• SUA văd indicii” că forțele ruse care luptă în Ucraina încearcă să se adapteze la efectele pe care le au asupra lor sistemele HIMARS (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate)” pe câmpul de luptă, a declarat vineri un oficial militar american de rang înalt pentru presă.
  • Oficialul nu a putut spune cât de eficiente au fost eforturile forțelor rusești de a atenua impactul HIMARS.
  • De asemenea, acesta a precizat că rapoartele conform cărora forțele rusești au distrus patru HIMARS sunt false.

UPDATE ORA 24:00

Secretarul de stat american a declarat că Kremlinul continuă să dea dovadă de dispreț față de siguranța și securitatea a milioane de civili, în timp ce ,,își perpetuează atacul asupra Ucrainei”.

,,Acest atac ridică întrebări serioase cu privire la credibilitatea angajamentelor Rusiei în cadrul acordului de ieri și subminează activitatea ONU, a Turciei și a Ucrainei pentru a aduce alimente critice pe piețele globale. Rusia este responsabilă pentru adâncirea crizei alimentare mondiale și trebuie să înceteze agresiunea sa și să pună în aplicare pe deplin acordul pe care l-a acceptat„, a subliniat Blinken.


ONU spune că Federația Rusă ar putea să nu fi ,,încălcat din punct de vedere tehnic acordul” prin lovirea Odessa

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Un înalt oficial ONU a declarat pentru New York Times, sub rezerva anonimatului, că Rusia ar fi putut exploata o lacună în document. Se presupune că nu avea nicio obligație de a se abține de la lovirea unor părți ale porturilor ucrainene care nu sunt folosite direct pentru exportul de cereale.


SUA intenționează să transfere până la 25-30 de HIMARS în Ucraina

Șeful Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a SUA, Adam Smith, a declarat. ,,Suntem pregătiți să furnizăm Ucrainei cât mai multe HIMARS. Nu este un fapt că avem 50 de astfel de platforme în arsenalul nostru. Cred că obiectivul în acest moment este de a ajunge la un număr de 25-30 de lansatoare de rachete multiple.

Acesta va fi o combinație de HIMARS și mai multe sisteme MLRS din Marea Britanie și din alte (țări – n.r.). Vom încerca să oferim cât mai multe„, a spus Smith.

UPDATE ORA 23:00

Forțele ucrainene intră treptat în regiunea Herson, care a fost capturată de Rusia la începutul războiului, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

,,Ocupanții au încercat să stabilească o poziție acolo… dar cum i-a ajutat? Forțele armate ucrainene se deplasează în regiune pas cu pas„, a spus el.


Rușii ar fi încercat să își întărească pozițiile din Kramatorsk, dar au suferit pierderi semnificative – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00

Rușii ar fi încercat să își întărească pozițiile din Kramatorsk, dar au suferit pierderi semnificative – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a dat asigurări că după fiecare rachetă rusă care va lovi orașele ucrainene, statul său va oferi și mai mult ajutor Ucrainei

,,Știm că ucrainenii luptă nu doar pentru viitorul lor, ci și pentru democrație, viitor și suveranitatea însăși. De aceea, victoria Ucrainei este importantă pentru noi toți. Cu fiecare rachetă care lovește orașele ucrainene, cu fiecare bărbat, femeie și copil care suferă, vom oferi mai mult „, a declarat ministrul de externe.

De asemenea, Truss a menționat că Putin încearcă să distrugă Ucraina, dar nu face decât să obțină efectul opus – crearea unei națiuni mai puternice și mai unite.

UPDATE ORA 21:00

Germania a amânat livrarea armelor de apărare către Ucraina, relatează Kyiv Independent, citând Welt.

Oficiali ucraineni anonimi au raportat că cererea Ucrainei pentru unsprezece sisteme de apărare antirachetă aeriene IRIS-T este în prezent suspendată de Consiliul Federal de Securitate al Germaniei.


Zelenski i-ar fi retras cetătenia oligarhului Igor Kolomoisky, considerat cândva promotorul cheie al actualului lider de la Kiev.

UPDATE ORA 20:00

Rusia lovit un bloc din Nikolaeive. Mai multe persoane se află sub dărâmături, potrivit șefei Consiliului regional, Anna Zamazeeva. Un copil de 16 ani a primit o rană de schije de obuz.


O explozie puternică a avut loc în orașul Horlivka, în estul ucrainean controlat de ruși. Din primele informații explozia a survenit la un depozit de muniție al rușilor, însă detaliile nu pot fi confirmate independent.

Nu este clar dacă explozia a avut loc în urma unui atac ucrainean sau din alte motive.

