• Sunt 182 de zile de când Putin a început invazia în Ucrainei.
  • Pe 22 august, autoritățile ucrainene au reușit să efectueze o operațiune umanitară de succes pentru evacuarea oamenilor din partea necontrolată a regiunii Harkov.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 23:00

Cel puțin 15 persoane au fost ucise și 50 rănite în urma unui atac asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul declarațiilor făcute astăzi în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Atacul a avut loc în gara Chaplyne, iar cel puțin 50 de persoane au fost rănite. Zelenski a declarat că se așteaptă ca numărul răniților să crească.

UPDATE ORA 22:00

Un meci de fotbal din prima ligă ucraineană (UPL) de la Lviv a fost întrerupt miercuri de patru ori ca urmare a mai multor sirene de raid aerian pe stadionul Skif din Lviv, potrivit UPL. Meciul, dintre Rukh Lviv și Metalist Harkov, a fost singura partidă din campionat afectată de sirenele de miercuri.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Într-un e-mail pentru CNN, UPL a declarat: „Măsurile de siguranță și securitate reprezintă principala prioritate pentru noi, astfel că ambele echipe au fost nevoite să meargă la adăpost de fiecare dată, în conformitate cu protocoalele de siguranță disponibile. Durata totală a meciului a fost într-adevăr de 4 ore și jumătate”.

Conturile de pe rețelele de socializare au postat videoclipuri care arată evenimentele de pe stadion, inclusiv ceea ce s-ar fi întâmplat atunci când a sunat prima sirenă, precum și jucătorii care se întorc pe teren după una dintre întreruperi.

Metalist Harkov a câștigat meciul cu 2-1.

UPDATE ORA 21:00

Președintele american Joe Biden va discuta joi cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski pentru a-l pune la curent cu livrările de arme americane și pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, potrivit Casei Albe.

John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate, a declarat că SUA vor continua să mobilizeze lumea liberă și să mobilizeze aliații și partenerii pentru a sprijini Ucraina, în contextul în care invazia rusă atinge pragul de șase luni.

El a spus că apelul telefonic dintre Biden și Zelenski va reafirma aceste angajamente.

„Președintele așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, a declarat Kirby, precizând totodată că nu există planuri de călătorie de discutat pentru ca Biden să viziteze Kievul. El a spus că dacă o „călătorie are sens”, aceasta va fi luată în considerare.

UPDATE ORA 20:00

Amenințarea unei calamități nucleare planează de luni de zile asupra războiului de jumătate de an al Rusiei în Ucraina.

Aceste temeri au fost reînnoite în ultimele două săptămâni, după ce bombardamentele s-au intensificat în jurul masivei centrale nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub control rusesc din martie.

Atacurile de la complex, care s-au intensificat pe măsură ce luptele se întețesc în sudul Ucrainei, au stârnit îngrijorări cu privire la spectrul dezastrului nuclear, ceea ce a determinat organismul de supraveghere al Națiunilor Unite și liderii mondiali să ceară ca o misiune să fie autorizată să viziteze situl și să evalueze pagubele.

Fiecare parte a lansat o avalanșă de acuzații privind securitatea și acțiunile militare la și în jurul uzinei. Lipsa accesului independent la uzină face imposibilă verificarea a ceea ce se întâmplă acolo. În ultima lună, o serie de rachete și obuze au aterizat pe teritoriul uzinei, potrivit imaginilor din satelit analizate de CNN.

UPDATE ORA 19:00

Președintele rus Vladimir Putin a dat miercuri instrucțiuni guvernului său să plătească 10.000 de ruble (613 dolari) familiilor cu copii din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, potrivit Kremlinului.

Potrivit citirii Kremlinului, plățile vor fi administrate familiilor cu copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care locuiesc în regiunile Zaporojie, Harkov și Kherson, precum și în autoproclamata Republică Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk.

Sumele de bani sunt programate să fie plătite până la 15 septembrie familiilor ai căror copii merg la școală în teritoriile ocupate de Rusia.

UPDATE ORA 18:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri Consiliului de Securitate al ONU, solicitând ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al organizației, să preia cât mai curând posibil controlul permanent al situației de la centrala din Zaporojie. De asemenea, el a cerut Rusiei să se retragă complet de la centrală.

„Rusia a pus lumea în pragul unei catastrofe de radiații. Este un fapt că armata rusă a transformat teritoriul celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie, într-o zonă de război. Acum, Europa și regiunile învecinate se confruntă cu amenințarea poluării cu radiații”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 17:00

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un pachet de ajutor de 66 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev miercuri, spunând țării că poate și va câștiga războiul împotriva Rusiei.

Marea Britanie a calificat pachetul drept „un pas înainte în capacitatea actuală a ucrainenilor, îmbunătățind capacitatea lor de supraveghere cu rază lungă de acțiune și de țintire defensivă”, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.

