersie și drone Tu-143.

UPDATE 12:00

The New York Times: Referirile la nazism în articole despre Ucraina de pe site-urile rusești sunt la „niveluri fără precedent” după invazia declanșată de Rusia.

Compania „Semantic Visions” colectează date din peste 8.000 de website-uri rusești, începând cu 2014 și demonstrează că referirile la nazism în articolele despre Ucraina au crescut pe 24 februarie și au rămas ridicate de atunci.

Dezinformarea de la Kremlin susține în mod fals că Ucraina este „copleșită de extremiști de extremă dreapta” și are drept scopuri să justifice războiul împotriva Ucrainei și să obțină sprijinul populației Rusiei.


Rusia va face presiuni pentru un pseudo-referendum în Kherson duminică

Este foarte probabil ca rezultatele votului să fie falsificate pentru a obține un rezultat acceptabil pentru Rusia.

Pentru Kremlin, această chestiune este prioritară – ea va permite „legitimarea” prezenței Federației Ruse pe acest teritoriu.

UPDATE 11:00

Presa rusă confirmă bombardamentul ucrainean asupra aerodromului din Melitopol, ocupat de forțele ruse.

RIA Novosti, agenție de știri controlată de statul rus, a susținut că forțele ucrainene au bombardat temporar Melitopolul de două ori peste noapte, pe 3 iulie.


Ucraina a depus un memorandum la Curtea Internațională de Justiție a ONU pentru a respinge manipulările Rusiei și a o aduce în fața justiției.

UPDATE 10:00 

Aeroportul din Melitopol, ocupat de trupele ruse, bombardat

Explozii puternice în jurul orei 3 dimineaţa în perimetrul aeroportului Melitopol, oraş din sud-estul Ucrainei ocupat de armata rusă, unde staţionează trupele Federaţiei. O coloană uriaşă de fum s-a ridicat peste zona aeroportului. Consecinţele atacului sunt vizibile şi la zeci de kilometri de Melitopol. Civilii nu au reuşit să acceseze adăposturile antiaeriene, deoarece forţele ruse le-au închis pe toate – relatează presa ucraineană – şi mulţi rezidenţi încearcă să părăsească oraşul.

UPDATE 9:00

Kievul anunţă că a lovit o bază rusă în oraşul ocupat Melitopol

Forţele ucrainene au lovit de peste 30 de ori o bază rusă în Melitopol, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a anunţat duminică primarul exilat al localităţii, Ivan Fedorov, transmite Reuters, citat de Agerpres. Agenţia de presă rusă RIA a relatat că forţele ucrainene au atacat zona în care se află aeroportul din Melitopol, dar nu a precizat dacă aerodromul a fost lovit.

Reuters menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

Pe de altă parte, Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa. „În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka”, a transmis duminică Statul Major general ucrainean.

UPDATE ORA 07:00

Cel puțin trei persoane au murit în urma unor explozii în orașul rus Belgorod

Exploziile din orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au provocat un incendiu într-o clădire rezidențială, a anunțat guvernatorul orașului pe Telegram.

Viaceslav Gladkov a declarat că cel puțin trei persoane au fost ucise.

„Motivele incidentului sunt în curs de investigare”, a spus el.

„Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcționat”.

ORA 06:00

Un consilier al lui Zelenski recunoaște că un alt bastion cheie ar putea cădea în estul Ucrainei

Luptele s-au intensificat la sfârșitul săptămânii în Lisichansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Lugansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea.

Forțele rusești au cucerit, luna trecută, orașul Severodonețk, orașul geamăn al Lisichansk, situat pe malul opus al râului Siverskyi Donets, după unele dintre cele mai grele lupte din timpul războiului.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Lugansk pro-Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă că „Lisichansk a fost adus sub control”, dar a adăugat: „Din păcate, nu este încă eliberat”.

Consilierul lui Zelenski, Oleksiy Arestovych, a declarat că forțele rusești au trecut, în cele din urmă, râul Siverskiy Donets și se apropie de oraș dinspre nord.

„Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, a declarat el.

„Dacă Lisichansk este cucerit, din punct de vedere strategic devine mai dificil pentru ruși să își continue ofensiva. Liniile frontului vor fi mai plate și va avea loc un atac frontal, mai degrabă, decât unul din flancuri”.

El a spus că rușii vor trebui să se concentreze pe cucerirea a șase orașe importante din regiunea industrializată din estul Donbasului, iar cu fiecare dintre ele forțele lor vor fi din ce în ce mai puțin răspândite.

„Cu cât mai multe arme occidentale vin pe front, cu atât mai mult imaginea se schimbă în favoarea Ucrainei”, a mai adăugat acesta.

ORA 05:00

Un aliat al lui Putin a cedat în faţa protestelor. Stare de urgenţă în ţară

Preşedintele uzbec Shavkat Mirziyoyev a renunţat sâmbătă la planurile de reducere a autonomiei provinciei Karakalpakstan din ţară, în urma unor proteste rare pentru regimul autoritar de la Taşkent.

Uzbekistanul a anunţat sâmbătă instituirea stării de urgenţă pentru o lună în republică autonomă în care au avut loc protestele care l-au forţat pe preşedintele Şavkat Mirziyoyev să renunţe la reformele constituţionale.

Secretarul de presă al preşedintelui Şevkat Mirziyoyev a scris pe Telegram că starea de urgenţă în Republica Karakalpakstan va fi în vigoare de duminică, imediat după miezul nopţii, până pe 2 august.

Măsura a fost luată pentru „a asigura siguranţa cetăţenilor, a le proteja drepturile şi libertăţile (şi) a restabili legea şi ordinea”, a adăugat declaraţia.

