• Oamenii de știință ai guvernului american monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, și nu au observat nici un indiciu de niveluri crescute sau anormale de radiații până în prezent”.
  • Oficialul a declarat că SUA fac presiuni asupra Rusiei să elibereze centrala electrică și să permită ucrainenilor să o poată opera în pace”.
  • Purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel a declarat că Departamentul de Stat al SUA „speră că Rusia se va ține de cuvânt și va permite o inspecție completă a instalațiilor”.

UPDATE ORA 23.00

Țările europene care se învecinează cu Marea Baltică au convenit marți să crească de șapte ori energia eoliană offshore până în 2030, în timp ce Europa încearcă să se debaraseze de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Acordul a fost semnat la Summitul Mării Baltice de la Copenhaga, găzduit de prim-ministrul danez Mette Frederiksen, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șefii de guvern din Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda. Organizatorii au declarat că scopul summitului a fost de a consolida independența UE față de gazul rusesc, de a îmbunătăți securitatea energetică și de a stimula potențialul energetic offshore al Mării Baltice.

„Dependența noastră de combustibilii fosili ruși va lua sfârșit doar dacă vom investi masiv în energia regenerabilă. Și acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici. Așadar, avem nevoie de energie curată, mai ieftină și produsă acasă. Avem nevoie de o energie mare și rapidă”, a declarat von der Leyen în discursul său de deschidere.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

UPDATE ORA 22.00

Un oficial de rang înalt de la Kremlin conduce eforturile Rusiei de a organiza referendumuri false în părțile ocupate ale Ucrainei, a declarat marți purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

„Pregătirile pentru referendumurile fictive sunt conduse de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko”, a declarat Patel în timpul unui briefing telefonic.

„Kiriyenko este responsabil pentru supravegherea teritoriilor controlate de Rusia înainte de încercarea de încorporare a acestora în Rusia, care ar fi ilegală dacă ar fi finalizată”, a spus el.

UPDATE ORA 21.00

O navă închiriată de Națiunile Unite, încărcată cu grâu ucrainean destinat milioanelor de oameni care riscă să moară de foame în Etiopia, a ajuns în Djibouti, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Vrachierul MV Brave Commander, care transportă 23.000 de tone de cereale, a acostat marți în orașul-port din Cornul Africii, la două săptămâni după ce a părăsit un port din Marea Neagră, în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a întâlnit marți cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit unui ofițer de presă de la biroul lui Zelenski.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Ucraina și Rusia continuă să se acuze reciproc de bombardarea zonei din jurul centralei nucleare din Zaporojie, înainte de o vizită planificată a unei delegații a AIEA, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, în cursul săptămânii.

Zelenski i-a spus lui Grossi că misiunea AIEA în Ucraina este urgentă și că Ucraina dorește ca echipa sa să facă mai mult decât să efectueze o inspecție la centrală.

UPDATE ORA 19.00

Administrația Biden a ajutat armata ucraineană să se pregătească pentru contraofensiva în curs de desfășurare în ultimele două luni, îndeplinind cereri specifice de arme, spune un oficial al administrației.

Ucraina a cerut SUA arme specifice pentru contraofensiva planificată în sudul țării în lunile premergătoare lansării din această săptămână, spune oficialul.

SUA au îndeplinit multe dintre aceste cereri – inclusiv muniție suplimentară, artilerie și Javelin – pe parcursul mai multor pachete de asistență prezidențială de retragere oferite Ucrainei în ultimele două luni, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 18.00

Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord să lanseze „lucrările necesare pentru a defini parametrii unei noi misiuni de asistență militară pentru Ucraina”, a declarat marți șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Există „multe inițiative de formare în curs de desfășurare” pentru armata ucraineană, a declarat el după o reuniune a miniștrilor apărării din UE la Praga.

Înaltul diplomat UE a mai spus că ministrul ucrainean al apărării a arătat UE o listă de activități de instruire pe termen scurt, mediu și lung de care are nevoie armata acestei țări.

