• Prima navă cu cereale care a părăsit Odesa de la invazie ajunge în apele turcești.
  • Moscova afirmă că SUA împărtășește informații cu forțele ucrainene.
  • Rusia susține că SUA sunt „direct implicate” în războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Peste 10 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la începutul războiului, potrivit ONU

Peste 10 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

În această perioadă, au avut loc 10.321.348 de treceri de frontieră dinspre Ucraina, potrivit datelor publicate marți de UNHCR.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Numărul de refugiați individuali din această țară înregistrat în Europa a ajuns la 6.180.946, potrivit acelorași cercetări.

Rusia a preluat majoritatea refugiaților din Ucraina, acceptând peste 1.800.000 de persoane. Cu toate acestea, ONU a adăugat că această estimare nu poate fi confirmată deoarece eventualele mișcări sau întoarceri suplimentare nu pot fi luate în calcul pentru moment”.

UPDATE ORA 22:00

Gazprom susține că livrarea turbinei Nord Stream 1 din Germania către Rusia este „imposibilă”

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că livrarea unei turbine de gazoduct din Germania către Rusia este imposibilă”, în ciuda faptului că cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că aceasta era gata de plecare.

Într-o declarație pe Telegram, compania energetică de stat a declarat că regimental de sancțiuni ale Canadei, UE, Marii Britanii și neconcordanța situației actuale cu obligațiile contractuale actuale din partea Siemens fac imposibilă livrarea motorului 073 la Portovaya CS”.

Gazprom a acuzat în mod constant reducerea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Europa pe seama problemelor tehnice legate de turbină. Aceasta a fost recent în reparații în Canada și apoi a fost trimisă la o uzină Siemens Energy din Germania.

În timpul unei vizite de inspecție a turbinei din orașul german Mülheim, cancelarul a declarat: Este clar și simplu: turbina există. Poate fi livrată. Tot ce trebuie să facă cineva este să spună: O vreau”. Atunci va fi acolo foarte repede”.

Scholz a declarat că nu există motive juridice sau tehnice sau sancțiuni care să împiedice exportul turbinei în Rusia.

UPDATE ORA 21:00

Secretarul general al ONU va înființa o misiune de anchetă privind atacul asupra închisorii din Ucraina

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că ONU încearcă să înființeze o echipă de anchetă care să studieze atacul asupra unui centru de detenție ucrainean care s-a soldat cu cel puțin 50 de morți și zeci de răniți în rândul prizonierilor de război ucraineni.

Atât Rusia, cât și Ucraina au solicitat o anchetă privind atacul, a declarat Guterres reporterilor la New York. El a adăugat că termenii de referință pentru grupul de experți vor trebui să fie acceptați de Rusia și Ucraina înainte ca misiunea de anchetă să înceapă.

Guterres a mai spus că echipa de anchetă nu va fi o investigație penală, adăugând că ONU caută „membri independenți ai echipei”.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina îl acuză pe contractorul militar rus Wagner pentru atacul care a ucis 50 de prizonieri de război

Agențiile ucrainene împreună cu ajutorul unor experți externi continuă să investigheze cauza exploziei care a ucis 50 de prizonieri de război ucraineni săptămâna trecută și a rănit mulți alții într-un centru de detenție din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Departamentul de informații pentru apărare al Ministerului ucrainean al Apărării a susținut miercuri că detonarea clădirii în care erau deținuți soldații ucraineni „a fost realizată de luptătorii centrului de comandă militar ‘Wagner’ folosind o substanță extrem de inflamabilă, ceea ce a dus la răspândirea rapidă a incendiului în incintă”.

Wagner este un contractor militar privat ai cărui luptători au fost implicați în invazia rusă din Ucraina, precum și în alte conflicte din Africa și Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 19:00

Ucraina ridică prognoza privind recolta de cereale la 65 de milioane de tone

Guvernul ucrainean și-a majorat prognoza pentru recoltele de cereale și oleaginoase din acest an.

În cadrul unei reuniuni prezidate de premierul Denys Shmyhal, s-a spus că recolta din acest an va fi mai mare decât se preconiza inițial între 65 și 67 de milioane de tone în loc de 60 de milioane de tone, cât se preconiza anterior.

Shymal a declarat că „în ciuda tuturor problemelor, recolta continuă. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației, în perioada de recoltare, recoltarea culturilor s-a efectuat pe o suprafață de 3,5 milioane de hectare, de fapt, au fost colectate 12 milioane de tone de cereale din noua recoltă”, a spus Shmyhal.

