• În regiunea Crimeea, anexată de ruși, a fost prelungită starea de urgenţă, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.
  • Guterres va avea o întâlnire trilaterală cu liderii ucraineni și cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a discuta despre mecanismele interne ale acordului privind cerealele din Marea Neagră.
  • Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat hackerii cu sediul în Rusia că au lansat marți un atac puternic asupra site-ului companiei.

ORA 23.00

Autoritățile ruse au înființat un punct de control la podul care duce spre Crimeea

În urma unei serii de explozii în Crimeea, forțele ruse au instalat un punct de control la apropierea unui pod care duce spre teritoriul anexat, potrivit Sky News.

Forțele rusești verifică documentele și mașinile celor care traversează, potrivit lui Denys Savchenko, coordonatorul organizației pentru drepturile omului Crimea SOS.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Autoritățile de ocupație au înființat un punct de control la apropierea podului de la Kerch/Crimeea”, a declarat el, citat de presa ucraineană.

„Iar la acest punct de control îi verifică pe cei care părăsesc Crimeea. În special, ei verifică documentele, mașinile și bunurile personale”.

Savchenko a declarat că explozia de la un depozit de muniții din Crimeea a provocat o creștere a numărului de persoane care se întorc în Rusia.

„Aproximativ 38.000 de mașini se îndreptau spre Rusia din Crimeea în acel moment”, a spus el.

ORA 22.00

Stoltenberg cere inspecţii la Centrala nucleară Zaporojie şi retragerea trupelor ruse

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, miercuri, inspecţii „urgente” ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala atomoelectrică Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, în condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de atacuri.

„Sunt necesare în mod urgent inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Situaţia de acolo constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

„Este urgent să autorizăm o inspecţie a experţilor AIEA şi să obţinem retragerea trupelor ruse” din acest complex nuclear, a insistat Jens Stoltenberg.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de lansarea mai multor atacuri militare, în ultimele săptămâni, în zona Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Statele Unite şi Grupul G7 au cerut Rusiei să permită inspecţiile internaţionale şi să evite confruntările militare în apropierea centralei nucleare.

Administraţia de la Moscova a anunţat că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie.

ORA 21.00

Putin a numit un nou comandant al Flotei din Marea Neagră

Flota rusă a Mării Negre cu baza în Crimeea anexată a numit un nou comandant, a anunţat, miercuri, agenţia de presă RIA, citând surse, după ce bazele militare ruseşti din peninsulă au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile, potrivit Mediafax.

Dacă se confirmă, înlăturarea comandantului anterior, Igor Osipov, ar marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape şase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, în care a suferit pierderi grele în oameni şi echipamente, informează Reuters.

Compania de stat RIA a citat sursele, potrivit cărora noul şef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol.

Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilinţe extrem de publice în cursul războiului pe care preşedintele Vladimir Putin l-a lansat la 24 februarie.

În aprilie, Ucraina a lovit cu rachete Neptun nava sa de război principală, Moskva, provocând incendierea şi scufundarea acesteia.

Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Apoi, marţi, explozii au zguduit un depozit de muniţii la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a calificat acest lucru drept un „act de sabotaj”, iar Ucraina a lăsat să se înţeleagă că este responsabilă.

Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reţinut şase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea, deşi nu a precizat dacă aceştia sunt suspectaţi de implicare în explozii.

ORA 20.00

Oficialii ucraineni sugerează că ar putea începe o contraofensivă pentru recucerirea teritoriului

Un oficial al Serviciului de Informaţii din Ucraina sugerează că marea contraofensiva pentru recucerirea teritoriului ar putea începe în curând, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întregul front”, a declarat, miercuri, Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina.

Contraofensiva ar putea avea legătură cu Ziua Independenţei Ucrainei, de pe 24 august.

„Nu este vorba de a ne lega de nicio dată, totuşi, trebuie să luăm în considerare [factorul] Ziua Independenţei Ucrainei. Direcţia de informaţii spune de mult timp că august şi septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întregul front”, a adăugat Iusov.

Oficialii ucraineni au anunţat de mai multe ori o contraofensivă ucraineană pentru a recuceri teritoriul ocupat, în special în sudul ţării, dar până acum s-au limitat la acţiuni care au lovit liniile de aprovizionare, bazele aeriene şi depozitele de muniţii ruseşti, cu câştiguri foarte mici pe front.

ORA 19:00

Ucraina recunoaște în tăcere că se află în spatele exploziilor din Crimeea

Trei explozii au lovit provincia anexată Crimeea în ultima săptămână, una dintre ținte fiind o bază aeriană rusă.

Ucraina nu a confirmat oficial dacă se află sau nu în spatele atacurilor, însă au existat câteva indicii, potrivit Sky News. Forțele speciale ucrainene s-au aflat în spatele exploziilor, în timp ce Ministerul ucrainean al Apărării a postat un tweet enigmatic.

