• Secretarul general al ONU a cerut Rusiei să nu scoată din rețea centrala nucleară Zaporojie.
  • De asemenea, Putin a fost de acord ca inspectorii să viziteze centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, deținută de Rusia.
  • Oficialii occidentali spun că există îngrijorări tot mai mari cu privire la preocupările legate de răcirea apei la centrala nucleară deținută de Rusia.

UPDATE ORA 24:00

Într-o intervenție video, înainte de Ziua independenței, Zelenski le cere concetățenilor săi să se opună oricăror provocări și îi îndeamnă la unitate.

,,Trebuie să ne dăm seama că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât și ceva deosebit de crud. Acesta este dușmanul nostru. Dar, în orice altă săptămână din aceste șase luni, Rusia a făcut același lucru în mod constant – urât și crud. Una dintre sarcinile cheie ale inamicului, este de a-i umili pe ucraineni, de a ne devaloriza abilitățile, eroii, de a răspândi neîncrederea, frica și conflictul.

Prin urmare, este important ca niciodată, niciodată, niciodată, să nu cedăm acestei presiuni ostile, să arătăm slăbiciune. Trebuie să fim cu toții suficient de puternici pentru a rezista oricăror provocări inamice – atât cât este nevoie pentru a-i face pe ocupanți să răspundă pentru toate loviturile lor și pentru acea teroare – pentru Harkov, pentru Donbass, pentru „Azovost”, pentru Nikolaev, pentru taberele de filtrare, pentru Bucha, Irpen. Pentru toate orașele.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Așa că, toți ucrainenii ar trebui să fie suficient de puternici pentru a se ridica și a merge până la victoria ucraineană”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina a primit deja aproximativ 100 de drone ca parte a proiectului „Armata de drone”. Alte 100 de drone comandate vor ajunge în octombrie, a declarat ministrul transformării digitale, Mihail Fedorov, potrivit Nexta.

Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de 10.000 de drone – „pentru lupte urbane și recunoaștere”.

UPDATE ORA 22:00

Soldații ucraineni sunt instruiți într-un centru virtual de instruire pentru a pilota aeronave americane de atac A-10 Thunderbolt II, deși SUA încă nu au luat decizia de a furniza astfel de avioane Ucrainei, dar în speranța că acestea vor fi furnizate la un moment dat Kievului, potrivit The Time.


Coloane de mașini la ieșirea din Sevastopol spre Ialta, în Crimeea, după ce sâmbătă au avut loc mai multe explozii în cel mai mare oraș al peninsulei anexate de ruși în 2014.

UPDATE ORA 21:00

,,Excalibur” se pregătește pentru Ucraina

SUA intenționează să trimită muniție de artilerie ghidată cu precizie „Excalibur” într-una din viitoarele tranșe de ajutor militar. Armata ucraineană are nevoie de arme de precizie suplimentare, cu care să țintească pozițiile și posturile de comandă fortificate din tranșeele ocupanților ruși.

Ucraina țintește noi radare rusești

Forțele Armate ale Ucrainei vor recepționa din SUA mai multe rachete anti-radar, de mare viteză, care pot fi lansate de infanterie. Rachetele de acest gen sunt o capacitate-cheie în perturbarea abilității rușilor de a detecta mișcările armatei ucrainene sau de a comanda și controla propriile forțe.


UPDATE ORA 20:00

Armele încleștării ajung în Ucraina

Sisteme de rachete antitanc ghidate TOW, șaisprezece obuziere de 105 mm și 36.000 de obuze, plus 2.000 de proiectile pentru pușca fără recul „Carl Gustaf” din SUA urmează să ajungă în posesia forțelor armate ale Ucrainei.

„Carl Gustaf” este o armă anti-tanc folosită de forțele pentru operații speciale ale SUA, poate fi transportată cu ușurință și este concepută pentru a opera la distanțe mici față de inamic.

Pachetul acesta indică faptul că ucrainenii se așteaptă la lupte foarte strânse în următoarele săptămâni.


MaxxPro eliberează calea ucrainenilor

SUA va trimite curând Ucrainei 40 de vehicule MaxxPro blindate, rezistente la mine, pentru a fi desfășurate în misiuni de curățare a căilor de avansare trupele terestre ucrainene în terenurile minate de ocupanții ruși. Este pentru prima dată când astfel de vehicule puternic blindate sunt angajate în teatrul de război din Ucraina.

UPDATE ORA 19:00

SUA trimite noi arme în Ucraina

Armata americană va trimite Forțelor Armate ale Ucrainei drone, vehicule blindate și artilerie.

Transporturile fac parte dintr-un pachet în valoare de 775 de milioane de dolari și indică faptul că Washingtonul și Kievul se așteaptă la lupte grele pe teren în săptămânile următoare. Sunt anticipate confruntări care vor depăși „simplele” dueluri de între artileria rusă și cea ucraineană.


ScanEagle american va zbura în Ucraina

SUA trimit 15 drone de supraveghere ScanEagle pentru a-i ajuta pe ucraineni să detecteze și să corecteze loviturile cu rachete și cele ale artileriei de precizie.

