• Trei persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite după ce forțele rusești au tras rachete asupra unui cartier din orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei, afirmă guvernatorul regional.
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe rănite într-un raid aerian rusesc asupra inimii orașului ucrainean Kramatorsk, joi, dezvăluie primarul.
  • Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Kievul și aliații săi occidentali că Moscova nu și-a început încă ,,în mod serios” invazia militară în Ucraina.

UPDATE ORA 24:00

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut un tribut greu.

Cel puțin 10 631 de civili au fost confirmați ca fiind uciși până la 26 iunie, potrivit Biroului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), dar se știe că numărul real al morților din război este considerabil mai mare.

Mai mult de un sfert dintre ucraineni – 12 milioane – au fost forțați să își părăsească locuințele. În timp ce aproximativ șapte milioane sunt strămutați în interiorul țării, cinci milioane au cerut azil în țările europene vecine, potrivit UNHCR.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Zelenski laudă SUA pentru trimiterea mai multor arme

Președintele Ucrainei i-a mulțumit omologului său Joe Biden pentru ,,sprijinul eficient și continuu” acordat țării sale în lupta împotriva Rusiei, inclusiv pentru noua livrare de lansatoare HIMAR.

,,Este ceea ce ne ajută să presăm asupra inamicului. Apreciem sprijinul! Să mergem împreună spre victorie!”, a declarat el.

UPDATE ORA 23:00

Situația umanitară din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, va fi „catastrofală” în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului.

Striuk a declarat vineri că cea mai mare parte a infrastructurii orașului nu poate fi restaurată, iar condițiile sanitare sunt deosebit de proaste. El a spus că sistemul central de canalizare a fost grav avariat, împreună cu stațiile de pompare și priza de apă.

După luni de lupte, trupele rusești au preluat controlul asupra orașului din estul țării la sfârșitul lunii iunie. Striuk a declarat că „90% din stocul de locuințe este deteriorat; 60% necesită demolări și reconstrucții”.

El a adăugat că cea mai mare parte a orașului va trebui să fie reconstruită, iar multe clădiri înalte vor trebui construite din nou de la zero.

UPDATE ORA 22:00

Ambasadorul Ucrainei în Indonezia a acuzat Rusia că „șantajează direct” lumea cu foamete prin întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, în contextul invaziei Moscovei în țara sa.

„Este inuman, este crud și nu respectă niciun principiu al umanității… și niciun principiu al coexistenței pașnice”, a declarat Vasyl Hamianin pentru Al Jazeera din marja G20.

UPDATE ORA 21:00

VolodImir Zelenski a declarat că ucrainenii simt o „recunoștință personală” față de Boris Johnson pentru sprijinul pe care li l-a acordat în timpul războiului cu Rusia. Anunțul demisiei premierului britanic a fost „subiectul principal în țara noastră”, a declarat președintele Ucrainei.

„Cu toții am auzit această veste cu tristețe”, a declarat președintele ucrainean VolodimIr Zelenski după ce Johnson și-a anunțat joi demisia. „Nu numai eu, ci și întreaga societate ucraineană, vă este foarte solidară”.

De la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, Johnson a promis Ucrainei un ajutor militar de 2,8 miliarde de dolari, inclusiv vehicule blindate și rachete antitanc. De asemenea, el a trimis sprijin economic, garantând împrumuturi de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru această țară.

UPDATE ORA 20:00

  • Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Kievul și aliații săi occidentali că Moscova nu și-a început încă „în mod serios” campania militară în Ucraina.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul său video de noapte, a răspuns cu sfidare, spunând că operațiunea de două luni pentru recucerirea Insulei Șerpilor a fost un avertisment pentru toate forțele rusești că Ucraina nu va fi distrusă.
  • Trei persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite după ce forțele rusești au tras cu rachete asupra unui cartier din orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului Oleh Synehubov. El a declarat că alte atacuri au avut loc în întreaga regiune Harkov, inclusiv în zonele populate din orașele Chuhuiv, Izyum și Bohodukhiv.
  • Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite într-un raid aerian rusesc asupra orașului Kramatorsk, a declarat primarul Oleksandr Goncharenko, în timp ce orașul Sloviansk, aflat în apropiere, a fost, de asemenea, sub tir.
  • „Obiectivul tactic” mai imediat al Rusiei în estul țării era probabil să fie orașul Siversk decât capturarea orașelor Sloviansk și Kramatorsk, a declarat Ministerul britanic al Apărării, conform AlJazeera.