Un raport al guvernului ucrainean, consultat de CNN, confirmă acum că Ucraina a vizat într-adevăr Crimeea, citat de aceeași sursă.

Raportul spune că baza aeriană Saki a fost o pierdere grea, dar unică, pentru infrastructura militară rusă.

Explozia a distrus cel puțin opt avioane militare, a avariat grav baza și a ucis cel puțin o persoană.

ORA 18.00

Secretarul general al ONU sosește în Ucraina

Antonio Guterres a sosit la Liov, unde urmează să se întâlnească, mâine, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Luna trecută, ONU și Turcia au negociat un acord pentru a permite exporturilor vitale de cereale să părăsească porturile ucrainene.

ONU a declarat că Guterres va discuta situația în timpul vizitei sale în Ucraina.

De asemenea, va vorbi probabil și despre centrala nucleară din Zaporojie, unde luptele dintre forțele ruse și ucrainene au dus la atacuri asupra instalației.

ONU a declarat că poate facilita o vizită la centrală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, deși o astfel de călătorie nu a fost încă convenită.

Guterres a vizitat, anterior, capitala Ucrainei, Kiev, în aprilie.

Atacurile aeriene rusești au lovit orașul la doar o oră după ce acesta a ținut o conferință de presă cu Zelenski.

Imagini arată distrugeri în zona stațiunii din Odesa

Orașul portuar Odesa a fost bombardat peste noapte de rachete rusești.

Rachetele au lovit o zonă de stațiune, distrugând șapte clădiri și avariind alte 15.

Imaginile, împărtășite de un oficial guvernamental ucrainean, dezvăluie nivelul de distrugere.

ORA 17.00

Rusia „modernizează laboratorul de testare a armelor”

Un important laborator de armament din Rusia și-a modernizat instalațiile de testare, după ce a fost scos de la naftalină în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citată de Sky News.

Aceasta a adăugat că TsNIITochMash, care efectuează cercetări și proiectează arme, inclusiv rachete antitanc și puști pentru armata rusă, va putea testa arme balistice și artilerie de calibru mic la temperaturi extrem de scăzute.

Într-un discurs ținut luni la o expoziție de armament, Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să vândă arme avansate aliaților săi și să coopereze cu alții pentru a dezvolta tehnologie militară.

Rusia este a doua țară după Statele Unite în ceea ce privește vânzările de arme.

Aceasta realizează vânzări de aproximativ 15 miliarde de dolari (12,4 miliarde de lire sterline) pe an – aproape o cincime din piața globală de export.

ORA 16.00

Primele vagoane cu cereale ucrainene ajung, joi, în Portul Galaţi. O barjă le aşteaptă pe Dunăre

Primele vagoane cu cereale ucrainene vor ajunge, joi dimineaţa, în portul Galaţi. Transportul va ajunge în România pe calea ferată recent reabilitată dintre oraşul Galaţi şi punctul de trecere a frontierei.

„Primul tren este deja la graniţă, sunt cel puţin 20 de vagoane încărcate cu grâu. Este primul dintr-o serie de trenuri livrate dinspre Ucraina. În Port este pregătită o barjă pentru 6.000 de tone. Ele vor fi încărcate şi vor pleca pe Marea Neagră, vor tranzita Bosforul şi de acolo mai departe, unde trebuie să fie livrate”, a declarat Dan Tivilichi, director general adjunct al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, citat de Mediafax.

Linia ferată cu ecartament larg din Portul Galaţi a fost redeschisă în luna iulie. Prin intermediul acesteia, trenurile de marfă care vin din Ucraina, via Republica Moldova, pot descărca cerealele direct în Portul Galaţi, fară a mai avea nevoie de transbordare la frontieră. Ulterior, marfa este transferată pe barje sau poate fi depozitată în silozul din port, care are o capacitate de 25.000 de tone.

ORA 15.00

Trupele Chinei vor călători în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune conduse de gazdă, inclusiv India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan și alte țări, a anunțat miercuri Ministerul Apărării al Chinei

Participarea Chinei la exercițiile comune a fost „fără legătură cu situația internațională și regională actuală”, a spus ministerul într-un comunicat. Luna trecută, Moscova a anunțat planuri de a organiza exerciții „Vostok” (Est) între 30 august și 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Se spunea la acea vreme că vor participa unele forțe străine, fără a le numi.

ORA 14.00

Patru persoane au fost rănite în cursul nopții după ce forțele ruse au lovit orașul portuar Odesa cu rachete anti-navă bombardiere strategice, a declarat un oficial militar ucrainean local.

Mai la nord, avioane de luptă rusești care zburau în spațiul aerian al Belarusului au lansat rachete care au vizat Jitomir, un important nod de transport, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost, de asemenea, vizat.

