• În cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării, Ben Wallace afirmă că este puțin probabil ca Rusia să reușească vreodată să ocupe Ucraina.
  • Secretarul britanic al apărării a declarat că acum este puțin probabil ca Vladimir Putin să reușească să ocupe Ucraina.
  • Danemarca s-a alăturat Marii Britanii pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei în cadrul unei conferințe organizate joi la Copenhaga, co-organizată de Wallace.

UPDATE ORA 23:00

Aproximativ 27% din teritoriul Ucrainei va trebui curățat de mine și explozibili, potrivit ultimelor estimări ale Ministerului Ecologiei, la aproape șase luni de când Rusia a început invazia și bombardarea vecinului său.

Până în prezent, autoritățile ucrainene au curățat peste 620 de kilometri pătrați de terenuri care erau pline de mii de dispozitive explozive, inclusiv 2.000 de bombe lansate din aer.


Prima navă de cereale cu destinația Africa de la invadarea Ucrainei de către Rusia a acostat vineri în portul Pivdennyi, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

UPDATE ORA 22:00

Compania cehă de tranzit petrolier Mero a declarat că livrările de petrol rusesc prin ramura sudică a conductei Druzhba au revenit la normal după o suspendare de opt zile din cauza sancțiunilor.

Operatorul rus de conducte de petrol Transneft a declarat marți că livrările către Republica Cehă, Ungaria și Slovacia prin Ucraina au fost oprite pe 4 august.

Transneft a declarat că sancțiunile aplicate Rusiei în urma invaziei Ucrainei au împiedicat-o să plătească taxele de tranzit către Ucraina, care, ca urmare, a oprit transportul de petrol.

UPDATE ORA 21:00

42 de mii de ucraineni au dobândit statutul de persoane strămutate temporar în Suedia, printre care circa 13 mii de copii, a declarat ambasadorul Ucrainei la Stockholm, Andriy Plakhotnyuk.

Ambasadorul a adăugat că guvernul suedez a organizat un număr semnificativ de programe pentru refugiații ucraineni. Acestea includ sprijin financiar, asistență în găsirea unui loc de muncă, cursuri educaționale și asistență medicală.

UPDATE ORA 20:00

️Legea marțială și mobilizarea în Ucraina vor fi prelungite cu 90 de zile din 23 august (până pe 21 noiembrie).


Oleksandr Starukh, Administrația Regională de Stat Zaporizhzhia: În jurul orei 19.15, inamicul a lovit orașul Zaporojie, s-au tras în total 5 obuze. În prezent, se știe despre o femeie rănită.

UPDATE ORA 19:00

Sub focuri de armă spre linia întâi: despre riscurile basculării soldaților din Garda Națională.

Luptătorul pentru poziția „Ramirez” s-a născut și s-a format la Harkov. După ce a urmat cursuri de formare la Academia Națională a Gărzii Naționale a Ucrainei, s-a alăturat gloriosului batalion Donbas și a devenit soldat special.

Sarcina ofițerului este de a asigura batalionului tot ce are nevoie, începând cu hrana și apa și terminând cu piesele de schimb, materialul, echipamentul și așa mai departe.

Batalionul Forțelor Speciale din Donbas a executat misiuni de luptă pe linia frontului, dar de la începutul invaziei la scară largă structura logistică s-a deteriorat semnificativ, chiar și discursurile de bază sunt extrem de dificil de livrat. Potrivit ofițerului, există momente în care echipamentele nu pot ajunge la ei din cauza bombardamentelor incomplete.

UPDATE ORA 18:00

Agențiile de securitate ucrainene au cerut Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni (POW).

Solicitarea vine în urma unor acuzații anterioare ale Kievului potrivit cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin organizarea unei explozii la sfârșitul lunii iulie într-o tabără ucraineană de prizonieri de război din Olenivka.

Moscova susține că Ucraina a bombardat instalația, ucigând peste 50 de soldați ucraineni deținuți acolo.