Iată ce conține pachetul: cuprinde 200 de drone de ultimă generație și muniții de zăbovire care „vor permite Ucrainei să urmărească și să țintească mai bine forțele rusești invadatoare”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, conține 850 de micro-drone Black Hornet lansate manual, care sunt „special concepute pentru a fi utilizate în orașe și sate și sunt desfășurate pentru a detecta forțele inamice care se apropie”, potrivit comunicatului de presă.

UPDATE ORA 16:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acordat premierului britanic Boris Johnson Ordinul Libertății în cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri la Kiev.

Distincția „reflectă munca pe care Boris a depus-o pentru țara noastră și pentru întreaga Europă”, a declarat Zelenksi în timp ce i-o înmâna lui Johnson.

„Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și poporului ucrainean pentru onoarea incredibilă pe care mi-ați făcut-o, care este, cred, cu adevărat o recunoaștere a eforturilor Regatului Unit”, a declarat Johnson după ce a primit distincția.

Premierul britanic a efectuat miercuri o vizită surpriză în Ucraina, în contextul în care țara își marchează Ziua Independenței.

UPDATE ORA 15:00

Blocajul impus de Rusia porturilor ucrainene a împins prețurile cerealelor la niveluri record în acest an, peste 20 de milioane de tone de grâu și porumb fiind blocate în orașul-port Odesa timp de luni de zile.

Pe fondul agravării crizei alimentare mondiale, Moscova și Kievul au semnat în iulie un acord de export de cereale negociat de ONU și Turcia. De la 1 august, zeci de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră.

UPDATE ORA 14:00

Cel puțin 972 de copii au fost uciși sau răniți de când Rusia și-a început invazia în Ucraina, la 24 februarie, potrivit UNICEF.

„Și acestea sunt doar cifrele pe care ONU le-a putut verifica. Credem că numărul real este mult mai mare”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, într-un comunicat.

Russell a subliniat suferința profundă pe care mulți copii din Ucraina ar putea să o resimtă în urma violențelor, la care se adaugă devastarea pe care războiul a adus-o asupra sistemului educațional al țării.

„Începerea anului școlar peste puțin peste o săptămână este o reamintire dură a cât de mult au pierdut copiii din Ucraina. Sistemul educațional din Ucraina a fost devastat de escaladarea ostilităților în întreaga țară. Școlile au fost vizate sau folosite de partide, ceea ce face ca familiile să nu se simtă în siguranță pentru a-și trimite copiii la școală”, a declarat ea luni.

UPDATE ORA 13:00

Politicianul rus de opoziție Evgheni Roizman a fost prezentat în timp ce era reținut la domiciliul său într-o înregistrare video publicată miercuri pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

Înregistrarea video a arestării îl arată pe Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg din Urali, fiind luat de către forțele de ordine. Roizman a fost văzut în videoclip spunându-le reporterilor că este investigat în baza unei legi împotriva discreditării forțelor armate.

UPDATE ORA 12:00

Marea Britanie poate înăspri condițiile de viză pentru ruși, spune secretarul apărării

Ben Wallace a declarat că Marea Britanie poate înăspri condițiile de acordare a vizelor pentru ruși, dar nu este sigur dacă o interdicție totală este calea corectă.

Comentariile secretarului apărării vin în contextul în care Finlanda, Estonia și Republica Cehă au cerut Bruxelles-ului să pună în aplicare o interdicție la nivelul UE privind noile vize turistice pentru ruși pentru a intra în spațiul de liberă circulație Schengen, ca pedeapsă pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat astăzi că Rusia se află într-o poziție „foarte fragilă”, relatează PA. El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4:

„Am vorbit cu șefii mei de informații în această dimineață, înainte de a veni, știți, avansul Rusiei poate fi măsurat în metri pe săptămână, nu în kilometri. Se macină în mici părți ale țării în încercarea de a avansa – complet opusă operațiunii speciale de trei zile pe care a lăudat-o la începutul acestei operațiuni, acum șase luni. Acceptăm destul de mult, ei bine, acceptăm, un fel de observații cu privire la pierderile rusești care sunt – dacă combinăm morții, răniții, dezertările – peste 80.000 din forțele lor armate. Asta înseamnă 80.000 în șase luni, în comparație cu 15.000 pe care le-au pierdut într-un deceniu în Afganistan. Cred că ne aflăm într-o poziție în care Rusia se află într-o poziție foarte fragilă.

UPDATE ORA 10:00

Instituțiile financiare din SUA și Marea Britanie s-au numărat printre principalii investitori în proiectele rusești de combustibili fosili, potrivit unei noi baze de date privind participațiile din ultimii ani.

Militanții din Ucraina au declarat că aceste instituții trebuie să pună capăt imediat acestor investiții, pentru a limita finanțarea invaziei Rusiei în Ucraina și pentru a evita un colaps climatic.

UPDATE ORA 09:00

Ucraina a renăscut când Rusia a invadat-o, spune Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut atunci când Rusia a invadat și va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est.

