• Președintele ucrainean a îndemnat sâmbătă civilii să evacueze regiunea Donețk, aflată pe linia frontului și scena unor confruntări violente cu armata rusă, în timp ce Kievul a cerut Crucii Roșii și ONU să aibă acces la soldații săi deținuți de forțele Moscovei.
  • Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată de ofensiva Rusiei de când asaltul acesteia asupra Kievului a eșuat la câteva săptămâni după invazia lansată la 24 februarie.
  • Președintele Volodimir Zelenski a avertizat în discursul său zilnic că mii de persoane, inclusiv copii, se află încă în zonele de luptă din regiune, șase civili fiind uciși și 15 răniți vineri, potrivit guvernatorului din Donețk.

UPDATE ORA 23:00

Pentagonul a anunțat luni un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de până la 550 de milioane de dolari.

Asistența, care este extrasă din stocurile SUA, include 75.000 de cartușe și o cantitate nedeclarată de muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate.

UPDATE ORA 22:00

Oleksiy Vadatursky era cunoscut ca un magnat al cerealelor care a contribuit la transformarea Ucrainei într-un exportator cheie de grâu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Duminică, o rachetă rusească i-a ucis pe acesta și pe soția sa Raisa în casa lor din orașul Nikolaev din sudul țării, ceea ce a ridicat suspiciuni în rândul politicienilor și experților ucraineni, care au calificat moartea lor drept o crimă calculată cu scopul de a întârzia reluarea exporturilor.

UPDATE ORA 21:00

Austria a făcut progrese în ceea ce privește renunțarea la gazele naturale rusești și creșterea stocării gazelor, a declarat luni guvernul.

În prezent, am stocat deja peste 50 de terawați-oră din cei 76 de terawați-oră necesari, a declarat cancelarul Karl Nehammer după un summit de criză privind aprovizionarea cu energie.

Acesta este un succes clar, mai ales dacă ne gândim că în martie am început cu peste 15 terawați oră de gaz stocat”.

UPDATE ORA 20:00

Fermierii ucraineni își rețin comenzile de rapiță pentru a semăna pentru recolta de anul viitor, deoarece invazia Rusiei continuă să perturbe activitatea agricolă, a declarat grupul francez de semințe Vilmorin.

Rapița este una dintre primele culturi arabile importante care se însămânțează în Europa după recolta de vară, iar cererea din partea cultivatorilor ucraineni a fost până acum relativ slabă, a declarat directorul executiv al Vilmorin, Franck Berger.

Unii fermieri sunt precauți în ceea ce privește capacitatea lor de a efectua însămânțări, a spus el în timpul unei prezentări a vânzărilor pe întregul an.

UPDATE ORA 19:00

Kishida, liderul singurei națiuni care a suferit atacuri nucleare în timp de război, a avertizat că diviziunile globale se adâncesc, în special de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin evocând, la începutul conflictului, în mod indirect, posibilitatea unui atac nuclear.


Premierul Fumio Kishida a îndemnat toate statele nucleare să se comporte responsabil în eforturile de neproliferare, într-un moment în care a declarat că drumul către o lume fără arme nucleare a devenit mult mai dificil.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski și Macron au purtat discuții astăzi

Timp de 1,5 ore au discutat telefonic situația actuală din zona de război din Ucraina și reluarea aprovizionării cu cereale.

În plus, potrivit biroului președintelui Ucrainei, Emmanuel Macron i-a spus lui Volodimir Zelenski despre călătoria sa în Africa, care a avut ca rezultat „extinderea coaliției anti-război și consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina”.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina primeşte noi arme grele din SUA şi Germania în războiul împotriva Rusiei

Ucraina a primit mai multe sisteme de lansatoare multiple de rachete de fabricaţie germană şi americană, parte a unei serii de livrări de arme grele de înaltă precizie promise de aliaţii săi, a declarat luni ministrul apărării.

UPDATE ORA 16:00

Imagini cu nava RAZONI, plecând astăzi din Odesa, cu 26.000 de tone de porumb pentru Liban. Vaporul este așteptat să sosească în portul libanez Tripoli mâine seară, în jurul orei 21:00.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a anunțat astăzi că Italia a decis să trimită un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, conținând vehicule militare, provizii și echipamente. Detaliile nu au fost dezvăluite, încă.