UPDATE ORA 18:00

  • Summitul comun al miniștrilor de externe din cadrul G20 s-a deschis joi la Bali, iar ministrul indonezian de externe Retno Marsudi și-a îndemnat omologii să găsească modalități de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil.
  • Serghei Lavrov a respins criticile „frenetice” ale Occidentului privind războiul din Ucraina la reuniunea G20, reproșându-le rivalilor Rusiei că au distrus șansa de a aborda problemele economice globale.
  • Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat că sancțiunile economice impuse de Occident împotriva Rusiei nu au funcționat.

UPDATE ORA 17:00

Mexicul va rămâne neutru în ceea ce privește Ucraina

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador afirmă că administrația sa își va menține poziția neutră în ceea ce privește conflictul dintre Ucraina și Rusia, după viitoarea sa întâlnire cu președintele american Joe Biden.

În cadrul unei conferințe de presă, Lopez Obrador a primit o serie de întrebări referitoare la modul în care vizita sa de săptămâna viitoare la Washington ar putea afecta poziția Mexicului față de acest conflict. El a spus că Mexicul va rămâne neutru și că speră că va exista o încetare a focului.

UPDATE ORA 16:00

Serghei Lavrov s-a retras de la sesiuni ale reuniunii G20, din cauza criticilor privind Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a retras de la unele sesiuni ale reuniunii Grupului G20 din Bali, Indonezia, pe fondul criticilor referitoare la invazia militară rusă în Ucraina, afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro.

Serghei Lavrov a fost deranjat, în primul rând, de afirmaţiile secretarului de Stat american, Antony Blinken.

„Ceea ce am auzit astăzi sunt voci din întreaga lume, nu doar din Statele Unite, care cer încetarea războiului”, a afirmat Antony Blinken, la reuniunea G20 desfăşurată pe Insula Bali.

După aceste declaraţii, Serghei Lavrov a decis să absenteze de la sesiunea în care a vorbit ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

De asemenea, Lavrov nu a vrut să asculte discursul prin videoconferinţă al ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

UPDATE ORA 15:00

Războiul din Ucraina: peste 40 de așezări au fost atacate în ultimele 24 de ore

Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN.

Statul Major General din Ucraina a precizat că forțele rusești încearcă să avanseze la vest de granița Lugansk-Donetsk, spre orașele Bakhmut și Sloviansk, iar „inamicul a condus o ofensivă în direcția Verkhnokamianske, cu un succes parțial”. Rușii se aflau, de asemenea, „în zona așezării Spirne”, au adăugat militarii ucraineni.

Verkhnokamianske și Spirne se află lângă principala autostradă care duce spre vest de orașul Lisichansk, care a fost ocupat de ruși săptămâna trecută.

Ucrainenii au mai spus că „ocupanții avansează în direcția Vesela Dolyna”, care se află în apropiere de Bakhmut.

Reprezentanții Statului Major General au mai arătat că rușii folosesc artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene în încercarea de a elimina apărarea ucraineană.

În altă parte, ucrainenii au raportat noi atacuri de artilerie împotriva unor așezări la nord de Harkov, iar autoritățile locale au declarat că au existat victime civile într-un atac cu rachete la periferia estică a orașului.

Administrațiile militare regionale au raportat focuri de armă atât în Sumi, în nord, cât și la Kyvyi Rih, în sud, fără a menționa victime.

