• O navă cargo numită Brave Commander a sosit vineri în portul Pivdennyi din Ucraina.
  • Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 civili au fost răniți într-un atac comis vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei.
  • Armata ucraineană a declarat că bombardamente intense și lovituri aeriene au fost resimțite pe întreaga linie de front din est.

UPDATE ORA 23:00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat sâmbătă că războiul se poate încheia doar cu returnarea peninsulei Crimeea și cu pedepsirea liderilor ruși care au ordonat invazia militară.


Numărul victimelor în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Kramatorsk, în regiunea ucraineană Donețk, a crescut la trei, relatează Kyiv Post, citând un raport al Ukrinform care îl dă ca sursă pe primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko.

UPDATE ORA 22:00

Trupele ruse și rebelii susținuți de Kremlin încearcă să cucerească zonele controlate de Ucraina la nord și vest de orașul Donețk pentru a extinde republica autoproclamată de separatiști, relatează Associated Press.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Dar armata ucraineană a declarat sâmbătă că forțele sale au împiedicat un avans peste noapte spre orașele mai mici Avdiivka și Bakhmut. Guvernatorul ucrainean al provinciei Lugansk, care face parte din lupta pentru regiunea Donbas și care a fost invadată de forțele rusești luna trecută, a afirmat că trupele ucrainene încă mai dețineau o zonă mică.

UPDATE ORA 21:00

Exploziile din această săptămână de la aerodromul militar Saky, operat de Rusia în peninsula anexată Crimeea, au dus la pierderea a opt avioane de luptă rusești, a declarat Ministerul britanic al Apărării.


Ministrul ucrainean al apărării a declarat că Kievul a primit un transport de sisteme de rachete cu lansare multiplă M20 (MLRS) din Marea Britanie.

UPDATE ORA 20:00

Ocupanții ruși rup rândurile în Sud

Conducerea militară a forțelor de ocupație ruse din sudul Ucrainei și-a mutat posturile pe malul stâng al râului Nipru, abandonând astfel o parte din efective în bătaia contra-ofensivei ucrainene.


Slovacia își dă MiG-urile Ucrainei

Slovacia a anunțat că luna următoare la opri la sol toate avioanele sale MiG-29 și le va dona Ucrainei.

UPDATE ORA 19:00

Turcii și cazacii se înțeleg bine

Producătorul turc de drone Baykar intenționează să construiască în Ucraina nu numai o fabrică pentru producția de drone de atac Bayraktar TB2, ci și să asambleze Bayraktar Akıncı și Bayraktar Kizilelma — un nou avion de luptă fără pilot — în Ucraina, a declarat Haluk Bayraktar, CEO Baykar într-un interviu pentru fundația „Come Back Alive” din Ucraina.

Baykar a lansat construirea unei fabrici în Ucraina, a unui centru de cercetare și a unui centru de producție avansată, unde compania intenționează să producă toate sistemele. Nu doar fuselajul, ci și electronica, software-ul.


Forțele ruse au înființat o bază militară pe teritoriul unui spital din orașul ocupat temporar Melitopol, spune primarul Ivan Fedorov.

UPDATE ORA 18:00

Două poduri rutiere spre Herson au fost scoase din uz

Două poduri rutiere spre Herson au fost scoase din uz în urma atacurilor ucrainenilor, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Ministerul britanic a făcut actualizarea zilnică a situaţiei din Ucraina. Potrivit britanicilor, forţele ruseşti riscă să fie încercuite în zona Herson după ce două poduri rutiere au fost scoase din uz. Ca urmare, ruşii nu se mai pot aproviziona în mod regulat şi nu mai primesc întăririle militare necesare pentru a rezista în faţa ofensivei ucrainenilor.

„Cele două poduri rutiere principale care dau acces la buzunarul teritoriului ocupat de Rusia pe malul vestic al râului Dnipro în regiunea Herson sunt acum probabil scoase din uz… La 10 august 2022, loviturile de precizie ucrainene au făcut probabil ca traversarea rutieră a râului Dnipro la Nova Kakhovka să devină inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”, a anunţat Ministerul Apărării.

Ruşii au încercat să repare un pod, dar acesta are structura afectată.

„În ultimele zile, Rusia a reuşit doar să facă reparaţii superficiale la podul rutier Antonivsky, care a fost avariat şi care probabil rămâne subminat structural”, a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE ORA 17:00

Este oficial: Zelenski anunţă când se va termina războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

Preşedintele Ucrainei a vorbit marţi la câteva ore după ce o serie de explozii au lovit baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei.

