• Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea” și cu eliberarea peninsulei, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”, a mai spus el.
  • Zelenski a mai spus că ocuparea Crimeei de către Rusia constituie o amenințare” pentru întregul continent și pentru stabilitatea globală.

UPDATE ORA 23.00

Forțele armate ale Ucrainei vor răspunde bombardamentului rusesc de miercuri asupra orașului Marhaneț, în urma căruia au murit 13 persoane și alte 10 au fost rănite, a declarat președintele Volodimir Zelenski în obişnuitul discurs video adresat naţiunii, transmite Reuters.

UPDATE ORA 22.00

Embargoul UE asupra cărbunelui din Rusia intră în vigoare de la miezul nopții

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare miercuri la miezul nopţii, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni joi, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, situată în estul Ucrainei, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacuri în aceasă zonă, afirmă surse diplomatice.

UPDATE ORA 21.00

Șase morți în urma atacurilor rusești asupra Bahmut, în estul Ucrainei

Cel puțin șase persoane au fost ucise și trei au fost rănite miercuri în urma unor lovituri rusești asupra orașului Bahmut, în apropierea liniei frontului din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de AFP.

,,Rușii au bombardat orașul cu mai multe lansatoare de rachete, lovind o zonă rezidențială. Potrivit primelor informații, 12 clădiri rezidențiale au fost avariate și patru sunt în flăcări„, a scris Pavlo Kirilenko pe Telegram, însoțindu-și mesajul cu fotografii ale pompierilor care încearcă să stingă flăcările.


Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie a ,,respins” majoritatea ,,scuzelor” rusești pentru exploziile de la o bază aeriană din Crimeea și a spus că el crede că baza ar fi o ,,țintă legitimă” pentru ucraineni.

El a declarat pentru BBC: „Cred că atunci când te uiți la imaginile cu două explozii simultane, nu chiar una lângă cealaltă, și la unele dintre pagubele raportate chiar și de către autoritățile ruse, cred că este clar că nu este ceva ce se întâmplă dacă cineva aruncă o țigară.

UPDATE ORA 20.00

Controlul marionetelor Moscovei în teritoriile ocupate din sud-estul Ucrainei este pus la încercare de membrii unui grup de rezistenţă care ajută forţele ucrainene să atace puncte cheie în încercarea de a recupera zonele cucerite de ruşi, relatează Associated Press.


Estonia denunţă un ,,incident extrem de grav” după ce un elicopter rusesc i-a încălcat spaţiul aerian.

UPDATE ORA 19.00

Recentele lovituri pe podurile Antonivsky și Kakhovka au provocat panică în rândul ocupanților -Administrația de stat a orașului Kherson

Ieri, podul Antonovski a fost înconjurat pe ambele părți, iar localnicii nu au fost lăsați să intre.

Exploziile de pe un aerodrom din Crimeea ocupată temporar sunt opera forțelor armate ucrainene. New York Times a relatat acest lucru, citând un oficial din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit acestuia, pentru atac au fost folosite doar arme ,,de fabricație ucraineană„.

,,Era o bază aeriană de la care decolau regulat avioane pentru a ataca forțele noastre în teatrul de operațiuni din sud„, a spus el.

UPDATE ORA 18.00

Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost reţinută miercuri şi este cercetată pentru că a ,,discreditat” armata lui Putin şi pentru că ,,difuzat informaţii false” despre forţele ruseşti, a anunţat avocatul ei, informeză AFP.

UPDATE ORA 17.00

Filipine, care are o alianţă militară cu SUA, a anunţat oficial miercuri că a anulat un contract semnat anul trecut pentru cumpărarea a 16 elicoptere militare din Rusia în valoare de 228 de milioane de euro, deşi a plătit un avans, potrivit AFP.

UPDATE ORA 16.00

Aproximativ 10 avioane ruseşti, distruse în urma exploziilor de la baza aeriană rusească din Crimeea

Forțele armate ale Ucrainei au lovit şi avariat podul Kakhovka din regiunea Herson, ocupată de ruşi, a anunţat Comandamentul Operațional Pivden, potrivit Ukrainska Pravda.

Podul de la hidrocentrala Kakhovka este una din rutele de transport ale ruşilor din teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson.

