• Lupte aprige se dau în direcțiile Bakhmut și Avdiiv, în zonele Kodema, Zaytsevo, Pisky, Pervomaisky și Maryinka.
  • Între timp, Misiunea internațională AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie.
  • Inspectorii ONU au sosit la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, controlată de Rusia, relatează Reuters.

UPDATE ORA 23.00

O navă de marfă care transporta 3.000 de tone de porumb din Ucraina în cadrul unui acord de export negociat de ONU a eșuat în strâmtoarea Bosfor din Turcia, oprind transportul maritim prin Istanbul, potrivit biroului guvernatorului și unei firme de transport maritim.

Biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că nava Lady Zehma”, de 173 de metri, a fost eșuată și ancorată în siguranță după o defecțiune la cârmă. Nimeni nu a fost rănit și Gărzile de Coastă au fost prezente, a precizat acesta.

Nava Lady Zehma” a fost autorizată să plece din portul ucrainean Chornomorsk spre Ravenna, Italia, cu 3.000 de tone de porumb.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

UPDATE ORA 22.00

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat importanța predării unei versiuni a istoriei aprobate de Kremlin, afirmând că mulți copii din estul Ucrainei nu știu că Ucraina și Rusia au făcut cândva parte din aceeași țară.

Cu ocazia așa-numitei lecții vorbind despre ceea ce este important”, care începe anul școlar la nivel național, Putin s-a întâlnit cu elevi din toată Rusia într-o sală de clasă din Kaliningrad și a reafirmat afirmația sa că a fost nevoit să trimită trupe pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei.

El a spus că este important ca școlile să predea programa școlară aprobată de Moscova – care neagă în mare parte suveranitatea și istoria Ucrainei ca națiune independentă din 1991.

UPDATE ORA 21.00

Șeful AIEA a declarat că o parte a misiunii de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, va rămâne la instalație până duminică sau luni”.

Există un grup care va rămâne acolo la centrală până duminică sau luni, continuând evaluarea”, a declarat reporterilor Rafael Grossi, care conduce o inspecție a centralei frecvent bombardate, după ce s-a întors cu o parte din echipa sa de 14 persoane pe teritoriul controlat de Ucraina.

El nu a precizat câte persoane vor rămâne în instalație.

UPDATE ORA 20.00

Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina a declarat că autoritățile ucrainene depun toate eforturile pentru a porni din nou al cincilea reactor al centralei, după ce acesta a fost oprit din cauza bombardamentelor de joi dimineață.

Vorbind pentru Reuters la un punct de control controlat de Ucraina pe drumul spre centrală, șeful Petro Kotin a declarat că prioritatea principală a Ucrainei este demilitarizarea centralei și a zonei înconjurătoare, care a fost afectată de bombardamente în creștere în ultimele săptămâni, pentru a evita un accident nuclear.

Dacă această misiune ajută la acest lucru, atunci va fi un succes”, a adăugat el.

Energoatom a precizat într-o postare pe Telegram că cinci membri ai AIEA au rămas la centrală și probabil că vor rămâne până sâmbătă.

UPDATE ORA 19.00

Rusia a lansat exerciții de război cu durata de o săptămână, implicând forțe din China și din alte națiuni, într-o demonstrație a cooperării tot mai mari în domeniul apărării între Moscova și Beijing.

Exercițiile Vostok 2022 (Est 2022), care au început joi, au avut loc pe fondul războiului total al Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie, și în timp ce atât Rusia, cât și China se confruntă cu tensiuni cu Statele Unite.

Graham Ong-Webb, analist la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, a declarat pentru Al Jazeera că amploarea exercițiilor militare desfășurate în acest an a fost mai mare în comparație cu anii precedenți.

UPDATE ORA 18.00

Șeful AIEA a declarat că agenția ONU va rămâne” la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, controlată de Moscova, care a fost frecvent bombardată.

AIEA va rămâne aici. Să știe lumea că AIEA rămâne la Zaporojie”, a declarat Rafael Grossi pentru agenția rusă de presă RIA Novosti, în timpul unei inspecții la centrală,

El nu a precizat câte persoane vor rămâne la fața locului și pentru cât timp.

UPDATE ORA 17.00

Macron afirmă că dialogul cu Rusia continuă în vederea unei păci negociate
Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat politica de menținere a dialogului cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina, afirmând că Turcia nu ar trebui să fie singura putere care discută cu Moscova și că ar trebui să se facă deja pregătiri pentru o pace negociată.

Cine vrea ca Turcia să fie singura putere mondială care continuă să vorbească cu Rusia?”, a declarat președintele în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor francezi la Palatul Elysee.

„Nu trebuie să cedăm în fața nici unei forme de falsă moralitate, care ne-ar lăsa neputincioși”, a adăugat el.

UPDATE ORA 16.00

Ucraina nu poate garanta toată securitatea pentru echipa de inspectori nucleari ai ONU la centrala nucleară Zaporojie, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, subliniind că situația din jurul instalației nucleare rămâne un dezastru”.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost informat că securitatea este responsabilitatea dumneavoastră”, a declarat Halushchenko.

Grossi părea încrezător în a-și asuma riscul”, a adăugat el.

Halușcenko a vorbit mai devreme joi la Novooleksandrivka, în regiunea Zaporojie, unde a însoțit delegația AIEA înainte ca aceasta să se deplaseze pe teritoriul ocupat de Rusia.

