• Fostul deputat rus Ilya Ponomarev susține că gruparea de partizani ruși Armata Națională Republicană este responsabilă pentru mașina capcană de la Moscova.
  • Un consilier al lui Zelenski spune că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu moartea Dariei Dugina, în timp ce Rusia ordonă o anchetă în cazul atentatului cu mașină capcană.
  • Premierul britanic Boris Johnson și liderii SUA, Franței și Germaniei au subliniat, în cadrul unei convorbiri telefonice, importanța asigurării securității siturilor nucleare din Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Statele Unite nu susțin o interdicție generală de viză pentru cetățenii ruși, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Statele Unite nu ar dori să închidă căile de refugiu și de siguranță pentru disidenții ruși sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului. Am fost, de asemenea, clar că este important să tragem o linie de demarcație între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

UPDATE ORA 22:00

Organizația Națiunilor Unite are o echipă de anchetă pregătită să investigheze atacul din închisoarea ucraineană de la Olenivka, dar, deocamdată, aceasta nu duce nicăieri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În ciuda faptului că Rusia și Ucraina au solicitat o anchetă independentă, ONU consideră că situația din jurul închisorii nu este sigură pentru acces fără asigurări corespunzătoare.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a anunțat luni alți membri ai echipei.

Alături de un locotenent-general de poliție veteran în retragere din Brazilia se află un diplomat din Islanda și un oficial de poliție din Niger.

Grupul de experți ar urma să stabilească faptele și să prezinte un raport secretarului general al ONU.

UPDATE ORA 21:00

Eforturile Rusiei de a transforma politica energetică în armă s-au întors împotriva sa, deoarece Canada a acceptat să livreze o turbină de gaz cheie pentru a fi utilizată în conducta Nord Stream 1, care furnizează gaze naturale Germaniei, au declarat luni cancelarul german Olaf Scholz și premierul canadian Justin Trudeau.

Aceasta a fost o decizie importantă, deoarece a expus strategia președintelui rus Putin, care vizează divizarea aliaților, care vizează afectarea sprijinului pentru Ucraina, iar dacă rămânem uniți, atunci putem exclude exact acest lucru”, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul canadian Justin Trudeau.

Rusia nu mai este un partener de afaceri de încredere”, a spus Scholz. A redus livrările de gaz în toată Europa, invocând întotdeauna motive tehnice care nu au existat niciodată. Și de aceea este important să nu cădem în capcana lui Putin și să rămânem uniți și solidari”, a adăugat el.

UPDATE ORA 20:00

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov a venit joi la Departamentul de Stat pentru ca Statele Unite să avertizeze Rusia împotriva oricărei escaladări a războiului său în Ucraina”, a declarat luni un purtător de cuvânt al departamentului.

Aceasta a inclus solicitarea adresată Rusiei de a înceta toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și de a returna Ucrainei controlul deplin al centralei nucleare Zaporojie”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii suplimentare despre discuții, inclusiv cu cine s-a întâlnit Antonov la departament.

Într-un interviu acordat unui organ de presă rusesc cu o zi înainte de întâlnire, Antonov a declarat că va ridica problema participării cu drepturi depline și la scară largă a delegației ruse la lucrările Adunării Generale ONU de la New York din septembrie”.

UPDATE ORA 19:00

Poliția și Garda de Frontieră din Estonia a declarat vineri că poate împărtăși informații despre persoanele care trec granița țării doar în cazurile stabilite prin lege și nu din cauza acuzațiilor aduse de serviciile speciale ale Rusiei în mass-media.

Reprezentantul media al Poliției și Gărzii de Frontieră estoniene, Ragne Keisk, a oferit o declarație într-un e-mail pentru CNN.

Declarația vine după ce agenția rusă de știri TASS a relatat că serviciul de securitate rus – FSB a afirmat că femeia suspectată pentru uciderea comentatorului politic rus Darya Dugina era ucraineancă și că a fugit în Estonia după atac.

UPDATE ORA 18:00

Aleksandr Dughin a făcut primele comentarii despre uciderea fiicei sale Darya Dugina de către un atentat cu mașină capcană, acuzând Ucraina pentru moartea acesteia.

Dughin este marele preot al unei mărci virulente de naționalism rusesc care a devenit din ce în ce mai influent la Moscova.

Dugina a fost ucisă în timpul unei explozii în fața ochilor mei” în timp ce se întorcea de la festivalul Tradiția de lângă Moscova”, a spus el într-o declarație prin intermediul canalului Telegram al prietenului său Konstantin Malofeev.

Era o frumoasă fată ortodoxă, patriotă, corespondentă militară, expertă în canale centrale și filosof. Discursurile și reportajele ei au fost întotdeauna profunde, fundamentate și reținute. Ea nu a îndemnat niciodată la violență și război”, a continuat el. A fost o stea în ascensiune la începutul călătoriei sale. Dușmanii Rusiei au ucis-o în mod meschin, pe furiș”.