Zelenski nu a menţionat exploziile, dar şi-a dedicat discursul peninsulei, spunând: „Crimeea este ucraineană şi nu vom renunţa niciodată la ea”.

„Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc… a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a mai spus marţi preşedintele Ucrainei.

Rusia a minimalizat exploziile, iar un consilier ucrainean de rang înalt a negat că Ucraina ar fi responsabilă.

UPDATE ORA 16:00

Prima navă cu porumb și soia sosește în Italia din Ucraina

„Suntem extrem de mulțumiți de sosirea la Ravenna a primei nave cu o încărcătură de porumb și soia din Ucraina”, a declarat Ministerul italian de Externe.

„Italia susține toate eforturile posibile care vizează securitatea alimentară în lume și în Mediterana și implementarea acordului de export de cereale, sprijinind rezistența Kievului”, a subliniat ministerul.

UPDATE ORA 15:00

„Rușii nemulțumiți de propunerea de interzicere a turismului își pot îndrepta plângerile către Kremlin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou statelor Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși.

În replică, ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că cei care sunt „supărați” de acest lucru ar trebui „să-și îndrepte plângerile către Kremlin” și către cei care susțin războiul, potrivit Sky News.

UPDATE ORA 14:00

Rusia menține presiunea din aer

Amenințarea rusă cu rachete asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice de pe teritoriul Ucrainei persistă.

Marina militară rusă menține în stare de luptă două nave purtătoare de rachete de croazieră în Marea Neagră și în Marea Azov.

Forțele angrenate de Moscova în războiul din Ucraina continuă să efectueze recunoașteri aeriene cu drone.

UPDATE ORA 13:00

Moscova privește înainte cu mânie

Dacă SUA ar desemna Federația Rusă drept stat care sponsorizează terorismul, ar fi cea mai gravă daună colaterală provocată relațiilor diplomatice bilaterale, spune Aleksandr Darchiyev, șef al departamentului America de Nord din ministerul rus al afacerilor externe, într-un interviu pentru agenția TASS, citat de Reuters.

UPDATE ORA 12:00

Petrolul rusesc se vinde ieftin, dar mai puțin

Exporturile rusești de petrol au scăzut în iulie la 7,4 milioane barili/zi, de la aproximativ 8 milioane barili/zi înregistrate la începutul anului curent.

Fluxurile de țiței și produse petroliere din Rusia către SUA, Marea Britanie, UE, Japonia și Coreea au scăzut cu aproape 2,2 milioane de barili/zi de la izbucnirea războiului.

Două treimi din aceste fluxuri au fost redirecționate către alte piețe, în special din Asia.

Veniturile Rusiei din exporturile de țiței au scăzut de la 21 de miliarde de dolari în iunie la 19 miliarde de dolari în iulie, atât din cauza reducerii volumului vândut, cât și din cauza fluctuațiilor de prețuri la petrol pe plan mondial.

UPDATE ORA 11:00

Un ministru ucrainean afirmă că Rusia blochează accesul la medicamente

Ministrul ucrainean al sănătății a acuzat autoritățile ruse că au comis o crimă împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele ocupate de forțele sale de la invadarea țării în urmă cu cinci luni și jumătate.

Într-un interviu acordat The Associated Press, ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liashko, a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele, localitățile și satele ocupate, citat de The Bellingham Herald.

„Pe parcursul tuturor celor șase luni de război, Rusia nu a (permis) coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem furniza propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele”, a declarat Liashko, vorbind la Ministerul Sănătății din Kiev, vineri seara.

„Credem că aceste acțiuni sunt întreprinse cu intenție de către Rusia și le considerăm crime împotriva umanității și crime de război care vor fi documentate și vor fi recunoscute”, a mai spus ministrul.

Guvernul ucrainean are un program prin care oferă medicamente persoanelor cu cancer și cu afecțiuni cronice de sănătate. Distrugerea spitalelor și a infrastructurii, împreună cu strămutarea a aproximativ șapte milioane de persoane în interiorul țării au interferat și cu alte forme de tratament, potrivit ONU și oficialilor ucraineni.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că a înregistrat 445 de atacuri asupra spitalelor și a altor unități sanitare până la data de 11 august, care s-au soldat direct cu 86 de morți și 105 răniți.

UPDATE ORA 10.00

Un manager exilat de la centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, a declarat că personalul ucrainean este tratat ca niște prizonieri”.

Oleg, care a cerut să fie menționat cu un pseudonim, a spus că s-a simțit amenințat de soldații ruși.