UPDATE ORA 17:00

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a dat în judecată parlamentul țării în încercarea de a restabili privilegiile speciale de care a fost lipsit în luna mai, potrivit avocatului său.

În vârstă de 78 de ani, acesta cere să i se restituie un birou parlamentar în cadrul procesului depus la Tribunalul Administrativ din Berlin, a declarat vineri avocatul său din Hanovra, Michael Nagel, pentru agenția germană de presă DPA.

În luna mai, o comisie parlamentară germană pentru buget a decis că Schroeder, care a făcut mult timp obiectul unor critici acerbe în Germania pentru legăturile sale cu Rusia, trebuie să renunțe la dreptul de a ocupa un birou în Bundestag, deși va continua să primească pensia și asigurarea de securitate.

UPDATE ORA 16:00

Oficiali ruși s-au antrenat în Iran în ultimele săptămâni ca parte a unui acord privind dronele, susțin Statele Unite. Oficialii americani au declarat anterior că Iranul ar fi furnizat Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să transporte arme. Afirmația a stârnit îngrijorarea că Iranul susține Rusia în războiul său din Ucraina.

UPDATE ORA 15:00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporizhzhia.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra orașelor ucrainene de la acest amplasament, știind că forțele ucrainene nu pot risca să riposteze, relatează Reuters. Aceasta spune că Moscova a bombardat ea însăși zona, în timp ce dă vina pe Ucraina.

Rusia spune că Ucraina este cea care a bombardat centrala.

Ei (Kievul și aliații săi) spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob”, a scris Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

Ei spun că se întâmplă din pură întâmplare, ca și cum ‘nu am fi vrut'”, a adăugat el. Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”.

UPDATE ORA 14:00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că un transport de tancuri M20 MLRS a ajuns în Ucraina.

Într-un tweet, el a mulțumit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace și poporului britanic pentru această donație, care fusese promisă anterior. Sprijinul vostru este uimitor și atât de important pentru Ucraina”, a spus el.

El a adăugat că mai multe cadouri” vor sosi în curând.

UPDATE ORA 13:00

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasyl Nebenzia, a declarat că țara sa nu susține propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia.

Interfax îl citează pe Nebenzia:

Demilitarizarea centralei o poate face vulnerabilă în fața celor care vor să o viziteze. Nimeni nu știe care vor fi scopurile și obiectivele lor. Nu putem exclude provocări, atacuri teroriste asupra centralei, pe care trebuie să o protejăm.”

Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut retragerea întregului personal militar și a echipamentelor militare din stație și evitarea desfășurării oricăror alte forțe sau echipamente militare în zonă.

Gutteres a declarat:

Instalația nu ar trebui să fie folosită ca parte a nici unei operațiuni militare. În schimb, este necesar să se ajungă urgent la un acord la nivel tehnic privind stabilirea unui perimetru de securitate și demilitarizarea pentru a asigura securitatea regiunii.”

UPDATE ORA 12:00

Aseară au avut loc bombardamente nocturne în Harkov, potrivit unui raport de pe blogul live al BBC Ucraina.

Raportul îl citează pe șeful OVA din Harkov, Oleg Sinegubov, care a postat pe Telegram:

Noaptea trecută, rușii au lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului. Patru rachete au fost lansate din Belgorod deodată. În jurul orei 3 dimineața, două rachete au lovit o instituție de învățământ din cartierul Slobid.”

Raportul adaugă următoarele informații din postarea de pe Telegram:

În districtul Novobavar, o rachetă a lovit drumul de lângă clădirea administrativă. Șrapnelul a avariat fațada. Sosirea unei alte rachete a fost înregistrată în regiunea Kiev, fără victime. Lovituri rusești au fost, de asemenea, înregistrate în acea noapte în satul Tsirkuny și între Tsirkuny și Cherkasy Tyshky, în districtul Kharkiv.”

