• Zelenski: Ne pregătim pentru un nou an în istoria existenţei Ucrainei.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.
  • Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse.

UPDATE ORA 24.00

Rușii au bombardat Dnipropetrovsk: 1 morți, 6 răniți, printre care și un copil

În regiunea Dnipropetrovsk, rușii au tras asupra orașului Zelenodolsk, unde o femeie a murit, iar șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, relatează Ukrainska Pravda.

Trupele ruse au bombardat o regiune din Dnipropetrovsk. Rachetele au atins case de locuit și o grădiniță. În urma atacului, o femeie de 59 de ani a murit pe loc, iar alte șase persoane au fost rănite.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Trupele ruse au bombardat o regiune din Dnipropetrovsk. Sunt distruse case de locuit și o grădiniță. O femeie de 59 de ani a murit, iar șase persoane au fost rănit, printre care și un băiat de 9 ani. Toate victimele sunt la spital, una dintre ele se află în stare gravă, a anunțat șeful administrației militare, Valentin Reznicenko.

UPDATE ORA 23.00

Fostul deputat rus Ilya Ponomarev spune că partizanii ruși sunt responsabili pentru atentatul cu bombă asupra mașinii în care se afla fiica Aleksandr Dughin, Daria Dughina, care a murit pe loc după explozia automobilului, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 22.00

Forțele de ocupație ruse au obținut anumite câștiguri pe fronturile Avdiivka și Pivdennyi Buh, în ultimele 24 de ore.


Rusia închide parțial cerul deasupra regiunilor Lipețk, Voronej și Belgorod, în perioada 22–25 august 2022. Toate cele trei regiuni sunt situate în apropierea graniței cu Ucraina, la nord-est de Harkiv/Harkov.

UPDATE ORA 21.00

Din 21 august, centrala nuclear-electrică Zaporojie (ZNPP) funcționează în condiții de risc, din cauza încălcării măsurilor de protecție împotriva radiațiilor și la incendiu, anunță serviciul de presă al „Energoatom”, companie de stat care conduce toate centralele nucleare ale Ucrainei.


Putin nu strânge destui voluntari

Autoritățile militare din regiunea Nijni Novgorod din Rusia nu au reușit să formeze un batalion de tancuri, deși procedura a fost lansată la începutul lunii iulie. Din necesarul de 160, doar aproximativ 30 de voluntari au semnat contracte de înrolare în așa-zisa „operație militară specială”.

Potrivit informațiilor militare ucrainene, oficialii din regiunea Nijni Novgorod au promis ajutoare lunare în bani în valoare de 10.000 de ruble rusești (circa 168 USD) familiilor de „voluntari contractuali” ai căror copii învață în clasele a X-a și a XI-a de liceu, de la 1 septembrie.

Chiar și cu stimulentele financiare promise, numărul persoanelor dornice să meargă la război în Ucraina nu a crescut semnificativ.


Specialiștii în explozivi din Grupul Forțelor Separate din Sudul Ucrainei au distrus o mină navală aflată în derivă în Marea Neagră. Este a doua misiune de acest gen, finalizată cu succes, în ultimele 24 de ore.


În Ucraina, unde peste 130.000 de clădiri de locuințe au fost distruse și peste jumătate de milion de ucraineni și-au pierdut casele.

Pentru a arăta lumii amploarea distrugerilor cauzate de invazia militară a Ucrainei de către Rusia a fost creată o hartă interactivă a proprietăților imobiliare distruse și deteriorate cu ajutorul inteligenței artificiale.

UPDATE ORA 20.00

Liderii american, francez, german şi britanic au îndemnat duminică la „reţinere” în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, informează AFP.


Ministrul german al finanţelor Christian Lindner a spus duminica aceasta că poartă discuţii cu Kievul pentru a întreprinde o vizită în Ucraina în următoarele luni, informează dpa.

UPDATE ORA 19.00

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, comandamentul rus a închis spațiul aerian în anumite secțiuni ale regiunilor Lipeșk, Voronej și Belgorod din 22 august până pe 25 august. Toate cele trei regiuni rusești sunt aproape de regiunile Harkiv și Lugansk din Ucrainapotrivit Kyiv Independent.


Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică DPA.

