• Bombardamentele din orașul Kramatorsk, situat în estul țării, au ucis trei persoane și au rănit 13.
  • Armata ucraineană spune că are aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei în raza de tragere în regiunea Herson din sud, pe care forțele rusești au cucerit-o la începutul războiului.
  • Alte două nave au părăsit un port ucrainean de la Marea Neagră transportând porumb și semințe de floarea-soarelui către Turcia.

UPDATE ORA 23:00

Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia țării lor în Ucraina.


Ministerul britanic al Apărării afirmă în ultima sa actualizare că Rusia a acordat probabil prioritate reorganizării forțelor sale în ultima săptămână pentru a întări sudul Ucrainei, dar că în regiunea Donbas, în est, forțele susținute de Rusia au continuat să încerce atacuri în nordul orașului Donețk.

UPDATE ORA 22:00

Ungaria afirmă că Rusia a început să livreze gaz suplimentar către această țară după o vizită la Moscova a ministrului său de externe în luna iulie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Locuitorii din orașul Rubizhne din estul Ucrainei au început să exhumeze cadavrele îngropate în grabă în curți în toiul bătăliei, pentru a le îngropa cu demnitate.

UPDATE ORA 21:00

Președintele Ucrainei spune că soldații care trag din instalația din Zaporojie vor deveni o țintă specială; principalele poduri către teritoriul ocupat de Rusia din Kherson vor fi probabil inutilizabile, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

Gigantul petrolier Saudi Aramco a dezvăluit profituri record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2022, după ce războiul Rusiei din Ucraina și o creștere a cererii post-pandemică au dus la o explozie a prețurilor la țiței.

UPDATE ORA 20:00

Președintele partidului conservator german CDU și lider al opoziției, Friedrich Merz, nu-și poate imagina Germania jucând un rol de mediator în războiul rusesc împotriva Ucrainei.

Indiferent de cine ar fi la conducere, a declarat el, Republica Federală Germania nu are niciun rol de mediere în acest conflict.

Liderul CDU a acuzat guvernul de coaliție al Germaniei că a prelungit războiul prin acțiunea sa ezitantă în ceea ce privește furnizarea de arme grele către Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

Șeful departamentului nord-american din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că orice posibilă confiscare a activelor rusești de către SUA va distruge complet relațiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, potrivit agenției de presă TASS. SUA au confiscat active de miliarde de dolari ale rușilor aflați sub sancțiuni de la începutul invaziei.


Comandamentul Operațional de Sud al armatei ucrainene a declarat că bombardamentele rusești asupra zonelor populate din regiunea Dnipropetrovsk au continuat peste noapte.

UPDATE ORA 18:00

Ucrainenii îi pun pe fugă pe invadatori folosindu-le propriile arme

Un fel de „operaţiune Frankenstein” are loc în rândul armatei ucrainene, potrivit Mediafax.

Armata de la Kiev nu dă dovadă, pe câmpul de luptă, doar de spirit de sacrificiu, ci şi de pricepere şi de inventivitate.

În aşteptarea armamentului occidental, Ucraina recondiţionează ce găseşte funcţional sau distrus în urma invadatorilor şi îl introduce în prima linie a războiului, cu efecte devastatoare pentru adversari.

Cu rămăşiţele a două vehicule ruseşti, un MT-LB (vehicul de transport de trupe pe şenile) şi un tun antitanc MT-12 „Rapira” de 100 mm, ucrainenii au reuşit să construiască un antitanc autopropulsat.

Sistemul dezvoltat de forţele ucrainene este deja în prim-plan, aflându-se în prima linie a luptelor.

UPDATE ORA 17:00

Și Polonia ia în considerare restricţionarea vizelor pentru cetăţenii ruşi

Varşovia ia în considerare impunerea de restricţii privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi, potrivit Mediafax.

„Polonia lucrează la elaborarea unei măsuri care să nu permită eliberarea de vize ruşilor”, a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk, adăugând că o decizie va fi luată în săptămânile următoare.

Mai multe ţări, printre care Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda şi Republica Cehă au cerut Uniunii Europene să restricţioneze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetăţenii ruşi, în semn de protest faţă de invazia Ucrainei de către Rusia.

Polonia este în prima linie formată în sprijinul ajutorării Ucrainei, fiind o ţară care a primit milioane de persoane nevoite să fugă din calea armelor.

UPDATE ORA 16:00

Finlanda va lua în considerare restricționarea vizelor turistice pentru ruși

Guvernul finlandez se va reuni la 16 august pentru a discuta despre restricționarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși, potrivit Euromaidan Press.