UPDATE ORA 15.00

Forțele armate ucrainene au lovit un pod din apropierea centralei hidroelectrice Kakhovska, iar acesta este acum inutilizabil. Informația a fost transmisă de Comandamentul Operațional Sud.

„Controlul nostru prin foc asupra rutelor de transport și logistice din teritoriile ocupate temporar din Kherson a dus la consolidarea statutului de inutilizabil al podului de lângă centrala hidroelectrică Kakhovskaya. Lovitura este curată, dar eficientă”.

Anterior, „autoritățile” numite de RF ale din regiunea Kherson a declarat că AFU a încercat să bombardeze podul de peste Nipru de lângă Kherson, dar nu a reușit să îl avarieze.

UPDATE ORA 14.00

Primarul ucrainean al orașului Melitopol, care este ocupat de forțele ruse, a declarat că rezistența și atacurile continuă în regiune – chiar în timp ce trupele rusești sunt întărite.

Ivan Fedorov, care nu se mai află el însuși în oraș, a declarat la televiziunea ucraineană că marți a fost a treia noapte infernală pentru ocupanții de pe teritoriul ocupat al Melitopolului. El a spus că două explozii au fost auzite marți seară în apropierea satului Kyrylivka, o așezare de coastă la Marea Azov.


G7 a cerut Rusiei să transfere imediat Ucrainei controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Şefii ministerelor de externe ale ţărilor G7 au cerut Rusiei să transfere Ucrainei controlul centralei nucleare Zaporojie. Declarația ministerială spune că Federația Rusă trebuie să facă acest lucru imediat. G7 include Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța, Japonia.

„Solicităm Rusiei să transfere imediat centrala nucleară Zaporojie și toate instalațiile nucleare din granițele recunoscute internațional ale Ucrainei sub controlul deplin al proprietarului lor de drept, Ucraina, și să asigure funcționarea lor în siguranță”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul web. al Ministerului German de Externe.

UPDATE ORA 13.00

Spania a stabilit o temperatură maximă a aerului condiționat de 27 de grade Celsius în magazine și în multe spații publice închise începând de miercuri, în condițiile în care o lege privind economiile de energie a intrat în vigoare, având în vedere amenințările Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Europei de Vest.

Statele membre ale Uniunii Europene, printre care și Spania, au convenit asupra unei reduceri voluntare a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă, a anunțat UE într-un comunicat din 26 iulie.

Temperatura maximă de 27C pentru aerul condiționat se aplică în marile magazine și în magazinele mai mici, în holurile hotelurilor, cinematografe, teatre, aeroporturi, gări și clădiri guvernamentale, conform legii aprobate de guvernul socialist spaniol la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 12.00

Statul major al forțelor armate ucrainene a publicat în această dimineață cifre actualizate privind pierderile pe care spune că le-a provocat forțelor pro-ruse.

În special, fără a preciza unde s-a întâmplat, cifrele de astăzi indică faptul că au distrus nouă avioane sau elicoptere rusești în ultimele 24 de ore.

Aceasta susține că a ucis aproximativ 42.800 de militari în total de la 24 februarie, cu 160 mai mulți decât în ziua precedentă. De asemenea, a declarat că adversarul a suferit cele mai mari pierderi în direcția Donețk.

UPDATE ORA 11.00

Rusia intenționează să lege o centrală nucleară de Crimeea

Forțele rusești care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei se pregătesc să conecteze centrala la Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și o deteriorează prin reorientarea producției sale de electricitate, a avertizat operatorul ucrainean Energoatom.

UPDATE ORA 10.00

Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Mykolaiv, a postat pe Telegram pentru a spune că, în urma bombardamentelor din jurul orei 1.40, trei persoane, inclusiv o fată de 13 ani, au fost rănite în orașul Nikolaev. El a precizat că în urma bombardamentelor au fost avariate clădiri rezidențiale.

De asemenea, el a afirmat că ieri, în timpul zilei, au avut loc mai multe incendii pe câmpuri cauzate de atacurile rusești și că așezările comunității Bereznehuvate, situate pe linia de demarcație, rămân sub foc constant.

UPDATE ORA 09.00

Cel puțin 13 persoane au fost ucise în cursul nopții la Dnipropetrovsk, anunță guvernatorul regional. Există aici unele clarificări cu privire la numărul celor uciși peste noapte în regiunea Dnipropetrovsk. Reuters raportează că guvernatorul Valentyn Reznichenko spune acum că cel puțin 13 persoane au murit în urma bombardamentelor din această regiune.

