• Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că sancțiunile occidentale ar putea duce la posibile ,,consecințe catastrofale” pe piața energetică mondială.
  • Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat comportamentul înaltului diplomat rus Serghei Lavrov drept ,,puțin respectuos„, după ce ministrul rus a părăsit mai devreme reuniunea G20.
  • Cel puțin patru persoane au fost ucise după ce forțele rusești au tras rachete în nordul Harkovului și în estul Kramatorskului, spun autoritățile locale, adăugând că și Slovianskul a fost vizat de focuri de armă.

UPDATE ORA 24:00

Un sumar al ultimelor evenimente

  • Washingtonul promite să ofere Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar de aproape 368 de milioane de dolari.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Kievului în Germania, precum și pe alți câțiva trimiși străini de rang înalt, se arată pe site-ul prezidențial.
  • O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Harkov, în estul Ucrainei, potrivit autorităților regionale.
  • Ucraina afirmă că trupele rusești continuă bombardamentele ,,necruțătoare” asupra regiunii sale din estul Donețk.

UPDATE ORA 23:00

Canada va returna turbinele reparate pentru Nord Stream 1 și va extinde sancțiunile impuse Rusiei
Canada va acorda o derogare de la sancțiuni pentru a returna în Germania turbinele rusești reparate necesare pentru întreținerea gazoductului Nord Stream 1, a declarat ministrul canadian al resurselor naturale.

De asemenea, Canada a anunțat că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei pentru a include producția industrială.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zelenski mulțumește SUA pentru pachetul de ajutor de 400 de milioane de dolari
În discursul său, Zelenski a mulțumit SUA pentru aprobarea noului pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Zelenskyy a declarat că pachetul, care include sisteme de armament de înaltă precizie, ,,ne va permite să luăm măsurile antiteroriste exact necesare pentru a reduce numărul de lovituri cu rachete rusești asupra poporului nostru”.

El a comentat, de asemenea, o serie de demisii ale unor ambasadori ucraineni sâmbătă, numind-o ,,o rotație regulată, o parte normală a practicii diplomatice”.

UPDATE ORA 22:00

Presa germană: Lansatoarele de rachete americane fac ravagii în rândul trupelor lui Putin

Până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența lor asupra efortului de război ar putea fi mare, scrie Der Tagesspiegel.


Războiul poate fi văzut chiar și din spațiu

Mulțumită sistemului Firms al NASA care surprinde incendiile majore, puteți vedea linia frontului și zonele cele mai afectate.

UPDATE ORA 21:00

Washingtonul a promis că va oferi în continuare ajutor umanitar Ucrainei.

„Astăzi, pot anunța că Statele Unite vor oferi un sprijin suplimentar de aproape 368 de milioane de dolari, inclusiv alimente, apă potabilă, asistență în numerar, asistență medicală de urgență, adăposturi, precum și sprijin pentru coordonarea între organizațiile umanitare care fac o mare parte din această muncă critică pe teren”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație după reuniunea miniștrilor de externe ai G20 de la Bali.

Până în prezent, SUA, în calitate de principală țară donatoare, au promis peste 1,28 miliarde de dolari în ajutor umanitar pentru Ucraina de când Moscova a început războiul, a precizat el.

UPDATE ORA 20:00

Guvernul german a asigurat aprovizionarea pe termen lung cu muniție pentru sistemele antiaeriene Gepard promise Ucrainei, a anunțat revista Der Spiegel, citând surse guvernamentale.

Biroul cancelarului Olaf Scholz, împreună cu Ministerul Apărării, a găsit un producător din Norvegia care poate produce mai multă muniție pentru sistemul antiaerian, potrivit raportului.

Muniția suplimentară de la producătorul norvegian urmează să fie testată încă de săptămâna viitoare la poligonul de tragere al Bundeswehr din Putlos, în landul Schleswig-Holstein, a mai relatat Der Spiegel.

Livrarea sistemelor antiaeriene Gepard, care urmează să ajute Ucraina să protejeze infrastructura critică, urmează să înceapă în iulie.

UPDATE ORA 19:00

Zelenski l-a demis pe ambasadorul Kievului în Germania, precum și alți câțiva emisari străini de rang înalt, se arată pe site-ul prezidențial.

Într-un decret care nu a oferit niciun motiv pentru această măsură, el a anunțat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria.

UPDATE ORA 18:00

O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, rănind șase persoane, potrivit autorităților regionale.

„Racheta inamică a lovit în apropierea clădirii rezidențiale cu două etaje, clădirea este parțial distrusă. Suprafața totală de distrugere este de aproximativ 400 de metri pătrați”, a declarat Evghen Vasylenko, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Situații de Urgență din regiunea Harkov.

„Reprezentanții serviciilor de urgență și ai poliției naționale au sosit la fața locului. Doi bărbați, o femeie și un copil de 12 ani au fost salvați din ruine”.

UPDATE ORA 17:00

Bombardamente rusești au fost raportate în estul și sudul Ucrainei.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că Rusia a lansat peste 20 de lovituri de artilerie, mortiere și rachete în provincie în cursul nopții, iar forțele sale se îndreptau spre granița cu orașul vecin Donețk.