Atacul cu rachete asupra portului maritim Odessa provoacă răniți

Șeful OVA din Odesa, Maxim Marchenko, a declarat acest lucru în cadrul unei adrese către cetățeni.

,,Din păcate, există răniți. Infrastructura portuară este deteriorată (https://bit.ly/3vb22CM). După această lovitură, întreaga lume ar trebui să vadă ce este Rusia. Este o țară teroristă cu care este imposibil de negociat ceva. Și toate înțelegerile cu ei nu valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt scrise. Lovitura cu rachete asupra Odesei nu este doar o lovitură, ci un mesaj către Națiunile Unite și către lume că Rusia nu are de gând să negocieze sau să se oprească„, a declarat Marchenko.

UPDATE ORA 19:00

Rusia spune Turciei că nu a avut „nimic de-a face” cu greva din portul Odesa

Ministrul turc al apărării a declarat că oficialii ruși au transmis Ankarei că Moscova nu a avut nimic de-a face cu loviturile asupra portului ucrainean Odesa.

UPDATE ORA 18:00

Doi americani au murit în regiunea Donbas

Departamentul de Stat al SUA anunță că doi americani au murit în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

„Putem confirma moartea recentă a doi cetățeni americani în regiunea Donbas din Ucraina. Suntem în contact cu familiile și oferim toată asistența consulară posibilă„”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Departamentul de Stat a precizat că nu are alte informații „din respect pentru familii în această perioadă dificilă”.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina lovește un pod folosit pentru aprovizionarea rusească în sudul ocupat

Ucraina a lovit un pod în regiunea Kherson, în sudul ocupat al Mării Negre, vizând o rută de aprovizionare rusă, în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă majoră, a declarat un oficial regional ucrainean.

Lovitura a lovit podul Daryivskyi peste râul Ingulets, folosit pentru aprovizionarea trupelor rusești, la câteva zile după ce un pod cheie peste râul Dnieper din apropiere a fost lovit, a declarat un consilier al guvernatorului regiunii care se află pe teritoriul ocupat de Ucraina.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina se pregătește să exporte cereale din porturi, în pofida atacului Rusiei

Ucraina continuă să se pregătească pentru a relua exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în pofida atacului cu rachete rusești care a lovit sâmbătă portul Odesa, potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Rachetele rusești au lovit portul sudic Odesa, a anunțat armata ucraineană, amenințând un acord istoric semnat cu doar o zi înainte pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și pentru a atenua penuria mondială de alimente cauzată de război.

UPDATE ORA 15:00

Trimisul SUA spune că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru lovitura de la Odesa

Ambasadorul SUA la Kiev a declarat că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere pentru ceea ce a spus că a fost o lovitură scandaloasă a Rusiei asupra orașului portuar Odesa, sâmbătă.

Rachetele rusești au lovit infrastructura din Odesa la o zi după ce Rusia și Ucraina, cu medierea Națiunilor Unite și a Turciei, au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor de la Marea Neagră și reluarea exporturilor de cereale.

UPDATE ORA 14:00

Rachete rusești au lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră

Rachete rusești au lovit infrastructura din portul ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a declarat armata ucraineană.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană; 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

UPDATE ORA 13:00

Viktor Orban cere o nouă strategie a UE în privința războiului din Ucraina

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au dat rezultate, afirmă premierul ungar Viktor Orban.

Strategia ar trebui să vizeze pacea, în loc de câștigarea războiului, a declarat Orban într-un discurs ținut în România.

UPDATE ORA 12:00

Marea Britanie afirmă că Ucraina continuă ofensiva împotriva Rusiei în Kherson

Lupte grele au avut loc în ultimele 48 de ore, în timp ce forțele ucrainene și-au continuat ofensiva împotriva Rusiei în provincia Kherson, la vest de râul Nipru, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Forțele ruse folosesc focuri de artilerie de-a lungul râului Inhuleț, un afluent al Niprului, a declarat Ministerul britanic al Apărării.


Loviturile rusești au ucis trei persoane în centrul Ucrainei

Loviturile cu rachete rusești asupra infrastructurii feroviare și a unui aerodrom militar din centrul Ucrainei s-au soldat cu cel puțin trei morți, inclusiv un militar ucrainean, a declarat guvernatorul regional.

„Nouă militari ucraineni au fost răniți și un militar a murit. În primul rând, doi paznici ai unei substații electrice au fost uciși”, a declarat Andriy Raikovych, șeful regiunii Kirovograd, pentru presa ucraineană.

UPDATE ORA 11:00

SUA promite un nou ajutor militar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au promis un nou ajutor militar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv drone.

