• Volodimir Zelenski a cerut lumii să introducă sancțiuni dure ca răspuns la „șantajul nuclear” al Rusiei în legătură cu centrala nucleară Zaporojie.
  • Președintele Ucrainei a afirmat că Rusia „ignoră” cererile de securitate ale celor 42 de țări care i-au cerut să-și retragă forțele de la stație.
  • „Dacă acum lumea nu are puterea și determinarea de a proteja o singură centrală nucleară, înseamnă că lumea va pierde. Va pierde în fața teroriștilor. Va ceda în fața șantajului nuclear”, a adăugat el.

UPDATE ORA 23.00

Secretarul general al ONU merge în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski şi Erdogan

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge în Ucraina în această săptămână.

Joi, şeful organizaţiei va fi la Liov, iar vineri va ajunge la Odesa, a anunţat ONU, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Potrivit purtătorului de cuvânt Stephane Dujarric, Guterres va avea o întâlnire trilaterală cu liderii ucraineni şi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a discuta despre mecanismele interne ale acordului privind cerealele din Marea Neagră.

De asemenea, el intenţionează să aibă o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a precizat ONU.

În iulie, Ucraina şi Rusia au acceptat un acord intermediat de ONU şi Turcia, care a permis reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Sâmbătă, Guterres se va deplasa la Istanbul.

UPDATE ORA 22.00

Lupte grele în estul Ucrainei. Ucrainenii au respins un nou atac al ruşilor

Tentativa ruşilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Doneţkului se dau noi bătălii, anunţă ucrainenii, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Forţele ruseşti au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes şi s-au retras, a anunţat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la graniţa dintre regiunile Doneţk şi Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale ruşilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eşuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta.

„În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviaţiei, inamicul a desfăşurat acţiuni de asalt nereuşite. Acesta a suferit pierderi şi s-a retras”, au mai spus ucrainenii.

Luptele se desfăşoară în acel district de mai bine de o lună. Ucrainenii spun că obiectivele ruşilor rămân aceleaşi, aceştia fiind „concentraţi pe desfăşurarea unor acţiuni active de ofensivă şi asalt în direcţiile Kramatorsk, Bakhmut şi Avdiivka”, a precizat Statul Major General. Bakhmut şi Avdiivka se află la câţiva kilometri de linia frontului de câteva luni, dar rămân în mâinile ucrainenilor.

Ucrainenii spun că încercările ruşilor de a avansa în zona Bakhmut au fost respinse. Între timp, ruşii par să încerce să străpungă liniile ucrainene în sudul Doneţk, între Pavlivka şi Novomykhailivka, unde „ostilităţile continuă”, potrivit Statului Major General.

Mai la nord, în regiunea Harkov, aproape 20 de aşezări au fost ţinta unor atacuri, inclusiv câteva în apropierea graniţei cu Rusia.

Rusia denunţă „acte de sabotaj” şi prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea. FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse, citate de Mediafax.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând „acte de sabotaj”. Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă, marţi, de autorităţile ruse, în contextul atacurilor.

Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene.

„Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi”, a declarat, marţi, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.

UPDATE ORA 21.00

Serhii Haidai, șeful administrației militare a provinciei Lugansk, spune că aproximativ 350.000 de cetățeni ucraineni se află în regiune, sub ocupație rusă.

Letonia strânge bani de Bayraktar

Astăzi, Letonia a început campania de strângere de fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

233.895,59 euro s-au strâns de la orele dimineții până acum. Din 6.551 de persoane, 3.808 dintre acestea au făcut donații anonime.

Prețul unei drone Bayraktar fabricate în Turcia se situează în jurul a cinci milioane de euro. Alte state care au efectuat campanii similare sunt Lituania (a strâns banii în trei zile), Polonia, Canada și Norvegia.

UPDATE ORA 20.00

Macron este preocupat în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie şi a cerut inspecţii

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat preocupare, în conversaţia cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cerând retragerea trupelor ruse şi inspecţii internaţionale, anunţă Palatul Élysée, potrivit Mediafax.

