LIVE UPDATE. 184 de zile de invazie. Zelenski mulțumește Statelor Unite în convorbirea telefonică cu Biden pentru „ajutorul fără precedent” acordat Ucrainei

HANDOUT - 09 April 2022, Ukraine, Kiev: Ukrainian President Volodymyr Zelensky awaits the arrival of Austrian Chancellor Karl Nehammer prior to their meeting. Photo: Dragan Tatic/BUNDESKANZLERAMT/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

UPDATE ORA 24.00

Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala nucleară din Zaporojie la începutul săptămânii viitoare, potrivit The Wall Street Journal.

Publicația scrie se așteaptă livrarea către centrala nucleară din Zaporojie, a piesele de schimb, dispozitivelor de control al radiațiilor și a altor materiale necesare.

Două surse spun că misiunea „aproape sigur” va vizita centrala nucleară la începutul săptămânii viitoare. Pregătirile sunt în plină desfășurare. Un altă sursă a precizat că vizita ar fi programată pentru 29 august.

UPDATE ORA 23.00

Stoltenberg: Capabilităţile Rusiei în Arctica, o provocare strategică pentru NATO

Capabilităţile Rusiei în Nord sunt o provocare pentru NATO, organizaţie ce are nevoie de o prezenţă aliată solidă în regiunea arctică, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Canada, potrivit Reuters.

,,Importanţa Nordului este în creştere pentru NATO şi pentru Canada întrucât vedem o consolidare militară semnificativă rusă, cu noi baze şi noi sisteme de arme”, a spus Jens Stoltenberg, stând alături de premierul canadian Justin Trudeau la Cold Lake, în provincia Alberta.

De partea sa, Trudeau a afirmat că schimbarea situaţiei geopolitice în ultimele luni a arătat că Rusia este un motiv de îngrijorare în creştere. În acest context, el a promis că ţara sa va informa NATO despre acţiunile realizate de Canada în cadrul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

NORAD este o organizaţie înfiinţată de Statele Unite în cooperare cu Canada şi reprezintă un sistem de control aerospaţial şi avertizare aerospaţială pentru America de Nord. 

UPDATE ORA 22.00

În următoarea perioadă, în regiunile Harkov, Nikolaev și Zaporojie va fi anunțată evacuarea obligatorie a ucraienilor, spune viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, potrivit Hromadske.

„Nu mă refer la întreaga regiune, dar unele părți vor avea nevoie de evacuare obligatorie. Ne pregătim și pentru asta”, a declarat Vereșciuk.

Pe 2 august a fost anunțată evacuarea obligatorie în regiunea Donețk. Până la 26 august, 9.606 de persoane au părăsit regiunea, inclusiv 1.785 de copii, a declarat Kirill Timoșenko, adjunct al șefului biroului președintelui Ucrainei.

Despre extinderea evacuării obligatorii asupra altor regiuni, inclusiv Herson, Harkov şi Zaporojie, Vereșciuk a avertizat încă la început de august. Potrivit vicepremierei, Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii.

În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia – din care 52.000 de copii – trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.

Autoritățile ucrainene spun că măsura este obligatorie, dar cetăţenii pot cere să fie exceptați, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.

UPDATE ORA 21.00

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că avioanele de război SU-24 ale țării sale au fost transformate pentru a transporta armament nuclear. Potrivit agenției de știri de stat Belta, Lukașenko a spus că a convenit anterior mișcarea cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Belarus este gata să răspundă instantaneu la „provocări serioase” din vest, a avertizat Lukașenko.

„Dacă Doamne ferește este vreo provocare serioasă împotriva Belarusului, țintele noastre au fost blocate. Centre de luare a deciziilor. Le cunoaștem”, a afirmat el.

Relațiile cu Belarus „nu trebuie să fie agravate pentru că înseamnă și agravarea relațiilor cu statul Uniunii Belarus și Rusia care deține arme nucleare”, susține președintele Balarusului.

Dacă încep să facă probleme, Belarus poate fi mai rău, dar răspunsul va fi instantaneu.

Belarus nu are propriile arme nucleare, dar este un aliat al Rusiei și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE ORA 20.00

Forțele Armate ale Ucrainei au atacat podul Daryevsky de peste râul Ingulets din regiunea Herson, anunță Comandamentul Operațional „Sud”.

„Unitățile de rachete și artilerie au continuat să efectueze misiuni de foc, inclusiv pentru a asigura controlul asupra podului Daryevsky”, se spune în mesaj.

Potrivit militarilor, exploatarea podului este sistată.

UPDATE ORA 19.00

Gazprom: Capacităţile de stocare a gazelor din Rusia sunt aproape pline

Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a umplut capacităţile interne de stocare în proporţie de 91,4% până la data de 26 august. Nivelul capacităţilor de stocare din Rusia înaintea sezonului de iarnă este urmărită cu atenţie, de când Moscova a anunţat că va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă, în detrimentul exporturilor.

