• Armata ucraineană afirmă că fiecare încercare a forțelor rusești de a avansa în estul regiunii Donețk în ultimele 24 de ore a fost respinsă.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut luni Rusiei să își respecte angajamentele privind controlul armelor nucleare.
  • Oficialii ucraineni spun că un alt atac cu rază lungă de acțiune asupra unui depozit rusesc din regiunea Kherson a provocat pagube substanțiale.

Cele mai importante informații de azi:

La 160 de zile de la începutul războiului declanșat de Rusia, Zelenski susține că ,,e prea devreme” să se bucure de reluarea exportului cu cereale prin Odesa, după ce luni prima navă ucraineană cu grâne a reluat circuitul extern.

Totodată, un studiu Yale arată că impactul sancțiunilor occidentale are impact mai mare decât în datele oficiale, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Rusia ,,nu poate face nimic” pentru a ajuta la reparațiile urgente la gazoductul Nord Stream 1.

UPDATE ORA 24:00

Armata ucraineană a recucerit 53 de așezări în regiunea de sud a Ucrainei, anunță autorități locale, potrivit Sky News. Ucrainenii au recucerit 53 de așezări în regiunea sudică Herson, ocupată în majoritate de ruși, a declarat guvernatorul regional. Rusia a capturat numeroase teritorii din sudul Ucrainei în prima fază a războiului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE ORA 23:00

Ucraina spune că este pregătită să „transforme noaptea în zi” pentru invadatorii ruși.

UPDATE ORA 22:00

Explozii puternice sunt auzite în orașul Nikolaev.


Zelenski răspunde la petiția de legalizare a căsătoriilor între persoane de același sex

Sub legea marțială sau în stare de urgență, constituția ucraineană nu poate fi modificată, astfel încât schimbarea normei conform căreia căsătoria este o uniune voluntară între un bărbat și o femeie nu este posibilă în acest moment.

Cu toate acestea, Cabinetul de Miniștri a elaborat soluții pentru legalizarea parteneriatului civil înregistrat în Ucraina. Iar Zelenski a făcut apel la premier să analizeze modul de implementare a petiției în cadrul acestui subiect.

UPDATE ORA 21:00

Primul vas cu grâu ucrainean care a plecat din porturile țării de la declanșarea războiului a ajuns marți seara pe coasta Turciei. Acesta părăsise portul Odesa în urmă cu o zi.

UPDATE ORA 20:00

Experții militari ruși au început să se teamă de prelungirea războiului din Ucraina / Capcana pe care și-a construit-o singur Kremlinul.


Canada a anunțat că introduce noi sancțiuni împotriva a 43 de oficiali militari ruși și a 17 companii „implicate în vărsarea de sânge fără sens a lui Putin, inclusiv în evenimentele îngrozitoare de la Bucha”.

UPDATE ORA 19:00

Fostul lider laburist Jeremy Corbyn cere Occidentului să nu mai trimită arme Ucrainei: „Nu va duce la o soluție” .


Ucraina afirmă că numărul așezărilor eliberate de sub ocupația rusă în regiunea Herson din sudul țării a crescut cu încă 7, ajungând la 53.

UPDATE ORA 18:00

Rusia a declarat marţi că Statele Unite, prima putere militară a lumii, este direct implicată în conflictul din Ucraina, deoarece spionii americani aprobă şi coordonează loviturile cu rachete ucrainene asupra forţelor ruseşti.

UPDATE ORA 17:00

Țările G7 spun că iau în considerare o interdicție totală a serviciilor care permit transportul de petrol și produse petroliere rusești.

UPDATE ORA 15:00

Bombardarea nocturnă a lui Chuguev:

Pe 2 august, în jurul orei 03:50, trupele ruse au bombardat orașul cu un tip de armă neidentificată. Nu există victime, a spus poliția.

În urma impactului, o clădire rezidențială a fost avariată, unde s-a format un crater de 5 metri adâncime. Pe teritoriul unei alte gospodării, clădirile au fost distruse.