UPDATE ORA 18.00

Rușii s-ar chinui din iulie să formeze un nou batalion de tancuri, dar nu sunt destui voluntari – Serviciul ucrainean de Informații.


Cetăţenii cehi au trimis fix câte 1.968 de coroane (aproape 80 de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva Rusiei şi pentru a comemora invazia din 1968 a Cehoslovaciei de către trupele conduse de sovietici, a anunţat duminică ambasada Ucrainei, relatează The Guardian.

Cehii foloseau un cod de plată special pentru a dona 1.968 de coroane într-un cont deja existent creat de ambasada Ucrainei în Republica Cehă pentru a colecta fonduri.

„Chiar și în weekend, zeci și zeci de plăți în valoare de 1.968 de coroane ajung în contul nostru, vă mulțumesc mult, prieteni cehi!” a spus ambasada pe Twitter.

La 21 august 1968, armatele Uniunii Sovietice și aliații săi au trecut granițele în Cehoslovacia, pentru a zdrobi o mișcare de reformă care a demarat la începutul aceluiași an, sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Trupele au ucis zeci de civili, iar ocupația ulterioară a împins zeci de mii de oameni în exil. Trupele au plecat în cele din urmă după căderea guvernării comuniste în 1989.

UPDATE ORA 17.00

Angajaților instituțiilor situate în cartierul guvernamental din Ucraina li se recomandă să lucreze de la distanță în perioada 22-26 august.

Aparatul Radei Supreme va funcționa de la distanță, cu excepția celor implicați în delegațiile internaționale, potrivit Ukrainska Pravda.

Asta, după ce președintele Volodimir Zelenski consideră că săptămâna viitoare Rusia ar putea încerca să comită acțiuni deosebit de crude.

UPDATE ORA 16.00

Încă un depozit de muniții rusești din Chornobaivtsi a fost lichidat

Informația a fost confirmată de Serhiy Khlan, șeful administrației regionale din Kherson, care a comentat recentele explozii din Chornobaivtsi.

„În zona Chornobaivka au fost doborâte stocuri de muniție și echipament militar. Inamicul a folosit această zonă ca centru logistic.

Datorită faptului că artileria noastră a început să opereze sistematic asupra depozitelor inamice, invadatorii au început să facă mai multă muniție, dar cu o concentrație mai mică de muniție.

UPDATE ORA 15.00

Rusia afirmă că a distrus un depozit de muniție HIMARS în regiunea ucraineană Odesa
Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele Kalibr de pe mare au distrus un depozit de muniții care conținea rachete pentru sistemele de rachete HIMARS de fabricație americană și alte sisteme antiaeriene de fabricație occidentală în regiunea ucraineană Odesa.

De asemenea, ministerul a mai spus că a distrus două obuziere M777 aflate în poziții de luptă în regiunea Herson și un depozit de combustibil din regiunea Zaporojie, despre care a spus că depozita peste 100 de tone de motorină.


Pentru a doua oară în mai puțin de o lună, baza navală rusă de la Sevastopol a fost atacată de o dronă. Coloane de fum au fost văzute ridicându-se după incidentul de sâmbătă dimineața, despre care guvernatorul orașului numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a declarat că a avut loc după ce o dronă a survolat situl militar sensibil.

UPDATE ORA 14.00

Alte patru nave părăsesc Ucraina, anunță Ministerul Apărării din Turcia
Alte patru nave care transportau produse alimentare au părăsit porturile ucrainene, anunță Ministerul Apărării din Turcia.

Acest lucru ridică la 31 numărul total de nave care au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui acord de export de cereale negociat de ONU.

UPDATE ORA 13.00

În ultimele zile, bombardamentele s-au intensificat în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru la cea mai mare instalație nucleară din Europa.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru aceste atacuri. Rusia controlează centrala, dar Ucraina o operează.


UPDATE ORA 12.00

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, trei spitale din zonele controlate de guvern din regiunea Donetsk, devastată de război dispuneau de facilități pentru îngrijirea copiilor prematuri.

Unul a fost lovit de un atac aerian rusesc, iar celălalt a trebuit să se închidă ca urmare a luptelor – rămânând în funcțiune doar maternitatea din orașul Pokrovsk, un oraș minier de cărbune.