Mai mult de 20 de clădiri au fost avariate în Marhanets, a spus el, care este un oraș de peste râul Dnipro, de la centrala nucleară Zaporijjea, capturată de Rusia.

Atacul a avariat o linie electrică, lăsând câteva mii de persoane fără electricitate, a precizat Reznichenko. Atacul a avariat un cămin, două școli, o sală de concerte, clădirea principală a consiliului și alte baze administrative, a adăugat el.

UPDATE ORA 08.00

SUA consideră că oficialii ruși au început în ultimele săptămâni să se antreneze cu drone în Iran, acesta fiind cel mai recent semn că Rusia intenționează să achiziționeze aceste sisteme în timp ce războiul din Ucraina continuă.

„În ultimele câteva săptămâni, oficialii ruși au efectuat antrenamente în Iran, ca parte a acordului pentru transferul de drone din Iran către Rusia”, a declarat un oficial american pentru CNN. Oficialul a precizat că informațiile despre aceste antrenamente au fost recent declasificate.

CNN a relatat pentru prima dată luna trecută că o delegație rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puțin două ori din iunie pentru a examina drone capabile să transporte arme, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan și imaginilor din satelit obținute în exclusivitate de CNN.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 și Shahed-129, cunoscute și sub numele de UAV sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie. Sullivan a declarat în iulie că SUA consideră că Iranul intenționează să vândă Rusiei sute de drone pe care Rusia le poate folosi în războiul său din Ucraina.

Armata ucraineană a desfășurat în principal drone Bayraktar, construite în Turcia, pentru a distruge posturile de comandă, tancurile și sistemele de rachete sol-aer rusești, în timp ce rușii au folosit dronele Orlan-10 de casă pentru recunoaștere și război electronic.

UPDATE ORA 07.00

O persoană a murit în urma unor explozii produse marți în zona unei baze aeriene militare rusești din Crimeea, potrivit lui Serghei Aksenov, șeful așa-numitei Republici Crimeea.

„Situația este localizată și este sub control. Repet încă o dată: nu există o evacuare generală în district. Doar locuitorii din casele situate foarte aproape de aerodromul militar vor fi relocați”, a declarat Aksenov pe Telegram.

Aproximativ 30 de persoane au fost evacuate din casele lor, a declarat Oleg Kryuchkov, consilier al șefului regiunii Crimeea. Un cordon perimetral a fost instituit în jurul perimetrului aerodromului, a precizat Kryuchkov pe canalul său Telegram.

Anterior, marți, ministrul Sănătății din Republica Crimeea, Kоnstantin Skorupsky, a declarat că cinci persoane au fost rănite în urma exploziilor.

Numărul răniților a crescut la nouă persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Crimeea.

UPDATE ORA 06.00

Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au declarat marți, într-o convorbire telefonică, că ajutorul acordat de țările lor armatei ucrainene „face o diferență semnificativă” în războiul împotriva Rusiei.

„Ei au fost de acord că eforturile britanice și franceze de a antrena și echipa trupele ucrainene fac o diferență semnificativă în război”, potrivit unui comunicat de presă furnizat de Downing Street.

Comunicatul a adăugat că cei doi lideri au fost de acord, de asemenea, că „nu se poate permite ca oboseala războiului occidental să se instaleze”.

Ambele părți au reiterat hotărârea de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, potrivit unui comunicat al Palatului Élysée.

În redactări se precizează că cei doi au discutat și alte probleme, inclusiv despre criza alimentară „cauzată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

UPDATE ORA 05.00

Mai multe explozii au fost raportate pe coasta de vest a Crimeii anexate de Rusia, potrivit unor videoclipuri postate de martori oculari pe canalul Mash Telegram.

Cel puțin patru explozii au fost raportate în apropierea bazei aeriene Saki a Flotei rusești de la Marea Neagră din orașul stațiune Novofyodorovka, potrivit martorilor oculari.