UPDATE ORA 18:00

Primul transport de cereale ucrainene trece de inspecția de la Istanbul

Primul transport de cereale care a părăsit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră de la începutul invaziei Rusiei a trecut miercuri de inspecția Centrului Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, potrivit oficialilor ucraineni și turci.

Ministerul turc al Apărării a declarat marți că o inspecție a navei Razoni va fi efectuată de o delegație formată din reprezentanți ai Turciei, Federației Ruse, Ucrainei și ONU.

„Nava RAZONI a trecut de inspecția Centrului Comun de Coordonare și este pregătită să se îndrepte spre destinație”, a declarat pe Facebook ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

UPDATE ORA 17:00

OPEC convine asupra unei mici creșteri a producției de petrol

Țările exportatoare de petrol din lume au convenit asupra unei mici creșteri a producției luna viitoare, pe fondul temerilor că recesiunea globală va reduce cererea.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi din care face parte și Rusia, cunoscută și sub numele de OPEC+, a declarat miercuri că va produce încă 100.000 de milioane de barili pe zi în septembrie.

Aceasta a fost prima reuniune OPEC de la vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită de luna trecută. Biden a îndemnat țara care este cel mai mare producător de petrol al grupului să înceapă să pompeze mai mult.

Timp de luni de zile, prețurile au urcat pe măsură ce embargourile occidentale asupra petrolului rusesc din cauza invaziei sale în Ucraina au limitat oferta globală. Aceste prețuri au ajutat cele mai mari companii petroliere din lume să obțină profituri record, chiar dacă milioane de oameni se confruntă cu facturi de combustibil în creștere.

Un galon de benzină obișnuită în Statele Unite a depășit 5 dolari pentru prima dată în iunie, deși prețurile au scăzut semnificativ de atunci.

UPDATE ORA 16:00

Putin a discutat probleme de aprovizionare cu gaze cu fostul cancelar german în timpul vizitei la Moscova, potrivit Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder în timpul vizitei acestuia la Moscova și au discutat despre probleme legate de aprovizionarea cu gaze, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, pentru jurnaliști.

„Da, Schroeder a fost recent la Moscova și, într-adevăr, a avut o întâlnire față în față cu președintele Putin”, a declarat Peskov în cadrul unei conferințe telefonice obișnuite cu reporterii.

„Bineînțeles, fostul cancelar Schroeder este foarte îngrijorat de starea reală a lucrurilor și de criza energetică care se manifestă în Europa și departe de perspectivele din acest domeniu. Bineînțeles, el i-a cerut lui Putin să explice situația și să explice viziunea părții ruse”, a adăugat Peskov.

UPDATE ORA 15:00

Un oficial rus instalat în Ucraina a acuzat forțele Kievului că au folosit în mod repetat arme occidentale pentru a ataca cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este acum controlată de trupele Moscovei.

Evgheni Balițki, șeful administrației instalate de Rusia în regiunea Zaporijjea, a declarat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să viziteze centrala nucleară din Zaporijjea. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea AIEA cu privire la afirmația lui Balitsky.

UPDATE ORA 14:00

Gazprom, gigantul energetic rus controlat de stat, așteaptă documentele care vor permite returnarea turbinei de gaz Nord Stream 1, aflată în service, din Germania, a declarat Kremlinul.

Rusia a redus livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 la doar o cincime din capacitatea sa, invocând probleme tehnice cu turbinele de gaz furnizate de Siemens Energy.

Prima turbină, aflată în centrul unui conflict energetic cu Occidentul, este reținută în Germania după ce a fost reparată în Canada, iar Rusia a declarat că este nevoie de documente care să arate că nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale.

UPDATE ORA 13:00

Scholz inspectează turbina cu gaz pentru Nord Stream 1, spune că poate fi transportată în Rusia oricând.

Potrivit lui Scholz, turbina cu gaz poate fi livrată în orice moment/ Turbina solicitată de Rusia pentru gazoductul Nord Stream 1 este depozitată în Germania. Dar poate fi livrat „oricand”, spune cancelarul Scholz. El acuză Gazprom că a jucat un joc greșit cu rezervele reduse de gaz.

Cancelarul Olaf Scholz a acuzat indirect Rusia că folosește pretexte pentru lipsa livrărilor de gaze. Turbina pentru conducta Nord Stream 1 poate fi folosită în orice moment și poate fi livrată, a declarat politicianul SPD în timpul unei vizite la grupul de tehnologie energetică Siemens Energy din Mülheim an der Ruhr. Aparatul este depozitat temporar acolo pe drumul său din Canada către Rusia.