De asemenea, au fost avariate 6 garaje din cooperativa de garaje și construirea spațiilor de producție de la fabrica locală.


Turcia: primul vas cu cereale ucrainene va fi la Istanbul în seara zilei de 2 august
Primul vas cu cereale ucrainene, care a părăsit portul Odesa pe 1 august, va ajunge la Istanbul marți seara, 2 august. Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul Turciei în Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul.

Potrivit acestuia, nava este pe cursul planificat.

Prima navă sub pavilion Sierra Leone, care transporta cereale ucrainene, a părăsit luni portul Odesa, ca parte a unui acord de deblocare a porturilor din Marea Neagră. Nava se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban, transportând la bord 26.000 de tone de porumb ucrainean.

Rusia a blocat porturile ucrainene din februarie, dar părțile au convenit să reia aprovizionarea prin Turcia și ONU.

UPDATE ORA 14.00

Cinci străini care s-au alăturat Ucrainei în apărarea orașului Mariupol din sudul țării vor fi judecați în așa-numita Republică Populară Donețk (RPD), fiind acuzați că sunt mercenari străini.

Printre cei cinci se numără un suedez, un croat și trei britanici.

Curtea de Apel a Curții Supreme a RPD a primit o cauză penală împotriva cetățenilor străini Mathias Gustavsson, Vjekoslav Prebeg, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill, care sunt acuzați de mercenariat”, a precizat marți instanța într-un comunicat.

Data și ora audierii nu au fost încă stabilite, a anunțat marți agenția de presă de stat rusă.

CNN a contactat biroul britanic pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

UPDATE ORA 13.00

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat SUA de destabilizare” în legătură cu așteptata vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Washingtonul aduce destabilizare în lume. Nici măcar un singur conflict rezolvat în ultimele decenii, ci multe conflicte provocate”, a declarat marți, pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Aceasta intervine după ce Beijingul, aliatul Moscovei, a avertizat împotriva impactului politic egregiu” al vizitei planificate a lui Pelosi pe insula autonomă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său și a reiterat că armata sa nu va sta cu mâinile în sân” dacă simte că suveranitatea și integritatea teritorială” îi sunt amenințate.

UPDATE ORA 12.00

Vremea rea întârzie primul transport de cereale din Ucraina de la începutul războiului

Prima navă încărcată cu cereale care urma să părăsească Ucraina de când Rusia a început invazia a fost întârziată din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul.

JCC a declarat că nava MV Razoni s-a deplasat mai încet decât se aștepta și că acum ar trebui să ajungă la Istanbul marți seara sau miercuri dimineața.

Deocamdată nu sunt programate alte plecări de nave de cereale din Ucraina, a adăugat JCC.

Criza alimentară: Nava Razoni a plecat luni din portul Odesa de la Marea Neagră, în cadrul unui acord de export negociat de ONU, ceea ce a ridicat speranța că o criză globală de aprovizionare cu alimente cauzată de invazia Rusiei poate fi atenuată.

De la începutul războiului, porturile sudice ale Ucrainei au fost blocate de Rusia, împiedicând cerealele ucrainene să ajungă în numeroasele țări care se bazează pe ele.

UPDATE ORA 11.00

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că aproximativ 22.000 de soldați ruși se pregătesc să avanseze asupra orașelor Kryvyi Rih și Mykolaiv, unde o forță ucraineană suficient de mare” stă la pândă.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a declarat că sunt necesare acțiuni comune solide pentru a preveni dezastrul nuclear” și a cerut comunității internaționale să închidă cerul” deasupra centralelor nucleare ucrainene cu sisteme de apărare aeriană.

UPDATE ORA 9.00

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA sunt profund îngrijorate” de informațiile potrivit cărora forțele rusești au preluat controlul asupra unor instalații nucleare din Ucraina.

Există rapoarte credibile, inclusiv în presa de astăzi, potrivit cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei”, a declarat Blinken reporterilor la Națiunile Unite, adăugând că aceasta este „culmea iresponsabilității”.

Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor să riposteze, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care să implice o centrală nucleară”, a mai spus el.

Blinken a declarat că este important ca Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să i se acorde acces la instalațiile nucleare pentru a se proteja împotriva unui accident.

UPDATE ORA 07.00

În sudul Ucrainei, ucrainenii au ucis alți 32 de ruși. Situația din zona operațională pe direcția South Bug este complexă, tensionată, dar este atent monitorizată de forțele de apărare, a menționat OK Pivden. Rașiștii formează o grupare în direcția Krivoy Rog.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a interzis intrarea în țară a 39 de politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști britanici de rang înalt, printre care liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, fostul prim-ministru David Cameron și prezentatorul Piers Morgan.


Volodymyr Kudrytskyi, șeful operatorului rețelei electrice de stat Ukrenergo, a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să crească semnificativ în lunile următoare. Ucraina a început să exporte energie electrică către UE prin România la 1 iulie.

Acest lucru are loc în contextul în care UE încearcă să se îndepărteze de combustibilul rusesc în urma războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Producția zilnică de gaz a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace, potrivit cifrelor, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării.

Firma energetică de stat a pompat luna trecută 774 de milioane de metri cubi pe zi – cu 14% mai puțin decât în iunie -, potrivit unei analize realizate de Bloomberg pe baza datelor publicate luni.

Aceasta a constatat că producția totală a monopolului rus de export de gaze pentru anul trecut a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.

UPDATE ORA 04.00

Rusia a fost de acord să permită navelor de cereale să părăsească Ucraina și să nu le atace, în cadrul unui acord semnat la 22 iulie la Istanbul. Însă, la mai puțin de 24 de ore mai târziu, veridicitatea înțelegerii a fost pusă sub semnul întrebării atunci când forțele rusești au lovit portul Odesa.

Când a fost interogată de ministrul turc al apărării, Rusia a negat inițial că ar fi fost implicată în acest atac. Dar a doua zi a emis o declarație în care a afirmat că a lovit o navă ucraineană care transporta arme occidentale și care se afla în port. Autoritățile ucrainene au respins explicația Rusiei.

UPDATE ORA 03.00

Rusia poate ataca Ucraina cu 40 de rachete Calibru la un moment dat, anunță UC Pivden.

În Marea Neagră, 17 nave de război și canoniere ale flotei inamice continuă să se adăpostească în zone sigure în largul coastei Crimeei, în apropiere de capul Tarkhankut.

UPDATE ORA 02.00

Prima navă care transporta 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa. Deocamdată, este prea devreme pentru a trage concluzii și pentru a prezice evenimente viitoare.

Dar portul a început să funcționeze, traficul de export a început, iar acesta poate fi numit primul semnal pozitiv că există o șansă de a opri răspândirea crizei alimentare în lume. 16 nave își așteaptă deja rândul pentru plecare, iar noi suntem pregătiți să contribuim în mod corespunzător la stabilizarea pieței mondiale a alimentelor.

UPDATE ORA 01.00

Casa Albă afirmă că SUA a organizat o operațiune antiteroristă de succes, ale cărei detalii președintele Biden le va dezvălui în câteva ore.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Astăzi, Departamentul Apărării anunță autorizarea unei reduceri prezidențiale a asistenței de securitate în valoare de până la 550 de milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei. Această autorizație este cea de-a șaptesprezecea retragere de echipamente din stocurile DoD pentru Ucraina efectuată de Administrația Biden începând cu august 2021.

Capacitățile din acest pachet includ echipamente pe care ucrainenii le folosesc în mod eficient pentru a-și apăra țara, cum ar fi:

  • 75.000 de runde de muniție de artilerie de 155 mm;
  • muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)

În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei aproximativ 8,8 miliarde de dolari în asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 10 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.

Pentru a răspunde cerințelor în evoluție ale câmpului de luptă, Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități-cheie.