• 3,7 milioane de refugiați ucraineni au primit statut de protecție temporară în Uniunea Europeană, potrivit UNHCR.
  • Doi cetățeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a relatat sâmbătă CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
  • Germania a amânat livrarea de arme de apărare către Ucraina, relatează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 23:00

Trupele ucrainene vor elibera regiunea Herson până în septembrie

Trupele ucrainene vor elibera regiunea Herson până în septembrie, a declarat un consilier al șefului administrației regionale din Herson, Serhiy Hlan.

Potrivit acestuia, loviturile asupra podurilor Antonivsky și Daryivsky, precum și distrugerea depozitelor BK, a posturilor de comandă și a echipamentelor din spatele liniilor inamice și de-a lungul liniei de contact sunt rezultatele muncii pregătitoare.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Acum este vorba de lovituri de artilerie mai puternice și mai precise de-a lungul liniilor de front și de a elimina trupele rusești din pozițiile pe care le ocupă.

UPDATE ORA 22:00

Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu sistemele de rachete sol-aer Stormer HVM aflate în serviciul Forțelor Armate ucrainene

La 21 iulie, Marea Britanie a anunțat transferul a șase astfel de SAM-uri și a sute de rachete Starstreak către armata ucraineană.

Sistemele sunt capabile să detecteze aeronave și elicoptere la distanțe de 18 km, respectiv 8 km. Racheta este lansată în mai puțin de cinci secunde după ce ținta este vizată, iar viteza rachetei Starstreak este de 1 km/sec.

UPDATE ORA 21:00

Războiul lui Putin a distrus total sau parțial 183 de situri religioase din Ucraina

Potrivit Serviciului de Stat al Ucrainei pentru probleme etnice și libertate de conștiință, 183 de biserici, moschei, sinagogi, clădiri educaționale și administrative ale comunităților religioase ale Ucrainei au fost total sau parțial distruse de bombele și rachetele rusești.

Cinci dintre cele 183 de lăcașurile de cult avariate de atacurile rusești sunt musulmane, cinci sunt iudaice, iar celelalte 173 sunt creștine.

UPDATE ORA 20:00

Rusia susține că 2,8 milioane de cetățeni ucraineni, dintre care aproape 500.000 sunt copii, au intrat în Rusia după data de 24 februarie

La rândul său, Ucraina spune că este o deportare forțată.

Potrivit agenției de presă de stat a Rusiei, circa 1,4 milioane de cetățeni au plecat din regiunile Donețk și Lugansk. Raportul nu dezvăluie numărul de ucraineni care au părăsit teritoriul Federației Ruse în ultimele cinci luni.

Pe 13 iulie, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a deportat peste două milioane de ucraineni.

UPDATE ORA 19:00

Harta actualizată a situației din estul Ucrainei

Potrivit experților europeni în război, satul Aleksandrovka, situat la vest de Herson, se află, din nou, sub ocupația armatei ruse.

Nu a existat nicio confirmare oficială a acestui lucru din partea Statului Major General ucrainean.

UPDATE ORA 18:00

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale rusești către Egipt în timpul vizitei sale la Cairo.

„Am reafirmat angajamentul exportatorilor ruși de cereale de a-și respecta toate angajamentele”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă cu omologul egiptean Sameh Shoukry.

UPDATE ORA 17:00

Un oficial ucrainean a declarat că regiunea Kherson din sudul țării, care a căzut în mâinile trupelor rusești la începutul invaziei lor din februarie, va fi recucerită de forțele Kievului până în septembrie.

„Putem spune că regiunea Kherson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie, iar toate planurile ocupanților vor eșua”, a declarat Serhiy Khlan, un consilier al șefului regiunii Kherson, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Armata ucraineană, încurajată de livrările de artilerie cu rază lungă de acțiune furnizată de Occident, a recuperat în ultimele săptămâni teritoriu în sudul regiunii Kherson.

UPDATE ORA 16:00

„Rachetele cu rază lungă de acțiune HIMARS vor accelera victoria noastră asupra Rusiei” susține Podolyak

„Logică simplă: cu cât rachetele HIMARS zboară mai departe (100+ kilometri), cu atât mai repede se va termina războiul. Mai puține victime civile, mai puțină presiune economică asupra Europei, mai puțină migrație rusă și șantaj alimentar. HIMARS este un excelent ‘kill switch’ pentru aroganța rusă”, a scris Mihail Podolyak, consilier al șefului OP.

