- Noaptea, pe 26 august, trupele ruse au tras peste 100 de obuze asupra mai multor comunități din regiunea Sumy.
- Ocupanții ruși au bombardat de nouă ori noaptea trecută și regiunea Dnipropetrovsk. Lupte grele continuă să aibă loc în mai multe regiuni din Ucraina.
- Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala nucleară din Zaporojie la începutul săptămânii viitoare.
UPDATE ORA 24.00
Noi bombardamente în Nikopol
Forțele ruse au lansat sâmbătă două rachete asupra orașului regional Nikopol, potrivit Kyiv Independent. În urma atacului, o clădire guvernamentală și două case de locuit cu mai multe etaje au fost avariate. Nu au fost raportate victime, a transmis Mikola Lukashuk, șeful Consiliului regiunii Dnipropetrovsk.
UPDATE ORA 23.00
Zelenski: „Invadatorii ruși vor muri ca roua în soare”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj sâmbătă, cu ocazia zilei aviației în țară, în care a promis că trupele Kievului vor „distruge potențialul ocupanților pas cu pas”, transmite The Guardian.
„Soldații ucraineni vor distruge pas cu pas potențialul ocupanților și va veni ziua în care inamicul va pieri în Zaporojie, în sudul, estul țării și în Crimeea”, a transmis Zelenski.
„Invadatorii vor muri ca roua în soare, iar apărarea noastră este și va fi acest soare. La mulți ani de Ziua Aviației din Ucraina!”, a mai spus liderul ucrainean.
UPDATE ORA 22.00
Bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din Harkov
O persoană a murit, iar o alta a fost rănită în Harkov, după ce ranchete rusești au lovit sâmbătă regiunea, au transmis autoritățile ucrainene, citate de Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că o femeie de 52 de ani a fost ucisă în satul Zolochiv, iar un bărbat de 49 de ani a fost rănit în satul Doneț.
„Inamicul continuă să terorizeze civilii din regiunea Harkov”, a spus Syniehubov.
Polonia şi Cehia vor proteja spaţiul aerian al Slovaciei, în condițiile în care Bratislava renunţă la MiG-uri.
UPDATE ORA 21.00
Kazahstanul, vecin şi aliat al Rusiei, anunță suspendarea tuturor exporturile de arme timp de un an, în contextul războiului din Ucraina.
Marea Britanie a anunţat sâmbătă că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale şi va instrui militari pentru operarea lor.
Lupta pentru independență este lupta tuturor oamenilor, este singura cale de a avea succes. Exact așa stau lucrurile în Ucraina. Iată de ce Ucraina va câștiga. Oamenii câștigă întotdeauna. O luptă de succes pentru libertate în lume nu poate fi lupta unei singure persoane sau a unei singure țări. Este un efort comun, un rezultat obținut prin curajul și solidaritatea tuturor celor care prețuiesc libertatea și care nu tolerează tirania. Libertatea este întotdeauna înfrântă. Vom supraviețui cu siguranță!Glorie tuturor eroilor noștri!Multe mulțumiri tuturor celor care ne-au ajutat să luptăm pentru libertate! Glorie Ucrainei!
UPDATE ORA 20.00
Vladimir Putin semnează un decret care facilitează şederea „pe termen nelimitat” în Rusia a refugiaţilor ucraineni.
UPDATE ORA 19.00
O rachetă rusească a lovit districtul istoric din Harkov. ,,(Rușii) ne torturează orașul. Bombardamentele nesfârșite ne-au epuizat pe toți”, spune o localnică.
UPDATE ORA 18.00
Marea Britanie va transfera șase drone subacvatice în UcrainaMinisterul Apărării al Marii Britanii a raportat că vor ajuta la deminarea coastei pentru un export mai sigur de cereale.Regatul Unit va transfera trei dintre ele din propriile rezerve și va cumpăra alte trei.Ce fel de drone va transfera Londra la Kiev nu este raportat, totuși, în acest moment, Marea Britanie antrenează marinari ucraineni să folosească aceste dispozitive.
UPDATE ORA 17.00
Două blindate rusești sar spectaculos în aer, chiar în timp ce avansau și trăgeau spre pozițiile ucrainenilor.
Ucraina va permite marinarilor să părăsească țara, în contextul creşterii probabile a exporturilor de cereale.
Urmările atacurilor inamice de peste noapte asupra Harkovului – Piața PavlivskaOrașul se confruntă în prezent cu câteva explozii și a fost emisă o alertă de raid aerian.
UPDATE ORA 16.00
Există riscul unei scurgeri radioactive la centrala nucleară ucraineană Zaporojie – cea mai mare din Europa – care este ocupată de trupele rusești, a declarat operatorul energetic de stat din Ucraina.
Energoatom a declarat că trupele Moscovei au bombardat în mod repetat situl centralei din sudul Ucrainei în ultima zi, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele Kievului sunt responsabile.
„Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată, există riscuri de scurgeri de hidrogen și de pulverizare de substanțe radioactive, iar pericolul de incendiu este ridicat”, a precizat Energoatom pe Telegram.
Agenția a precizat că, începând de sâmbătă la prânz, centrala „funcționează cu riscul de a încălca standardele de securitate privind radiațiile și incendiile”.
UPDATE ORA 15.00
Marea Britanie va transfera șase drone subacvatice în Ucraina. Ministerul Apărării al Marii Britanii a raportat că vor ajuta la deminarea coastei pentru un export mai sigur de cereale. Regatul Unit va transfera trei dintre ele din propriile rezerve și va cumpăra alte trei. Ce fel de drone va transfera Londra la Kiev nu este raportat, totuși, în acest moment. Marea Britanie antrenează marinari ucraineni să folosească aceste dispozitive.