„Trebuie să asigurăm coerența acestui efort”, a spus el. „Este clar că trebuie să fim rapizi și ambițioși, să demonstrăm valoare adăugată, flexibilitate, încă o dată pe baza nevoilor forțelor armate ucrainene.”

UPDATE ORA 17.00

Germania ar dori ca membrii opoziției rusești persecutați să fie excluși de la o posibilă interdicție de viză la nivelul Uniunii Europene pentru cetățenii ruși, a declarat marți ministrul german de externe Annalena Baerbock, în marja unei retrageri a cabinetului german.

Berlinul este pregătit să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Rusia și să nu mai elibereze vize multiple sau de mai mulți ani, a spus Baerbock.

În timpul unei reuniuni informale de două zile la Praga, miniștrii apărării și afacerilor externe din UE iau în considerare noi măsuri împotriva Rusiei, iar una dintre propunerile înaintate de țările din Europa de Est este de a interzice turiștilor ruși să intre în UE.

Guvernul german dorește să permită „persoanelor persecutate în Rusia să părăsească țara foarte repede”, a declarat Baerbock.

UPDATE ORA 16.00

Într-o declarație a Vaticanului, Papa Francisc a emis astăzi cele mai puternice cuvinte de departe pe care le-a rostit până acum cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, numindu-l „nedrept, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător și sacrilegiu”.

Buletinul zilnic de știri al Vaticanului a făcut apel la toată lumea să se roage pentru „reconstruirea păcii” și pentru „apărarea vieții umane și a valorilor legate de ea și nu ca poziții politice”.

În buletin, Papa a răspuns, de asemenea, la unele dintre criticile cu care s-a confruntat din cauza comentariilor sale recente referitoare la moartea Daryei Dugina, fiica incendiarului ultranaționalist rus Alexander Dugin.

Dugina a fost ucisă după ce o bombă amplasată în mașina pe care o conducea a explodat la periferia Moscovei la 20 august.

Săptămâna trecută, Papa a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Mă gândesc la acea biată fată care a fost aruncată în aer de o bombă care se afla sub scaunul mașinii ei la Moscova. Cei nevinovați plătesc pentru război, cei nevinovați”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile speciale ucrainene pentru uciderea lui Dugina, cu toate acestea, Ucraina a negat orice implicare, calificând afirmațiile FSB drept ficțiune.

Ministerul ucrainean de Externe a reacționat săptămâna trecută exprimându-și dezamăgirea față de declarația Papei, afirmând că aceasta pune pe nedrept pe picior de egalitate „agresorul și victima”.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina a desfășurat o flotă de rachete fictive pentru a păcăli forțele rusești să irosească rachete scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte inutile, potrivit unor rapoarte.

Momelile sunt făcute din lemn, dar arată ca niște sisteme avansate de lansatoare de rachete furnizate de SUA atunci când sunt reperate de dronele rusești, relatează Washington Post.

Cel puțin 10 rachete de croazieră rusești ar fi fost lansate de flota navală a Moscovei din Marea Neagră asupra țintelor fictive, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru ziar.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul afirmă că operațiunea militară decurge conform planului, în timp ce începe contraatacul ucrainean

Kremlinul a insistat că așa-numita sa operațiune militară specială în Ucraina se desfășoară conform planului, în ciuda veștii că trupele Kievului au lansat o contraofensivă mult așteptată în sudul țării.

În cadrul briefingului său obișnuit cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost rugat să răspundă la comentariile lui Volodimir Zelenski potrivit cărora trupele rusești ar trebui să fugă după ce militarii săi ar fi străpuns marți mai multe dintre apărările lor.

UPDATE ORA 13.00

Iranul a expediat primul său avion încărcat cu drone de luptă către Rusia, parte a unui plan tot mai profund între cele două țări pentru ca Moscova să folosească armele împotriva forțelor ucrainene, spun oficialii americani, potrivit WSJ.


Misiunea AIEA a ajuns la Kiev – corespondenții CNN relatează că o misiune de 14 experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU, care urmează să viziteze CNE Zaporozhye, a sosit la Kiev.