UPDATE ORA 15:00

SUA iau în considerare declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, a anunțat ambasadorul SUA în Ucraina, Brigitte Brink, într-un interviu pentru Radio Liberty

În ceea ce privește declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, luăm în considerare această chestiune, necesită o analiză amănunțită în conformitate cu legile americane… Folosim toate mijloacele disponibile, inclusiv multe dintre cele care s-ar aplica unei țări care este un astfel de sponsor. Cu toate acestea, ne gândim serios la un astfel de anunț. Și vom continua să tragem Rusia la răspundere în conformitate cu legile noastre”, a spus Brink.


UE plănuiește să crească livrările de gaze din Nigeria pentru a se pregăti pentru posibile reduceri ale livrărilor rusești, anunță Reuters.

UE importă 14% din totalul livrărilor sale de GNL din Nigeria și are potențialul de a face mai mult decât să egaleze această cifră. Producția de petrol și gaze din Nigeria este limitată de furtul de conducte și de vandalism, iar producătorul de gaze Nigeria LNG Ltd de pe insula Bonn funcționează la o capacitate de 60%.

UPDATE ORA 14:00

13 localități au fost lovite în masă de forțele rusești, sectorul rezidențial suferind cele mai multe pagube – case avariate. Au existat victime. Polițiștii au documentat o crimă de război a armatei ruse.

Bombardamentele au afectat 52 de proprietăți: 38 de clădiri private, centre pentru copii, magazine și infrastructură.

UPDATE ORA 13:00

Peste 5.000 de femei servesc pe linia frontului, a declarat ministrul adjunct al apărării ucrainean, Anna Malyar. Există peste 50.000 de femei în cadrul forțelor armate, inclusiv civili care lucrează acolo. Ucraina are unul dintre cele mai mari efective de personal feminin dintre statele membre NATO.


Rezistența țărilor UE împotriva lui Putin „Niciun european nu a observat nimic în buzunare dacă am cheltuit 2.000 de milioane de euro pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, dar consecințele economice se vor simți și multe de acum înainte”, a spus Ursula von der Leyen.

UPDATE ORA 12:00

Departamentul de Stat al SUA:

Estimări dintr-o varietate de surse, incluzând guvernul Federației Ruse, indică faptul că autoritățile ruse au interogat, reținut și deportat cu forța în Rusia între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni, inclusiv 260.000 de copii, de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, în 24 februarie 2022.

Frecvent, deportările s-au făcut în regiuni izolate din Orientul Îndepărtat.

Acțiunile Moscovei par premeditate și trimit imediate la operațiile rusești de „filtrare” din Cecenia și din alte zone.

„Filtrările” operate la ordinul și sub comanda președintelui Putin separă familii, confiscă pașapoarte ucrainene și eliberează pașapoarte rusești într-un efort aparent de a schimba structura demografică a unor părți ale Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00

Comandamentul Operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei:

Pe 23 iulie, rușii au atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, alte două au lovit infrastructura portului.

În urma impactului, la stația de pompare a izbucnit un incendiu. În plus, clădirile din apropierea portului și clădirea Muzeului de Artă Odesa au fost avariate de valul de explozie.

Șeful administrației militare regionale Odesa, Maksym Marchenko, a declarat că în urma atacului cu rachete există persoane rănite.

Atacul s-a petrecut după ce Ucraina, Turcia și ONU au semnat vineri, 22 iulie, un document privind exportul de cereale din Ucraina pe mare, în Palatul Dolmabahçe (Istanbul, Turcia).

UPDATE ORA 10:00

Aproximativ 358 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 684 au fost răniți ca urmare a invaziei Rusiei, a declarat biroul procurorului general al Ucrainei.

Biroul a precizat că aceste cifre nu sunt concludente deoarece se lucrează încă la stabilirea lor în locurile de ostilități active și în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Biroul procurorului general a mai spus că 2.188 de instituții de învățământ din Ucraina au fost avariate de bombardamentele rusești și 221 au fost distruse.


Secretarul de stat al SUA a condamnat atacul rusesc împotriva Odesei, acuzând Rusia că agravează penuria globală de alimente.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, Anthony Blinken a spus: „Statele Unite condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra portului Odesa de astăzi. Subminează efortul de a aduce hrană celor înfometaţi şi credibilitatea angajamentelor Rusiei faţă de acordul încheiat ieri pentru a permite exporturile ucrainene”.

UPDATE ORA 09:00

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că ar fi fabricat arme biologice în Ucraina, reluând o afirmație rusă respinsă de ONU în martie, a relatat CNA.