„În legătură cu situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, preşedintele Republicii a exprimat preocupare în legătură cu ameninţările pe care prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse, contextul războiului şi confruntările armate le generează asupra siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare ucrainene şi a cerut retragerea forţelor. Preşedintele susţine propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a trimite o misiune la faţa locului în cel mai scurt timp, cei doi preşedinţi făcând un schimb de idei despre modalităţile unei astfel de misiuni”, transmite Preşedinţia Franţei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia Mediafax.

Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat şi despre exporturile de cereale ucrainene, „indispensabile pentru securitatea alimentară mondială”, salutând continuarea acordului care permite exporturile pe cale maritimă.

„De altfel, Franţa continuă susţinerea pentru eforturile europene în cadrul culoarelor de solidaritate pentru exporturile de cereale ucrainene pe căi rutiere şi fluviale”, subliniază Palatul Élysée.

UPDATE ORA 19.00

Podul care leagă Crimeea de Rusia are un „trafic record”

Podul care leagă Crimeea de Rusia a înregistrat un trafic record în ultimele ore, deoarece oamenii se grăbesc să plece, potrivit rapoartelor, citate de Sky News.

Podul a fost deschis în 2018, la patru ani după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

Mișcarea aparentă a oamenilor vine după ce s-a aflat că un depozit de muniții a explodat în apropierea orașului Dzhankoi în această dimineață.

Potrivit Sky News, lovitura ar fi fost efectuată de forțele speciale ucrainene, deși nu a existat nicio confirmare oficială în acest sens.

Între timp, autoritățile instalate în Rusia spun că au fost oprite călătoriile cu trenul, deoarece liniile de cale ferată au fost avariate din cauza loviturilor în Crimeea.

UPDATE ORA 18.00

Atac cu rachete în nordul Ucrainei. Un oficial ucrainean spune că au fost lansate din Belarus

Un atac cu rachete ruseşti, efectuat marţi, a vizat o regiune din nordul Ucrainei, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Zhytomyr din nordul Ucrainei, anunţă şeful administraţiei militare regionale.

„Avertisment. Două explozii au fost confirmate pe teritoriul districtului Zhytomyr ca urmare a atacului cu rachete”, a scris Vitaliy Bunyechko pe Telegram.

El a mai spus că rachetele au fost lansate din Belarus şi că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

Membrii grupului de investigaţie Belaruski Hayun, care urmăreşte mişcările trupelor ruseşti în Belarus, a remarcat că lansarea ar putea face parte dintr-un exerciţiu pe care militarii din Belarus şi Rusia îl desfăşoară în zonă.

UPDATE ORA 17.00

Operatorul hidroelectric de stat al Ucrainei a declarat că, în ciuda avariilor la un pod critic peste râul Dnipro, centrala electrică Kakhovka funcționează în continuare. Tehnicienii ucraineni continuă să lucreze la centrală, care se află într-o zonă controlată de Rusia.

Podul adiacent centralei de la Nova Kakhovka a fost grav avariat de atacuri ucrainene repetate, aparent concepute pentru a-l face inaccesibil vehiculelor militare rusești, mai degrabă decât pentru a-l distruge.

UPDATE ORA 16.00

Danemarca va reconstrui orașul-port ucrainean Nikolaev.

Primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Senkevych, va semna la Copenhaga un memorandum cu Ministerul danez al Afacerilor Externe, la sfârșitul lunii august a acestui an.


Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat marți că Ucraina a subminat șase linii electrice și a perturbat procesele de la centrala nucleară de la Kursk.

FSB caută în prezent membri ai grupurilor de sabotaj ucrainene care au aruncat în aer liniile electrice conectate la centrala Kursk, a relatat marți agenția de presă de stat rusă TASS, citând FSB.

UPDATE ORA 15.00

Starea de urgență regională a fost impusă în urma detonării de muniție în districtul Dzhankoy, a declarat liderul Crimeei, Aksyonov.