UPDATE ORA 14.00
Atacul Orkostan asupra stației Chaplyno are toate semnele unei crime de război. Un jurnalist Associated Press care a vizitat Chaplyno a raportat că nu există semne că militarii ucraineni se numără printre victime. Cu toate acestea, printre morți sunt copii.
Fostul ofițer britanic de informații militare și profesor de strategie și drept militar, Frank Ledwidge, a atras atenția asupra faptului că racheta Iskander, care a fost folosită de Rusia, este o armă scumpă de înaltă precizie. Acest lucru dă motive să presupunem că a fost efectuat un atac deliberat asupra unui bun civil.
UPDATE ORA 13.00
Primul milion de tone de produse agricole exportat din porturile ucrainene de la Marea Neagră s-a împlinit ieri după-masă.
Zelenski, în adresarea video de aseară: „Inițiativa privind exportul de cereale funcționează de aproape o lună, iar în acest timp din cele trei porturi maritime ale noastre – Marea Neagră, Odesa și Sud am exportat primul milion de tone de producție agricolă.”
UPDATE ORA 12.00
„În această noapte, inamicul a bombardat din nou zona noastră, folosind MLRS și artilerie cu țevi”, a raportat Yevhen Yevtushenko, șeful RVA Nikopol.
Satele din Marganetska TG au fost atacate. Aproximativ zece clădiri rezidențiale și clădiri comerciale, o conductă de gaz și o linie de electricitate au fost avariate. Nu există morți sau răniți.
Ocupanții au bombardat de trei ori orașul Nikopol folosind artileria cu țevi. Hoarda a „denazificat” aproximativ zece imobile de locuit, un centru de protecție civilă și o organizație sportivă și de sănătate pentru persoanele cu dizabilități. Nu există morți sau răniți.
UPDATE ORA 11.00
Gigantul rus Rosatom va începe construcţia a două noi reactoare nucleare în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunţat ministrul de externe ungar. Acordul, încheiat între Rusia şi statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare de la Paks. Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancţiunilor UE după invazia din Ucraina, arată BBC.
„Să înceapă construcţia!”, a scris ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook.
În prezent, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei. El a adăugat că reactoarele nucleare ar putea fi gata de funcţionare până în 2030. Controversatul proiect de 12,5 miliarde de euro este finanţat în mare parte de Rusia.
UPDATE ORA 10.00
Rusia a împiedicat vineri adoptarea unei declarații comune în urma unei conferințe ONU de patru săptămâni privind un tratat de dezarmare nucleară, Moscova denunțând ceea ce a spus că sunt aspecte „politice” ale textului.
Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), pe care 191 de semnatari îl revizuiesc la fiecare cinci ani, are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării complete și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare.
Națiunile s-au reunit la sediul ONU din New York de la 1 august, participând la o lună de negocieri, inclusiv la o sesiune finală care a fost amânată vineri timp de câteva ore.
În cele din urmă, președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, a declarat că „nu a fost în măsură să ajungă la un acord”, după ce Rusia a contestat textul.
UPDATE ORA 09.00
Secretarul general al NATO a calificat drept „istorică” călătoria sa în nordul Canadei și a promis o nouă eră de apărare a Arcticii, în condițiile în care riscul unui conflict militar în regiune este în creștere.
„Noul concept strategic al NATO identifică capacitățile Rusiei în nordul înalt ca fiind o provocare strategică pentru întreaga alianță. Rusia a înființat un nou comandament arctic, a deschis sute de noi și foste situri militare arctice din epoca sovietică, inclusiv aerodromuri și porturi de mare adâncime. De asemenea, Rusia folosește regiunea ca banc de testare pentru multe dintre sistemele sale de armament noi și inedite”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă la Cold Lake, Alberta, alături de premierul canadian Justin Trudeau.
Secretarul general a mai precizat că „cea mai scurtă cale spre America de Nord pentru rachetele și bombardierele rusești ar fi deasupra Polului Nord”.
UPDATE ORA 08.00
Departamentul de Stat al SUA a confirmat moartea unui alt cetățean american în războiul din Ucraina.
„Putem confirma moartea unui cetățean american în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Din respect pentru viața privată a familiei, nu avem alte comentarii în acest moment”.
Departamentul de Stat nu a dezvăluit numele americanului și nici detalii despre circumstanțele morții acestuia.
Acesta este cel puțin al treilea cetățean american care moare în timpul invaziei. Stephen Zabierslki a fost ucis în luna mai, iar veteranul Corpului de Marină Willy Cancel a fost ucis în aprilie.
UPDATE ORA 07.00
Tensiunile continuă să crească în jurul centralei nucleare din Zaporojie, care este situată în partea ocupată de Rusia din sudul Ucrainei și este cel mai mare complex de acest tip din Europa.
Atât Ucraina, cât și Rusia au încercat să se arate reciproc cu degetul pentru amenințarea cu terorismul nuclear. Kievul a acuzat în repetate rânduri forțele rusești că depozitează armament greu în interiorul complexului și că îl folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri. Între timp, Moscova a afirmat că trupele ucrainene vizează situl.
Știre inițială
Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala nucleară din Zaporojie la începutul săptămânii viitoare, potrivit The Wall Street Journal.
Publicația scrie se așteaptă livrarea către centrala nucleară din Zaporojie, a piesele de schimb, dispozitivelor de control al radiațiilor și a altor materiale necesare.
Două surse spun că misiunea „aproape sigur” va vizita centrala nucleară la începutul săptămânii viitoare. Pregătirile sunt în plină desfășurare. Un altă sursă a precizat că vizita ar fi programată pentru 29 august.