De asemenea, în sud, forțele rusești continuă să bombardeze zone din Herson și Nikolaiev în încercarea de a recupera teritoriile pierdute recent, potrivit administrațiilor regionale, iar mai multe sate erau „pe punctul de a fi distruse”.

UPDATE ORA 14:00

Ucraina, sprijinită de Occident. Încă o ţară trimite armament puternic Kievului

Mai multe ţări oferă armament militar performant Kievului. Este şi cazul Canadei care anunţă un ajutor suplimentar: 39 de vehicule blindate fabricate de General Dynamics. Acestea vor ajunge în lunile următoare în Ucraina, delcară Anita Anand, ministrul Apărării, conform Reuters.

Vehiculele sunt fabricate de către compania americană General Dynamics în Canada şi pot avea întrebuinţări diverse: pentru transportul soldaţilor, ca ambulanţe, pentru recuperare sau pentru mentenanţă.  

Sprijinul oferit până la mijlocul lunii mai se ridică la o valoare de 150 de milioane de dolari, iar, acum, Canada rezervă încă 500 de milioane de dolari din bugetul federal pentru echipamente militare necesare Ucrainei. 

De pe 26 ianuarie, la două zile de la începutul războiului, Canada a trimis Kievului echipamente performante pentru soldaţi, muniţie, puşti moderne şi vehicule blindate. 

UPDATE ORA 13:00

Ucraina îndeamnă Canada să nu livreze Rusiei o turbină de gaz

Ucraina se opune ca o turbină reparată în Canada să fie livrată companiei rusești Gazprom, controlată de stat, deoarece această măsură ar contraveni sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat o sursă din cadrul Ministerului ucrainean al Energiei pentru Reuters.

Gazprom a redus, luna trecută, capacitatea de transport de pe gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obișnuite, invocând returnarea cu întârziere a echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy în Canada.

„Sancțiunile interzic transferul oricărui echipament legat de gaz. Dacă, Doamne ferește, această decizie va fi aprobată, vom face apel, fără îndoială, la colegii noștri europeni că abordarea lor trebuie reevaluată. Pentru că, dacă țările nu respectă deciziile pe care le-au convenit cu privire la sancțiuni, cum putem vorbi despre solidaritate?”, a declarat sursa din Ministerul Energiei.

Autoritățile din Canada și Germania nu au comentat pe marginea subiectului.

O sursă de rang înalt din Ministerul Energiei a declarat pentru Reuters că Ucraina deținea informații potrivit cărora Canada se pregătește să predea turbina.

Decizia de a returna turbina a fost deja luată, a declarat o sursă familiarizată cu această problemă, adăugând că atât Canada, cât și Germania, nu doresc ca turbina să fie o scuză pentru ca Rusia să întrerupă livrările de gaze care trec prin conducta Nord Stream 1.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a făcut presiuni în iunie pe lângă Canada pentru a nu returna turbina gigantului rus al gazelor naturale, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Ministrul a argumentat în scrisoare că Rusia are, în continuare, o capacitate mai mult decât suficientă prin rutele sale de tranzit pentru a menține aprovizionarea fără turbina aflată în Canada.

„Există șapte turbine, aceasta este doar una dintre ele, iar cele care funcționează acum sunt suficiente pentru o capacitate completă”, a declarat sursa din ministerul Energiei.

Ucraina a acuzat Moscova că folosește aprovizionarea cu gaze naturale ca armă pentru a exercita presiuni asupra aliaților europeni ai Kievului pentru a diminua sprijinul acordat ucrainenilor.

De asemenea, marea comunitate ucraineană din Canada a făcut presiuni asupra guvernului premierului Justin Trudeau pentru a nu returna turbina Rusiei.