„Încercăm să limităm formațiunile armate ale rușilor de-a lungul întregii linii de front”, a scris Haidai pe Telegram.

UPDATE ORA 16:00

Rusia a avertizat Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta măsuri dure împotriva lor dacă nu va fi reluat tranzitul unor bunuri către și dinspre exclava rusă Kaliningrad, relatează Al Jazeera.

„Dacă situația nu se stabilizează în următoarele zile, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, într-un comunicat.

Lituania a interzis tranzitul mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE pe teritoriul său către și dinspre exclava baltică. Rusia s-a angajat să riposteze.

UPDATE ORA 15:00

Rusia a lansat sâmbătă bombardamente asupra regiunii ucrainene Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorului regiunii, citat de The Guardian.

Pavlo Kyrylenko a declarat că a avut loc un atac cu rachete în oraşul Druzhkivka. El a precizat că au fost avariate un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidenţiale şi un loc de joacă. Nu se cunosc informaţii despre victime.

În Slovyansk, o locuinţă a fost vizată de atac, iar proprietarul acesteia a fost prins sub dărâmături.

Forţele ruseşti au tras, de asemenea, asupra unei gări din Chasovoy Yar, unde mai multe persoane au fost rănite.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, oraşul Hirnyk a fost ţinta unor focuri de armă, a spus guvernatorul, în urma cărora doi civili au fost răniţi.

„Singura cale de ieşire corectă este evacuarea”, a spus Kyrylenko într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 13:00

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a oferit un interviu pentru revista americană TIME, despre traumele provocate populaţiei de către invadatorii ruşi.

Mii de recruţi ucraineni sunt antrenaţi în Marea Britanie

Noii soldaţi, care operează în grupuri de aproximativ 200 de persoane, au sosit din Ucraina pentru a participa la un program de pregătire oferit de soldaţii britanici.

Având în vedere că timpul este o prioritate, recruţii ucraineni sunt transformaţi în infanterişti într-un ritm mult mai rapid decât orice recrut britanic pe timp de pace.

În mod normal, soldaţilor din Marea Britanie le ia şase luni pentru a trece de antrenamentul de bază al infanteriei, dar ucrainenii sunt pregătiţi să parcurgă cursul în câteva săptămâni.

Ei se vor întoarce apoi acasă pentru a lupta împotriva forţelor invadatoare ale Rusiei.

Ministrul Apărării Ben Wallace s-a întâlnit joi cu recruţii şi a vorbit cu comandanţii.

El a spus că Marea Britanie s-ar putea oferi să antreneze chiar mai mulţi recruţi decât obiectivul de 10.000.

„Dacă ucrainenii cer mai mult, vom fi deschişi la mai mult”, a spus Wallace.

UPDATE ORA 12:00

 România este a doua ţară din UE, după Polonia, în funcţie de numărul de ucraineni găzduiţi în luna mai 2022 de la începutul războiului din Ucraina.

Polonia a acordat peste 96.000 de statute de protecţie temporară ucrainenilor care au fugit din calea războiului în luna mai, iar România a acordat peste 20.000 de astfel de statute.

Pe locul trei se află Bulgaria, unde s-au acordat peste 19.800 de astfel de documente ucrainenilor în mai, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, citat de Ziarul Financiar.

Directiva europeană privind protecţia temporară oferă benefi­ciarilor o serie de drepturi, printre care se află: un permis de şedere pe întreaga durată a protecţiei (care poate dura de la un an la trei ani), accesul la angajare, acces la cazare, accesul la îngrijiri medicale, accesul la educaţie pentru persoanele sub 18 ani la sistemul de învăţământ de stat.

UPDATE ORA 11:00

Rușii au tras doar 10 rachete de la lansatorul multiplu de rachete Tornado-S de 300 mm, cu o rază de acțiune de până la 120 km, la Ingultskiy din Kryvyy Rih.

„Bombardamentul a venit din partea ocupată a regiunii Kherson, la o distanță de 70 km”, a declarat șeful administrației militare din Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul.

O femeie născută în 1981 a fost ucisă. Și o fată de 20 de ani. Tatăl acestuia din urmă a suferit multiple răni de șrapnel de gravitate medie.

UPDATE ORA 10:00

Sunt explozii în Chornobaivka!

Oameni ale căror case au fost distruse de bombardamentele rusești continuă să locuiască în metroul Harkov, în ciuda reluării circulației trenurilor.

UPDATE ORA 09:00

Consecințele bombardamentelor timpurii din regiunea Donețk

▪️4 atacuri în Druzhkivka. Au fost avariate spitalul, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă pentru copii.

▪️ În Slovyansk, un obuz a lovit o casă particulară. Proprietarul a fost prins sub dărâmături, iar lucrătorii de urgență lucrează la fața locului.

▪️ În Chasoviy Yar, rușii au bombardat o gară – unele persoane au suferit contuzii minore.

