• Rusia a efectuat o lansare în masă de rachete de la bombardiere în mai multe regiuni din nordul Ucrainei, potrivit presei ucrainene.
  • Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că un grup rusesc de sabotaj și recunoaștere, format din 10 persoane, a încercat operațiuni de asalt în regiunea Herson.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 23:00

Rusia afirmă că Ucraina încearcă o ofensivă zadarnică în regiunile Mykolaiv și Herson
Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în sudul regiunilor Mykolaiv și Herson, suferind pierderi semnificative, relatează agenția de presă RIA.

„Tentativa ofensivă a inamicului a eșuat lamentabil”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 22:00

Germania se confruntă cu „realitatea amară” că Rusia nu va restabili livrările de gaze către această țară, a declarat ministrul german al economiei, înainte de oprirea planificată de către gigantul energetic de stat Gazprom a exporturilor către Europa prin conducta Nord Stream 1.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

„Nu se va mai întoarce… Este realitatea amară”, a declarat Robert Habeck în cadrul unui panel.

Comentariul lui Habeck vine după ce Gazprom a declarat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Europa timp de trei zile la sfârșitul lunii pentru o întreținere neprogramată a gazoductului Nord Stream, creând presiune asupra regiunii, care încearcă să se realimenteze înainte de iarnă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a luat cuvântul în cadrul aceluiași eveniment, a subliniat că o reformă completă a pieței europene a energiei electrice trebuie să fie realizată în mod corespunzător și tehnic la începutul anului viitor.

UPDATE ORA 21:00

Bombardamentele rusești au lovit zone rezidențiale din orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, ucigând două persoane și distrugând case, au declarat oficiali ai orașului și martori.

Un corespondent Reuters aflat la fața locului a declarat că atacul a lovit o casă de familie aflată chiar lângă o școală, ucigând o femeie. Ambele case de pe proprietate au fost lăsate în ruine, cu cratere mari scoase din pământ în față.

Primarul Oleksandr Senkevych a declarat pe Telegram că cel puțin două persoane au fost ucise și că au fost lovite case rezidențiale și instituții de învățământ. Guvernatorul local, Vitaliy Kim, a declarat pe Telegram că 24 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Proprietarul locuinței, Olexandr Șulga, a declarat pentru Reuters că a locuit acolo toată viața sa. Soția sa a murit la fața locului, a spus Shulga.

UPDATE ORA 20:00

Producția de petrol a Rusiei a depășit așteptările în urma războiului din Ucraina, dar Moscovei îi va fi din ce în ce mai greu să mențină producția pe măsură ce sancțiunile occidentale vor începe să se facă simțite, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

„În absența companiilor occidentale, în absența furnizorilor de tehnologie, în absența companiilor de servicii, va fi mult mai greu pentru Rusia să mențină producția”, a declarat șeful AIE, Fatih Birol, pentru Reuters.

Cererea internă rusă a rămas până acum robustă, iar țara oferă, de asemenea, reduceri mari cumpărătorilor non-europeni, a declarat Birol în marja unei conferințe la Stavanger, în sudul Norvegiei.

Națiunile care sunt membre ale AIE ar putea, între timp, să elibereze mai mult petrol din rezervele strategice de petrol (SPR), dacă vor considera necesar, atunci când actualul sistem expiră în noiembrie, a adăugat el.

El a mai spus că încrederea în Rusia ca furnizor de energie s-a erodat în întreaga lume în urma invaziei din Ucraina și a tăierilor exporturilor sale de gaze și că pierderea Europei ca partener ar afecta Moscova.

„Rusia nu câștigă bătălia energetică aici”, a spus Birol. Următorul sezon de iarnă va fi un test al solidarității Europei, iar dacă continentul va eșua atunci când va fi testat, efectul ar putea fi resimțit „dincolo de această criză energetică”, a spus Birol.

UPDATE ORA 19:00

Națiunile membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) ar putea elibera mai mult petrol din rezervele strategice de petrol (SPR) dacă vor considera necesar, atunci când actualul sistem va expira, a declarat șeful agenției.

„Dacă țările noastre membre consideră că, în urma întreruperii aprovizionării, este necesar să facă o eliberare de stocuri, sunt sigur că acestea vor lua în considerare acest lucru și nu este exclus”, a declarat Fatih Birol pentru agenția de presă Reuters, în marja unei conferințe.