UPDATE ORA 12:00

Patru persoane au murit și nouă au fost rănite în urma atacurilor de ieri din regiunea Harkov, dar noaptea a trecut fără alte bombardamente, potrivit guvernatorului regiunii ucrainene, Oleh Synyehubov

El a postat pe Telegram:

„Noaptea trecută, pentru prima dată în câteva săptămâni, nu a avut loc niciun bombardament nocturn asupra Harkovului. Dar nu avem dreptul să ne pierdem vigilența. La urma urmei, chiar ieri seară, inamicul a bombardat masiv cartierul Nemyshlyan al orașului. Au fost avariate case, garaje, containere, anexe. În total, patru persoane au murit și nouă au fost rănite în regiunea Harkov în timpul zilei.

Ostilitățile continuă pe linia de contact. În direcția Harkov, inamicul bombardează pozițiile apărătorilor noștri și ale populației civile cu sisteme de artilerie și rachete.

Ocupanții au încercat să avanseze în direcția Dementiivka, dar apărătorii noștri au oprit această încercare și au forțat inamicul să se retragă.”

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Harkovul se învecinează atât cu Lugansk, cât și cu Donețk, în estul țării.

UPDATE ORA 11:00

Ministrul de externe al Rusiei a criticat dur abordarea țărilor occidentale la reuniunea G20 din Indonezia, acuzându-le că au deraiat discuțiile privind economia globală și că, în schimb, s-au concentrat asupra numirii Rusiei drept „agresori”, „invadatori” și „ocupanți”

„În timpul discuției, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, să abordeze probleme ale economiei mondiale”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de The Guardian.

El a continuat spunând că discuțiile din cadrul reuniunii „s-au abătut aproape imediat, imediat ce au luat cuvântul, la criticile frenetice la adresa Federației Ruse în legătură cu situația din Ucraina”.

„Agresori, invadatori, ocupanți – am auzit multe lucruri astăzi.”, a mai spus Lavrov.

UPDATE ORA 10:00

Rusia nu are „nimic de discutat cu Occidentul”, afirmă Lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vorbit cu reporterii după întâlnirea cu miniștrii de externe din G20, citează The Guardian.

Lavrov a declarat că Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina și Turcia în privința cerealelor, dar nu este clar când ar putea avea loc aceste discuții.

Agenția rusă de știri RIA îl citează pe Lavrov, care a declarat:

„Dacă [Occidentul] nu dorește negocieri, ci victoria Ucrainei asupra Rusiei pe câmpul de luptă, atunci, probabil, pur și simplu nu mai este nimic de discutat cu Occidentul, deoarece cu aceste abordări, de fapt, nu permite Ucrainei să treacă la procesul de pace.”

UPDATE ORA 09:00

Marea Britanie spune că Rusia se concentrează pentru atacul asupra Siversk

Rusia concentrează echipamente pe linia frontului în direcția Siversk, la aproximativ opt km vest de actuala linie de front rusă, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Forțele rusești fac probabil o pauză pentru a se reaproviziona înainte de a întreprinde noi operațiuni ofensive în regiunea Donețk, a declarat Ministerul Apărării în ultimul său raport de informații.

Ministerul a adăugat că există o posibilitate realistă ca „obiectivul tactic imediat” al Rusiei să fie Siversk, în timp ce forțele sale încearcă să avanseze spre zona urbană Sloviansk-Kramatorsk.

Forțele ucrainene continuă să avanseze treptat în sectorul sud-vestic al Khersonului, se arată în raport.

UPDATE ORA 08:00

Zelenski: Insula Șerpilor, un avertisment pentru Rusia că Ucraina „nu va fi ruptă”

Insula Șerpilor reprezintă un avertisment pentru Rusia că Ucraina „nu va fi ruptă”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că arborarea steagului ucrainean pe Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost un semn că țara sa nu poate fi ruptă.

În mesajul său nocturn de joi, Zelenski s-a adresat rușilor, spunând că operațiunea de două luni de recucerire a Insulei Șerpilor a fost un avertisment.

„Fiecare căpitan rus, la bordul unei nave sau al unui avion, să vadă steagul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi ruptă”, a spus el.

Insula Șerpilor, o bucată de teren la sud de portul Odesa, a devenit un simbol al determinării ucrainene.