Este pentru prima dată când SUA livrează astfel de drone pentru armata Ucrainei.

Micile drone pot fi mutate pe câmpul de luptă relativ ușor și s-ar putea să se dovedească un ajutor neprețuit în contra-ofensiva ucraineană pentru eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă.

UPDATE ORA 18:00

Secretarul general ONU Antonio Guterres a declarat sâmbătă că guvernele și sectorul privat ar trebui să coopereze pentru a aduce alimente și îngrășăminte rusești, precum și cereale ucrainene pe piețele mondiale, în baza unui acord convenit luna trecută, relatează Reuters.

„Cealaltă parte a acestui pachet este accesul nestingherit pe piețele globale de alimente și îngrășăminte rusești, care nu fac obiectul sancțiunilor”, a declarat Guterres într-o conferință de presă la Istanbul. „Este important ca toate guvernele și sectorul privat să coopereze pentru a le aduce pe piață.

„Obținerea mai multor alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia este crucial pentru a calma și mai mult piețele de mărfuri și pentru a scădea prețurile pentru consumatori”.


Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit pe unii dintre soldații săi.


La șase luni după ce rușii au încercat să cucerească Kievul, Ucraina a pus la expoziție artileria și blindatele „ruginite” pe străzile capitalei, pentru a arăta eșecul „rușinos” al Kremlinului.

UPDATE ORA 17:00

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării raportează că specialiștii belaruși repară avioane rusești de luptă la o bază aeriană de lângă Moscova.

În principal lucrările sunt efectuate la aeronave de tip MiG-29 și modificările acestora, relatează gur.gov și Ukrainska Pravda.


La Poltava, expoziția ,,Tinerii din Mariupol” a fost creată pentru a comemora soldații căzuți la datorie din regimentul Azov, care au apărat Mariupolul până de curând. Fotografiile au fost făcute de rude și vecini ai soldaților morți. Aceste lumini vor fi prezentate și în alte orașe din Ucraina.

Noi toți ucrainenii le suntem recunoscători eroilor și familiilor acestora. Aduc un omagiu soldaților căzuți la datorie, apărătorilor din Mariupol și din întreaga Ucraină, care au luptat cu curaj și abnegație pentru apărare. ,,Azov este din oțel. Glorie eroilor!”

O explozie puternică s-a auzit în dimineața zilei de 20 august în Dnipro. Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că apărarea aeriană a doborât 4 rachete Kalibr, pe care rușii le-au tras în regiunea Dnipropetrovsk, relatează Euromaidan Press.

UPDATE ORA 16:00

SUA vor cumpăra aproximativ 150.000 de tone de cereale din Ucraina în următoarele săptămâni
Statele Unite plănuiesc să cumpere aproximativ 150.000 de tone de cereale din Ucraina în următoarele săptămâni pentru un viitor transport de ajutoare alimentare din porturile care nu mai sunt blocate de război, a declarat pentru Associated Press șeful Programului Alimentar Mondial.

Destinațiile finale ale cerealelor nu sunt confirmate, iar discuțiile continuă, a declarat șeful PAM, David Beasley.

Dar transportul planificat, unul dintre cele câteva pe care agenția ONU care luptă împotriva foametei le urmărește este de peste șase ori mai mare decât cantitatea de cereale pe care prima navă organizată de PAM din Ucraina o transportă în prezent către populația din Cornul Africii, care riscă să moară de foame.

UPDATE ORA 15:00

Secretarul de stat Blinken spune că a prezentat oficialilor NATO instrumentele de ratificare ale SUA pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Războiul a fost marcat de mișcări de extindere a alianței militare, iar Blinken a declarat că predarea documentelor a fost pasul final în procesul nostru pentru ca acești parteneri importanți să devină aliați vitali ai NATO.

UPDATE ORA 14:00

Crimeea controlată de Rusia a raportat atacuri cu drone, inclusiv o tentativă de atac asupra sediului flotei rusești din Marea Neagră, vineri și sâmbătă. Guvernatorul din Sevastopol a declarat că forțele rusești au doborât drona care se apropia de sediu, susținând că aceasta s-a prăbușit apoi și a luat foc. Nu a existat nici o confirmare oficială din partea Ucrainei, deși oficialii ucraineni au împărtășit o înregistrare video care părea să arate fumul care se ridica de la sediu. Luptătorii ucraineni au întreprins o serie de atacuri recente în Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

UPDATE ORA 13:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de șantaj cu radiații, în discursul de noapte adresat vineri națiunii sale. De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru ca inspectorii ONU să viziteze centrala și a declarat că oficialii săi lucrează la detaliile specifice ale misiunii. Armata ucraineană a declarat că Rusia plănuiește probabil un atac terorist la scară largă asupra instalației, pe care ar da vina pe Ucraina.

UPDATE ORA 12:00

Rusia nu are nici un drept moral de a sta în cadrul Grupului celor 20 de națiuni în timp ce își continuă invazia în Ucraina, a declarat ministrul britanic de externe, la câteva ore după ce Indonezia, gazda G20, a declarat că președintele Vladimir Putin va participa la summitul grupului din noiembrie de la Bali.