UPDATE ORA 15:00

Ucraina a primit prima tranșă de 500 de milioane de euro asistență financiară din partea UE

Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Ucraina a primit prima tranșă din ajutorul de un miliard de euro pentru a depăși dezastrul financiar cauzat de război. A doua tranșă ar urma să fie virată marți, 2 august, potrivit premierului citat de Kyiv Independent.


O fetiță își reîntâlnește tatăl întors de pe front, după luni de război.

UPDATE ORA 14:00

Macron e în acest moment la telefon cu Zelenski. În mod normal Macron e în vacanță la Fort de Bregançon.


Noi arme au ajuns din Germania în Ucraina

Este vorba despre al treilea sistem multiplu de lansare de rachete MLRS MARS II, din familia ,,Long Hand”, a anunțat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov care i-a mulțumit, în mod special, omologului său german Christine Lambrecht.


Trump spune că Ucraina ar fi trebuit să încheie un acord cu Putin

Donald Trump a sugerat că Ucraina ar fi trebuit să încheie un acord cu președintele Vladimir Putin pentru a împiedica Rusia să invadeze țara, potrivit Newsweek.

În timpul unei apariții la podcastul The Clay Travis & Buck Sexton Show, fostul președinte a sugerat că Ucraina ar fi putut „renunța” la teritoriul Crimeei, care a fost anexat de Rusia în 2014 sau ar fi putut accepta să nu adere la NATO.

Comentariile au fost făcute după ce Trump a fost întrebat ce părere are despre ședința foto pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, au făcut-o pentru revista Vogue, având în vedere că a avut loc în timp ce țara se afla în război.

„Probabil că nu este cel mai bun lucru”, a spus Trump, înainte de a adăuga poziția sa mult repetată potrivit căreia invazia Rusiei „nu s-ar fi întâmplat niciodată” dacă el ar fi fost încă președinte.

„El [Putin] nu ar fi făcut-o cu mine. El nu ar fi făcut-o. Cel puțin, ar fi trebuit să facă o înțelegere”, a declarat Trump.

UPDATE ORA 13:00

Un oligarh rus în exil spune că Putin nu mai vrea doar să anexeze Ucraina, ci încearcă să o „distrugă

Un oligarh rus în exil a declarat că, în opinia sa, liderul rus Vladimir Putin a depășit momentul în care a încercat să anexeze Ucraina și acum vrea să „distrugă” țara, potrivit Insider.

Leonid Nevzlin, un fost magnat al petrolului, care a fost forțat să fugă din Rusia în urmă cu două decenii, a dat o declarație, în această săptămână, cu privire la ceea ce crede că Putin intenționează să facă în continuare.

Nevzlin a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de The Times of Israel că, probabil, Putin a vrut, mai întâi, să anexeze Ucraina, Moldova și Belarus, dar a speculat că „totul s-a schimbat”.

„Putin încearcă să distrugă Ucraina. Înțelegem acest lucru din această violență insuportabilă și din natura oribilă a acestui război”, a declarat Nevzlin, potrivit publicației.

„El distruge orașele vorbitoare de limbă rusă, distruge ființe umane. Acesta este modul lui de a se răzbuna – împotriva Ucrainei și împotriva lui Zelenski”, a declarat Nevzlin pentru The Times.

Potrivit publicației, el a adăugat că războiul, care a început la 24 februarie, va continua probabil „pentru mult timp”.

UPDATE ORA 12:00

Marea Britanie spune că Rusia a continuat să lanseze atacuri tactice asupra axei Bakhmut

Marea Britanie a declarat luni că Rusia a continuat să lanseze atacuri tactice asupra axei Bakhmut din estul Ucrainei în ultimele patru zile, dar nu a reușit să facă decât progrese lente, potrivit The Indian Express.

„După cum au informat autoritățile ucrainene săptămâna trecută, Rusia probabil realocă un număr semnificativ de forțe din sectorul nordic al Donbasului în sudul Ucrainei”, a declarat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor.

Marea Britanie a precizat că Rusia își ajustează (probabil) designul operațional al ofensivei sale din Donbas și a identificat frontul său din Zaporizhzhia ca fiind o zonă vulnerabilă care are nevoie de întărire.