În discursul înregistrat, difuzat la aniversarea a șase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie, Zelenski a spus că Ucraina nu mai vede războiul încheindu-se când va fi pace, ci când Kievul va fi de fapt victorios, relatează Reuters.

UPDATE ORA 08:00

Norvegia și Marea Britanie vor furniza împreună micro drone Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Costul dronelor Teledyne Flir Black Hornet, folosite pentru recunoaștere și identificarea țintelor, va fi de până la 90 de milioane de coroane norvegiene (7,4 milioane de lire sterline), a precizat Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat.

UPDATE ORA 07:00

SUA vor oferi un ajutor militar de 3 miliarde de dolari

Statele Unite urmează să anunțe un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline), au declarat oficiali, pentru a coincide cu ziua independenței Ucrainei și pentru a echipa țara pentru un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.

Asistența de securitate americană se îndreaptă către o campanie pe termen mai lung, care va menține probabil mai multe trupe militare americane în Europa în viitor și un ajutor pentru a antrena și echipa forțele ucrainene pentru a lupta în anii următori.

UPDATE ORA 06:00

De asemenea, Germania va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro, cea mai mare parte din acesta urmând să fie livrat anul viitor, a declarat marți un purtător de cuvânt al guvernului.

Echipamentele vor include trei sisteme antiaeriene IRIS-T, aproximativ o duzină de vehicule de recuperare înarmate, 20 de lansatoare de rachete montate pe pick-up-uri… muniție de precizie și echipamente antidronă, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Agenția France-Presse. Cea mai mare parte va fi livrată în 2023, a adăugat el.

UPDATE ORA 05:00

Autoritățile ruse l-ar fi reținut pe politicianul Evgheni Roizman, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului și, mai recent, a campaniei militare din Ucraina, potrivit presei ruse.

Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, este anchetat pentru discreditarea armatei ruse, a relatat agenția media de stat rusă Tass, citând serviciile de securitate din Ekaterinburg.

UPDATE ORA 04:00

ONU, îngrijorată de procesele prizonierilor de război ucraineni ținute de Rusia

ONU a declarat că este foarte îngrijorată de planurile autorităților susținute de Rusia de a organiza procese pentru soldații ucraineni capturați la Mariupol.

Oficialii pro-ruși par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a stabili ceea ce ei numesc un „tribunal internațional”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, adăugând că un astfel de proces ar putea însemna în sine o crimă de război.

Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a citat rapoarte potrivit cărora Rusia și aliații săi separatiști din estul Ucrainei plănuiesc să îi judece pe prizonierii de război ucraineni, posibil în zilele următoare.

UPDATE ORA 03:00

Marți, SUA au declarat că, în opinia lor, Rusia va viza infrastructura civilă și guvernamentală în următoarele zile. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are informații de la serviciile de informații ucrainene și de la partenerii internaționali că există o amenințare sporită. Ministerul ucrainean al Apărării i-a sfătuit pe ucraineni să fie deosebit de atenți de ziua independenței, invocând amenințarea atacurilor cu rachete și a provocărilor din partea Rusiei.

UPDATE ORA 02:00

Ucraina se pregătește pentru posibile lovituri brutale în contextul în care se împlinesc 31 de ani de la eliberarea țării de Uniunea Sovietică și șase luni de război cu Rusia.

Vorbind în timpul unui discurs național marți seară, Zelenski a declarat:

„Mâine este o zi importantă pentru noi toți. Și de aceea această zi, din păcate, este importantă și pentru inamicul nostru. Trebuie să fim conștienți că mâine sunt posibile provocări rusești hidoase și lovituri brutale”.

UPDATE ORA 01:00

Peste o mie de copii ucraineni din Mariupol, aflat sub controlul armatei ruse, au fost transferați ilegal către străini din Federația Rusă iar peste 300 de copii sunt ținuți în prezent în instituții specializate din Krasnodar, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.

Federația Rusă continuă să răpească copii de pe teritoriul Ucrainei și să aranjeze adopția lor ilegală de către cetățenii ruși” , susțin autoritățile de la Kiev.

Potrivit Ministerului, astfel de acțiuni ale Federației Ruse „încalcă grav Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția populației civile în timp de război, care prevede obligația puterii ocupante de a nu schimba starea civilă a copiilor, precum și Convenția ONU din 1989 privind Drepturile Copilului”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sunt 182 de zile de când Putin a început invazia în Ucraina. Armata ucraineană a respins ofensiva rușilor pe trei direcții din estul Ucrainei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe 22 august, autoritățile ucrainene au reușit să efectueze o operațiune umanitară de succes pentru evacuarea oamenilor din partea necontrolată a regiunii Harkov, a anunțat luni noaptea Irina Vereșciuk, viceprim-ministra Ucrainei.

Regiunea Dnepropetrovsk a fost din nou atacată de ruși. O femeie a murit, anunță autoritățile locale.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit ONU, în cele aproape șase lunii ale atacului armat a Federației Rusă în Ucraina au fost înregistrate 13 477 de victime civile, dintre care 5 587 de morți și 7 890 de răniți.