• Serviciile de informații ale apărării din Ucraina au dat de înțeles că se pregătesc unele mișcări în sensul recuperării teritoriilor pierdute, iar un purtător de cuvânt a declarat: „În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întregul front. Trebuie să luăm în considerare [factorul] Ziua Independenței Ucrainei (24 august)”.
  • Posibilitatea unei contraofensive în sudul Ucrainei a fost vehiculată de săptămâni întregi.
  • Între timp, autorităţile ruse au anunţat, miercuri, destructurarea unei celule teroriste care ar fi la originea recentelor atacuri comise în Crimeea, în timp ce Administraţia de la Kiev ameninţă cu distrugerea podului care traversează Strâmtoarea Kerci.

ORA 23:00

O navă rusă „cu cereale ucrainene furate” ajunge în Siria

O navă rusă despre care Ucraina susține că ar deține cereale furate pare să fi ajuns în portul sirian Tartus, potrivit imaginilor din satelit, relatează Sky News.

Sosirea navei SV Konstantin evidențiază modul în care Siria a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru a-l menține la putere pe președintele Bashar Assad în timpul războiului de lungă durată din țara sa.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Portul Tartus găzduiește nave de război rusești și are silozuri de cereale cruciale administrate de Rusia.

Nava Konstantin, care a încărcat cereale ucrainene la Sevastopol, a călătorit din Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, în Marea Neagră, în jurul datei de 6 iulie.

ORA 22:00

Ucraina convine asupra detaliilor unei posibile misiuni la centrala nucleară

În urma discuțiilor cu secretarul general al ONU și cu președintele turc, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit Sky News..

AIEA a făcut presiuni pentru a vizita centrala pentru a se asigura că sunt respectate protocoalele de siguranță, dar este nevoie de negocieri între Rusia și Ucraina.

În prezent, centrala se află sub control rusesc, iar operatorii ucraineni de la instalație se spune că lucrează sub amenințarea armelor.

„Instalația nu trebuie să fie folosită ca parte a vreunei operațiuni militare. În schimb, este nevoie urgentă de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei și pentru a asigura siguranța zonei”, a declarat secretarul general al ONU.

ORA 21:00

Incendiu puternic la un depozit de muniţie din Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Locuitorii au fost evacuaţi

Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost evacuaţi, joi, după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat un oficial.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a transmis într-un comunicat că serviciile de urgenţă investighează cauza incendiului din apropierea localităţilor Timonovo şi Soloti, la 15 km de Ucraina. El nu a oferit detalii, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Marţi, Rusia a acuzat că un grup de sabotori au orchestrat o serie de explozii la un depozit de muniţii din Crimeea anexată de Rusia. Săptămâna trecută, explozii au distrus o bază aeriană din Crimeea, despre care Moscova a spus, la momentul respectiv, că a fost cauzată de un accident.

După luni în care forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale modeste în luptele grele din estul ţării, de la invazia sa din 24 februarie în Ucraina, liniile de front au fost relativ statice de câteva săptămâni. Guvernul de la Kiev a declarat că se pregăteşte de o contraofensivă pentru a recuceri o porţiune de teritoriu din sud. 

În lunile anterioare, Gladkov a acuzat forţele ucrainene pentru o serie de explozii în şi în jurul Belgorodului, care se află la aproximativ 650 km la sud de Moscova.

Zelenski: Vizita lui Erdogan în Ucraina este un „mesaj puternic de susţinere”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, joi după-amiază, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, considerând-o „un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante”.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Liov, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.

Vizita preşedintelui Turciei este „un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Conform agenţiei Ukrinform, întâlnirea lui Volodimir Zelenski cu Recep Tayyip Erdogan şi cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a durat aproximativ 40 de minute.

Zelenski a declarat, anterior, că a vorbit cu Antonio Guterres despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

ORA 20:00

Zelenski a discutat cu Guterres despre conflictul cu Rusia şi cere securizarea Centralei Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre deportarea cetăţenilor ucraineni, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

„Am avut o întâlnire cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, în Liov. Am convenit să continuăm coordonarea aplicării iniţiativei privind cerealele. Am discutat şi despre posibile direcţii de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale şi forţate ale cetăţenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar şi a medicilor aflaţi în captivitate”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

„A fost acordată o atenţie specială subiectului şantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară de la Zaporojie. Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecinţe catastrofale pentru întreaga lume. Prin urmare, Naţiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse”, a subliniat Zelenski.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a ajuns miercuri după-amiază în Ucraina, pentru discuţii despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie şi pentru eforturi de obţinere a unei soluţii diplomatice de oprire a războiului cu Rusia, prin discuţii cu Volodimir Zelenski şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

ORA 19:00

Rusia le spune muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte mâine

Muncitorilor de la centrala nucleară aflată în centrul unor tensiuni tot mai mari li s-a spus să nu se prezinte mâine la instalație, a confirmat serviciul de informații ucrainean, citat de Sky News.