Protestele au avut loc împotriva planurilor de reformă constituţională care ar fi schimbat statutul Karakalpakstanului, o republică autonomă în care locuieşte poporul Karakalpak – un grup etnic minoritar cu o limbă proprie.

Poliţia a dispersat protestatarii după ce unii dintre ei au încercat să ia cu asalt clădirile guvernului local din capitala regiunii, Nukus, au declarat oficialii locali şi guvernamentali.

Conform actualei constituţii uzbece, Karakalpakstan este descrisă ca o republică suverană în cadrul Uzbekistanului, care are dreptul de a se separa prin organizarea unui referendum.

Noua versiune a constituţiei – asupra căreia Uzbekistanul intenţionează să organizeze un referendum în lunile următoare – nu va mai menţiona suveranitatea Karakalpakstanului sau dreptul la secesiune.

Dar, într-o reacţie rapidă la protest, Mirziyoyev a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite în Karakalpakstan, că modificările privind statutul acesteia trebuie eliminate din reforma propusă, a precizat biroul său într-o declaraţie.

ORA 04:00

Belgorod

Este un oraș și centrul administrativ al regiunii Belgorod, Rusia, situat pe râul Siverskyi Donets, la 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

ORA 03:00

Unul dintre apărătorii de la Azovstal, eliberat din captivitate, este întâmpinat de soția sa

ORA 02:00

Loviturile rusești cu arme sovietice mai vechi au dus la creșterea numărului de morți în rândul civililor în ultimele săptămâni, susține Ucraina

Atacurile rusești au crescut brusc în a doua jumătate a lunii iunie, spun oficialii ucraineni, atacurile implicând arme mai vechi și mai imprecise din arsenalul sovietic al Moscovei, care au ca rezultat un număr mai mare de victime.

Peste 200 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei în această perioadă – mai mult decât dublu față de prima jumătate a lunii – a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, generalul de brigadă Oleksii Hromov.

„Pentru a efectua lovituri cu rachete, inamicul folosește, în peste 50% din cazuri, rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise”, a declarat generalul Hromov.

Unele dintre cele mai mortale lovituri au avut loc în ultima săptămână. Luni, două rachete Kh-22 au lovit un centru comercial din orașul industrial Kremenchuk, omorând cel puțin 20 de persoane, iar un atac în orașul Harkov, din nord-estul țării, a ucis cinci persoane și a rănit 22.

Iar vineri dimineață, rachete au sfâșiat o clădire de apartamente într-un oraș de lângă Odesa, omorând 21 de persoane și rănind zeci.

Rusia a susținut că vizează doar ținte cu valoare militară – chiar dacă unele dintre ele se aflau la sute de kilometri de liniile de front din estul Ucrainei – și că, ori de câte ori a fost lovită o instalație civilă, aceasta a fost una pe care armata ucraineană a cooptat-o pentru a o folosi ca post de comandă, adăpost pentru luptătorii străini sau depozit de arme.

ORA 01:00

Zelenski: Faceți tot posibilul pentru a răspândi adevărul despre război

În discursul său nocturn de pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski i-a lăudat pe cei care apără Ucraina și a cerut ca adevărul despre război să fie răspândit.

„În multe orașe există acum un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a terminat, cruzimea lui crește în unele locuri și nu poate fi uitat. Prin urmare, ajutați armata, ajutați voluntarii, ajutați-i pe toți cei care au fost lăsați singuri în acest moment. Răspândiți adevărul despre război și despre crimele ocupanților. Indiferent cât de dificil este pentru noi astăzi, trebuie să ne amintim că va exista un mâine. Iar ziua de mâine ar trebui să aducă beneficii maxime Ucrainei – toată lumea ar trebui să facă absolut tot ce este posibil pentru acest lucru.”

ORA 00:00

Cum stau lucrurile în orașul-cheie Lisichansk?

Luptele continuă pentru controlul orașului Lisichansk din regiunea Lugansk.

Orașul este ultimul bastion al Ucrainei în provincia estică.

Andrei Marochko, un ofițer al Miliției Populare pro-ruse din Lugansk, a fost citat de agenția de știri rusă TASS, care a declarat că steagul roșu cu secera și ciocanul al miliției flutură acum pe clădirea administrativă din Lisichansk.

Cu toate acestea, armata ucraineană a respins afirmațiile potrivit cărora orașul ar fi fost încercuit.

Presa rusă a prezentat înregistrări video cu milițiile din Lugansk defilând pe străzile din Lisichansk, fluturând steaguri și aplaudând, însă purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea națională ucraineană că orașul a rămas în mâinile ucrainenilor.

„Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lisichansk, însă, din fericire, orașul nu este înconjurat și se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muzychuk.

Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei

Liderul Republicii cecene Ramzan Kadîrov a anunțat, în cursul zilei, că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei, iar toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate.

„Atacul va începe curând”, amenință liderul cecen. „Aliaţii noştri au înconjurat complet Lisichansk. Putem spune că un atac puternic asupra oraşului va începe curând. Duşmanul nu are unde să fugă, pentru că ieşirile şi intrările în oraş sunt blocate”, a scris Kadîrov pe Telegram, sâmbătă.

În Lisichansk se mai află circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

Lisichansk este cel mai important oraş din regiunea Lugansk, care se află încă sub controlul armatei ucrainene. Dacă Lisichansk va cădea în mâna separatişilor, ruşii ar avea cale liberă să înainteze spre alte două mari oraşe din regiunea Donbas, dorite de către Kremlin: Kramatorsk şi Sloviansk.

Exit mobile version