Washingtonul a înființat numeroase laboratoare biologice în zeci de țări și regiuni, inclusiv în Ucraina, fără a respecta tratatele internaționale, a afirmat CNA, citând Agenția Centrală de Presă Coreeană (KCNA).

UPDATE ORA 08:00

Marea Britanie susține că afirmația Rusiei că și-a extins obiectivele de război dincolo de regiunea Donbas este aproape sigur că nu este adevărată.

Ministerul britanic al Apărării a luat notă de comentariile recente ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în care acesta a declarat că Rusia a extins domeniul de aplicare al operațiunii sale militare speciale dincolo de regiunea ucraineană Donbas pentru a include zone precum regiunile Herson și Zaporijjea.

UPDATE ORA 07:00

Forțele ucrainene lansează contraofensiva la Herson, în sudul Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul raport privind evoluțiile de pe frontul din Ucraina. Cu toate acestea, ISW notează că din informațiile open-source reiese că progresul trupelor ucrainene va fi probabil ,,limitat” și depășit de evenimente.

UPDATE ORA 06:00

Viceministrul ucrainean al apărării, Anna Malyar, a declarat că peste 50.000 de femei lucrează în prezent în cadrul forțelor armate ucrainene. Peste 38.000 sunt în serviciu, dintre care peste 5.000 se află pe linia întâi. Există, de asemenea, femei civile care lucrează acolo.

,,Sunt șoferi de tancuri, artileriști, chiar și scufundări militare la mare adâncime. A existat o dezbatere cu privire la profesiile care sunt direct dăunătoare pentru sănătate. Femeile noastre și-au apărat dreptul de a-și alege chiar și astfel de profesii”, a spus ea.

UPDATE ORA 05:00

Forțele ucrainene intră treptat în regiunea Herson, care a fost capturată de Rusia la începutul războiului, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.


„Ocupanții au încercat să stabilească o poziție acolo… dar cum i-a ajutat? Forțele armate ucrainene se deplasează în regiune pas cu pas”, a spus el.

Rușii ar fi încercat să își întărească pozițiile din Kramatorsk, dar au suferit pierderi semnificative- Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 04:00

Guvernatorul Zaporizhizhiei a spus că Rusia ţine 170 de oameni captivi în regiunea Zaporizhizhia, relatează Kyiv Independent.

Potrivit guvernatorului Oleksandr Starukh, forţele ruse au răpit cel puţin 415 de persoane în regiunea de sud din 24 februarie – ziua în care forţele ruse au invadat Ucraina – şi cel puţin 170 de persoane sunt încă ţinute captive.

UPDATE ORA 03:00

Ministerul ucrainean al Apărării a cerut sâmbătă cetăţenilor din Enerhodar, o zonă cheie confiscată de Rusia, să dezvăluie unde locuiesc trupele ruse şi cine din populaţia locală colaborează cu autorităţile de ocupaţie.

Vă rugăm să ne comunicaţi de urgenţă locaţia exactă a bazelor trupelor de ocupaţie şi adresele lor rezidenţiale… şi locurile de reşedinţă ale personalului de comandă”, se spune, adăugând că coordonatele exacte sunt de dorit.

UPDATE ORA 02:00

Doi cetăţeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei , a informat sâmbătă CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Purtătorul de cuvânt, care nu este numit în raport, nu a oferit niciun detaliu despre indivizi sau circumstanţele morţii lor, dar a spus că administraţia americană este în legătură cu familiile şi oferă „toată asistenţa consulară posibilă”, potrivit CNN.

UPDATE ORA 01:00

Secretarul de stat american a declarat că Kremlinul continuă să dea dovadă de dispreț față de siguranța și securitatea a milioane de civili, în timp ce ,,își perpetuează atacul asupra Ucrainei”.

,,Acest atac ridică întrebări serioase cu privire la credibilitatea angajamentelor Rusiei în cadrul acordului de ieri și subminează activitatea ONU, a Turciei și a Ucrainei pentru a aduce alimente critice pe piețele globale. Rusia este responsabilă pentru adâncirea crizei alimentare mondiale și trebuie să înceteze agresiunea sa și să pună în aplicare pe deplin acordul pe care l-a acceptat„, a subliniat Blinken.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA a condamnat atacul rusesc împotriva Odesa, acuzând Rusia că adâncește criza alimentară mondială.

Într-o declarație postată pe Twitter, Anthony Blinken a declarat: ,,Statele Unite condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra portului Odesa. Acesta subminează efortul de a aduce hrană celor flămânzi și credibilitatea angajamentelor Rusiei față de acordul finalizat ieri pentru a permite exporturile ucrainene” .