Corespondenții postului american de televiziune relatează că au văzut membri ai misiunii AIEA într-unul dintre hotelurile din Kiev. Aleksey Arestovich, consilier al Biroului Președintelui Ucrainei, a anunțat și sosirea experților agenției în capitala Ucrainei luni seară.

Misiunea AIEA este condusă de șeful agenției, Rafael Grossi, care speră să viziteze și ZNPP.

În ultimele săptămâni, centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată în mod regulat, în care Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc. Armata rusă și-a plasat și echipamentul și armele în stație.

UPDATE ORA 12.00

„Gazprom” a sesizat Engie franceză cu privire la reducerea livrărilor de gaze

Din cauza neînțelegerilor privind aplicarea contractelor, Gazprom va reduce livrările de gaz către compania franceză Engie, transmite centrul său de presă. Monopolistul rus va reduce pomparea de joi, 1 septembrie. Engie a primit aproximativ 150 de milioane de metri cubi de la Gazprom. m pe lună.

„Așa cum a anunțat anterior, Engie a acumulat volumele necesare pentru a-și îndeplini obligațiile față de clienți și propriile cerințe (tehnice) și a pus în aplicare o serie de măsuri pentru a reduce semnificativ orice daune financiare sau fizice directe din întreruperea transportului de gaze Gazprom. ”, a spus el. Declarație Reuters a lui Engie.

UPDATE ORA 11.00

Grupul internațional de lucru pentru garanțiile de securitate pentru Ucraina, co-prezidat de Șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andrii Yermak și de fostul Secretar General NATO Anders Fogh Rasmussen, se apropie de finalizarea proiectului de recomandări.

Acest document acoperă o gamă de garanții militare, economice, politice, precum și sancțiunile aplicabile în cazul în care părțile semnatare încalcă prevederile.

Șeful administrației prezidențiale consideră că viitoarele garanții de securitate ar trebui să fie încorporate în documente obligatorii din punct de vedere juridic, în special în tratatele dintre Ucraina și statele garante.

UPDATE ORA 10.00

Loviturile ucrainene de precizie cu rază lungă continuă să perturbe aprovizionarea forțelor ruse în sudul Ucrainei.

Potrivit serviciilor de informații ale Marii Britanii, amploarea avansului realizat de trupele ucrainene în regiune nu poate fi confirmată, deocamdată.

În timp ce Rusia încearcă să-și întărească forțele în apropiere de Herson, majoritatea unităților sunt „sub-echipate și depind de liniile fragile de aprovizionare prin feribot și poduri de pontoane peste Nipru”.

UPDATE ORA 09.00

14 monitori vin cu siguranță la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică trimite 14 experți în Ucraina, cu misiunea de a pune centrala de la Zaporojie în parametrii de operare sigură.

Potrivit lui Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, experții Agenției au un mandat cu trei componente: protecția fizică a centralei, siguranța nucleară și garantarea neproliferării materialelor nucleare.

UPDATE ORA 08.00

Forțele Kievului ar fi pătruns prin apărarea rusă în mai multe sectoare ale liniei de front din apropierea orașului Herson, a afirmat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.

UPDATE ORA 07.00

Germania se confruntă cu realitatea amară” că Rusia nu va restabili livrările de gaze către această țară, a declarat ministrul german al economiei, înainte de oprirea planificată de gigantul energetic rus Gazprom a exporturilor către Europa prin gazoductul Nord Stream 1.

UPDATE ORA 06.00

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că o nouă ofensivă ucraineană a fost lansată în regiunile Nikolaev și Herson, dar a declarat că aceasta a eșuat și că ucrainenii au suferit pierderi semnificative, a relatat agenția de știri RIA.

Încercarea ofensivă a inamicului a eșuat lamentabil, a declarat acesta.