În regiunea Zhytomyr există perturbări. Rapoartele spun că două rachete au zburat deasupra orașului Jitomir și că au căzut în afara orașului.

UPDATE ORA 14.00

Germania nu va susține apelul țărilor europene de a pune capăt vizelor turistice rusești. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul nu va sprijini țările europene care au cerut ca la nivelul UE să nu mai fie eliberate vize turistice pentru cetățenii ruși.


Gazprom estimează că prețurile gazelor de iarnă în Europa vor depăși 4.000 de dolari la 1000 de m

„Gazprom” a prezentat reportaje timp de șapte luni și jumătate. Exporturile către țările din afara CSI s-au ridicat la 78,5 miliarde de metri cubi. m, în scădere cu 36,2%. În același timp, exporturile către China continuă să crească. Potrivit estimărilor monopolului, pe care îl numește conservator, iarna prețurile din Europa vor depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Producția Gazprom în perioada 1 ianuarie – 15 august, conform datelor preliminare, s-a ridicat la 274,8 miliarde de metri cubi. m de gaz. Aceasta este cu 13,2% (cu 41,7 miliarde de metri cubi) mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cererea de gaze a companiei pe piața internă a scăzut cu 2,3% sau 3,6 miliarde de metri cubi. m.

UPDATE ORA 13.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, furnizate de SUA, nu au un impact semnificativ asupra războiului Rusiei din Ucraina, în ciuda rapoartelor potrivit cărora Kievul le folosește pentru a ținti infrastructura militară și logistică rusă critică din țară.


Trupele ucrainene au reușit să se mențină pe poziții în alte părți ale regiunii Donețk, a precizat statul major. Forțele rusești au lansat atacuri în direcțiile Volodymyrivka-Bakhmutske și Striapivka-Soledar, unde soldații ucraineni i-au respins pe invadatori, potrivit statului major.

UPDATE ORA 12.00

Serviciile de trenuri dinspre Rusia către Crimeea au fost suspendate în cea mai mare parte a peninsulei ocupate după o explozie la un depozit de muniție din satul Maiskoye, potrivit unui oficial al administrației locale. Agenția de știri TASS a declarat anterior că detonarea unui depozit de muniție din Maiskoye a avariat gara din apropiere.


Forțele ruse au avut un succes parțial în estul Ucrainei după ce au obținut câștiguri limitate în apropierea satelor Solodke și Novomykhailivka din regiunea Donețk, a declarat marți armata ucraineană.

UPDATE ORA 11.00

Rusia susține că vizita reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) nu ar putea fi efectuată în condiții de siguranță, întrucât inspectorii ar trebui să călătorească prin Kiev și apoi peste linia de contact.


Guvernul francez este gata să ajute Ucraina la deminarea regiunii Cernihiv / Cernigău, sens în care va pune la dispoziție specialiștii și echipamentele necesare, a declarat Viaceslav Chaus, șeful administrației militare a regiunii Cernihiv după o întâlnire cu reprezentanții Ambasadei Franței în Ucraina.

Anterior, Finlanda a anunțat că plănuiește să ia parte la reconstrucția infrastructurii regiunii Cernihiv distruse în urma invaziei ruse.

UPDATE ORA 10.00

Flota rusă din Marea Neagră se luptă să exercite un control eficient al mării, patrulele fiind în general limitate la apele aflate la vederea coastei Crimeei, potrivit celui mai recent raport al serviciilor de informații britanice.

Flota din Marea Neagră continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar păstrează o poziție defensivă, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații.

Eficacitatea limitată a flotei din Marea Neagră subminează strategia generală de invazie a Rusiei, în parte pentru că amenințarea amfibie la Odesa a fost în mare parte neutralizată, a adăugat actualizarea informațiilor.