UPDATE ORA 17:00

Președintele rus Vladimir Putin a comentat pentru prima dată asasinarea comentatoarei politice Darya Dugina, ucisă sâmbătă într-un atentat cu mașină capcană în apropiere de Moscova.

Luni, Putin a transmis condoleanțe familiei Duginei calificând moartea acesteia drept o crimă josnică și crudă”.

Dugina era fiica proeminentului ultranaționalist rus Alexander Dugin.

Serviciile Federale de Securitate rusești au acuzat luni anterior serviciile de securitate ucrainene că s-ar afla în spatele atacului. Ruslan Muzychuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, a declarat pentru CNN că autoritățile ucrainene nu au deocamdată nici un răspuns la această afirmație.

Într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Kremlinului, Putin a declarat: O crimă josnică și crudă a curmat viața Daria Dugina, o persoană strălucitoare, talentată, cu o adevărată inimă rusească, bună, iubitoare, înțelegătoare și deschisă”.

Jurnalistă, om de știință, filosof, corespondent de război, ea a servit cu onestitate poporul, Patria, a dovedit prin fapte ce înseamnă să fii patriot al Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE ORA 16:00

Irlanda și-a redeschis ambasada de la Kiev după aproape șase luni de închidere, potrivit Ministerului irlandez de Externe.

Ambasada Irlandei în Ucraina și-a reluat operațiunile la Kiev, după ce a funcționat de la distanță de la invazia rusă în Ucraina”, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, a subliniat că prioritatea echipei ambasadei va fi reînnoirea și construirea rețelei de contacte cu oficialii guvernamentali ucraineni pentru a informa mai bine furnizarea de sprijin și asistență din partea Irlandei către guvernul și poporul ucrainean”.

Coveney a efectuat o călătorie la Kiev în aprilie, vizitând zone direct afectate de război” și întâlnindu-se cu oficiali ucraineni, inclusiv cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, potrivit comunicatului de presă.

Țările străine și-au redeschis treptat ambasadele din capitala ucraineană după ce și-au închis porțile în urma invaziei rusești în Ucraina la 24 februarie. Statele Unite și-au redeschis ambasada din oraș la 18 mai.

UPDATE ORA 15:00

Pentru a doua oară în mai puțin de o lună, baza navală rusă de la Sevastopol a fost atacată de o dronă.

Coloane de fum au fost văzute ridicându-se după incidentul de sâmbătă dimineața, despre care guvernatorul orașului numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a declarat că a avut loc după ce o dronă a survolat situl militar sensibil.

UPDATE ORA 14:00

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile speciale ucrainene că au comis asasinarea fiicei unui ideolog ultranaționalist rus, relatează agenția de presă Interfax.

Ucraina a negat implicarea în uciderea cu mașină-capcană a Daryei Dugina, al cărei tată este comentatorul politic rus Alexander Dugin, la periferia Moscovei, sâmbătă seara.

FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, a declarat că atacul a fost comis de un cetățean ucrainean care a sosit în Rusia în luna iulie și a închiriat un apartament în același bloc de locuințe cu Dugina, potrivit unui comunicat transmis de agențiile de presă rusești.

UPDATE ORA 13:00

Autoritățile de la Kiev au interzis marile evenimente publice și întruniri înaintea celei de-a 31-a aniversări a independenței Ucrainei de sub dominația sovietică dominată de Rusia, care va avea loc miercuri, relatează Reuters.

Oamenii din capitală nu se vor putea reuni în grupuri mari de luni până joi din cauza posibilității unor atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară din Kiev semnat de șeful acesteia, Mykola Jyrnov.

UPDATE ORA 12:00

Părintele Grigori Borisov se roagă pentru Ucraina în fiecare zi, în cadrul unei liturghii speciale la biserica Lasnamäe, un lăcaș de cult ortodox rusesc înalt și alb, situat în centrul celei mai populate suburbii a capitalei Estoniei, Tallinn, unde majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Biserica Icoanei Maicii Domnului a fost construită în 2013 cu ajutorul fondurilor unui ONG cu sediul la Moscova. În timp ce, în martie, Biserica Ortodoxă Estoniană s-a alăturat altor biserici din țara baltică în condamnarea bombardamentelor asupra civililor din Ucraina, liderul bisericii de la Moscova, patriarhul Kirill, a fost acuzat că oferă acoperire teologică pentru războiul lui Vladimir Putin.

UPDATE ORA 11:00

Bombardamentele rusești în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, au ucis două persoane, potrivit guvernatorului regiunii.

Pavlo Kyrylenko a declarat că acestea au fost ucise în așezările Georgievka și Kostiantynivka, potrivit unei postări pe Twitter.

UPDATE ORA 10:00

Războiul pe care Rusia îl poartă în prezent cu Ucraina nu decurge așa cum a sperat Vladimir Putin, a declarat fostul șef al armatei britanice.

Generalul Lord Richard Dannatt i-a declarat lui Kay Burley, la Sky News, că forțele rusești au fost nevoite să recalibreze ceea ce fac deoarece nu au reușit să obțină o victorie rapidă asupra armatei ucrainene.

UPDATE ORA 09:00

Președintele turc, Tayyip Erdoğan, plănuiește să vorbească cu omologul său rus, Vladimir Putin, în această săptămână, pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie și despre războiul din Ucraina, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, citând o sursă diplomatică.

Erdoğan a declarat că intenționează să discute cu Putin rezultatele discuțiilor pe care le-a avut cu Zelenski și cu secretarul general al ONU, António Guterres, la Lviv , precum și să îi ceară președintelui rus să ia măsuri specifice pentru a rezolva situația de la uzina din Zaporojie.

UPDATE ORA 08:00

Tirurile de artilerie rusești au bombardat din nou orașul ucrainean Nikopol în cursul nopții, potrivit oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că forțele rusești au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz și Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojie.

UPDATE ORA 07:00

O stare de asediu de 36 de ore a fost anunțată pentru orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, în vederea pregătirii pentru sărbătorirea zilei independenței țării.

Starea de asediu va intra în vigoare la 23 august, începând cu ora 19.00, a confirmat guvernatorul regiunii, Oleh Synyehubov.

UPDATE ORA 06:00

Prim-ministrul Boris Johnson a vorbit astăzi cu liderii SUA, Franței și Germaniei în cadrul unei convorbiri comune despre securitatea internațională și diplomație.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că dl Johnson, președintele Joe Biden, președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz „au subliniat angajamentul lor ferm de a sprijini Ucraina în fața invaziei Rusiei”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Aceștia au subliniat importanța asigurării siguranței și securității instalațiilor nucleare și au salutat discuțiile recente privind permiterea unei misiuni a AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) la instalația din Zaporojie”.

UPDATE ORA 05:00

În discursul său video nocturn de duminică, președintele Zelenski a declarat că a discutat „toate amenințările” cu președintele francez Emmanuel Macron și că a fost trimisă o vorbă și altor lideri mondiali, inclusiv președintelui turc Tayyip Erdogan și secretarului general al ONU Antonio Guterres.

„Toți partenerii Ucrainei au fost informați cu privire la ceea ce statul terorist se poate pregăti pentru această săptămână”, a spus el, referindu-se la Rusia.

UPDATE ORA 04:00

Obuze de artilerie au plouat asupra orașului ucrainean Nikopol, aflat în apropiere de centrala nucleară Zaporojie.

Nikopol a fost bombardat în cinci ocazii diferite, a declarat guvernatorul regional Valentyn Reznichenko într-o actualizare pe Telegram.

UPDATE ORA 03:00

Rachetele rusești au lovit ținte în apropiere de Odesa, au declarat oficialii ucraineni. Cinci rachete de croazieră rusești Kalibr au fost lansate din Marea Neagră spre regiune, a declarat luni purtătorul de cuvânt al administrației regionale, citând informații de la comandamentul militar din sud.

Două au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, iar trei au lovit ținte agricole, dar nu s-au înregistrat victime. Rusia a declarat duminică că rachetele au distrus un depozit de muniții care conținea rachete pentru rachetele Himars de fabricație americană, în timp ce Kievul a declarat că a fost lovit un grânar.

UPDATE ORA 02:00

Obuze de artilerie au plouat asupra orașului ucrainean Nikopol, aflat în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Nikopol a fost bombardat în cinci ocazii diferite, a scris guvernatorul regional Valentyn Reznichenko pe Telegram. El a precizat că 25 de obuze de artilerie au lovit orașul, provocând un incendiu la o unitate industrială și tăind curentul electric pentru 3.000 de persoane.

UPDATE ORA 01:00

Ilya Ponomarev, fost deputat în parlamentul rus, susține că explozia de sâmbătă seara a fost opera „Armatei Naționale Republicane”, despre care spune că este un grup clandestin care lucrează în interiorul Rusiei și care are ca obiectiv răsturnarea regimului Putin.

Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă față de putinism. Este o nouă pagină, dar nu și ultima” , a declarat Ponomarev.

Ilya Ponomarev a fost membru al Dumei de Stat a Federației Ruse, înainte de a fi expulzat pentru activități împotriva regimului de la Kremlin. În prezent, trăiește în Ucraina.

A fost singurul deputat care în 2014 a votat împotriva anexării Crimeii de către Federația Rusă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ucraina a negat implicarea în moartea Dariei Dugina, pe fondul temerilor că atentatul cu mașină capcană ridică miza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Consilierul principal al lui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că Ucraina nu a avut nicio implicare în moartea Dariei, fiica lui Alexander Dugin, un apropiat al lui Putin.

,,Confirm că Ucraina, bineînțeles, nu a avut nimic de-a face cu acest lucru, deoarece nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă, și, mai mult, nu suntem un stat terorist” , a declarat Podolyak.

El a părut să dea vina pentru crimă pe luptele interne pentru putere între ,,diverse facțiuni politice” din Rusia și a sugerat că incidentul a fost o răzbunare ,,karmică” pentru susținătorii acțiunilor Rusiei în Ucraina, precum Dugina și tatăl ei.