UPDATE ORA 18.00

Trupele ucrainene au deschis focul asupra centralei nucleare Zaporozhye, 4 obuze au lovit zona de depozitare a izotopilor radioactivi, au declarat autoritățile orașului pentru RIA Novosti.

Fondul de radiații la centrala nucleară după o nouă grevă la Kiev rămâne normal.

UPDATE ORA 17.00

Kievul schimbă denumirea străzilor care aveau nume ruseşti sau sovietice.


Un grup de parlamentari ai Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) solicită negocieri de pace cu Rusia și o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil.

Într-o scrisoare intitulată „Armele trebuie să tacă!”, văzută de Der Spiegel, grupul care reprezintă aripa pacifistă de stânga a SPD a îndemnat la o ofensivă diplomatică pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

Aceștia au cerut o nouă încercare de a ajunge la un „modus vivendi”, în care părțile aflate în conflict să accepte să coexiste în pace, argumentând că o astfel de relație „trebuie găsită cu guvernul rus pe baza recunoașterii unor realități care nu plac, ce exclud o nouă escaladare a războiului”.

Grupul propune ca China să acționeze ca mediator între Rusia și Ucraina. (The Guardian)

UPDATE ORA 16.00

Letonia a dărâmat un monument de 260 de metri ridicat în perioada sovietică pentru a închide o altă pagină dureroasă a istoriei”.

Construit în 1985, obeliscul comemora victoria armatei sovietice asupra naziștilor și era amplasat în Parcul Victoriei din Riga. Îndepărtarea sa a fost transmisă în direct de presa letonă joi.

Letonia dă jos unul dintre simbolurile ocupației sovietice din Riga. Închidem o altă pagină dureroasă a istoriei și căutăm un viitor mai bun”, a declarat joi, într-un tweet, ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs.

UPDATE ORA 15.00

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, a anunțat vineri operatorul nuclear Energoatom într-o declarație actualizată.

Astăzi, 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre unitățile energetice ale centralei ZNPP care a fost oprită ieri a fost conectată la rețeaua electrică, iar capacitatea este în curs de adăugare”, se arată în declarație.

Lucrătorii nucleari de la Centrala Nucleară Zaporojie sunt adevărați eroi! Ei țin neobosit și ferm pe umerii lor siguranța nucleară și radiologică a Ucrainei și a întregii Europe și lucrează cu abnegație pentru ca țara lor natală să aibă energie electrică dătătoare de viață”, a adăugat declarația.

Centrala, care este ocupată de forțele rusești, a fost deconectată joi pentru prima dată în istoria sa.

UPDATE ORA 14.00

Un lucrător administrativ de la centrala nucleară din Zaporojie a salutat personalul acesteia drept eroi”, la o zi după ce centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică a țării pentru prima dată în istoria sa.

Potrivit operatorului nuclear ucrainean Energoatom, ultima linie electrică rămasă la centrală s-a deconectat de două ori joi, în urma unor incendii la o centrală termică din apropiere. Pierderea energiei electrice a dus la activarea imediată” a generatoarelor diesel de rezervă pentru a evita un dezastru de radiații”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vorbind vineri pentru CNN, lucrătorul administrativ a cărui identitate nu este dezvăluită pentru securitatea lor a declarat că totul este deja în regulă”.

UPDATE ORA 13.00

Toate cele șase reactoare de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie rămân deconectate de la rețeaua electrică a țării, a anunțat vineri operatorul nuclear Energoatom într-un comunicat.

Începând cu ora 9.00 a.m. din 26 august 2022, toate unitățile de putere ale centralei nucleare Zaporojie sunt deconectate de la rețeaua electrică”, se arată în comunicat, adăugând că nevoile proprii de energie ale centralei sunt asigurate printr-o linie reparată din sistemul energetic al Ucrainei.

Linia de alimentare a centralei ZNPP la sistemul energetic al Ucrainei a fost, de asemenea, restaurată, se lucrează la pregătirea conectării a două unități de putere ale centralei ZNPP la rețea. Nu există comentarii cu privire la funcționarea echipamentelor și a sistemelor de securitate”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 12.00

Prezența continuă a forțelor rusești la și în apropierea centralei nucleare din Zaporojie este un declanșator constant al unui posibil dezastru nuclear”, a declarat joi ministrul ucrainean al energiei.

Evenimentele de astăzi sunt încă o confirmare vie a acestui lucru. Cine este pregătit să își asume responsabilitatea pentru securitatea de mâine?”. a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko.

Toate cele șase reactoare de la centrala din sud-estul Ucrainei rămân deconectate de la rețeaua de electricitate, a declarat vineri operatorul nuclear Energoatom, după ce instalația – care este ocupată de forțele rusești din martie – a fost deconectată joi pentru prima dată în istoria sa.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina l-a invitat în țară pe nunțiul apostolic în Ucraina, arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, pentru a aborda comentariile recente ale Papei Francisc cu privire la regretata comentatoare politică rusă Darya Dugina, în care s-a referit la aceasta ca fiind printre nevinovații care plătesc pentru război.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe și-a exprimat joi dezamăgirea față de declarația Papei, afirmând că aceasta pune pe nedrept” pe picior de egalitate agresorul și victima”.