UPDATE ORA 11:00

Oficialii occidentali au declarat că flota rusă din Marea Neagră a intrat într-o poziție defensivă după o serie de eșecuri. Aceștia au spus că cel puțin jumătate din brațul aviației navale al Flotei Mării Negre a fost scos din acțiune în urma atacului asupra bazei aeriene Saki din Crimeea de săptămâna trecută.

Brațul de aviație navală al flotei, Regimentul 34 de aviație navală de atac la sol, are două escadrile de aproximativ două duzini de avioane de luptă în total (inclusiv avioane Su-24M și Su-30SM), potrivit relatărilor publicate. Evaluările anterioare au sugerat că cel puțin șapte și poate chiar 10 aeronave au fost avariate sau distruse în atacul de săptămâna trecută.

Rusia are încă zeci de avioane de luptă în alte două baze din Crimeea, dar acestea nu sunt alocate în mod specific flotei din Marea Neagră.

UPDATE ORA 10:00

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat ca o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, prin teritoriul controlat de forțele ucrainene, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron vineri, potrivit unei surse de la Palatul Élysée.

Putin a consimțit la trimiterea unei misiuni a AIEA la Zaporojie, precum și la o cerere ucraineană și franceză ca misiunea să nu tranziteze prin părțile Ucrainei ocupate de Rusia, a precizat sursa citată.

Sursa a descris această condiție pentru misiunea AIEA ca fiind „complet necesară, legitimă, indispensabilă” pentru chestiunea suveranității ucrainene.

Palatul Élysée a anunțat mai devreme vineri că Putin și-a indicat „acordul” pentru desfășurarea unei misiuni, potrivit unui comunicat de presă.

UPDATE ORA 09:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri recunoștința față de președintele american Joe Biden, după ce a aflat că Statele Unite vor acorda asistență militară suplimentară de 775 de milioane de dolari Ucrainei prin intermediul autorității prezidențiale de retragere a fondurilor.

Cu acest ultim pachet, administrația Biden a acordat acum peste 10 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Acesta este cel de-al 19-lea pachet pe care Departamentul american al Apărării l-a oferit Ucrainei din august 2021.

Pachetul include echipamente precum obuziere, muniție, blindate și drone.

UPDATE ORA 08:00

Livrările de gaze naturale către Europa prin gazoductul rusesc Nord Stream 1 vor fi suspendate în perioada 31 august – 2 septembrie, potrivit unui comunicat transmis vineri de gigantul energetic de stat rus Gazprom.

Anunțul de vineri vine după ce conducta Nord Stream 1 a fost închisă timp de 10 zile la sfârșitul lunii iulie pentru „întreținere anuală”.

Conducta crucială funcționase deja la o capacitate mai mică de 40%, ceea ce a provocat îngrijorări că Rusia sufocă în mod deliberat livrările de gaze către Europa, în cadrul unei dispute energetice care a urmat invaziei rusești în Ucraina.

UPDATE ORA 07:00

În timp ce guvernul american urmărește îndeaproape situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, un înalt oficial american din domeniul apărării afirmă că Rusia a dat dovadă de dispreț total” față de securitatea instalațiilor nucleare ucrainene și că acțiunile sale în jurul centralei sunt culmea iresponsabilității”.

Aceasta este o situație pe care guvernul american în ansamblul său și comunitatea de securitate națională o urmăresc foarte, foarte atent. Suntem foarte îngrijorați în legătură cu operațiunile militare în apropierea oricăreia dintre instalațiile nucleare din Ucraina și foarte îngrijorați de orice raport de deteriorare a liniilor electrice, în special a celor din Zaporojie”, a declarat oficialul, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing de presă de vineri.

Am fost foarte clar că luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase, sunt iresponsabile și dorim ca luptătorii și Rusia să opereze cu extremă prudență și să nu desfășoare nici o acțiune care ar duce la o potențială eliberare radiologică”, a spus oficialul.

UPDATE ORA 01:00

Germania ar fi livrat Ucrainei alte 3 trei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard și 11 transportoare blindate M113, potrivit site-ului guvernului german, potrivit Unian.net.

Astfel, Ucraina ar fi primit în total din partea Germaniei 15 sisteme antiaeriene mobile GEPARD și 44 de transportoare blindate M113.

Ucraina va primi de asemenea 225 proiectile ghidate Vulcano.

ȘTIRE INIȚIALĂ

António Guterres a cerut vineri ca centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, să nu fie deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei, după ce rapoartele ucrainene au anunțat că Moscova intenționează să facă acest lucru, afirmând că centrala folosește ,,electricitate ucraineană„.

Potrivit biroului președintelui francez Emmanuel Macron, Putin a ,,reconsiderat cererea” ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să se deplaseze prin Rusia până la acest sit, după ce însuși liderul rus a avertizat că luptele de acolo ar putea aduce o ,,catastrofă„.

Acesta a precizat că Putin a renunțat la cererea sa ca echipa AIEA să călătorească la sit prin Rusia, spunând că ar putea ajunge prin Ucraina.