Nu au spus: O să te împușc acum”, dar întotdeauna au cu ei pistoale și puști de asalt”, a spus Oleg, care a condus una dintre cele 80 de unități de la centrală, dar a putut pleca luna trecută. Iar când o pușcă de asalt sau o armă are trăgaciul armat, o consider o amenințare”.

Pe fondul bombardamentelor raportate în apropierea centralei, Oleg a declarat că este îngrijorat în primul rând de containerele sale de combustibil uzat, care se află într-o poziție precară și nu sunt bine protejate”.

UPDATE ORA 09.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a vorbit astăzi cu Papa Francisc.

Informat despre agresiunea pe care Federația Rusă o desfășoară împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris președintele pe Twitter.

Îi suntem recunoscători suveranului pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE ORA 08.00

Joi au avut loc 10 lovituri asupra biroului și a stației de pompieri a centralei nucleare din Zaporizhzhia – cea mai mare din Europa – potrivit ambelor părți.

Agenția nucleară ucraineană Enerhoatom a precizat că mai mulți senzori de radiații au fost avariați și că a avut loc un mic incendiu pe iarba din apropiere, fără răniți.

Dar există temeri că mai multe bombardamente ar putea avea consecințe dezastruoase.

Ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că o explozie la centrală ar putea fi mult mai gravă decât la Cernobîl – considerat cel mai grav dezastru nuclear din lume de când a avut loc în 1986.

UPDATE ORA 07.00

Nici Kievul, nici Moscova nu se așteaptă să realizeze vreo acțiune militară decisivă în Ucraina în acest an, a declarat pentru BBC șeful serviciilor de informații militare din Marea Britanie.

Generalul-locotenent Sir Jim Hockenhull care l-a informat pe premierul britanic la doar câteva ore după ce Moscova a invadat în februarie spune că ar trebui să ne ferim să credem că una dintre părți câștigă sau pierde, sau că există un impas.

Rusia încearcă să recruteze și să antreneze mai multe forțe după ce a suferit pierderi, dar este, de asemenea, nevoită să redistribuie o parte din trupele sale din Donbas în sud, unde se confruntă cu o presiune puternică din partea forțelor ucrainene.

O schimbare majoră în următoarele câteva luni este nerealistă, sugerează generalul Hockenhull.

UPDATE ORA 01.00

O navă cargo numită Brave Commander a sosit vineri în portul Pivdennyi din Ucraina. Aceasta va livra în curând cereale în Etiopia, potrivit lui Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii.

Nava sub pavilion liberian va transporta peste 23.000 de tone de cereale în Africa de Est și este închiriată de Programul Alimentar Mondial al ONU, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Reuters relatează că este prima navă cu destinația Africa care transportă cereale din Ucraina de la începutul invaziei rusești.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O femeie care a fost rănită într-un atac cu rachete în Zaporojie, în cursul zilei de vineri, a murit în drum spre spital, potrivit secretarului consiliului municipal din Zaporojie, Anatoli Kurtev.

Kurtev a declarat că alte două persoane au fost rănite cu răni de șrapnel și primesc în prezent asistență medicală la un spital.

Ne exprimăm condoleanțele față de rudele și prietenii celor decedați, a declarat Kurtev. Rușii vor plăti cu cruzime pentru fiecare viață pierdută și fiecare lacrimă, a adăugat el.


Invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina a dat economia Rusiei înapoi cu patru ani în primul trimestru complet de după atac, punând-o pe calea uneia dintre cele mai lungi încetiniri înregistrate, chiar dacă mai puțin brusc decât se temea inițial.

Într-o numărătoare sumbră a războiului pentru Rusia, o economie care prindea viteză la începutul anului 2022 a basculat într-o contracție în al doilea trimestru. Datele de vineri au arătat că produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată în mai mult de un an, dar s-a descurcat mai bine decât se preconiza, scăzând cu 4% pe an. Având în vedere producția pierdută, PIB-ul este acum aproximativ echivalent cu dimensiunea sa din 2018, potrivit Bloomberg Economics.

Șocul sancțiunilor internaționale din cauza războiului a perturbat comerțul și a paralizat industrii precum cea a producției de automobile, în timp ce cheltuielile de consum au fost gripate. Deși declinul economiei de până acum nu este atât de abrupt precum s-a anticipat inițial, banca centrală estimează că prăbușirea se va agrava în trimestrele următoare, atingând punctul cel mai scăzut în prima jumătate a anului viitor.