UPDATE ORA 18:00

Austria declară că se pregătește să investească miliarde de euro în compania de electricitate care alimentează o mare parte din Viena, după ce o creștere a prețurilor pe piețele de energie electrică a făcut-o incapabilă să își permită garanțiile necesare pentru a acoperi tranzacțiile de pe piață.

Wien Energie, care este deținută de orașul Viena, a cerut ajutorul guvernului federal la sfârșitul săptămânii, iar orașul a identificat o „nevoie acută de finanțare” de 6 miliarde de euro, a precizat Ministerul de Finanțe într-o declarație.

„Guvernul federal are instrumentele și voința de a ajuta orașul Viena în această urgență financiară. Este vorba despre asigurarea securității aprovizionării pentru două milioane de persoane, ceea ce trebuie să se întâmple”, a declarat ministerul, adăugând că discuțiile sunt în curs de desfășurare și că rămân „multe întrebări”.

UPDATE ORA 17:00

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost lovit cu muniții cu dispersie, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

Ca urmare, o clădire și sediul administrației regionale din centrul orașului au fost avariate. Nu au fost raportate imediat victime.

Dmytro, un rezident local, a declarat că cel puțin cinci lovituri au fost văzute în zonă. El a spus că locuința lui și școala fiicei sale au fost parțial distruse.

De asemenea, a fost găsit un crater adânc de aproximativ 5 metri.

UPDATE ORA 16:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat viitoarea vizită a misiunii AIEA la centrala nucleară din Zaporojie.

„Rusia este interesată de această misiune a delegației AIEA și a luat parte la pregătirea acesteia. suntem deschiși pentru cooperare și interacțiune. Posibilele modalități pentru acțiuni ulterioare vor fi discutate la fața locului”, potrivit lui Peskov, citat de Radio Mayak. Kremlinul „așteaptă de mult” misiunea AIEA și o consideră „necesară”, a spus Peskov.

El a adăugat că crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei (așa cum a propus secretarul general al ONU) „este exclusă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut celorlalte țări „să facă presiuni asupra părții ucrainene”, astfel încât aceasta să nu mai bombardeze centrala nucleară din Zaporojie și teritoriile adiacente.

UPDATE ORA 15:00

Șefa guvernului suedez Magdalena Andersson a anunțat luni, la Stockholm, că țara sa va furniza asistență militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 47 de milioane de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruse, transmite Reuters.

După discuțiile avute la Stockholm cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, Andersson a declarat presei că valoarea totală a pachetului de asistență suplimentară – militară și civilă – livrată Ucrainei de guvernul suedez va fi de 1 miliard de coroane suedeze (circa 94 de milioane de euro).

Ea nu a oferit detalii despre componenta militară a pachetului de asistenţă. Precedentul ajutor militar suedez pentru Ucraina a inclus arme antitanc şi echipament pentru deminare.

Partea civilă a pachetului de asistenţă din partea Suediei pentru Kiev include achiziţii de grâu ucrainean, care ulterior va fi oferit ţărilor care se confruntă cu penurie de alimente.

„Atât timp cât războiul continuă, noi vom continua să sprijinim Ucraina”, a dat asigurări Magdalena Andersson.

De partea sa, Dmitro Kuleba a cerut Suediei să livreze Ucrainei arme precum obuziere.

„Atât timp cât războiul continuă, vom cere mai multe arme. Fiecare euro, fiecare glonţ, fiecare proiectil contează”, a spus el.

Pentru a se putea apăra de forţele ruse, în prezent Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident. 

UPDATE ORA 14:00

Armata Ucraineană a spart Frontul de Sud și atacă la sol pozițiile rușilor din mai multe direcții, spre Herson. Presa din Ucraina anunță începerea contraofensivei la sol.

UPDATE ORA 13:00

Este posibil ca Rusia să ardă și mai multe gaze în următoarele luni, pe măsură ce depozitele țării se vor umple, a declarat luni directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, la o conferință organizată în Norvegia, transmite Reuters.

Acesta a declarat că încrederea în Rusia ca furnizor de energie s-a erodat în întreaga lume în urma invaziei din Ucraina și a reducerii exporturilor de gaze și că pierderea Europei ca partener va afecta Moscova.

,,Rusia nu câștigă bătălia energetică aici„, a spus Birol.