Casa Albă a declarat că Washingtonul face eforturi preliminare pentru a stabili dacă va trimite avioane de luptă, în timp ce luptele dintre Ucraina și Rusia continuă.

Până în prezent, SUA au oferit Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de 8,2 miliarde de dolari.


Treisprezece rachete rusești au lovit regiunea centrală a Ucrainei

Treisprezece rachete rusești au lovit un aerodrom militar și infrastructura feroviară din regiunea centrală ucraineană Kirovohrad, provocând moartea și rănirea mai multor persoane, a declarat guvernatorul local.

Guvernatorul Andriy Raikovych a scris pe Telegram că echipele de salvare lucrează la locurile de impact și că un mic district din capitala regională, Kropyvnytskyi, a rămas fără electricitate în urma loviturilor.

UPDATE ORA 10:00

Lituania reia transportul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad

Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și dinspre zona rusă Kaliningrad, scrie BBC.

Kaliningrad se află la Marea Baltică și folosește o legătură feroviară cu Rusia prin Lituania pentru pasageri și mărfuri.

Rusia s-a înfuriat atunci când Lituania a interzis luna trecută tranzitul oțelului și al altor metale feroase, în temeiul sancțiunilor UE, și a amenințat că va răspunde acestei sancțiuni.

Acum, Căile Ferate lituaniene transmit că transportul de mărfuri către exclava rusă va fi reluat.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a declarat că interdicția de tranzit a afectat doar tranzitul rutier, nu și pe cel feroviar, și că, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să transporte beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad.

Agenția rusă de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a declarat că 60 de vagoane de ciment vor fi în curând expediate.

Rusia a anexat Kaliningrad după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, și aproximativ un milion de persoane locuiesc acolo.

Pentru aprovizionare, Kaliningrad a depins foarte mult de rutele de tranzit prin Lituania. Însă luna trecută Lituania a început să pună în aplicare sancțiunile UE privind anumite bunuri rusești, inclusiv materiale de construcții, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 09:00

Arabia Saudită și Irak sporesc livrările de petrol către Europa.

Bloomberg estimează că livrările din Orientul Mijlociu ar putea crește la 2,2 milioane bpd. Este cu 90% mai mult decât în ianuarie.


Japonia nu îi va permite lui Putin să intre în țară dacă dorește să participe la înmormântarea de stat a fostului premier asasinat ShinzoAbe.

Înmormântarea va avea loc pe 27 septembrie.

UPDATE ORA 08:00

Zelenski minimalizează disponibilitatea Rusiei pentru o eventuală încetare a focului

Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat pentru Wall Street Journal că a încercat să găsească o soluție diplomatică cu președintele rus Vladimir Putin înainte de invazia Kremlinului, dar că Putin nu a vrut să răspundă la nici un telefon de la el în ultimii trei ani.

A venit aici fără să vorbească, a ucis oameni, a strămutat 12 milioane de oameni, iar acum spune că Ucraina nu vrea să negocieze”, a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv. Pur și simplu omoară oameni, distruge orașe, intră în ele și apoi spune: Hai să negociem”. Cu cine pot discuta? Cu pietre? Sunt acoperiți de sânge, iar acest sânge este imposibil de spălat. Nu îi vom lăsa să îl spele”, a adăugat el.

UPDATE ORA 07:00

Pentagonul va trimite mai multe drone Phoenix Ghost în Ucraina

Pentagonul va trimite drone suplimentare în lupta din Ucraina în cadrul celui mai recent pachet de asistență pentru securitate.

Dronele Phoenix Ghost sunt fabricate de Aevex Aerospace din Solana Beach, California și au fost descrise de purtătorul de cuvânt al Pentagonului de la acea vreme, John Kirby, ca fiind dezvoltate rapid de către Forțele Aeriene, ca răspuns, în mod specific, la cerința ucraineană”.

Pentagonul a inclus anterior peste 100 de drone de acest tip în pachetele de securitate destinate Ucrainei, deși nu se cunosc prea multe despre sistemul de armament. Trupele americane au instruit forțele ucrainene cu privire la modul de operare a acestora.

UPDATE ORA 06:00

Miniștrii rus și ucraineani au semnat vineri după-amiază un acord istoric pentru reluarea exportului de cereale ucrainene. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu a reprezentat Rusia, în timp ce ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov a condus delegația ucraineană. La ceremonia de semnare de la Istanbul, secretarul general al ONU,

António Guterres a lăudat acordul ca fiind fără precedent” între părțile în război și o rază de speranță” la Marea Neagră. El și președintele turc Recep Tayipp Erdogan, care a găzduit discuțiile, și-au exprimat speranța că acordul va fi un pas pe calea spre o pace negociată.