Ucraina acuză Rusia că plănuiește o „provocare” la centrala nucleară

Principala agenție de informații militare din Ucraina a afirmat că Rusia se pregătește să organizeze mâine un fel de „provocare” la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Sky News.

Cu doar câteva ore în urmă, Rusia făcuse o declarație similară, afirmând că Ucraina pregătește o provocare la centrală.

Agenția ucraineană de informații pentru apărare a declarat că deține informații potrivit cărora personalul companiei nucleare ruse Rosatom a părăsit situl și că instalația va fi închisă pentru toată lumea, cu excepția personalului operațional.

Orice atac ar coincide cu o vizită a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care se află, în prezent, în Ucraina pentru discuții la nivel înalt cu președinții ucrainean și turc.

În prezent, Guterres plănuiește să ajungă mâine la Odesa, la aproximativ 270 de mile de centrala nucleară.

ORA 18:00

Summitul trilateral dintre președintele Erdogan, președintele Ucrainei, Zelenski și secretarul general al ONU, Guterres, care a avut loc la Liov, s-a încheiat.

În prezența președintelui Erdogan și a președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski a fost semnat un acord pentru reconstruirea infrastructurii Ucrainei distruse de război.

Acordul va crea un grup operativ pentru reconstrucția Ucrainei.

Grupul operativ va coordona reconstrucția instalațiilor de importanță socială și economică din Ucraina, cum ar fi drumuri, poduri, infrastructură de apă și electricitate, spitale și școli.

Zelenski vizitează veteranii din spitalul din Liov

Președintele ucrainean a fost filmat în timp ce se întâlnea cu soldații răniți într-un spital din Liov, potrivit Sky News.

Volodimir Zelenski se află, în prezent, în acest oraș pentru discuții cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În filmare, el a dat mâna cu unii dintre veterani și a părut să le mulțumească pentru serviciul lor.

ORA 17:00

„Cei care demonstrează în fiecare zi: Rusia nu va câștiga acest război”, a declarat Zelenski. Aceasta a vizitat armata în spital înainte de vizita lui Erdogan.

ORA 16:00

Miniștrii de externe ai UE vor discuta despre restricțiile privind vizele pentru ruși

Miniștrii de externe ai UE vor discuta posibilitatea de a schimba codul vizelor UE sau de a crea un mecanism de reducere a eliberării vizelor cetățenilor ruși la o întâlnire informală la Praga, pe 31 august. Totodată, nu se are în vedere eliminarea completă a eliberării vizelor. Acest lucru a fost raportat de TASS cu referire la o sursă din UE.

„Vom vorbi atât despre modificarea Codului Schengen, care nu permite încetarea completă a eliberării vizelor Schengen la nivel național, cât și despre posibile acțiuni concertate ale țărilor UE în cadrul competențelor lor naționale actuale”, interlocutorul agenției. spus. Potrivit acestuia, inițiativa va fi introdusă de Estonia, Finlanda și alte câteva țări ale UE.

ORA 15:00

În timp ce Ministerul ucrainean de Externe estimează numărul victimelor rusești la aproximativ 44.300, Mediazona, o organizație independentă de știri din Rusia, a cercetat trecutul unora dintre aceste decese.

Pe baza confirmării pe rețelele de socializare de către rude, a rapoartelor din mass-media locală și a declarațiilor autorităților locale, Mediazona a putut confirma 5.185 de morți (Ministerul rus al Apărării a dezvăluit numărul victimelor doar de două ori în martie, recunoscând doar 1.849 de persoane ucise).

ORA 14:00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a reînființat premiul Mama eroină din epoca sovietică pentru femeile cu peste 10 copii, în încercarea de a atenua criza demografică din Rusia.

Inițial, premiul a fost introdus de Iosif Stain după cel de-al Doilea Război Mondial, când populația sovietică a scăzut cu zeci de milioane. Premiul a încetat să mai existe odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

ORA 13:00

Estonia a fost lovită miercuri de atacuri cibernetice de amploare, a dezvăluit joi Luukas Ilves, directorul de informații al țării și subsecretar de stat pentru transformare digitală.

Potrivit Estonian Public Broadcasting (ERR), grupul de hackeri Killnet, susținut de Rusia, a revendicat responsabilitatea pentru atacurile care au vizat atât instituții publice, cât și private.

Acestea au avut loc la o zi după ce o statuie a unui tanc sovietic a fost îndepărtată în orașul Narva, aflat la frontiera estică, și cu o zi înainte de suspendarea vizelor turistice rusești, la 18 august.

ORA 12:00

Finlanda a anunțat săptămâna aceasta că va reduce la jumătate plafonul de cereri de viză pentru cetățenii ruși.

