• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că armele grele ale aliaților occidentali au început în sfârșit să funcționeze la „capacitate maximă” pe linia frontului.
  • În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că armata ucraineană a reușit să țintească depozite și locații rusești care sunt „importante pentru logistică”.
  • Potrivit lui Zelenski, contraatacurile au redus semnificativ potențialul ofensiv al Rusiei și că forțele ucrainene au început să avanseze în mai multe direcții, inclusiv în regiunile Kherson și Zaporojie.

UPDATE 24:00

Germania va continua să ajute Ucraina: Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este hotărât că Germania va continua să sprijine Ucraina, în ciuda problemelor economice tot mai mari de acasă.

,,Cred că poți acționa întotdeauna doar cu sprijinul cetățenilor„, a declarat el pentru postul de televiziune ZDF.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

,,Dar cred că va fi posibil pentru o lungă perioadă de timp, și necesar pentru o lungă perioadă de timp, să menținem solidaritatea cu Ucraina prin eforturile Germaniei”, a spus el.

UPDATE 23:00

Balcanii de Vest nu se confruntă cu ,,nicio amenințare iminentă”: NATO

Un oficial de rang înalt al NATO a declarat că țările din Balcanii de Vest nu se confruntă cu o ,,amenințare iminentă” din cauza războiului din Ucraina și că acestea prezintă un interes strategic pentru alianța occidentală.

,,Avem un interes strategic. Vreau să transmit un mesaj de speranță pentru toți oamenii din Balcanii de Vest că, în cele din urmă, ne vom regăsi cu toții în familia europeană și euro-atlantică„, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru agenția de presă The Associated Press, la Pristina, Kosovo.

UPDATE 22:00

Șeful ONU pentru refugiați vizitează Ucraina

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a avertizat că Ucraina se confruntă cu provocări enorme după ce forțele rusești invadatoare au distrus mii de case, traumatizând totodată locuitorii, separând familiile și creând o anxietate generalizată în timpul conflictului.

Grandi a făcut aceste remarci în timpul unei vizite în orașele Irpin și Bucha, în apropiere de capitala Kiev.

,,Acest război are, de asemenea, un efect de propagare, un efect de propagare global în întreaga lume. Inflație, prețuri ridicate, penurie de alimente care creează o insecuritate alimentară profundă în multe părți ale lumii – în Orientul Mijlociu, în Africa și Asia, chiar și până în America Latină – și provocări energetice. Așadar, toate aceste impacturi, toate aceste efecte ale invaziei rusești și ale războiului din Ucraina, se întâmplă în locuri unde existau deja crize umanitare mari, crize mari de refugiați”, a declarat Grandi.

UPDATE 21:00

Putin avertizează că Rusia nu a început campania din Ucraina ,,în mod serios”

Putin a avertizat Kievul și aliații săi occidentali că Moscova nici măcar nu și-a început ,,în mod serios” campania militară în Ucraina.

,,Toată lumea ar trebui să știe că încă nu am început în mod serios”, a declarat el în fața unor înalți parlamentari. În același timp, nu refuzăm să purtăm negocieri de pace, dar cei care refuză ar trebui să știe că va fi mai greu să ajungă la un acord cu noi [într-o etapă ulterioară].”

UPDATE 20:00

Ucraina spune că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor

Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, după cum specifică presa ucraineană, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.

„Noi practic am restabilit controlul asupra Insulei Şerpilor”, a declarat un înalt responsabil al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, precizând că este vorba de un „control fizic” al militarilor.

Potrivit acestuia, soldaţii ucraineni care au participat la operaţiunea de arborare a drapelului în insulă au revenit însă în cazărmi. El nu a precizat dacă au rămas soldaţi ucraineni în Insula Şerpilor.

UPDATE 19:00

Politicienii ruși dar și unii oligarhi s-au aliniat joi să jubileze la vestea demisiei premierului britanic Boris Johnson, unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea țării pe 24 februarie, relatează Reuters. „Clovnul prost pleacă!”

UPDATE 17:00

Rușii au bombardat din nou orașul Harkov astăzi. Trei persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, anunță adjunctul șefului Departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Harkov, șeful departamentului de investigații, Serhii Bolvinov, pe pagina sa de Facebook.

„Potrivit datelor preliminare, orașul nostru a fost bombardat de Uragan MLRS, lansator de rachete multiple. 3 persoane au fost ucise și 5 rănite”, a spus Bolvinov.

UPDATE 16:00

Reprezentanți din țările G20, inclusiv Rusia, reuniți la Bali

Miniștrii de externe din cadrul G20 se reunesc pe insula indoneziană Bali pentru discuții care vor fi dominate de conflictul din Ucraina, în ciuda unei agende axate pe cooperarea globală și pe securitatea alimentară și energetică.