UPDATE ORA 05:00

Oficialii americani se vor concentra pe asigurarea faptului că Rusia implementează cu adevărat acordul și permite cerealelor să părăsească porturile blocate din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Rusia a transformat alimentele în arme în timpul acestui conflict”, a declarat Price în cadrul unei conferințe de presă de joi. Secretarul de stat Anthony Blinken a afirmat într-o declarație că comunitatea internațională trebuie acum să ceară socoteală Rusiei pentru acest acord”.

UPDATE ORA 04:00

Echipele de salvare au recuperat trei cadavre dintr-o școală lovită de un atac rusesc în estul Ucrainei, au anunțat vineri autoritățile, unul din seria de atacuri asupra națiunii, în timp ce Rusia susține că forțele sale au distrus patru Himara.

Victimele din orașul Kramatorsk au urmat unui tir de baraj efectuat joi asupra unei zone dens populate din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, care a ucis cel puțin trei persoane și a rănit 23 de persoane.

Biroul președintelui ucrainean a precizat că în orașul Kramatorsk din Donbas, bombardamentele rusești au distrus o școală și au avariat 85 de clădiri rezidențiale.

Loviturile rusești asupra școlilor și spitalelor sunt foarte dureroase și reflectă adevăratul său obiectiv de a reduce orașele pașnice la ruine”, a declarat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, în declarații televizate, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 03:00

Statele Unite analizează dacă pot trimite avioane de luptă de producție americană în Ucraina, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Deși administrația condusă de Joe Biden a început să analizeze posibilitatea de a furniza avioane de luptă Ucrainei, această măsură nu va fi luată imediat, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

Nu este ceva care ar fi executat pe termen scurt”, a spus Kirby, relatează Reuters.

O astfel de mutare ar reprezenta o creștere majoră a sprijinului SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de 8,2 miliarde de dolari.

La începutul zilei de astăzi, Casa Albă a semnat pentru furnizarea a încă patru Himars Ucrainei, ceea ce ridică la 20 numărul total de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate Ucrainei.

UPDATE ORA 02:00

O nouă declarație a Europol a anunțat că organizația nu are înregistrări privind contrabanda cu arme din Ucraina.

Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul aplicării legii a declarat că are încredere deplină în Ucraina, mai ales pentru că țara a început să implementeze noi măsuri de monitorizare și urmărire a armelor, relatează Euromaidan.

Europol colaborează îndeaproape cu oficialii ucraineni pentru a atenua amenințarea traficului de arme în Uniunea Europeană. Avem încredere deplină în ei în timp ce implementează noi măsuri de monitorizare și urmărire a acestor arme de foc”, a afirmat Europol într-un comunicat transmis vineri.

Continuăm să fim în contact strâns pe măsură ce situația de pe teren din Ucraina se schimbă și suntem recunoscători colegilor noștri ucraineni pentru acest lucru. Aceștia continuă să urmeze piste și să coopereze în cazurile de interes pentru securitatea internă a UE, în pofida agresiunii militare rusești continue”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 01:00

Invazia Rusiei în Ukriane a provocat pagube de 5,5 miliarde de dolari mediului înconjurător din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Potrivit lui Ruslan Streleț, ministrul ucrainean al protecției mediului și al resurselor naturale, au fost înregistrate 2.000 de cazuri de daune aduse naturii de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Astăzi, Rusia este principalul terorist al mediului”, a declarat Strelets, potrivit publicației.

Știre inițială

SUA văd indicii” că forțele ruse care luptă în Ucraina încearcă să se adapteze la efectele pe care le au asupra lor sistemele HIMARS (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate)” pe câmpul de luptă, a declarat vineri un oficial militar american de rang înalt pentru presă.

Ucrainenii au concentrat foarte multe eforturi asupra comandamentului și controlului rusesc, asupra zonelor lor de aprovizionare logistică, pentru a include tot felul de clase de aprovizionare, în special muniție, așa că, în consecință, rușii încearcă să atenueze efectele printr-o serie de mijloace, camuflaj, mișcare, schimbarea locațiilor”, a declarat oficialul.

Oficialul nu a putut spune cât de eficiente au fost eforturile forțelor rusești de a atenua impactul HIMARS.

Nu vă pot spune ce nivel de efect au, dar nu pare să fie foarte bun”, a spus oficialul.

De asemenea, oficialul a precizat că rapoartele conform cărora forțele rusești au distrus patru HIMARS sunt false.

Începând din această dimineață, în conversațiile noastre cu ucrainenii, acest lucru nu este adevărat, astfel încât toate HIMARS continuă să fie într-adevăr un ghimpe în coasta rușilor”, a adăugat oficialul.