UPDATE ORA 09.00

Organizația Națiunilor Unite a negat acuzațiile rușilor potrivit cărora ar fi blocat sau anulat o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Iată declarația integrală a lui Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU:

„În ultimele zile, au existat comentarii repetate din partea diferiților oficiali ruși care au acuzat Secretariatul Națiunilor Unite că a anulat sau a blocat o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporojie.
Doresc să clarific câteva aspecte. În primul rând, AIEA este o agenție specializată care acționează în deplină independență atunci când decide cum să își pună în aplicare mandatul specific.
În al doilea rând, Secretariatul ONU nu are autoritatea de a bloca sau de a anula nici o activitate a AIEA.
În al treilea rând, în strânsă legătură cu AIEA, Secretariatul ONU a evaluat că are în Ucraina capacitatea logistică și de securitate pentru a putea sprijini orice misiune a AIEA la centrala nucleară Zaporojie de la Kiev, dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.”

UPDATE ORA 08.00

Liderii europeni au discutat luni despre o eventuală interdicție a vizelor Schengen sau a Uniunii Europene pentru cetățenii ruși.

A fost important să se impună sancțiuni „celor care sunt responsabili pentru război, precum și multor oligarhi și celor care profită financiar și economic de pe urma acestui regim Putin și vom continua să facem acest lucru”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă comune la Oslo.

Cu toate acestea, el a îndemnat ca liderii să „înțeleagă, de asemenea, că există o mulțime de oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus. Și toate deciziile pe care le luăm nu ar trebui să le facă mai complicat să plece spre libertate și să părăsească țara, să scape de conducerea lor și de dictatura din Rusia”.

UPDATE ORA 07.00

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept „zadarnice” încercările de a anula cultura rusă și Rusia însăși, într-o alocuțiune video la festivalul Tavrida.ART, care a avut loc luni în Crimeea.

„Este pur și simplu o prostie. Iar cei care gândesc altfel, din păcate pentru ei, nu au învățat lecțiile istoriei”, a adăugat Putin.

Putin a remarcat că în acest an echipa festivalului include și persoane din „teritoriile eliberate” din Republicile Populare Donețk și Luhansk.

„Astăzi, sunteți împreună, gata să vă uniți eforturile pentru a atinge obiective comune și înseamnă că știți că, pentru a fi puternici, trebuie să fiți împreună. Întreaga istorie bogată și milenară a Rusiei ne învață acest lucru”, a spus el.

El a mulțumit pentru sprijinul acordat „eroilor ruși” – voluntarii și luptătorii din Donbas.

„Știm că toate dificultățile și încercările sunt un moment de noi oportunități și vorbim adesea despre asta. Este un moment pentru a fi îndrăzneț, este adevărat, iar voi sunteți exact asta”, a spus Putin.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a cerut lumii să introducă sancțiuni dure ca răspuns la „șantajul nuclear” al Rusiei în legătură cu centrala nucleară Zaporojie.

„Bombardamentele provocatoare asupra teritoriului centralei continuă. Sub acoperirea centralei, invadatorii bombardează orașele și comunitățile din apropiere. Armata rusă ascunde muniții și echipamente la instalațiile centralei. Centrala este minată”, a declarat Zelenski în timpul discursului său video de seară de luni.

„Este necesar să trecem de la discuții și apeluri la noi sancțiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom și a întregii industrii nucleare a statului terorist. Toate forțele rusești trebuie să se retragă imediat de pe teritoriul centralei și din zonele învecinate, fără nici o condiție”, a adăugat el.

Președintele Ucrainei a afirmat că Rusia „ignoră” cererile de securitate ale celor 42 de țări care i-au cerut să-și retragă forțele de la stație.

„Orice incident cu radiații la centrala nucleară din Zaporojie poate fi o lovitură pentru țările Uniunii Europene, și pentru Turcia, Georgia și pentru țările din regiuni mai îndepărtate. Totul depinde de direcția și puterea vântului. Dacă se produce o catastrofă din cauza acțiunilor Rusiei, consecințele pot lovi chiar și pe cei care tac pentru moment”, a declarat Zelenski.

„Dacă acum lumea nu are puterea și determinarea de a proteja o singură centrală nucleară, înseamnă că lumea va pierde. Va pierde în fața teroriștilor. Va ceda în fața șantajului nuclear”, a adăugat el.