Se înțelege că este pentru prima dată când șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, se întâlnește cu mulți dintre liderii G20 de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Din G20 fac parte țări occidentale care au acuzat Moscova de crime de război în Ucraina și țări precum China, India și Africa de Sud, care fie susțin Rusia, fie s-au abținut la voturile ONU care au cerut măsuri pentru a se opune agresiunii rusești.

Mulți dintre membrii săi se opun sancțiunilor impuse de Occident.

Ministrul de externe al Germaniei a declarat că țările G7 își vor coordona răspunsul față de Lavrov la Bali.

UPDATE 15:00

Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească a părăsit un port turcesc

Autoritățile din Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească, încărcată cu cereale, a părăsit un port turcesc, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe din Ucraina a anunțat joi că o navă rusească încărcată cu cereale ucrainene a fost lăsată să părăsească portul turcesc Karasu.

„Regretăm faptul că navei rusești Zhibek Zholy, care era plină de cereale ucrainene furate, i s-a permis să părăsească portul Karasu în ciuda dovezilor penale prezentate autorităților turce”, a scris, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Ucrainenii consideră că este o „situație inacceptabilă” și l-au convocat pe ambasadorul Turciei pentru a oferi explicații.

„Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat la Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a clarifica această situație inacceptabilă”, mai scrie în mesaj.

Ucraina a solicitat Turciei să ancheteze mai multe nave despre care se credea că sunt încărcate cu cereale furate.

UPDATE 14:00

Rusia susține că a ucis trupele Kievului care încercau să ridice steagul ucrainean pe Insula Șerpilor

Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor, recent recuperată de forțele Kievului. 

Anterior, Ucraina a anunțat că Insula Șerpilor și regiunea Odesa au fost bombardate de forțele ruse. 

The Guardian notează că informațiile prezentate de Ministerul rus al Apărării nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE 13:00

Steagul ucrainean inscripționat cu mesajul „Aceasta este Ucraina”, montat pe Insula Șerpilor

Steagul ucrainean a fost arborat, din nou, pe Insula Șerpilor. Acesta este inscripționat cu un mesaj pentru ruși.

Steagul ucrainean flutură din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, la câteva zile după ce trupele rusești au plecat, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa.

„Amintiți-vă de nava de război rusă … Insula Șerpilor – aceasta este Ucraina!”, scrie pe steagul arborat pe insulă, potrivit CNN.

Mesajul a fost semnat de șeful administrației militare din Odesa, Maksym Marchenko, a declarat Bratchuk.

Rușii au părăsit Insula Șarpelui săptămâna trecută, după ce zona a fost puternic bombardată și apărarea aeriană a fost distrusă.

UPDATE 12:00

Ucraina investighează peste 21.000 de crime de război comise de soldaţii ruşi

Irina Venediktova, procuroarea generală al Ucrainei a declarat joi că sunt în curs de investigaţie peste 21.000 de crime de război comise de către invadatorii ruşi, transmite NEXTA, pe Twitter.

Procuratura precizează că sunt raportate câte 200-300 de crime de război zilnic. 

Multe procese vor avea loc în absenţa inculpaţilor, mai spune Venediktova.

Încă de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, ruşii au bombardat zonele rezidenţiale şi au torturat, violat şi ucis civili, printre care şi mulţi copii. Doar în Bucha au fost descoperite numeroase gropi comune, dar şi trupuri neînsufleţite cu urme vizibile de tortură.

Totuşi, Rusia continuă să nege că soldaţii ar fi comis crime de război.

UPDATE 11:00

Un medic ucrainean, eliberat într-un schimb de prizonieri, susține că a fost torturat

Un cunoscut paramedic ucrainean, care a fost ținut prizonier de forțele rusești și separatiste timp de trei luni, după ce a fost capturat în orașul Mariupol din sud-estul țării, i-a acuzat pe gardieni de tortură psihologică și fizică în timpul captivității sale.

Iulia Paievska, în vârstă de 53 de ani, cunoscută în Ucraina sub porecla Taira, a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Ea a declarat că abuzurile au început imediat după ce a fost recunoscută la un punct de control de lângă Mariupol și luată prizonieră, împreună cu șoferul ei, la 16 martie.

„Timp de cinci zile nu am mâncat nimic și practic nu am băut apă”, a declarat Paievska pentru CNN, la aproape trei săptămâni după ce a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Abuzurile, inclusiv bătăile, a spus ea, au fost „extreme” și „nu s-au oprit nici măcar un minut în toate aceste trei luni”.

De la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii iunie, cei doi au fost ținuți în centrul de detenție preventivă din Donețk de către o combinație de forțe din Rusia și autoproclamata Republică Populară Donețk, a spus ea.