„Pot confirma faptul că au avut loc mai multe explozii în zona Novofyodorovka. Circumstanțele sunt în curs de clarificare”, a declarat Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului instalat de Moscova în Crimeea, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ministerul rus al Apărării a precizat că „mai multe muniții de aviație au explodat” în apropierea așezării Novofyodorovka, adăugând că „în urma exploziei nimeni nu a fost rănit”.

UPDATE ORA 04.00

Legiunea Libertatea Rusiei susține că a fost formată în martie și că luptă alături de armata ucraineană împotriva forțelor ruse. Se pare că este formată din soldați ruși care au dezertat, precum și din ruși care au călătorit în Ucraina pentru a se înrola.

„Am ajuns oricum în acest război. M-am gândit că voi muri fie ca ocupant și criminal, fie voi muri cu conștiința împăcată. Așa că am schimbat tabăra”, a declarat un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, devenit membru al legiunii, care a cerut să i se spună cu numele de război Arni.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina a transportat cel puțin 3.000 de persoane din regiunea estică Donețk, afectată de lupte, de când a inițiat evacuările obligatorii înainte de lunile de iarnă istovitoare, a anunțat marți Kievul.

„În ultimele șase zile, peste 3.000 de cetățeni au fost evacuați, inclusiv aproape 600 de copii și 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă”, a declarat Kyrylo Timoshenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.

Kievul a precizat că a lansat săptămâna trecută evacuări obligatorii din regiunea estică Donețk – care suportă în prezent cea mai mare parte a ofensivei Rusiei, deoarece guvernul nu se așteaptă să fie capabil să îi asigure căldură în lunile reci de iarnă.

UPDATE ORA 02.00

Steven Seagal, un actor de la Hollywood care a primit cetățenia rusă în 2016, a vizitat locul unui atac recent asupra unei tabere de prizonieri de război din Olenivka, în estul Ucrainei, potrivit informațiilor postate marți pe canalul Telegram al prezentatorului TV pro-Kremlin Vladimir Solovyov.

Seagel, care este un trimis special al Ministerului rus de Externe, s-a întâlnit, de asemenea, cu prizonieri de război ucraineni, inclusiv cu militari din Regimentul Azov implicați în apărarea Mariupolului. Actorul pro-rus a vorbit cu prizonierii și „le-a pus întrebări incomode”, potrivit lui Solovyov.

UPDATE ORA 01.00

Biden spune că aderarea Suediei și Finlandei la NATO va face alianța „mai puternică ca niciodată”

Președintele american Joe Biden a sărbătorit marți decizia Statelor Unite de a ratifica cererea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, afirmând că aderarea lor la alianță o va face „mai puternică ca niciodată”.

„Suedia și Finlanda au instituții democratice puternice, armate puternice și economii puternice și transparente”, a declarat președintele din Sala de Est a Casei Albe. „Vor îndeplini toate cerințele NATO – suntem încrezători în acest lucru și vor face alianța noastră mai puternică și vor face America și poporul american mai siguri în acest proces”.

Statele Unite sunt „angajate în parteneriatul transatlantic”, a spus Biden, mai ales în fața invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Știre inițială

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început cu Crimeea și „trebuie să se termine cu Crimeea” și cu eliberarea peninsulei, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla acest lucru. Dar noi adăugăm în mod constant componentele necesare la formula pentru eliberarea Crimeei”, a adăugat el.

Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”, a mai spus el.

Zelenski a mai spus că ocuparea Crimeei de către Rusia constituie o „amenințare” pentru întregul continent și pentru stabilitatea globală.

Prezența ocupanților ruși în Crimeea este o amenințare pentru întreaga Europă și pentru stabilitatea globală. Nu va exista o pace stabilă și durabilă în multe țări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a continuat prin a reaminti semnificația istorică a peninsulei pentru ucraineni, spunând Statul nostru este casa unor popoare ale căror culturi și aspirații naționale s-au format în Crimeea. Prin urmare, atunci când lucrăm pentru eliberarea peninsulei, luptăm pentru restabilirea integrității teritoriale a statului nostru și pentru întoarcerea acasă a popoarelor indigene din Ucraina”.

Marți, o serie de explozii au fost raportate în zona unei baze aeriene rusești din Crimeea. Din partea ucraineană nu a existat nici o veste despre vreun atac în zonă. Se știe că Ucraina nu a lovit teritoriul Crimeei de când a început invazia rusă.

Rusia a invadat și ulterior, a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.