Premierul țării, Sanna Marin, a cerut o decizie la nivelul UE pentru a limita intrarea în spațiul Schengen a turiștilor ruși, așteptând ca această „problemă să fie ridicată la reuniunile UE, prima dintre ele fiind programată pentru luna octombrie”.

O astfel de decizie ar necesita o decizie unanimă a țărilor UE. Cu toate acestea, în prezent, nu există un sprijin unanim în rândul membrilor UE pentru restricționarea vizelor pentru cetățenii ruși.

„Ideea de a extinde sancțiunile UE pentru a acoperi vizele turistice – care a fost promovată în special de Finlanda și de țările baltice – coincide cu sezonul de vacanță în Europa Centrală, ceea ce face imposibilă prezicerea sprijinului pe care îl va primi”, a scris YLE (Compania publică națională de radiodifuziune din Finlanda).

UPDATE ORA 15:00

Războiul din Ucraina distrage atenția de la foamete, spune Papa în apelul din Somalia

Papa Francisc a declarat duminică că războiul din Ucraina a distras atenția de la problema foametei în lume și a cerut ajutor alimentar urgent pentru a evita foametea iminentă din Somalia, potrivit The New Arab.

„Oamenii din această regiune, care trăiesc deja în condiții foarte precare, sunt acum în pericol de moarte din cauza secetei”, a spus el în discursul său săptămânal din Piața Sfântul Petru, referindu-se la Cornul Africii.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat în această lună că ar putea declara oficial foametea în opt regiuni din Somalia luna viitoare, dacă animalele continuă să moară, dacă prețurile la principalele produse de bază cresc în continuare și dacă asistența umanitară nu reușește să ajungă la cei mai vulnerabili.

UPDATE ORA 14:00

Rusia duce o politică a pământului pârjolit în regiunea Lugansk, spune guvernatorul

Forțele Moscovei au încercat să atace Spirne și Serebryanka, chiar la granița dintre regiunile Lugansk și Donețk. Ambele așezări rămân contestate, afirmă armata ucraineană.

„Armata inamică a fost întâmpinată de focul ucrainean și s-a retras”, a declarat  Serhiy Hayday, guvernatorul regional al regiunii Lugansk.

Atacurile aeriene rusești au vizat aproximativ zece orașe și sate ucrainene din regiune, potrivit guvernatorului.

„Inamicul a efectuat 15 atacuri cu rachete și tiruri de artilerie împotriva așezărilor (ucrainene) în cursul nopții”, a adăugat oficialul.

UPDATE ORA 13:00

Polonia lucrează la un concept de refuz al vizelor pentru ruși

Polonia lucrează la un concept de refuz al vizelor pentru ruși, a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk.

Wawrzyk a declarat că Polonia este în favoarea extinderii sancțiunilor UE, în special în ceea ce privește suspendarea acordului de facilitare a vizelor pentru cetățenii ruși. În același timp, el a recunoscut că nu toate țările UE au fost de acord cu acest lucru.

Podolyak despre interzicerea vizelor pentru ruși: „Acesta este primul pas spre revoltă”

Jurnalistul Mykhailo Podolyak consideră că doar restricțiile de viză îi pot face pe cetățenii ruși să conștientizeze războiul împotriva Ucrainei și responsabilitatea lor.

UPDATE ORA 12:00

„Trebuie să ne amintim întotdeauna că fiecare pas al armatei noastre în acest război a fost făcut în bătălii grele și aprige. Ocupanții nu au luat nimic fără să-i întrebe pe eroii noștri și nu vor putea salva nimic. Vom lua totul.”, a spus Volodirmir Zelenski.

UPDATE ORA 11:00

Soldații ruși de la Zaporojie sunt ținta ucrainenilor

Ucraina îi va viza pe soldații ruși care trag din centrala nucleară capturată din Zaporojie, dar și pe cei care folosesc centrala ca adăpost de unde deschid focul împotriva ucrainenilor, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Moscova și Kievul au făcut, din nou, un schimb de acuzații cu privire la bombardarea centralei.

Forțele rusești bombardează teritoriul centralei nucleare din Zaporojie pentru a șantaja Ucraina și întreaga lume liberă, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Fiecare zi în care forțele rusești rămân pe teritoriul centralei crește amenințarea radiațiilor pentru Europa la niveluri care nu existau nici măcar la apogeul confruntării din timpul Războiului Rece”, a adăugat și a subliniat Zelenski.