Tetiana Myroshnychenko, singurul neonatolog care a mai rămas în acest loc, locuiește acum la spital. Fiul ei în vârstă de 3 ani își împarte săptămâna între șederea la unitate și cea cu tatăl său, un miner de cărbune, acasă.

Medicul explică de ce este acum imposibil să plece: Chiar și atunci când sună sirenele de raid aerian, bebelușii din secția de incubație a spitalului, aflată la suprafață, nu pot fi deconectați de la aparatele care le salvează viața.

UPDATE ORA 11.00

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că guvernele și sectorul privat ar trebui să coopereze pentru a aduce pe piețele mondiale alimente și îngrășăminte rusești, precum și cereale ucrainene, în cadrul unui acord convenit luna trecută.

Cealaltă parte a acestui pachet de măsuri este accesul neîngrădit pe piețele mondiale al alimentelor și îngrășămintelor rusești, care nu fac obiectul sancțiunilor”, a declarat Guterres într-o conferință de presă la Istanbul. Este important ca toate guvernele și sectorul privat să coopereze pentru a le aduce pe piață.”

Scoaterea mai multor alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia este crucială pentru a calma în continuare piețele de mărfuri și pentru a reduce prețurile pentru consumatori.”

UPDATE ORA 10.00

Ucraina, un „partener de încredere” în acordul ONU privind cerealele
Ambasadorul Ucrainei în Irlanda a declarat că țara sa s-a dovedit a fi un partener de încredere în cadrul unui acord susținut de ONU care permite exportul de cereale, în timp ce un transport a sosit în portul Foynes din sudul Irlandei.

Navi Star, nava sub pavilion Panama care transporta 33.000 de tone de cereale a ajuns în Irlanda după ce a părăsit principalul port din sudul Ucrainei, Odesa, în urmă cu două săptămâni.

Transportul a fost unul dintre primele care au părăsit țara devastată de război în cadrul unui acord istoric încheiat cu Rusia și intermediat de Turcia și ONU.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut ucrainenilor să îl susțină pe campionul mondial în exercițiu al țării, Oleksandr Usyk în perspectiva meciului de revanșă pentru titlul mondial la categoria grea împotriva challengerului britanic Anthony Joshua.

Zelenski a făcut apel la ucraineni să se susțină reciproc și l-a evidențiat pe Usyk ca fiind o persoană care reprezintă țara înainte de meciul de sâmbătă.

„Așadar, să rămânem uniți! Susținându-ne unii pe alții! Reconstruindu-i pe cei distruși! Luptați pentru tot poporul nostru. Și aplauze pentru cei care reprezintă Ucraina, astăzi cu siguranță pentru Usyk, pentru omul nostru!” a spus Zelenski.

UPDATE ORA 08.00

Conducta Nord Stream va fi închisă temporar pentru întreținere
O conductă majoră care furnizează gaze naturale din Rusia către Europa va fi oprită timp de trei zile pentru întreținere, a anunțat vineri corporația energetică rusă Gazprom.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream vor fi suspendate în perioada 31 august – 1 septembrie pentru „întreținerea și mentenanța preventivă” a singurei sale unități de compresoare de gaze operaționale, a precizat Gazprom.

Transportul de gaze este programat să fie reluat după această perioadă, cu excepția unor defecțiuni, la o rată sub capacitatea de 33 de milioane de metri cubi pe zi, a precizat compania.

Fluxul de gaze prin gazoduct a fost redus, iar ambele conducte Nord Stream au fost oprite timp de 10 zile luna trecută pentru întreținere, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică.

UPDATE ORA 07.00

Autoritățile ruse sporesc măsurile de securitate în Crimeea, spun experții, în condițiile în care sâmbătă au fost raportate atacuri cu drone în această regiune, inclusiv o tentativă asupra sediului flotei rusești din Marea Neagră.

Rusia și Ucraina și-au semnalat sprijinul pentru a permite inspectorilor internaționali să viziteze centrala nucleară Zaporojie, după ce ambele părți au avertizat asupra unui posibil atac asupra instalației, care se află sub control rusesc.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Înainte de Ziua Independenței Ucrainei, Zelenski îi avertizează pe concetățenii săi că Rusia ar putea să acționeze „și mai crud” și îi îndeamnă la unitate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.