În prezent, 1.000 de ruși pot solicita vize finlandeze în fiecare zi, dar de la 1 septembrie acest număr va scădea la 500. Jussi Tanner, director general pentru servicii consulare în cadrul Ministerului finlandez al Afacerilor Externe, a declarat pentru CNN că maximum 20% din aceste sloturi vor fi alocate pentru vize turistice, ceea ce înseamnă că nu vor fi disponibile mai mult de 100 de vize turistice pe zi.

ORA 11:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că o echipă de experți internaționali este pregătită să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în urma unei convorbiri cu șeful organismului de supraveghere nucleară.


Șapte persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din orașul Harkov, în nord-estul țării, la primele ore ale zilei de joi, au declarat oficiali ucraineni.

Serviciile de urgență au declarat că a fost nevoie de două ore pentru a ține sub control incendiul de la clădirea cu trei etaje din cartierul Saltivka.

ORA 10:00

Rusia a negat că forțele sale ar fi desfășurat arme grele la centrala nucleară din Zaporojie, acuzând Ucraina că a alimentat focul înainte de o vizită a ONU în regiune.

Kievul pregătește o provocare în timpul vizitei secretarului general Antonio Guterres, care ar face ca Moscova să fie acuzată de crearea unui dezastru provocat de om la avion, a declarat ministrul apărării.

ORA 09:00

În această dimineață, s-a raportat un alt atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov.

Potrivit presei locale, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 18 au fost rănite în atac.

Ziarul Kiev Independent l-a citat pe guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, care a declarat că forțele rusești au lansat rachete asupra Harkovului în cursul nopții.

ORA 08:00

Myanmar, țară aflată sub conducerea militară, intenționează să importe benzină și păcură rusească pentru a atenua îngrijorările legate de aprovizionare și de creșterea prețurilor, a declarat un purtător de cuvânt al juntei, aceasta fiind cea mai recentă țară în curs de dezvoltare care face acest lucru pe fondul crizei energetice mondiale.

Țara din sud-estul Asiei a menținut relații de prietenie cu Rusia, iar Moscova caută noi clienți pentru energia sa în regiune deoarece cea mai mare destinație a exporturilor sale, Europa, va impune un embargo asupra petrolului rusesc în etape în cursul acestui an.

ORA 07:00

Liderii Ucrainei, Turciei și ONU urmează să se întâlnească joi, la Lviv, pentru a revizui acordul privind exportul de cereale. Secretarul general al ONU, António Guterres, Zelenski, și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, vor discuta, de asemenea, despre necesitatea unei soluții politice la acest conflict și despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

ORA 06:00

Ucraina nu a pierdut niciun lansator de rachete Himars furnizat de SUA, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în contradicție cu afirmațiile Rusiei. Ucraina a primit cel puțin 20 de lansatoare fabricate în SUA și le-a folosit pentru a ataca depozite de muniții, posturi de comandă și apărări aeriene rusești.

ORA 05:00

Cel puțin 12 ruși ar fi fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka, potrivit armatei ucrainene. Imaginile postate pe Telegram de către serviciul de pază a frontierei de stat au arătat numeroase camioane incendiate, clădiri prăbușite și dărâmături.

ORA 04:00

Oficialul de rang înalt din Crimeea anexată de Rusia a afirmat că serviciul de securitate FSB a destructurat o celulă teroristă formată din șase persoane, aparținând unui grup islamist interzis. Această declarație a fost făcută după o serie de atacuri asupra bazelor rusești și a altor infrastructuri din regiune, pe care Rusia a încercat să le pună pe seama sabotajului.

ORA 03:00

Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale din Marea Neagră, cu baza în Crimeea, după ce explozii au zguduit peninsula în această săptămână. Agenția rusă de știri RIA a citat surse care au declarat că Igor Osipov a fost înlocuit cu Viktor Sokolov. Dacă se confirmă, aceasta ar marca una dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar în timpul războiului de până acum.

ORA 02:00

Într-un sat din Kent, în sud-estul Angliei, recruți ucraineni duc bătălii simulate, conduse de comandanții britanici. Satul de antrenament este conceput să semene cu realitatea pe care o vor confrunta în curând pe linia frontului, la mai mult de 1.600 km distanță.

ORA 00:00

Un lider separatist cere „cooperare” din partea Coreei de Nord

Liderul auto-proclamatei Republici Populare Donețk, o regiune separatistă controlată de separatiștii pro-ruși, a cerut cooperarea din partea Coreei de Nord, potrivit Sky News.

Liderul separatist Denis Pușilin a declarat că speră că provincia și Coreea de Nord ar putea realiza „o cooperare bilaterală la fel de benefică, în acord cu interesele” popoarelor lor, potrivit agenției oficiale de știri Korean Central News Agency.

Coreea de Nord este una dintre cele doar trei țări – alături de Rusia și Siria – care au recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk, care alcătuiesc regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Anterior, s-a vehiculat că muncitorii nord-coreeni ar putea fi trimiși să ajute la reconstrucția zonelor ocupate de Rusia, deși SUA au avertizat că acest lucru ar fi contrar sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU.