• Se speră că Statele Unite vor răspunde pozitiv în această săptămână la o propunere care vizează salvarea acordului nuclear istoric încheiat în 2015 cu Iranul, a declarat Uniunea Europeană.
  • Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, de asemenea, luni, că Iranul a dat un răspuns rezonabil” la propunere, care vine după 16 luni de discuții intermitente și indirecte între SUA și Iran, cu UE făcând naveta între părți.

UPDATE ORA 24.00

Charles Michel președintele Consiliului European:

„Crimeea este Ucraina. Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeii și a Sevastopolului. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început pe 24 februarie, ci a început în 2014, odată cu anexarea ilegală a Crimeii.


SUA pompează securitate în Ucraina

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

SUA vor anunța un nou pachet de ajutoare militare în valoare de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, pe 24 august.

De Ziua Independenței Ucrainei, dar și la șase luni de când Rusia a început invazia pe scară largă din Ucraina, SUA va anunța cel mai mare pachet de sprijin pe care l-a acordat pentru apărarea și securitatea Ucrainei, după 24 februarie.

Din 2014, SUA au furnizat Ucrainei asistență de securitate valorând peste 12,6 miliarde de dolari.

UPDATE ORA 23.00

Potrivit unor oficiali americani, SUA urmează să anunțe miercuri un pachet de asistență de securitate în valoare de până la 3 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Oficialii americani au declarat pentru The Associated Press că se așteaptă ca pachetul să fie anunțat miercuri, în ziua în care războiul atinge pragul de șase luni și Ucraina își sărbătorește Ziua Independenței. Banii vor finanța contracte pentru drone, arme și alte echipamente care ar putea să nu ajungă pe frontul de luptă timp de un an sau doi, au spus ei.

Totalul pachetului de ajutor – care este furnizat în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei – ar putea suferi modificări.

Spre deosebire de majoritatea pachetelor anterioare, noua finanțare vizează în mare măsură să ajute Ucraina să își asigure poziția de apărare pe termen mediu și lung, potrivit oficialilor familiarizați cu această chestiune. Transporturile anterioare, majoritatea efectuate în cadrul Autorității prezidențiale de retragere, s-au concentrat pe nevoile mai imediate ale Ucrainei în materie de arme și muniții și au implicat materiale pe care Pentagonul le are deja în stoc și care pot fi expediate în scurt timp.

UPDATE ORA 22.00

Peste o mie de copii ucraineni din Mariupol, aflat sub controlul armatei ruse, au fost transferați ilegal către străini din Federația Rusă iar peste 300 de copii sunt ținuți în prezent în instituții specializate din Krasnodar, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

„Federația Rusă continuă să răpească copii de pe teritoriul Ucrainei și să aranjeze adopția lor ilegală de către cetățenii ruși”, susțin autoritățile de la Kiev.

Potrivit Ministerului, astfel de acțiuni ale Federației Ruse „încalcă grav Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția populației civile în timp de război, care prevede obligația puterii ocupante de a nu schimba starea civilă a copiilor, precum și Convenția ONU din 1989 privind Drepturile Copilului”.


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anticipează o iarnă grea şi un război de uzură în Ucraina.


Un avion misterios al Forțelor Aeriene Ungare a aterizat la Moscova și s-a întors după o zi.

UPDATE ORA 21.00

Erdogan îi cere lui Vladimir Putin să dea Crimeea înapoi Ucrainei: „Anexarea a fost ilegitimă și ilegală”

Turcia susține integritate teritorială a Ucrainei și respinge anexarea ilegală a Crimeii, a declarat marți președintele turc Recep Erdogan, citat de agenția Anadolu.

„Returnarea Crimeii Ucrainei, din care este o parte inseparabilă, este o cerință esențială a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis la Summitul Platforma Crimeii, un eveniment organizat pentru a coordona răspunsul internațional la anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova în 2014.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii și a declarat deschis din prima zi că acest pas (anexarea) este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care nu are doar fundamente juridice ci și morale”, a adăugat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai spus că protejarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a unității sale politice, este „critică” atât pentru securitatea și stabilitatea regională, cât și cea globală.

UPDATE ORA 20.00

UPDATE ORA 19.00

O nouă explozie în regiunea rusească Belgorod. Rușii dau vina pe căldură și „efectul de lupă”.


Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă comunitatea internaţională să nu manifeste „nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis” faţă de Rusia.


Kievul acuză Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi din zone ocupate spre Rusia.

UPDATE ORA 18.00

Palatul Victoria va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean marţi, între orele 20.00 şi 24.00, cu prilejul marcării Zilei Drapelului de Stat al Ucrainei, şi miercuri, între orele 20.00 şi 24.00, de Ziua Independenţei Ucrainei, a anunțat Guvernul.


Mulți civili încearcă să părăsească Kievul de teama unui atac rusesc de Ziua Independenței de miercuri. „Cu siguranță există o oarecare îngrijorare” că un atac ar putea lovi centrele de luare a deciziilor, a confirmat, la BBC, Alex Rodnianski, consilierul președintelui ucrainean.


La Kiev, există un bulevard cu plăci purtând numele liderilor străini care au vizitat capitala ucraineană la vremuri de restriște.

Prima placă care va fi dezvelită este cea pentru președintele polonez Duda!

Slovacia va oferi Ucrainei 30 de vehicule de luptă pentru infanterie
Slovacia va oferi Ucrainei 30 de vehicule de luptă de infanterie, iar în schimb va primi 15 tancuri Leopard2A4 din Germania. Ministrul slovac al Apărării, Jaro Nagy, a anunțat acest lucru marți.

Potrivit lui Nagy, acordul privind acest schimb a fost semnat marți de adjunctul său și de ministrul adjunct al apărării al Germaniei. Ministrul nu a precizat tipul vehiculelor de luptă ale infanteriei, dar conform datelor din surse deschise, modificări ale vehiculelor de luptă ale infanteriei sovietice sunt în serviciu cu armata slovacă.

În ultimele patru luni, Slovacia a oferit Ucrainei un sistem de rachete antiaeriene S-300, mai multe elicoptere, câteva obuziere autopropulsate Zuzana și alte arme.

UPDATE ORA 17.00

Erdogan: Crimeea este Ucraina
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat că, potrivit dreptului internațional, Crimeea ar trebui returnată Ucrainei.

,,Legea internațională cere ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Acest lucru este extrem de important pentru întreaga regiune și pentru sistemul de securitate global, pentru stabilitate, sprijin pentru integritatea teritorială, suveranitatea și unitatea politică a Ucrainei”, citează agenția Ukrinform în discursul lui Erdogan la summitul Platformei Crimeei de marți la Kiev.

Turcia, ca aproape toate țările din lume, condamnă anexarea Crimeei de către Rusia, dar în general, în conflictul ruso-ucrainean, încearcă să atingă un echilibru, menținând bune relații cu ambele părți.

Reprezentanți ai 60 de țări, inclusiv președinți și prim-miniștri ai 40 de țări ale lumii, s-au reunit pentru cel de-al doilea summit al Platformei Crimeei de la Kiev.

UPDATE ORA 16.00

Președintele polonez Andrzej Duda a spus că gazoductul Nord Stream 2 ar trebui demontat. El a mai propus demontarea gazoductului în primăvară . „Schimbarea politicii implică nu doar suspendarea Nord Stream 2, ci și lichidarea, dezmembrarea completă a gazoductului”, a spus domnul Duda la forumul Platformei Crimeei.

În aprilie, într-un interviu acordat CNN, Andrzej Duda a propus dezmembrarea Nord Stream 2 ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei ca răspuns la operațiunea militară din Ucraina. El a amintit, de asemenea, că Polonia s-a opus întotdeauna construirii gazoductului.

Pe 22 februarie, Germania a oprit certificarea gazoductului ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a independenței DNR și LNR. SUA au impus și sancțiuni operatorului de conducte Nord Stream 2 AG. În iunie , a devenit cunoscut faptul că autoritățile germane au în vedere naționalizarea unei părți a gazoductului. Pe 19 august, vicepreședintele Bundestag-ului Wolfgang Kubicki a cerut ca gazoductul să fie pus în funcțiune, dar cabinetul german a spus că această problemă nu este discutată.


Anul acesta, mai mult decât în ​​oricare alt an, culorile galben și albastru simbolizează libertatea care refuză să se predea tiraniei”, a scris pe Twitter ministrul de Externe, Dmitro Kuleba. El a postat acest mesaj marți, de Ziua Drapelului Național, sărbătorită cu o zi înainte de Ziua Independenței Ucrainei, care marchează ruperea Ucrainei de sub dominația sovietică în 1991.

​Turcia acuză state NATO că vor prelungirea războiului în Ucraina şi sabotarea acordului privind exportul de cereale. „Nu spun SUA, dar SUA au o anumită participare” – a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

UPDATE ORA 15.00

Lituania va solicita interzicerea eliberării vizelor rușilor la nivel regional

În cazul în care Uniunea Europeană (UE) nu începe să cadă de acord asupra interzicerii eliberării vizelor Schengen cetățenilor ruși, Lituania, împreună cu alte țări europene, intenționează să elaboreze o soluție regională în această problemă. Potrivit ministrului lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, țările baltice, Polonia și, probabil, Finlanda se pot alătura interdicției de a obține vize la nivel local. Miniștrii de externe din 27 de țări UE urmează să discute o abordare comună a problemei vizelor pentru ruși pe 30 august.

UPDATE ORA 14.00

Șeful AIEA dorește să viziteze personal Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat pentru BBC că intenționează să conducă personal o misiune la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, iar o astfel de vizită ar trebui să aibă loc „în câteva zile, nu în săptămâni”.

Grossi nu a precizat cum intenţionează să ajungă inspectorii AIEA la staţie – prin teritoriul controlat de Ucraina, sau zone ocupate de armata rusă. El a subliniat că această problemă trebuie „pusă deoparte”, întrucât situația actuală necesită o soluție imediată.

UPDATE ORA 13.00

Ocupanții ruși continuă să aducă echipament militar în incinta centralei nuclear-electrice Zaporojie. Pe 22 august, au dislocat suplimentar două vehicule blindate și șase camioane militare speciale, informează agenția de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, Energoatom.

16 vehicule militare blindate sunt poziționate în fața reactorului nr.1 și alte șapte sunt poziționate în fața reactorului nr.2.

12 piese de echipament militar sunt poziționate de podul schelei. Energoatom mai notează că ocupanții și-au completat forțele cu un număr semnificativ de soldați, dintre care unii poartă cagule pentru a nu fi identificați.

UPDATE ORA 12.00

„Consider că subestimarea amenințării nucleare este un lux pe care nu ni-l putem permite. Rusia are arme nucleare, are tactici despre cum să le desfășoare, așa că trebuie să luăm în considerare faptul că ar putea să le desfășoare la un moment dat. Este imposibil să excludem această amenințare, la fel cum este imposibil să excludem posibilitatea ca [Rusia] să folosească arme chimice și bacteriologice”, a declarat Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Țările de Jos, în vizită la Kiev.

UPDATE ORA 11.00

Președintele Duda se află la Kiev pentru a participa la cel de-al doilea Forum al Platformei Crimeii (desfășurat online cu mai mulți lideri mondiali).

El este, de asemenea, acolo pentru a începe lucrul la un nou tratat bilateral între Polonia și Ucraina.

În cele din urmă, el este acolo în amintirea Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la Moscova între Germania nazistă și Rusia bolșevică, pe 23 august 1939.

UPDATE ORA 10.00

Exporturile de produse agricole ucrainene cheie au scăzut cu aproape jumătate de la începutul invaziei rusești de la începutul acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, au arătat datele ministerului agriculturii luni seara târziu. Porturile maritime ucrainene au fost blocate de când a început invazia rusă la sfârșitul lunii februarie, lăsând o cantitate mare de recolte fie nerecoltate, fie distruse, relatează Reuters.

Exporturile agricole între 24 februarie și 15 august anul acesta au scăzut la 10 milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele ministerului. Recolta de cereale din 2022 în Ucraina este prognozată să scadă la aproximativ 50 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021.

La sfârșitul lunii iulie, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate în cadrul unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia. Dar chiar și cu porturile deschise, exporturile agricole ale Ucrainei sunt semnificativ mai mici decât înainte de conflict, când Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale pe lună.

UPDATE ORA 09.00

Analiști de informații militare din UK: Rusia începe să construiască un pod plutitor peste râul Nipru în Herson pentru a crește capacitatea de traversare, dar probabil că va fi încă vulnerabil la atacurile ucrainene.

Forțele ruse și civilii locali folosesc un feribot pentru traversarea Niprului, după ce Ucraina a deteriorat podul rutier Antonivsky. Traversarea este legătura-cheie între Herson și restul teritoriilor din est, ocupate de ruși.

UPDATE ORA 08.00

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat că uciderea Dariei, fiica așa-numitului ideolog de la Kremlin Aleksandr Dughin, este opera Serviciului Federal de Securitate FSB și că Ucraina nu are nicio legătură cu atentatul.

UPDATE ORA 07.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Moscova ar putea încerca ceva deosebit de urât în timp ce țara se pregătește pentru Ziua Independenței, ceea ce a dus la anularea festivităților.

UPDATE ORA 06.00

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a oferit o evaluare a SUA cu privire la cine se află în spatele atentatului cu mașină-capcană care a ucis-o pe fiica unui aliat al lui Putin, spunând luni că nu are nimic de împărtășit în afară de negarea de către Ucraina a implicării în atac.

Vorbind în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat, Price a declarat că condamnă fără echivoc țintirea civililor”.

UPDATE ORA 05.00

Discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a încerca să obțină eliberarea americanilor Brittney Griner și Paul Whelan din Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Este un lucru la care continuăm să lucrăm cu cea mai mare urgență”, a declarat Price în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat.

El a refuzat să ofere detalii cu privire la discuții, în afară de a reitera faptul că SUA continuă să facă presiuni asupra rușilor pentru a răspunde la propunerea substanțială” înaintată de SUA de a-i elibera pe cei doi americani, care au fost clasificați ca fiind reținuți pe nedrept.

SUA s-au oferit să îl schimbe pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout ca parte a acestui acord. Un oficial al Departamentului de Stat a declarat la începutul lunii august că a existat un canal care a fost stabilit între cei doi președinți în iunie 2021 la Geneva și acolo continuăm aceste discuții”.

UPDATE ORA 04.00

Eforturile Rusiei de a transforma politica energetică în armă s-au întors împotriva sa, deoarece Canada a acceptat să livreze o turbină de gaz cheie pentru a fi utilizată în conducta Nord Stream 1, care furnizează gaze naturale Germaniei, au declarat luni cancelarul german Olaf Scholz și premierul canadian Justin Trudeau.

UPDATE ORA 03.00

Poliția și Garda de Frontieră din Estonia a declarat vineri că poate împărtăși informații despre persoanele care trec granița țării doar în cazurile stabilite prin lege”și nu din cauza acuzațiilor aduse de serviciile speciale ale Rusiei în mass-media.

Reprezentantul media al Poliției și Gărzii de Frontieră estoniene, Ragne Keisk, a oferit o declarație într-un e-mail pentru CNN.

Declarația vine după ce agenția rusă de știri TASS a relatat că serviciul de securitate rus – FSB – a afirmat că femeia suspectată pentru uciderea comentatorului politic rus Darya Dugina era ucraineancă și că a fugit în Estonia după atac.

UPDATE ORA 02.00

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a venit joi la Departamentul de Stat pentru ca Statele Unite să avertizeze Rusia împotriva oricărei escaladări a războiului său în Ucraina”, a declarat luni un purtător de cuvânt al departamentului.

Aceasta a inclus solicitarea adresată Rusiei de a înceta toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și de a returna Ucrainei controlul deplin al centralei nucleare Zaporojie”, a adăugat oficialul.

UPDATE ORA 01.00

Organizația Națiunilor Unite are o echipă de anchetă pregătită să investigheze atacul din închisoarea ucraineană de la Olenivka – dar, deocamdată, aceasta nu duce nicăieri. În ciuda faptului că Rusia și Ucraina au solicitat o anchetă independentă, ONU consideră că situația din jurul închisorii nu este sigură pentru acces fără asigurări corespunzătoare.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a anunțat luni alți membri ai echipei. Alături de un locotenent-general de poliție veteran în retragere din Brazilia se află un diplomat din Islanda și un oficial de poliție din Niger. Grupul de experți ar urma să stabilească faptele și să prezinte un raport secretarului general al ONU.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Se speră că SUA vor răspunde pozitiv în această săptămână la o propunere care vizează salvarea acordului nuclear istoric încheiat în 2015 cu Iranul, a declarat Uniunea Europeană.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, de asemenea, luni, că Iranul a dat un răspuns rezonabil” la propunere, care vine după 16 luni de discuții intermitente și indirecte între SUA și Iran, cu UE făcând naveta între părți.

A existat o propunere din partea mea, în calitate de coordonator al negocierilor, care spunea acesta este echilibrul la care am ajuns, nu cred că îl putem îmbunătăți de o parte sau de alta. Și a existat un răspuns din partea Iranului pe care l-am considerat rezonabil”, a declarat Borrell la un eveniment universitar din orașul spaniol Santander.

A fost transmis Statelor Unite, care nu au răspuns încă în mod oficial. Sper că răspunsul va pune capăt negocierilor. Lumea ar fi un loc mult mai sigur dacă am putea face ca acest acord să funcționeze.” Săptămâna trecută, Iranul a răspuns la textul UE cu puncte de vedere și considerații suplimentare”, solicitând în același timp Washingtonului să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva cele trei probleme rămase.

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a acuzat SUA de tergiversarea” negocierilor. America și Europa au nevoie de un acord mai mult decât Iranul”, a declarat Kanaani într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a negat afirmația lui Kanaani, declarând reporterilor din Washington DC: Ideea că am întârziat în vreun fel această negociere este pur și simplu neadevărată.”

El a declarat că Washingtonul a fost încurajat de faptul că Teheranul pare să fi renunțat la cereri precum scoaterea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice de pe lista organizațiilor teroriste străine a SUA.

Acesta este o parte din motivul pentru care un acord este mai aproape acum decât era acum două săptămâni. Dar rezultatul acestor discuții în curs de desfășurare rămâne în continuare incert, deoarece rămân lacune”, a declarat Price, adăugând că SUA lucrează cât mai repede posibil pentru a oferi răspunsul său.

Conținutul propunerii UE nu a fost făcut public. Cu toate acestea, Al Jazeera Arabic a relatat că aceasta include eliberarea a miliarde de dolari din fondurile iraniene înghețate și deblocarea exporturilor de petrol ale Teheranului în schimbul reducerii programului său nuclear.

Un oficial UE a declarat anterior că propunerea este oferta finală a blocului pentru a reînvia pactul rupt în 2018 de administrația președintelui american de atunci, Donald Trump. Miza este mare deoarece un eșec în negocierile nucleare ar atrage riscul unui război regional, Israelul amenințând cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă diplomația nu reușește să împiedice dezvoltarea armelor nucleare.

Iranul, care a negat de mult timp că ar avea astfel de ambiții, a avertizat că va răspunde zdrobitor” la orice atac israelian.