O femeie în vârstă de 51 de ani a murit în comunitatea Zolochiv din cauza bombardamentelor.
În același timp, alte două rachete Kalibr, lansate de ruși din Marea Caspică, au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană deasupra regiunii Harkov.

UPDATE ORA 11:00

Rusia pierde 8 avioane de luptă în atacul din Crimeea

Ministerul britanic al Apărării a declarat că exploziile de la aerodromul militar Saky, operat de Rusia în vestul Crimeei, de la începutul săptămânii, au fost aproape sigur” din cauza detonării a până la patru depozite de muniție neacoperite, deși cauza inițială a exploziilor rămâne neclară.

Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii, potrivit serviciilor de informații britanice.

Zona centrală de dispersie a Saky a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare, a adăugat raportul.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din întreaga flotă de avioane pe care Rusia o are la dispoziție pentru a sprijini războiul. Cu toate acestea, Saky a fost folosit în principal ca bază pentru avioanele flotei marinei ruse din Marea Neagră.

Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată, iar incidentul va determina probabil armata rusă să își revizuiască percepția asupra amenințării, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 10:00

Estonia a anunțat joi că începând de săptămâna viitoare, îi va împiedica pe majoritatea rușilor să intre în țară cu vize eliberate de autoritățile estoniene, tăind astfel o rută populară de intrare în zona Schengen, care nu necesită pașapoarte.

Deși se aplică excepții, ministerul de externe al Estoniei, membră a Uniunii Europene, a declarat că va înceta, de asemenea, să mai elibereze vize pentru ruși pentru muncă, studii și afaceri în țară.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a afirmat într-o declarație:

Am observat o creștere enormă a numărului de cetățeni ruși care intră sau trec prin Estonia. Posibilitatea pe care o au aceștia de a vizita în masă Estonia sau alte părți ale Europei prin Estonia nu este în conformitate cu principiile sancțiunilor pe care le-am impus”, a declarat acesta, adăugând că ordinul intră în vigoare de la 18 august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Occidentului să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, în timp ce Comisia Europeană a pus la îndoială fezabilitatea unei interdicții.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat deja să mai elibereze vize pentru majoritatea rușilor, în timp ce Finlanda și Estonia au cerut recent ca UE să facă acest lucru în comun.

UPDATE ORA 09:00

Zelenski îi avertizează pe oficiali să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt sincer iresponsabile”.

În urma unor explozii majore care au distrus marți o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele New York Times și Washington Post au citat oficiali neidentificați care au afirmat că forțele ucrainene sunt responsabile. Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor.

Zelenski a declarat într-un discurs de seară:

Războiul nu este cu siguranță momentul pentru vanitate și declarații zgomotoase. Cu cât veți divulga mai puține detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare.

Dacă vreți să generați titluri zgomotoase, asta este un lucru – este sincer iresponsabil. Dacă doriți victoria Ucrainei, este altceva, și ar trebui să fiți conștienți de responsabilitatea pe care o aveți pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneți despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru”.

Zelenski și-a adresat comentariile oficialilor de stat, locali și militari, precum și altor persoane despre care a spus că comentează evenimentele de pe front.

UPDATE ORA 08:00

Controlul nuclear al ONU avertizează asupra unormomente grave” la centrala din Zaporizhzhia

Autoritatea de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite a cerut oficialilor să viziteze cât mai curând posibil centrala electrică ucraineană din Zaporizhzhia, în contextul în care au fost reluate bombardamentele în zonă și au fost lansate avertismente privind consecințele catastrofale” ale continuării luptelor în apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa.

Acesta este un moment serios, un moment grav, iar AIEA – Agenția Internațională pentru Energie Atomică trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea la Zaporizhzhia cât mai curând posibil”, a declarat joi seară șeful agenției, Rafael Grossi, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Compania ucraineană de stat care operează centrala, Energoatom, a declarat că zona a fost lovită de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive.