„Turbina este acolo, poate fi livrată, cineva trebuie doar să spună că o vreau, atunci va fi acolo foarte repede”, a subliniat Scholz. Nimic nu va sta atunci în calea transportului de gaze prin Nord Stream 1. „Niciunul dintre motivele tehnice invocate nu poate fi explicat pe o bază faptică”, a spus cancelarul.

UPDATE ORA 12:00

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei în iulie au fost mai mici decât era planificat cu 74,7 miliarde de ruble
Ministerul rus de Finanțe a anunțat că bugetul federal din august 2022 va fi alimentat cu 359,5 miliarde de ruble. prin venituri suplimentare din petrol și gaze. În iulie, volumul veniturilor bugetare suplimentare din industria energetică sa dovedit a fi mai mic decât suma așteptată anterior de departament cu 74,7 miliarde de ruble.

„Din cauza suspendării temporare pentru anul 2022 a anumitor prevederi ale regulilor bugetare legate de utilizarea veniturilor suplimentare din petrol și gaze ale bugetului federal, achiziționarea de valută străină și aur pe cheltuiala fondurilor de mai sus nu se va face.” explica comunicatul de presa de pe site-ul Ministerului Finantelor.

În iunie, veniturile din petrol și gaze au depășit prognozele cu 138,9 miliarde de ruble. Apoi, o astfel de dinamică a fost asociată cu creșterea globală a prețului petrolului.

UPDATE ORA 11:00

Refugiații ucraineni riscă să devină victime ale tensiunilor crescânde și ale campaniilor de dezinformare din țările lor gazdă, avertizează un raport.

Rapoartele false care exagerează cantitatea de ajutor pe care o primesc refugiații în comparație cu populația locală, precum și asocierea refugiaților cu infracțiuni violente și extremism politic, ar putea provoca o ruptură a relațiilor cu comunitățile locale, a declarat organizația caritabilă World Vision.

UPDATE ORA 10:00

Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, a fost acuzată că glorifică războiul după ce a redistribuit un tweet ucrainean care enumera morții de război ai Rusiei – descriși într-un grafic încorporat ca”personal eliminat, înainte de a-l șterge rapid.

Tweetul original al ministerului ucrainean al apărării a citat un poem al lui Robert Burns care spune că tiranii cad în fiecare dușman! Libertatea e în fiecare lovitură! Să facem sau să murim!, iar apoi a enumerat ceea ce guvernul ucrainean calculează ca fiind pierderile totale de luptă ale Rusiei până în prezent.

UPDATE ORA 09:00

Șeful ONU avertizează că cea mai mare centrală nucleară din Europa este „complet scăpată de sub control”

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a lansat un avertisment îngrijorător cu privire la centrala Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, citat de Sky News.

Situația de acolo devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece, a declarat acesta, îndemnând Rusia și Ucraina să permită experților să viziteze complexul pentru a preveni un accident nuclear.

„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat”, a spus el. „Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”.

El a amintit bombardamentele din apropierea centralei la începutul războiului și acuzațiile continue din partea Rusiei și Ucrainei privind atacurile de la Zaporizhzhia.

Uzina este, în prezent, controlată de Rusia, dar și-a păstrat personalul ucrainean, ceea ce a dus la momente de fricțiune și presupuse violențe.

AIEA are unele contacte cu personalul, dar acestea sunt „defectuoase” și „disparate”, a declarat Grossi.

El a mai spus că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb pentru uzină a fost întrerupt, astfel încât „nu suntem siguri că uzina primește tot ce are nevoie”.

„Când puneți toate acestea împreună, aveți un catalog de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00

Fostul cancelar german dă speranțe pentru o încetare a focului

Rusia dorește o soluție negociată la războiul din Ucraina, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder.

Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea oferi o cale de urmat.

„Vestea bună este că Rusia dorește o soluție negociată”, a declarat Schroeder la săptămânalul Stern și la televiziunea RTL/ntv, spunând că s-a întâlnit cu Putin la Moscova săptămâna trecută, potrivit Sky News.

„Un prim succes este acordul privind cerealele, poate că acesta poate fi extins încet-încet la o încetare a focului”.

La începutul acestei săptămâni, prima navă care a transportat cereale ucrainene în lume de la începutul invaziei a părăsit portul Odesa în urma unui acord negociat de Turcia și ONU.

Cu toate acestea, Shroeder a declarat că soluțiile la problemele critice, cum ar fi Crimeea anexată, vor necesita timp – „poate nu peste 99 de ani, ca în Hong Kong, ci în următoarea generație”.

Fostul lider german a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să îl condamne pe Putin, pe care îl consideră, în continuare, un prieten personal apropiat.

El a fost aspru criticat în Germania pentru poziția sa și i s-a retras dreptul de a ocupa o funcție finanțată din fonduri publice.