În februarie, când li s-a cerut să se predea, mica garnizoană ucraineană de pe insulă i-a înjurat pe atacatorii ruși. Ulterior, Rusia a obținut insula, dar a abandonat-o la sfârșitul lunii iunie, din cauza bombardamentelor venite din tabăra ucraineană.

UPDATE ORA 07:00

Președintele Braziliei spune că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au eșuat

Președintele Braziliei a declarat că sancțiunile economice impuse de Occident împotriva Rusiei nu au funcționat.

,,Barierele economice pe care Statele Unite și Europa le-au impus împotriva Rusiei nu au funcționat”, a declarat Jair Bolsonaro în fața susținătorilor, adăugând că poziția sa față de Putin și de război ,,a fost una de echilibru”.


Ministrul indonezian de externe îndeamnă G20 să găsească modalități de a pune capăt războiului din Ucraina

Șeful diplomației indoneziene a făcut apel la G20 să ,,găsească modalități de a merge mai departe” și de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil, în timpul unui discurs de deschidere a reuniunii miniștrilor de externe din cadrul grupului.

,,Este responsabilitatea noastră să punem capăt războiului cât mai curând și să ne rezolvăm diferendele la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă„, a declarat Retno Marsudi.

Ea a declarat că multilateralismul este singura modalitate de a aborda provocările globale și a sperat că forumul va oferi o cale de abordare a repercusiunilor războiului, care se răsfrâng în întreaga lume.


Blocada Mării Negre ,,trebuie să înceteze”: Von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că lumea se află ,,într-un moment definitoriu” și a denunțat războiul ,,fără sens” al Rusiei.

,,Abia ne-am revenit după COVID, pandemia, când Rusia a început invazia absurdă și atroce în Ucraina, cu efecte teribile nu numai pentru oamenii din Ucraina, care suferă îngrozitor, ci și cu efecte uriașe la nivel global ale acestui război fără sens„, a declarat von der Leyen.

,,Rusia blochează exportul de cereale din Ucraina și, astfel, aduce foamete pentru milioane de oameni. Blocada de la Marea Neagră trebuie să înceteze și sunt foarte recunoscătoare, domnule secretar general, pentru munca dumneavoastră neobosită pentru a încerca să creați o soluție pentru exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră„, a adăugat ea

UPDATE ORA 06:00

Relația Chinei cu Rusia arată o ,,rezistență puternică„: Ministrul de externe

China și Rusia au menținut schimburi normale și au promovat cooperarea în diverse domenii și au dat la o parte orice ,,interferență”, demonstrând ,,rezistența puternică” și ,,hotărârea strategică” a relațiilor lor, a declarat joi ministrul chinez de externe Wang Yi.

De asemenea, China va sprijini toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei ucrainene, i-a spus Wang ministrului rus de externe Serghei Lavrov în cadrul unei întâlniri în marja unui summit G20 din Bali.

UPDATE ORA 05:00

Lumea noastră este în mare pericol: Șeful ONU

Antonio Guterres a făcut apel la ,,multilateralism” între națiunile și blocurile din întreaga lume pentru a face față problemelor actuale, inclusiv pandemia de coronavirus, schimbările climatice și invazia Rusiei în Ucraina.

,,Lumea noastră are mari probleme. Încă avem COVID printre noi„, a declarat Guterres.

,,Conflictele se înmulțesc și avem acum impactul dramatic al invaziei rusești în Ucraina, care a dus, independent de suferința poporului ucrainean, la o criză teribilă, atât în domeniul alimentar, cât și în cel energetic și financiar.”

,,Nicio țară nu poate rezolva singură aceste probleme. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de multilateralism, dar nu de orice fel de multilateralism, pentru că nicio organizație nu poate rezolva singură și problemele acestei lumi„, a declarat el la New York.