„În mod constant ți se spune că ești un fascist, un nazist”, a spus ea, comparând condițiile cu cele dintr-un gulag. Ea a relatat că i s-a spus că „ar fi mai bine dacă ar muri decât să vadă ce se va întâmpla în continuare”.

Frustrați de faptul că Paievska nu le-a dat răpitorilor o mărturisire în fața camerei de luat vederi despre presupusele legături neonaziste, militarii au aruncat-o în izolare, „într-o temniță fără saltea, pe un pat de metal”.

Iulia Paievska a ieșit în evidență pentru prima dată în timpul revoltei Maidan din 2014, când i-a susținut pe cei care protestau față de președintele pro-rus. De acolo, ea a plecat spre est, pe linia frontului, în timp ce trupele ucrainene luptau cu forțele separatiste din regiunea Donbas, alăturându-se în cele din urmă în mod oficial armatei ucrainene.

UPDATE 10:00

Zelenski: armata efectuează „lovituri precise” asupra țintelor rusești datorită armelor occidentale

Forțele ucrainene efectuează „lovituri precise” asupra țintelor logistice rusești datorită armelor occidentale, a afirmat Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs nocturn.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că noile arme ale armatei ucrainene sunt foarte precise.

Într-un mesaj video, el a spus că loviturile afectează potențialul ofensiv al Moscovei.

„În sfârșit, artileria a început să funcționeze cu putere cu ajutorul armelor pe care le primim de la partenerii noștri. Iar precizia lor este exact ceea ce este necesar”, a spus Zelenski, potrivit Sky News.

Liderii ucraineni au solicitat, în repetate rânduri, Occidentului să trimită mai multe arme pentru a respinge invazia rușilor.

UPDATE 09:00

Preşedintele Zelenski anunță că Universitatea Pedagogică din Harkov a fost distrusă de un atac rusesc cu rachete

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

„Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine” a spus şeful statului ucrainean.

El a mai spus că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează „foarte puternic” şi a lăudat preciza lor.

Armata ucraineană foloseşte artileria pentru a distruge depozite şi alte ţinte care sunt importante din punct de vedere logistic pentru Rusia, a spus el.

„Şi aceasta reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanţilor nu vor face decât să crească în fiecare săptămână, la fel ca şi dificultatea de a le aproviziona”, a spus el.

UPDATE 08:00

Drona cumpărată de lituanieni în drum spre Ucraina
Ministrul lituanian al apărării a împărtășit o fotografie a dronei turcești Bayraktar care a fost cumpărată din fondurile strânse de lituanieni pentru Ucraina.

„Ultimele ore ale Bayraktar „Vanagas’ în Lituania”, a declarat Arvydas Anusauskas pe Twitter. „Foarte curând va fi livrată în Ucraina”.

Sute de lituanieni au contribuit la strângerea de fonduri, iar obiectivul de 5 milioane de euro (5,4 milioane de dolari) pentru avionul fără pilot Byraktar TB2 a fost atins în doar trei zile și jumătate.

Ucraina a cumpărat în ultimii ani peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Lotul respectiv a fost livrat la începutul lunii martie.

UPDATE 07:00

Australia îndeamnă China să ajute la încheierea războiului
Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a îndemnat China să își exercite influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina.

Într-un discurs ținut miercuri seară în Singapore, Wong a declarat că este vital ca țările puternice să își „exercite influența” asupra lui Putin pentru a pune capăt conflictului.

„Acest lucru include China, ca mare putere, membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și cu „parteneriatul său fără limite” cu Rusia”, a declarat Wong. „Exercitarea unei astfel de influențe ar contribui foarte mult la consolidarea încrederii în propria noastră regiune.

„Regiunea și lumea se uită acum la acțiunile Beijingului în legătură cu Ucraina”, a adăugat ea.

UPDATE 06:00

Rusia înregistrează o inflație săptămânală pentru prima dată din luna mai
Prețurile au crescut în întreaga economie rusă în săptămâna de la 1 iulie, pentru prima dată de la sfârșitul lunii mai, când o rublă în creștere și o scădere a cererii de consum au dus Rusia la o deflație săptămânală record, arată datele publicate miercuri.

Indicele prețurilor de consum din Rusia a crescut cu 0,23% în perioada de șapte zile, a precizat serviciul de stat de statistică Rosstat, o creștere față de valoarea stagnantă înregistrată cu o săptămână înainte și față de cele trei săptămâni consecutive de scădere a prețurilor de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Până în prezent, în acest an, prețurile au crescut cu 11,77%, a declarat Rosstat, cu mult peste ținta de inflație a băncii centrale de 4%.