Cu toate acestea, oficiali ai autorității locale numite de Rusia au declarat ulterior pentru agenția de presă că un baraj de rachete ucrainene a lăsat orașul Nova Kakhovka, ocupat de ruși, la est de orașul Kherson, fără apă și energie electrică. Rapoartele de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE ORA 05.00

Forțele Kievului ar fi pătruns prin apărarea rusă în mai multe sectoare ale liniei de front din apropierea orașului Herson, a afirmat un consilier de rang înalt al lui Zelenski.

Un purtător de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ucrainene au lovit mai mult de 10 situri în ultima săptămână și au slăbit fără îndoială inamicul în timpul unei ședințe de informare de luni.

UPDATE ORA 04.00

Trupele ucrainene organizează o contraofensivă mult așteptată în regiunea sudică Herson, au declarat oficiali militari. Purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat luni:

Astăzi am început acțiuni ofensive în diferite direcții, inclusiv în regiunea Herson.

Oficialul militar a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă, dar a declarat că recentele lovituri ale Ucrainei asupra rutelor logistice sudice ale Rusiei au slăbit inamicul. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a abordat contraofensiva în mod specific în timpul discursului său de luni seară, dar a declarat: Am avut o reacție de protest: Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca militarii ruși să fugă. Ocupanții trebuie să știe: îi vom alunga până la graniță. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat.

Cei care se vor preda vor fi tratați în conformitate cu convențiile de la Geneva, a spus el, adăugând: Dacă nu mă vor asculta, vor avea de-a face cu apărătorii noștri, care nu se vor opri până când nu vor elibera tot ceea ce aparține Ucrainei.

UPDATE ORA 03.00

Penuria de gaz din Europa va dura probabil mai multe ierni, a declarat directorul general al Shell, ceea ce ridică perspectiva unei raționalizări continue a energiei, în timp ce guvernele fac presiuni pentru a dezvolta surse alternative de aprovizionare. În cadrul unei conferințe de presă susținute luni în Norvegia, Ben van Beurden a declarat că situația ar putea persista timp de mai mulți ani.

UPDATE ORA 02.00

Rusia a afirmat că un al doilea ucrainean a fost implicat în uciderea Daryei Dugina. Serviciul de securitate rus FSB a acuzat fără probe un al doilea cetățean ucrainean de procurarea de documente false și de pregătirea mașinii capcană care a ucis-o luna aceasta pe fiica unui ideolog ultranaționalist rus.

UPDATE ORA 01.00

Oficialii ucraineni au avertizat politicienii, experții și liderii de opinie să nu speculeze cu privire la progresul unei contraofensive militare. Purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că operațiunea din herson are nevoie de liniște deoarece atenția presei ar putea afecta rezultatele.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a adăugat că este necesar să se aștepte declarațiile oficiale ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale armatei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Oamenii de știință ai guvernului american monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, și nu au observat nici un indiciu de niveluri crescute sau anormale de radiații până în prezent.

Oficialul a declarat că SUA face presiuni asupra Rusiei să elibereze centrala electrică și să permită ucrainenilor să o poată opera în pace.

Suntem foarte intenționați să ne asigurăm că AIEA își poate trimite echipa în centrală și să asigure siguranța operațiunilor acestei centrale”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel a declarat că Departamentul de Stat al SUA speră că Rusia se va ține de cuvânt și va permite o inspecție completă a instalațiilor”.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă de șeful acesteia, Rafael Grossi, se află în drum spre centrala ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei. Oficialii au avertizat în legătură cu riscul unui incident nuclear catastrofal, pe fondul bombardamentelor din apropierea instalației. Oficialii americani și ucraineni au cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Separat, un oficial militar american de rang înalt a declarat că SUA știu de atacurile aeriene și bombardamentele de artilerie care au avut loc în jurul centralei nucleare” și că rușii trag din zona din jurul centralei nucleare”, precum și de faptul că folosesc centrala nucleară pentru a depozita o mulțime de echipamente”.

Cu toate acestea, acest oficial a mai spus că „există probabilitatea” ca și ucrainenii să fi tras în apropierea centralei. În mai multe cazuri, este vorba de focuri de răspuns ale rușilor care trag din acele locații”, a spus oficialul.