UPDATE ORA 04:00

Zelenski transmite un mesaj de speranță pentru susținători

Vorbind abia în șoaptă într-un mesaj video publicat pe Instagram, Zelenski a spus că a dorit să împărtășească gândurile sale la un minut înainte de miezul nopții, după 134 de zile de război.

,,Suntem ucraineni, oameni simpli, oameni buni, oameni pașnici care s-au aflat în fruntea știrilor mondiale ca super eroi. Dar cu ce preț! Tot ce am vrut să facem a fost să trăim – liberi și în propria noastră țară„.

,,Dar Dumnezeu are propriul său plan. Și dacă balaurul care a făcut să tremure jumătate din lume va fi ucis și dacă nouă ni se întâmplă să fim outsiderul căruia i s-au dat trei zile pentru a supraviețui și acum luptăm pentru a cincea lună, înseamnă că suntem capabili să o facem.”


Negociatorul ucrainean respinge comentariile lui Putin

Negociatorul-șef al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a respins comentariile lui Putin, în care liderul rus a avertizat că, dacă Occidentul vrea să încerce să învingă Rusia pe câmpul de luptă, ,,până la ultimul ucrainean„, este binevenit să încerce, dar acest lucru ar aduce o tragedie pentru Ucraina.

,,Nu există niciun plan ‘colectiv al Occidentului‘”, a declarat Podolyak, acuzând doar armata rusă ,,care a intrat în Ucraina suverană, bombardând orașe și ucigând civili”.

,,Tot restul este o propagandă primitivă. De aceea, mantra domnului Putin privind ‘războiul până la ultimul ucrainean’ este încă o dovadă a genocidului deliberat”, a adăugat el.

UPDATE ORA 03:00

Locuitorii din Bakhmut se pregătesc pentru atacurile rusești

,,Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă aici, este exact cum a început totul acasă. Acesta este doar începutul…Același lucru se va întâmpla și aici„, a declarat pentru agenția de presă Reuters Tetiana Demidova, o persoană evacuată în vârstă de 47 de ani dintr-un sat ocupat de ruși.

Alții, care, la fel ca Demidova, au fost nevoiți să își părăsească locuințele înainte, au declarat că nu au de gând să plece.

,,Am trăit totul în 2014, am plecat cu copiii mei. Și acum la fel din nou. Nu am de gând să fug din nou, pentru că nu am unde să fug„, a declarat Marina Baryshuk, în vârstă de 45 de ani.

UPDATE ORA 02:00

Trei morți și cinci răniți la Harkov: Guvernatorul

,,Trei civili au fost uciși și cinci au fost răniți ca urmare a bombardamentelor asupra districtului Nemyshlianskyi”, a scris Oleh Synehubov pe Telegram.

El a precizat că alte atacuri au avut loc în întreaga regiune Harkov, inclusiv în zonele populate ale orașelor Chuhuiv, Izyum și Bohodukhiv.

UPDATE ORA 01:00

Casa Albă reafirmă ,,alianța puternică” cu Marea Britanie după demisia lui Johnson

În timpul unui briefing, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Statele Unite și Marea Britanie vor continua să colaboreze într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei împotriva ,,războiului brutal al lui Putin„.

Într-o declarație, președintele american Joe Biden a spus că așteaptă cu nerăbdare să continue cooperarea strânsă cu guvernul britanic, fără a-l menționa pe Johnson, care a demisionat în fața scandalului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe rănite într-un raid aerian rusesc efectuat joi în inima orașului ucrainean Kramatorsk, a anunțat primarul.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că racheta a avariat șase clădiri, inclusiv un hotel și un bloc de apartamente din marele centru industrial.

Orașul Sloviansk, aflat de asemenea în apropiere, tot în regiunea Donețk, a fost, de asemenea, vizat de focuri de armă. Primarul Vadym Lyakh a declarat că au existat victime, dar nu a oferit alte detalii.

Oficialii ucraineni au declarat că se așteaptă ca Kramatorsk și Sloviansk să devină următoarele focare ale ofensivei rusești.