ORA 13.00

Liderii militari ruși vor fi probabil din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu securitatea din Crimeea după exploziile raportate ieri, potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice.

Postat pe Twitter, Ministerul Apărării a declarat că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că un depozit de muniție a explodat marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că o cale ferată și o sub-stație din apropiere au fost, de asemenea, avariate.

Actualizarea a precizat că presa rusă a raportat, de asemenea, că s-a ridicat fum în apropierea bazei aeriene Gvardeyskoye.

ORA 12.00

Ucraina a lăsat să se înțeleagă că se află în spatele unei serii de lovituri misterioase și devastatoare în Crimeea ocupată, care au distrus un nod feroviar cheie folosit pentru aprovizionarea trupelor rusești și o bază aeriană militară. Mai multe explozii produse marți par să fi distrus un depozit de muniții rusești și o substație electrică la aproximativ 200 km de linia de front cu forțele ucrainene. Rusia a acuzat sabotorii că au orchestrat seria de explozii.

ORA 11.00

Un centru de recreere a fost distrus și trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în Odesa, a declarat un oficial de rang înalt.

Serghei Bratchuk, un reprezentant al administrației militare din Odesa, a declarat că în urma atacului a izbucnit un incendiu și clădirile din apropiere au fost avariate. Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, el a precizat că pagubele au fost provocate de două rachete inamice.

ORA 10.00

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze haos în cadrul forțelor rusești prin lovirea liniilor de aprovizionare ale invadatorilor în adâncimea teritoriilor ocupate, potrivit unui consilier-cheie al președintelui, Volodimir Zelenski.

Mykhailo Podolyak a declarat pentru The Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în următoarele două sau trei luni, similare loviturilor misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și loviturii de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești de pe aerodromul Saky din peninsulă.

ORA 09.00

O comparație a imaginilor din satelit realizate de compania americană Planet Labs arată urmările exploziilor de marți de la un depozit de muniții rusesc din Crimeea.

Kirill Ovsyany, un jurnalist de la serviciul ucrainean al Radio Liberty, a postat imaginile pe Twitter.

ORA 08.00

Forțele rusești ar fi lansat în cursul nopții atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa.

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa, a raportat că forțele ruse au lansat mai multe rachete asupra regiunii, provocând trei răniți.

Forțele armate ucrainene au oferit, de asemenea, o actualizare, afirmând că rachetele au distrus un centru de recreere și mai multe clădiri private.

ORA 07.00

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, va merge în Ucraina în această săptămână, deplasându-se joi la Lviv pentru probleme bilaterale și vineri la Odesa pentru a discuta despre acordul privind cerealele, a anunțat ONU.

Guterres va avea o întâlnire trilaterală cu liderii ucraineni și cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a discuta despre mecanismele interne ale acordului privind cerealele din Marea Neagră, potrivit purtătorului de cuvânt Stéphane Dujarric. De asemenea, el intenționează să aibă o întâlnire bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a precizat ONU.

ORA 06.00

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat hackerii cu sediul în Rusia că au lansat marți un atac puternic asupra site-ului companiei timp de trei ore, dar a precizat că atacul nu a afectat semnificativ operațiunile site-ului.


Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucrainenii care locuiesc în zonele ocupate să stea departe de instalațiile militare ale forțelor rusești. Ucraina nu a declarat oficial că este responsabilă pentru atacul major de săptămâna trecută asupra unei baze aeriene din Crimeea, care a distrus cel puțin șapte avioane militare, și nici pentru exploziile de marți, care par să fi distrus un important stoc de muniții.

ORA 04.00

Un număr record de mașini au traversat podul care leagă Crimeea de Rusia – ceea ce sugerează că un număr de turiști ruși și de ruși care s-au stabilit în regiune după anexarea din 2014 fug acum. Presa de stat rusă relatează că 38.297 de mașini au traversat podul Crimeei pe 15 august.

ORA 02.00

Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că forțele ruse din orașul ocupat Herson au instruit lucrătorii de la căile ferate din toate teritoriile ocupate ale Ucrainei să transfere toate vagoanele de marfă cu acoperiș deschis, deteriorate sau intacte, către Nova Kakhovka și Herson. Rușii demontează apoi vagoanele și le trimit în Crimeea, la topit. Rușii fură cât pot, acum.

ORA 00:00

Rușii fură cât pot

Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că forțele ruse din orașul ocupat Herson au instruit lucrătorii de la căile ferate din teritoriile ocupate ale Ucrainei să transfere toate vagoanele de marfă cu acoperiș deschis, deteriorate sau intacte, către Nova Kakhovka și Herson.

Rușii demontează, apoi, vagoanele și le trimit în Crimeea, la topit.