Rusia a înregistrat o inflație săptămânală de 2,22% la începutul lunii martie, atingând maximul ultimelor două decenii, după ce a trimis trupe în Ucraina, o mișcare care a declanșat sancțiuni economice fără precedent din partea Occidentului, punând presiune asupra gospodăriilor rusești care se luptă după aproape un deceniu de salarii stagnante sau în scădere.

UPDATE 05:00

Biden a vorbit cu soția unei baschetbaliste reținută în Rusia
Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au vorbit cu soția baschetbalistei americane Brittney Griner, care este reținută în Rusia, a anunțat Casa Albă.

„Președintele a sunat-o pe Cherelle (Griner) pentru a o asigura că lucrează pentru a asigura eliberarea lui Brittney cât mai curând posibil, precum și eliberarea lui Paul Whelan și a altor cetățeni americani care sunt reținuți pe nedrept sau ținuți ostatici în Rusia și în întreaga lume”, a precizat Casa Albă într-un comunicat după convorbire.

UPDATE 04:00

Zelenski a declarat că artileria occidentală primită de Ucraina „în sfârșit… a început să funcționeze foarte puternic”.

„Precizia sa este exact așa cum era necesar. Apărătorii noștri provoacă lovituri foarte vizibile asupra depozitelor și a altor puncte importante pentru logistica ocupanților”, a declarat el în discursul său nocturn.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că a discutat miercuri cu omologii săi germani și americani, unde a spus că s-a discutat despre importanța continuării ajutorului militar.

UPDATE 03:00

Primarul din Nikolaiev îi îndeamnă pe locuitori să plece
Portul Nikolaiev de pe coasta de sud a fost bombardat puternic miercuri, a declarat primarul acestuia, în timp ce alarmele de aer au fost activate de mai multe ori în oraș joi dimineața.

Orașul a pierdut deja aproximativ jumătate din populația de jumătate de milion de locuitori de dinaintea războiului.

„Nu există zone sigure în Nikolaiev”, a declarat Oleksandr Senkevych în cadrul unui briefing.

„Le spun oamenilor… că trebuie să plece.”

UPDATE 02:00

Franța va renaționaliza gigantul său de electricitate îndatorat, EDF, ca răspuns la criza energetică agravată de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat premierul țării, Élisabeth Borne.

„Trebuie să avem control deplin asupra producției și performanței noastre de electricitate”, a declarat Borne în parlament în primul său discurs despre starea națiunii în fața parlamentului, miercuri, în timp ce încerca să curteze partidele de opoziție pentru a evita un blocaj parlamentar.

„Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în fața consecințelor războiului și a provocărilor colosale care vor urma… De aceea vă confirm intenția statului de a deține 100% din capitalul EDF.”

Statul francez deține o participație de 84% la EDF, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din lume, dar compania se confruntă cu întârzieri și depășiri de buget la noile centrale nucleare din Franța și Marea Britanie, precum și cu probleme de coroziune la unele dintre reactoarele sale îmbătrânite, care au afectat puternic prețul acțiunilor sale în ultimele luni.

UPDATE 01:00

Un atac cu rachete rusești la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a distrus miercuri o universitate pedagogică, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

Potrivit lui Zelenski, clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar și biblioteca științifică a Universității Pedagogice Naționale H.S. Skovoroda Kharkiv au fost distruse.

Anterior, miercuri, Biroul procurorului regional din Harkov a declarat că un paznic a fost ucis în timpul bombardamentului asupra universității, care a avut loc în jurul orei locale 1.00.

UPDATE 00:00

Regiunea Luhansk nu se află încă sub controlul complet al Rusiei
Regiunea estică Luhansk nu a fost încă ocupată complet de forțele rusești, iar luptele continuă într-o așezare de la periferia regiunii, a declarat miercuri șeful administrației militare din regiunea Luhansk, Serhiy Hayday.

Forțele rusești au suferit „pierderi enorme” în ceea ce privește echipamentele și personalul, potrivit lui Hayday. Forțele rusești încearcă să preia controlul asupra regiunii Luhansk de mai bine de patru luni.

El a adăugat că spitalele din zona ocupată a regiunii sunt pline de soldați ruși care sunt grav răniți.

Hayday a mai spus că el crede că forțele rusești încearcă să dezvolte o ofensivă împotriva orașelor Sloviansk și Bakhmut din regiunea Donețk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că armele grele ale aliaților occidentali au început în sfârșit să funcționeze la „capacitate maximă” pe linia frontului.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că armata ucraineană a reușit să țintească depozite și locații rusești care sunt „importante pentru logistică”.

Potrivit lui Zelenski, contraatacurile au redus semnificativ potențialul ofensiv al Rusiei și că forțele ucrainene au început să avanseze în mai multe direcții, inclusiv în regiunile Kherson și Zaporojie.