▪️ În orașul Hirnyk, s-au înregistrat 2 răniți și au fost avariate 4 clădiri de locuit, fărâme și o benzinărie. Liniile electrice au fost parțial secționate.

▪️ Un deces a fost semnalat la Semigry.

UPDATE ORA 07:00

Autoproclamata Republică Populară Donețk promite educație gratuită studenților care luptă în prezent împotriva ucrainenilor. Această „motivare” a fost anunțată de șeful autorităților RPD, Denis Pușilin, relatează Nexta.

Cu toate acestea, diplomele celor două republici separatiste, Donețk și Lugansk, nu sunt recunoscute în nicio țară a lumii, nici măcar în Rusia.

UPDATE ORA 06:00

Forțele aeroportate ucrainene au distrus tancuri rusești și au capturat trupe lângă Nikolaev, relatează Kyiv Independent. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că soldații Brigăzii 79 de asalt aerian cu sediul la Nikolae au distrus cinci tancuri rusești și au capturat membrii echipajului care au supraviețuit.


Stocuri de muniție au fost distruse în Donbas

În această noapte, în Harțki din regiunea Donețk și în Kadivți din regiunea Luhansk au fost distruse depozitele rușilor.

UPDATE ORA 05:00

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege privind asigurarea obligatorie pentru jurnaliștii care lucrează în zona de război.
Proiectul de lege 7367 stabilește garanții suplimentare de siguranță pentru jurnaliștii care lucrează în condiții de pericol pentru viață și sănătate în zonele de operațiuni militare și/sau în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei.

Casa Albă a anunțat semnarea unui decret privind alocarea asistenței militare Ucrainei pentru 400 de milioane de dolari.


Ucraina ar putea introduce a patra doză de vaccin împotriva covid

Ministerul Sănătății lucrează la recomandări și va publica ulterior decizia corespunzătoare, care se va aplica anumitor categorii de populație.

UPDATE ORA 04:00

,,Rușii fac progrese foarte progresive, limitate și costisitoare doar în anumite zone mici din Donbas. Sunt mult în urmă cu termenele lor. Sunt mult în urmă obiectivelor lor”, a spus site-ul Pentagonului într-un comunicat.

De asemenea, Pentagonul a notat că Ucraina a început să efectueze contraofensive localizate eficiente.

,,Observam din ce în ce mai mult capacitatea ucrainenilor de a folosi sistemele HIMARS pentru a împiedica în mod semnificativ capacitatea rușilor de a avansa chiar și acolo unde au fost atât de greu și lenți să avanseze. Prin urmare, nu vedem că Rusia câștigă deloc această bătălie„, a spus oficialul.


Rusia a rămas cu mult în urmă programului său în capturarea Ucrainei

Acest lucru a fost declarat la un briefing de către un reprezentant de rang înalt al Pentagonului.

De asemenea, Pentagonul a notat că Ucraina a început să efectueze contraatacuri localizate eficiente.

UPDATE ORA 03:00

Grecia și Bulgaria au finalizat construcția unui „pod energetic” pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc.

Noua conductă de gaz va permite țărilor europene să primească gaz din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan și gaz lichefiat din alte țări prin terminale din Grecia.


Noul HIMARS din SUA a lovit la o distanță de până la 300 km

Primele proiectile transferate au fost trase la o distanță de până la 70 km, iar cele noi, atunci când sunt echipate cu muniție adecvată, au lovit la o distanță de până la 300 km.


Papa Francisc intenționează să viziteze Ucraina

Vizita este de așteptat să aibă loc în luna august. Despre aceasta a anunțat secretarul pentru Relații cu Statele Vaticanului, Paul Richard.

Francisc speră să se întâlnească și cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill.

UPDATE ORA 02:00

SUA și Turcia vor ajuta la reconstruirea Harkovului

Conform primarului Ihor Terekhov, peste 3.500 de clădiri au fost avariate sau distruse în oraș ca urmare a invaziei pe scară largă a Federației Ruse.


 Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele ore, a anunțat armata ucraineană.

UPDATE ORA 01:00

Locuitorii din teritoriile ocupate temporar Herson și Zaporizhia ar trebui să evacueze cât mai curând posibil.

Acest lucru este necesar pentru ca forțele armate să nu pună în pericol populația civilă în timpul operațiunilor ofensive, coform viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk.


Putin avertizează că războiul în Ucraina abia acum începe

Statul Major General din Ucraina a precizat că forțele rusești încearcă să avanseze la vest de granița Luhansk-Donetsk, spre orașele Bakhmut și Sloviansk.

Rușii folosesc artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene în încercarea de a elimina apărarea ucraineană.

ȘTIRE INIȚILĂ

Ucraina și-a îndemnat aliații să trimită mai multe arme, în timp ce forțele sale luptă pentru a încetini forța militară a Rusiei în estul regiunii Donbas. În același timp, Moscova a avertizat națiunile occidentale de consecințele represaliilor pe care le-ar putea avea în urma invaziei sale.

,,Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Vladimir Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi cel mai mare exportator mondial de grâu.

Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze şi 30% din cel de petrol din Rusia.