UPDATE ORA 11:00

Crucea Roșie, împiedicată să vadă închisoarea unde au fost uciși zeci de prizonieri de război ucraineni

Oficialii ucraineni și ruși s-au acuzat reciproc, sâmbătă, pentru moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni într-un atac asupra unei închisori dintr-o zonă controlată de separatiști, potrivit 9News.

Crucea Roșie Internațională a cerut să viziteze închisoarea pentru a se asigura că zecile de prizonieri de război răniți au primit un tratament adecvat, dar a declarat că cererea sa nu a fost aprobată până în prezent.

Între timp, Rusia a continuat să lanseze atacuri asupra mai multor orașe ucrainene, lovind o școală și o stație de autobuz.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii) și ONU au datoria de a reacționa la bombardarea complexului de închisori din provincia ucraineană Donețk, în estul țării, și a cerut, din nou, ca Rusia să fie declarată stat terorist.

Condamnarea la nivel de retorică politică nu este suficientă pentru această crimă în masă”, a spus el.

Autoritățile separatiste și oficialii ruși au declarat că atacul de vineri a ucis 53 de prizonieri de război ucraineni și a rănit alți 75.

UPDATE ORA 10:00

Bombardarea stațiilor de transport public în districtul Saltivskyi

UPDATE ORA 09:00

Prima navă încărcată cu cereale este gata să plece din Odesa de la începutul conflictului

O navă încărcată cu cereale urmează să părăsească portul ucrainean Odesa pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit Ministerului turc al Apărării, citat de Sky News.

Acest lucru are loc după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord în iulie pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră în vederea reluării exporturilor de cereale – transporturi necesare pentru a atenua o criză alimentară globală în creștere.

Nava de marfă uscată RAZONI, sub pavilion Sierra Leone, este încărcată cu porumb și va pleca luni din portul Odesa pentru a merge în Liban, a precizat Ministerul turc al Apărării.

UPDATE ORA 08:00

De ziua Marinei, Putin declară Statele Unite ca principala amenințare la adresa Rusiei/Rusia va primi, curând, rachete hipersonice Zircon

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică (31 iulie) o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră, potrivit AsiaOne.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a declarat, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, potrivit Financial Intelligence.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale ca „mare putere maritimă” care se extinde asupra întregii lumi.

UPDATE ORA 07.00

Un dispozitiv exploziv de mici dimensiuni transportat de o dronă improvizată a explodat la sediul Flotei ruse a Mării Negre din Peninsula Crimeea, rănind șase persoane și determinând anularea ceremoniilor de acolo în onoarea marinei ruse, au declarat autoritățile.

Între timp, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, un negustor de cereale, a fost ucis în ceea ce autoritățile ucrainene au declarat că a fost un atac cu rachete rusești atent țintite asupra locuinței sale.

Nu a existat o revendicare imediată a responsabilității pentru explozia dronelor de duminică într-o curte a sediului naval din orașul Sevastopol. Dar natura aparent improvizată și la scară mică a atacului a ridicat posibilitatea ca acesta să fie opera insurgenților ucraineni care încearcă să alunge forțele rusești

UPDATE ORA 06.00

În satul Vybuty, o mulțime mare s-a adunat în fața unei biserici. Oamenii stau la coadă pentru a săruta icoana unui sfânt.

Un preot ortodox îmbrăcat în veșminte brodate cu aur cântă o rugăciune pentru Rusia: „Pentru țara noastră binecuvântată, pentru conducătorii și armata ei”.

În congregație se află militari ruși. Aceștia își fac cruce cu trei degete, conform tradiției ortodoxe.

Ucraina nu este menționată în cadrul slujbei. Dar este în mintea oamenilor.

„În familia noastră, avem mulți tineri care servesc acolo”, îmi spune una dintre credincioase, Ludmila. „Dumnezeu nu îi va abandona. Cu siguranță se vor întoarce acasă”.

UPDATE ORA 05.00

Crucea Roșie spune că nu a primit încă acces în închisoarea Olenivka
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că nu a primit încă permisiunea de a vizita închisoarea din Olenivka, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-un atac vineri.

Familiile trebuie să primească de urgență vești și răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cei dragi lor”, a precizat CICR într-un comunicat.

Părțile trebuie să facă tot ce le stă în putere, inclusiv prin intermediul unor investigații imparțiale, pentru a ajuta la determinarea faptelor din spatele atacului și pentru a aduce claritate în această problemă.