Cinci lovituri au fost înregistrate în apropierea biroului conducerii centralei – chiar lângă locul de sudură și instalația de depozitare a surselor de radiații”, a declarat Enerhoatom într-o postare pe canalul său oficial Telegram. Iarba a luat foc pe o suprafață mică, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit”.

UPDATE ORA 07:00

Cel puțin două explozii au distrus cel puțin șapte avioane rusești la o bază aeriană din Crimeea anexată de Rusia, arată o nouă imagine din satelit de la Planet Labs.

Cauza exploziei este încă necunoscută. Ministerul ucrainean al Apărării spune că nu a putut determina cauza, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că exploziile au fost provocate de muniție de aviație detonată, dar nu a dezvăluit cum a fost detonată.

O imagine din satelit din 9 august arată mai multe avioane de vânătoare așezate în interiorul unor golfuri de terasament de pământ în baza aeriană Saki. Imaginea din satelit din 10 august, după explozie, arată rămășițele carbonizate a cel puțin șapte avioane în bermele de pământ.

Soarta aeronavelor care se află pe linia de zbor nu este clară din imaginea din satelit. Alte aeronave aflate pe linia de zbor și pe pistă par nevătămate.

În această zonă a bazei se văd cel puțin patru cratere. În zona din jurul bermelor de pământ și a liniei de zbor, există o urmă de arsură vizibilă și vegetație marcată.

Cantitatea de avioane distruse marți ar putea sfârși prin a deveni una dintre cele mai distructive zile pentru aeronavele Forțelor Aeriene Ruse de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, inclusiv din epoca sovietică. Puținele date disponibile privind pierderile de avioane militare din epoca sovietică și din epoca modernă a Rusiei nu indică pierderi atât de substanțiale dintr-un singur incident, într-o singură zi.

Explozia a ucis cel puțin o persoană și a rănit cel puțin nouă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Crimeea.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și consideră Crimeea ca făcând parte din teritoriul său. Kievul și aliații săi nu recunosc această anexare și consideră peninsula drept teritoriu ucrainean sub ocupație rusă.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski îi critică pe oficialii care comentează tacticile militare ale Ucrainei

Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt ,,sincer iresponsabile„.

,,În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare„, a declarat Zelenski într-un discurs de seară.

,,Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru„.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit The Guardian, Ben Wallace a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a ,,eșuat” și că ,,începe să eșueze„, în timp ce a promis mai mult sprijin financiar și militar pentru apărarea națiunii est-europene.

Danemarca s-a alăturat Marii Britanii pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei în cadrul unei conferințe organizate joi la Copenhaga, co-organizată de Wallace. Secretarul apărării a declarat că este important să se înțeleagă faptul că luptele și pierderile de vieți omenești au loc în continuare, dar a adăugat că Rusia ,,începe să eșueze în multe domenii„.

El a spus: ,,Au eșuat până acum și este puțin probabil să reușească vreodată să ocupe Ucraina.

Invazia lor a șovăit și a fost în mod constant modificată în măsura în care se concentrează cu adevărat doar în părți din sud și din est, foarte, foarte departe de așa-zisa lor operațiune specială de trei zile.

Trei zile sunt acum peste 150 de zile și aproape șase luni, cu pierderi uriașe și semnificative atât de echipamente, cât și, într-adevăr, de personal rusesc”.

El a adăugat: ,,Putin va fi pariat că în august, după câteva luni, ne vom fi plictisit cu toții de conflict, iar comunitatea internațională va pleca în direcții diferite. Ei bine, astăzi este dovada contrariului.

Am ieșit din această întâlnire cu mai multe promisiuni de finanțare, mai multe promisiuni de instruire și mai multe promisiuni de ajutor militar, toate acestea fiind menite să ajute Ucraina să câștige, să ajute Ucraina să își apere suveranitatea și, într-adevăr, să se asigure că ambițiile președintelui Putin eșuează în Ucraina, așa cum ar trebui” , a spus secretarul britanic al apărării.