Următorul sezon rece va fi un test al solidarității Europei, iar dacă continentul va eșua atunci când va fi testat, impactul ar putea fi resimțit „dincolo de această criză energetică”, a spus Birol.


Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează că misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși va fi „cea mai grea din istoria” agenției, scrie The Guardian.

Rusia „pune nu numai Ucraina, ci și întreaga lume în pericol de accident nuclear”, a spus Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

De asemenea, el a cerut Rusiei să părăsească centrala nucleară: „Rusia trebuie să plece și AIEA, precum și multe țări ale lumii, trebuie să o determine să plece, este la fel de simplu. Acesta este singurul mod de a asigura securitatea nucleară”.

UPDATE ORA 12:00

Kremlinul nu vrea demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie și cere Occidentului să facă presiuni asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00

Forțele ruse „reconstruiesc” clădirea teatrului din Mariupol

Sub pretextul reconstrucției pentru „valoare istorică”, forțele ruse reconstruiesc rapid teatrul, transmite Petro Andrișcenko, consilier al primarului din Mariupol.

Potrivit lui Andriușcenko, forțele ruse ascund dovezi de când au bombardat teatrul pe 16 martie și unde au ucis aproximativ 300 de persoane adăpostite acolo, care așteptau evacuarea.

Pe 29 iunie, Amnesty International a numit atacul rus asupra clădirii teatrului din Mariupol drept „crimă de război clară”.


Rusia a bombardat Orikhove cu mai multe lansatoare de rachete timp de 14 ore pe 28 august

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că orașul Orikhove din regiune a fost bombardat de aproximativ 200 de ori timp de șase ore înainte de miezul nopții de ieri. Cartierul central al orașului a fost cel mai afectat.


Ucrainenii vor avea probabil cea mai rece iarnă din ultimele decenii, spune șeful companiei de stat de gaze Naftogaz, Yurii Vitrenko, care îi sfătuiește pe oameni să se aprovizioneze cu pături și haine groase pentru iarnă, scrie de The Guardian.

Conform oficialului ucrainean, temperaturile interioare vor fi stabilite între 17 și 18 grade, cu aproximativ patru grade mai mici decât în ​​mod normal.

Șeful companiei de stat de gaze Naftogaz din Ucraina mai spune că furnizarea căldurii în sistem centralizat va începe mai târziu și se va încheia mai devreme și că totul depinde de aliații internaționali ai Ucrainei – dacă aceștia vor aloca bani pentru a importa 4 miliarde de metri cubi de gaz.

UPDATE ORA 10:00

Rusia a pierdut 47.100 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a anunțat Statul Major al forţelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent.

Armata Rusiei a pierdut, de asemenea:

  • 1.947 de tancuri
  • 4.269 de vehicule blindate de luptă
  • 3.188 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 1.060 de sisteme de artilerie
  • 279 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 149 de sisteme de apărare aeriană
  • 203 elicoptere
  • 234 de avioane
  • 844 de drone
  • 15 ambarcațiuni

UPDATE ORA 09:00

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că este puțin probabil ca miniștrii de externe ai UE să susțină în unanimitate interzicerea vizelor atunci când se vor întâlni pentru a discuta chestiunea la sfârșitul acestei săptămâni. Borrell a repetat că este împotriva interzicerii vizelor pentru toți rușii, dar este în favoarea unui proces mai selectiv.


Die Welt: Depozitele de gaz ale Germaniei sunt umplute la 82% capacitate.

În ciuda volumelor reduse pe care le livrează Rusia (n.r. sub cotele angajate prin contracte), ministrul german al economiei și acțiunii climatice, Robert Habeck, spune că instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania vor atinge capacitatea de 85% până la începutul lunii septembrie, scrie Die Welt.

UPDATE ORA 08:00

Şase nave încărcate cu alimente au părăsit portul ucrainean Odesa, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al administraţiei regionale, Serhiy Bratchuk.

UPDATE ORA 07:00

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni dimineață că se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost ținta unor lovituri în ultimele săptămâni, transmite AFP.

,,A venit ziua, misiunea AIEA în Zaporojie este acum pe drum. Trebuie să protejăm siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge ,,în cursul acestei săptămâni”.

UPDATE ORA 06:00

Peste 25.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii spre Marea Britanie până acum în acest an, arată cifre guvernamentale, potrivit dpa.