Legătura feroviară către Crimeea, probabil inutilizabilă

Legătura feroviară dintre regiunea Herson din sudul Ucrainei și Crimeea anexată a fost „foarte probabil” distrusă în urma unui atac ucrainean, potrivit serviciilor secrete britanice, citate de Sky News.

„Ca urmare a unei lovituri ucrainene împotriva unui tren de muniții rusești în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, este foarte puțin probabil ca legătura feroviară care leagă Herson de Crimeea să rămână operațională”, a declarat Ministerul Apărării.

Deși se așteaptă ca forțele rusești să repare linia în câteva zile, Ministerul Apărării a declarat că aceasta va rămâne o „vulnerabilitate” ca rută de reaprovizionare.

Acesta a adăugat că este posibil să existe, de asemenea, o creștere a numărului de civili care încearcă să fugă din Herson și din zona înconjurătoare „pe măsură ce ostilitățile continuă și se agravează lipsa de alimente”.

„Acest lucru va crea o presiune asupra nodurilor și rutelor de transport, ceea ce va duce probabil la implementarea unor măsuri de control al mișcărilor”, a spus acesta.

UPDATE ORA 06:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Statelor Unite ale Amercii în mesajul transmis națiunii marți seară pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care spune că sunt foarte eficiente, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”.

UPDATE ORA 05:00

Sosiri și în Nikolaev și în regiune

Ei raportează atât despre explozii, cât și despre activitatea de apărare aeriană. Detalii – în curand.

UPDATE ORA 04:00

„Explozii puternice au izbucnit în Mykolaiv în jurul orei cinci dimineața. Sunt zboruri. Un incendiu a izbucnit într-unul din cartierele orașului, iar un supermarket a fost distrus într-un altul”, spune primarul localității.De asemenea, bombardamente au fost auzite și la Harkov.

UPDATE ORA 03:00

Expert maghiar, despre recuperarea Transcarpatiei: Probabilitatea acesteia astăzi este zero.

UPDATE ORA 02:00

WSJ: Îl vor abandona conservatorii pe Viktor Orbán? Conducătorul Ungariei denunță de multă vreme Tratatul de la Trianon din 1920, care i-a lăsat țara fără o mare parte a teritoriului de dinainte de primul război mondial. Concluzia discursului său pare fi promisiunea de a îndrepta acel, în accepțiunea lui, dictat injust. Revanșismul său poate explica de ce nu-l deranjează alterarea granițelor naționale prin forță de către Rusia.

UPDATE ORA 01:00

„De la „Crimeea este rusească” la un apărător al „condescendenței” după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, președintele bulgar Rumen Radev s-a poziționat în mod clar drept unul dintre puținii lideri pro-ruși din Uniunea Europeană. Prin urmare, una dintre cele mai serioase întrebări cu privire la guvernul interimar este dacă va încerca să revizuiască alegerea geopolitică a Bulgariei, care a fost protejată de ultimul guvern, potrivit Mediapool, citată de Rador.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a acuzat SUA de implicare directă în războiul din Ucraina, după ce a afirmat că Statele Unite ar fi împărtășit cu forțele ucrainene informații privind țintele, potrivit The Guardian.

Rusia a declarat că a răspuns la comentariile lui Vadym Skibitsky, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, cu privire la modul în care Kievul a folosit sistemele de lansare a rachetelor Himars cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, pe baza a ceea ce el a numit imagini excelente din satelit și informații în timp real.

Skibitsky declarase într-un interviu acordat unui ziar britanic că au existat consultări între oficialii serviciilor de informații americane și ucrainene înainte de lovituri și că Washingtonul a avut un drept de veto efectiv asupra țintelor vizate, deși a spus că oficialii americani nu furnizau informații directe despre ținte.

Ministerul rus al Apărării a declarat că interviul a arătat că Washingtonul a fost implicat direct, în ciuda afirmațiilor repetate că își limita rolul în conflict la furnizarea de arme, deoarece nu dorea o confruntare directă cu Moscova.

,,Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar afirmațiilor Casei Albe și ale Pentagonului, este implicat direct în conflictul din Ucraina”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o declarație.

Potrivit Reuters, nu a existat nicio reacție imediată la acuzațiile ministrului apărării din partea Casei Albe sau a Pentagonului.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, este citat de asemenea de agenția de știri RIA Novosti, care a declarat.

,,Nu este necesară nicio altă confirmare a implicării directe a Statelor Unite în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Furnizarea de arme este însoțită nu numai de instrucțiuni privind utilizarea acestora, dar în acest caz îndeplinesc funcția de artileriști în forma lor cea mai pură„.