„Diplomații ucraineni și reprezentanții țărilor care sunt partenerii noștri vor face totul pentru a se asigura că noile sancțiuni împotriva Rusiei vor bloca în mod necesar industria nucleară rusă”, a declarat Zelenski în discursul său tradițional adresat poporului ucrainean.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de numeroase bombardamente din ultimele zile asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Trupele rusești au capturat centrala la începutul războiului, dar aceasta este încă exploatată de ucraineni care spun că sunt amenințați de armata rusă și ținuți în condiții foarte dure.

Contraofensiva armatei ucrainene împotriva orașului Herson continuă. Potrivit serviciilor secrete britanice, unitățile ucrainene au distrus un al doilea pod pe râul Nipru, care era folosit de forțele rusești pentru aprovizionarea cu provizii.

UPDATE ORA 10:00

Gazprom va livra Ungariei mai mult gaz decât este prevăzut în contract

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunţat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze mai mult gaz natural decât era prevăzut în acordurile comerciale anterioare, după o vizită a ministrului său de externe la Moscova, luna trecută, potrivit Reuters.

Până la sfârşitul lunii august, un volum suplimentar de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va intra în ţară prin gazoductul Turkstream, a precizat ministrul unagr de externe, adăugând că livrările din septembrie sunt în curs de negociere.

UE a început să pună în practică în această săptămână un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face faţă creşterii excesive a preţurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE ORA 07.00

Gărzile de poliție au primit echipamente de protecție pentru câinii de serviciu.

Muniția pentru câini include: veste antiglonț, ochelari și îmbrăcăminte de protecție, căști pentru urechi și truse medicale.

Ocupanții ruși rup rândurile în Sud

Conducerea militară a forțelor de ocupație ruse din sudul Ucrainei și-a mutat posturile pe malul stâng al râului Nipru, abandonând astfel o parte din efective în bătaia contra-ofensivei ucrainene.


Turcii și cazacii se înțeleg bine

Producătorul turc de drone Baykar intenționează să construiască în Ucraina nu numai o fabrică pentru producția de drone de atac Bayraktar TB2, ci și să asambleze Bayraktar Akıncı și Bayraktar Kizilelma — un nou avion de luptă fără pilot — în Ucraina, a declarat Haluk Bayraktar, CEO Baykar într-un interviu pentru fundația „Come Back Alive” din Ucraina.

Baykar a lansat construirea unei fabrici în Ucraina, a unui centru de cercetare și a unui centru de producție avansată, unde compania intenționează să producă toate sistemele. Nu doar fuselajul, ci și electronica, software-ul.

UPDATE ORA 06.00

Cehia s-a alăturat Finlandei și Estoniei și cere interzicerea completă de către statele membre ale UE a emiterii de vize pentru cetățenii ruși.



Forțele ruse au înființat o bază militară pe teritoriul unui spital din orașul ocupat temporar Melitopol, spune primarul Ivan Fedorov.


Slovacia își dă MiG-urile Ucrainei

Slovacia a anunțat că luna următoare la opri la sol toate avioanele sale MiG-29 și le va dona Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Artileria lui Putin face prăpăd

Ofensiva rusă pe frontul din estul Ucrainei este brutală, fiind condusă cu aproximativ 2.000 piese de artilerie și cu un enorm stoc de obuze, acumulat de pe vremea Uniunii Sovietice, estimează analiști ucraineni familiarizați cu situația de pe frontul din Donbas.

Pe unele segmente ale frontului de răsărit, raportul între artileria rusă și cea ucraineană ajunge chiar până la 10 la 1.

Armata ucraineană are angajate circa 500 de piese de artilerie, în special mulțumită sprijinului occidental. De la intrarea în luptă, noile sisteme au mai redus din superioritatea rușilor, însă nu au produs vreo diferență decisivă în favoarea Ucrainei.

În Donbas, artileriștii Rusiei folosesc până la 6.000 de obuze pe zi, comparativ cu aproape 15.000 de obuze, câte trăgeau în urmă cu o lună. Pentru infanteria ucraineană care încă mai ocupă poziții defensive în Donbas, este o relativă ușurare, însă nu poate rezista în fața covoarelor de bombe pe care le așterne artileria lui Putin.

Artileriștii ucraineni nu pot conduce o luptă sistematică împotriva artileriei rusești, pentru că nu au personal cu experiență, nu au permanent informații și încă lucrează să își facă structuri de comunicații și de coordonare cu infanteriștii aflați în proximitatea liniei de contact cu forțele ruse.