Aproximativ 915 persoane au fost detectate sâmbătă în 19 bărci mici, potrivit Ministerului Apărării (MOD), care a estimat totalul la 25.146, mai scrie dpa.

Până în prezent, în luna august au fost înregistrate 8.747 de traversări, cu 3.733

în ultima săptămână, menţionează sursa citată.

Pe 22 august a fost înregistrat un număr record, cu 1.295 de persoane care au traversat în 27 de bărci Canalul Mânecii.

UPDATE ORA 05:00

UE este împărțită în privința interdicției turiștilor ruși în Europa sau a limitării drastice a accesului acestora pentru a-i pedepsi pentru războiul din Ucraina, notează AFP.

Subiectul se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de externe care se deschide marți la Praga, țările cele mai ofensive, adică țările baltice, Polonia și Finlanda, sperând la o poziție comună a celor 27 de țări membre asupra acestei măsuri, care ar fi fără precedent în istoria UE.

UPDATE ORA 04:00

Explozii la Harkov, în dimineața zilei de 29 august.

„De la șase dimineața, cartierul Kiev din Harkov este sub foc. Ne-au lovit cu „casete” (casete de artilerie n. r.) într-un sector privat. Nu există informații despre victime sau răniți în acest moment”, a declarat primarul Igor Terehov.

UPDATE ORA 03:00

Federația Rusă încearcă, prin toate modalitățile posibile, să împiedice activitatea comisiei Agenţiei pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

„AIEA a adunat o misiune formată din liderul Rafael Mariano Grossi și 13 experți din „țări în mare parte neutre”, care vor vizita centrala nucleară Zaporojie săptămâna viitoare pentru observare”, se arată în raport.

Se menționează că, Moscova a reușit deja să elimine din misiune experții din SUA și Marea Britanie, spunând că aceștia sunt „în mod nedrept părtinitori”.

„Manipularea naționalității inspectorilor și atacarea „echității” inspecțiilor AIEA este o tactică pe care Iranul a folosit-o de mult pentru a acoperi interferența cu misiunile”, au spus analiștii ISW.

UPDATE ORA 02:00

Rușii au bombardat duminică de 82 de ori regiunea Sumî, potrivit guvernatorului Dmytro Zhyvytskyi, citat de The Kyiv Independent. Nu au fost victime sau pagube.

UPDATE ORA 01:00

Rusia a efectuat o lansare în masă de rachete de la bombardiere în mai multe regiuni din nordul Ucrainei, potrivit presei ucrainene, care citează un canal de Telegram din Belarus care monitorizează activitatea militară.

Plecările bombardierelor strategice de pe teritoriul Rusiei au fost înregistrate de activiști între orele 19:19 și 19:28. Apoi ar fi urmat lansări de rachete de pe teritoriul Belarus către teritoriul ucrainean.

Rețelele de socializare au relatat despre explozii din regiunea Rivne. Potrivit șefului administrației militare din regiune, Vitaliy Koval, rachetele au lovit o instalație militară din districtul Sarnensky. Conform informațiilor preliminare – fără victime.

În plus, s-au auzit explozii în regiunea Volîn, dar lucrările de apărare aeriană deasupra Voliniei nu au fost confirmate. Guvernatorul Yury Pogulyaiko a spus că totul este calm în regiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că un grup rusesc de sabotaj și recunoaștere, format din 10 persoane, a încercat operațiuni de asalt în regiunea Herson, sugerând că capacitățile ofensive rusești din regiunea Herson s-au degradat și mai mult.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de 10 persoane, care echivalează cu o echipă, este prea mic pentru a acționa eficient ca unitate de manevră.

„Dacă Comandamentul Operațional Sudic a raportat corect mărimea și misiunea acestei unități, aceasta ar indica faptul că forțele terestre rusești din Ucraina s-au degradat până la punctul în care încearcă să desfășoare operațiuni ofensive și eșaloane prea mici pentru a obține câștiguri semnificative. ISW nu are nicio confirmare independentă a dimensiunii actuale a eșaloanelor de asalt rusești care încearcă atacuri terestre în Ucraina, dar acest raport este în concordanță cu campania ucraineană de degradare a capacităților logistice rusești în vestul regiunii Kherson și cu evaluările anterioare ale ISW privind scăderea moralului militarilor ruși în Ucraina”, menționează analiștii americani.