Acesta a adăugat că discutarea morții unui cetățean rus pe teritoriul rusesc în care Ucraina spune că nu a fost implicată – în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina creează confuzie.

UPDATE ORA 10.00

Răspunsul Occidentului în cele șase luni de război al Rusiei în Ucraina a rămas puternic și în mare parte unit – spre surprinderea multora.

Alianța transatlantică a reușit să se unească pentru a oferi sprijin financiar și înarmare Kievului, să ajungă la acorduri pentru a nu mai folosi energia rusească și să pună în aplicare sancțiuni menite să îi lovească pe președintele Vladimir Putin și pe acoliții săi.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul ajunge la jumătate de an, oficialii din întreaga Europă sunt îngrijorați de faptul că consensul s-ar putea destrăma pe măsură ce continentul intră într-o iarnă sumbră, cu prețuri în creștere la alimente, energie limitată pentru încălzirea locuințelor și posibilitatea reală de recesiune.

UPDATE ORA 09.00

Organizația Națiunilor Unite a cerut joi tuturor părților să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului umanitar internațional și să aibă grijă în permanență să cruțe civilii și infrastructura civilă”, după bombardamentele recente asupra mai multor orașe din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

După cum știți, au avut loc bombardamente intense asupra orașelor de pe linia frontului, inclusiv Nikopol și Zelenodolsk, în regiunea Dnipropetrovska, unde ostilitățile au lăsat o dâră de distrugeri, zeci de case fiind avariate, precum și magazine, școli și farmacii. Aceasta include loviturile care au ucis și rănit civili ieri în apropierea gării din Chaplyne, în centrul Ucrainei, ceea ce a fost deosebit de îngrijorător”, a declarat Dujarric reporterilor din New York.

UPDATE ORA 08.00

Forțele rusești vizează regiunea Kievului: Două rachete rusești au lovit comunități din apropierea capitalei ucrainene Kiev în noaptea de joi spre vineri, potrivit lui Oleksiy Kuleba, șeful administrației regionale de stat din Kiev. Nu au fost raportate răniți sau pagube la infrastructură.

UPDATE ORA 07.00

Generatoare diesel de rezervă au fost activate imediat la centrala nucleară Zaporojie joi pentru a evita un dezastru de radiații, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară din Zaporojie s-a oprit”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de joi.

Protecția de urgență a unităților energetice a funcționat – după ce ultima linie de lucru a întoarcerii energiei electrice a centralei către sistemul energetic ucrainean a fost avariată de bombardamentele rusești”, a spus el.

UPDATE ORA 01.00

Centrul Comun de Coordonare (JCC) a anunțat într-un comunicat o nouă rută de transport maritim în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, care va intra în vigoare vineri.

JCC – care are în componență reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, Turciei și Națiunilor Unite a fost una dintre creațiile cheie ale acordului privind cerealele convenit între Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia.

Noua rută maritimă are o lungime de 320 de mile marine și permite un tranzit mai scurt în coridorul umanitar maritim și o planificare mai ușoară pentru industria navală”, potrivit declarației.

Ruta este destinată navelor comerciale care intră și pleacă din cele trei porturi ucrainene Odesa, Chornomorsk, Pivdennyi/Yuzhny” și leagă porturile de zonele de inspecție din interiorul apelor turcești, se mai arată în declarație. Nici o navă militară, aeronavă sau dronă nu se poate apropia de o navă care trece prin acest coridor pe o rază de 10 mile marine.

Începând de săptămâna trecută, aproximativ 27 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră de la 1 august, potrivit Turciei. Mai mult de 650.000 de tone de cereale și alte alimente au plecat spre piețele din întreaga lume, potrivit secretarului general al ONU, António Guterres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat joi, prin telefon, cu președintele american Joe Biden, potrivit biroului prezidențial al Ucrainei.

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru ultimul pachet de asistență financiară și de securitate în valoare de 6 miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au acordat miercuri Ucrainei, numindu-l cel mai bun cadou pentru Ucraina de Ziua Independenței sale”, potrivit citirii oficiale ucrainene a convorbirii.

Acest pachet de asistență include 3 miliarde de dolari în ajutor pentru apărare și încă 3 miliarde de dolari în ajutor financiar.

Noul pachet de ajutor include sisteme de rachete antiaeriene NASAMS, pentru care Zelenski și-a exprimat o recunoștință deosebită.

Aceste sisteme moderne de apărare antiaeriană ne vor ajuta să ne protejăm orașele de teroarea rachetelor”, a declarat Zelenski.

Statele Unite au dat dovadă de leadership” în furnizarea unui sprijin macrofinanciar suplimentar, a continuat Zelenski, jumătate din pachet (care se ridică la 3 miliarde de dolari) urmând să fie canalizat prin intermediul Băncii Mondiale.

În plus, ambii lideri au fost de acord cu privire la necesitatea” de a returna Ucrainei controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie și ca forțele rusești ocupante să permită accesul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Exit mobile version