Prima navă cu porumb și soia sosește în Italia din Ucraina

,,Suntem extrem de mulțumiți de sosirea la Ravenna a primei nave cu o încărcătură de porumb și soia din Ucraina„, a declarat Ministerul italian de Externe.

,,Italia susține toate eforturile posibile care vizează securitatea alimentară în lume și în Mediterana și implementarea acordului de export de cereale, sprijinind rezistența Kievului„, a subliniat ministerul.

UPDATE ORA 04.00

Rusia plănuiește un război de lungă durată în Ucraina și repornește industria de apărare

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), comisia militaro-industrială a Federației Ruse, prezidată de Putin, încearcă să schimbe programul de ordine al apărării de stat prin creșterea cheltuielilor până la începutul lunii septembrie.

În acest scop, cu o zi înainte, ministrul Apărării Shoigu a vizitat fabrica Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri din Orsk, în special tancuri T-72.


98% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei: rezultatele sondajului grupului sociologic „Rating”

Sondajul a fost realizat în perioada 27-28 iunie și are următoarele rezultate:

▪️ 98% dintre respondenți au răspuns afirmativ că cred în victoria Ucrainei;
▪️ 91% dintre respondenți îl susțin pe Volodymyr Zelenskyi;
▪️ 98% dintre cetățeni aprobă acțiunile armatei;
▪️ 64% cred că Ucraina va păstra toate teritoriile legale.


Ocupanții ruși bombardează Centrala nuclear-electrică Zaporojie

Serviciul de Informații al Armatei Ucrainei susține că forțele ruse de ocupație au bombardat astăzi Centrala Zaporojie din direcția satului Vodyane.

Una dintre loviturile de artilerie a avariat primul bloc al stației de pompare de la secția de comunicații termice și subterane, iar o alta a avariat parțial stația de pompieri.

În urma loviturilor executate de ruși, pădurea și iarba din zonele adiacente Centralei au luat foc, provocând degajări de fum semnificative. Stingerea incendiilor provocate de bombardare este complicată de bombardarea pompierilor.

În același timp, ocupanții creează în mod activ o imagine pentru propria lor propagandă. În stație au fost aduse recent două autobuze cu figuranți care ar trebui să îndeplinească rolul de rezidenți și personal local. Locuitorii și personalul local reali refuză să participe la astfel de producții.

La stela (monumentul) „Energodar” de la intrarea în oraș, ocupanții au adus un vehicul de artilerie autopropulsată „Pion” cu litera „Z” pictată în vopsea albă. Un steagul ucrainean albastru-galben este arborat pe vehicul. Evident, va fi folosit pentru provocări ulterioare cu scopul de a acuza Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 03.00

Armata lui Putin rămâne fără aripi

Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut 233 de avioane și 779 de drone în confruntările cu forțele armate ale Ucrainei, de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

În ultimele 24 de ore, ucrainenii au doborât un avion Suhoi-25 și patru drone Orlan-10 aparținând armatei ruse.

UPDATE ORA 02.00

Rusia menține presiunea din aer

Amenințarea rusă cu rachete asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice de pe teritoriul Ucrainei persistă.

Marina militară rusă menține în stare de luptă două nave purtătoare de rachete de croazieră în Marea Neagră și în Marea Azov.

Forțele angrenate de Moscova în războiul din Ucraina continuă să efectueze recunoașteri aeriene cu drone.

UPDATE ORA 01.00

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus un sistem radar AN/MPQ-64 fabricat de SUA în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei. În cea mai recentă informare zilnică, ministerul a mai spus că trupele ruse au doborât două rachete HIMARS de fabricație americană.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să oprească acordarea de vize pentru ruși, iar rachete au lovit un oraș din sudul Ucrainei, în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Într-o declarație nocturnă, Zelenski și-a reînnoit apelul pentru o interdicție, care ar putea afecta turiștii, directorii de companii și studenții. Letonia și Estonia au decis să nu mai elibereze vize turistice, închizând două rute terestre vitale pentru ruși pentru a avea acces în Uniunea Europeană, de când blocul și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Forțele rusești din zona Herson se retrag pe malul estic al râului Dnipro după ce forțele ucrainene au distrus podul peste barajul Nova Kakhovka, potrivit guvernatorului regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim. Podul era ultimul pe care rușii îl mai puteau folosi pentru a transporta provizii către cele câteva mii de soldați de pe malul vestic al Niprului, iar pagubele vin la doar câteva săptămâni după ce forțele ucrainene au distrus podul Antonovski, la 50 de kilometri în aval.