„Cu toate acestea, nu este rolul sau mandatul CICR să efectueze investigații publice privind presupuse crime de război”.

La începutul zilei de astăzi, Rusia a declarat că a invitat experți de la ONU și de la Crucea Roșie pentru a investiga moartea prizonierilor deținuți de separatiștii susținuți de Moscova în închisoare.

UPDATE ORA 04.00

De Ziua Marinei, Putin spune că Statele Unite sunt principala amenințare la adresa Rusiei

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală, care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a promis că ceea ce a prezentat ca fiind rachetele de croazieră hipersonice Zircon, unice în Rusia, avertizând că Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei rusești, inclusiv ambițiile sale de mare putere maritimă” care se extind asupra întregii lumi.

Principala amenințare la adresa Rusiei, se arată în doctrină, este politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea alianței militare NATO de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte puteri blânde, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, vor fi epuizate, se arată în doctrină, recunoscând că Rusia nu are suficiente baze navale la nivel global.

UPDATE ORA 03.00

Zelenski numește bombardamentele rusești de la Mykolaiv drept cele mai brutale”

Într-un discurs televizat adresat națiunii sale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bombardamentul rusesc de duminică asupra orașului Mykolaiv din sudul Ucrainei ca fiind unul dintre cele mai brutale” din cele cinci luni de război.

Zelenski a declarat că atacurile cu rachete au lovit clădiri rezidențiale, școli, facilități industriale și alte infrastructuri sociale.

De asemenea, el a exprimat condoleanțe pentru moartea fermierului ucrainean miliardar Oleksiy Vadaturskyy și a soției sale, Raisa, care au murit când o rachetă a lovit casa lor din Mykolaiv.

Zelenski l-a numit pe Vadaturskyy, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, eroul Ucrainei”.

UPDATE ORA 02.00

Două rachete rusești au distrus duminică o tipografie care fabrica cărți școlare în Harkov

UPDATE ORA 01.00

Un fost consilier al Kremlinului este spitalizat în Europa

Anatoli Chubais, care a demisionat din funcția de consilier de top al Kremlinului la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, a fost spitalizat duminică într-o țară din vestul Europei, în stare critică, cu simptomele unei afecțiuni neurologice rare. Lui Chubais îi amorțiseră brusc mâinile și picioarele, a declarat soția sa, Avodtya Smirnova, pentru jurnalista rusă Ksenia Sobchak. Chubais, în vârstă de 67 de ani, i-a spus chiar lui Sobchak că a fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barré, în care sistemul imunitar al organismului atacă nervii.

Știre inițială

Președintele ucrainean a îndemnat sâmbătă civilii să evacueze regiunea Donețk, aflată pe linia frontului și scena unor confruntări violente cu armata rusă, în timp ce Kievul a cerut Crucii Roșii și ONU să aibă acces la soldații săi deținuți de forțele Moscovei.

Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată de ofensiva Rusiei de când asaltul acesteia asupra Kievului a eșuat la câteva săptămâni după invazia lansată la 24 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat în discursul său zilnic că mii de persoane, inclusiv copii, se află încă în zonele de luptă din regiune, șase civili fiind uciși și 15 răniți vineri, potrivit guvernatorului din Donețk.

Există deja o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie din Donețk”, a declarat Zelenski, subliniind apelurile autorităților de a părăsi regiunea asediată în ultimele săptămâni.

Plecați, vă vom ajuta”, a spus Zelenski. În acest stadiu al războiului, teroarea este principala armă a Rusiei”.

Potrivit estimărilor oficiale ucrainene, numărul civililor care trăiesc încă în zona neocupată a Donețkului este cuprins între 200.000 și 220.000.

Un anunț de evacuare obligatorie postat sâmbătă seara a precizat că venirea iernii face ca acest lucru să fie urgent, în special pentru cei peste 50.000 de copii aflați încă în regiune.

Ei trebuie să fie evacuați, nu poți să-i pui în pericol de moarte iarna, fără încălzire, fără lumină, fără posibilitatea de a le ține de cald”, a declarat într-un comunicat Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar de la Kiev.

De asemenea, în discursul său, Zelenski a insistat din nou pe lângă comunitatea internațională, în special pe lângă Statele Unite, pentru ca Rusia să fie declarată oficial stat sponsor al terorismului”.