UPDATE ORA 15.00

O echipă a AIEA a sosit la centrala nucleară din Zaporojie

Inspectorii ONU au sosit la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, controlată de Rusia, relatează Reuters. Echipa de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost văzută sosind la centrală într-un convoi mare, cu o prezență puternică de soldați ruși în apropiere.

Delegația a fost întârziată după ce, în cursul zilei de astăzi, au fost raportate lupte în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

UPDATE ORA 14.00

Crucea Roșie a lansat un apel urgent pentru încetarea tuturor operațiunilor militare din jurul centralei nucleare din Zaporojie, avertizând că consecințele unui atac ar putea fi catastrofale.

Este timpul să nu ne mai jucăm cu focul și să luăm în schimb măsuri concrete pentru a proteja centrala nucleară aflată sub control rusesc de orice operațiune militară, a declarat directorul general al CICR, Robert Mardini, reporterilor de la Kiev.

UPDATE ORA 13.00

Președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, potrivit unor informații.

Compania a confirmat decesul său, dar a precizat că Maganov, în vârstă de 67 de ani, a murit în urma unei boli grave. Mai multe posturi rusești au relatat că acesta a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Potrivit agenției de știri ruse de stat Tass, Maganov și-a luat singur viața.

UPDATE ORA 12.00

Misiunea AIEA la centrala nucleară din Zaporojie se află acum la un punct de control ucrainean la circa 20 km de linia frontului. Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, așteaptă la un punct de control ucrainean după noi bombardamente în jurul centralei joi, dar rămâne hotărâtă să ajungă la centrală astăzi, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

UPDATE ORA 11.00

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că agenția va lua în considerare stabilirea unei prezențe continue la centrala nucleară Zaporojie a din Ucraina.

A existat o activitate militară sporită, inclusiv în această dimineață, până foarte recent, acum câteva minute… dar cântărind argumentele pro și contra și după ce am ajuns atât de departe, nu ne oprim, a declarat acesta jurnaliștilor, potrivit Reuters, înainte de a pleca spre centrala nucleară.

UPDATE ORA 10.00

Un britanic a murit în timp ce era voluntar ca medic în Ucraina, a anunțat familia acestuia. Craig Mackintosh, din Thetford, în Norfolk, a murit la datorie pe 24 august, a declarat sora sa, Lorna Mackintosh.

Ea a strâns peste 5.000 de lire sterline pe o pagină GoFundMe pentru a aduce trupul fratelui ei înapoi în Marea Britanie. Ministerul britanic de Externe a declarat că sprijină familia.

Scriind pe pagina de strângere de fonduri, Mackintosh a spus: Fratele nostru s-a oferit cu curaj să meargă voluntar în [Ucraina] ca medic pentru a ajuta la salvarea de vieți în această țară devastată de război. Acest om altruist este în prezent blocat într-o morgă din Ucraina și nu există niciun ajutor pentru a-l aduce acasă.

UPDATE ORA 09.00

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat informarea sa operațională zilnică, în care susține că a ucis 450 de membri ai forțelor pro-ruse care ocupă Ucraina în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică numărul total al victimelor revendicate la aproximativ 48.350.

În comunicat se mai spune că inamicul rus a suferit cele mai mari pierderi (din ziua trecută) în direcțiile Donețk și Kurakhove.

UPDATE ORA 08.00

Marea Britanie și SUA discută despre plafonarea prețului petrolului rusesc

Cancelarul Nadhim Zahawi și secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, s-au întâlnit la Washington pentru a discuta despre o posibilă plafonare a prețului petrolului rusesc în vederea reducerii prețurilor globale la energie și a restricționării veniturilor rusești.

De asemenea, au discutat despre un sprijin economic mai mare pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 07.00

UE îngreunează obținerea vizelor de călătorie pentru ruși

Oficialii Uniunii Europene au decis să facă mai costisitoare și mai lungă obținerea de vize de călătorie pentru ruși în blocul comunitar. Decizia nu se limitează la o interdicție totală, așa cum au cerut Ucraina și mai multe state membre.

De asemenea, a făcut neclar dacă țările care au granițe terestre cu Rusia, cum ar fi Polonia și Finlanda, ar putea lua măsuri pentru a restricționa accesul vizitatorilor ruși. Șeful politicii externe, Josep Borrell, a declarat că această măsură va reduce totuși semnificativ numărul de vize noi eliberate de statele membre ale UE.

UPDATE ORA 06.00

Forțele armate ucrainene au lovit poduri strategice în sudul regiunii Kherson pentru a izola trupele rusești situate pe malul drept al Niprului, a adăugat Arestovici.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că podurile Kakhovsky și Daryiv, folosite de Rusia pentru a transporta echipamente și muniții în regiune, au fost dezactivate, într-o actualizare postată pe Telegram la începutul zilei de joi.

UPDATE ORA 05.00

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze astăzi centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, după ce au sosit miercuri în orașul Zaporojie, aflat sub control ucrainean.

Misiunea tehnică are ca scop prevenirea unui accident nuclear. Cu toate acestea, incertitudinea planează asupra vizitei planificate a inspectorilor.

UPDATE ORA 04.00

Armata rusă are o lipsă severă de forță de muncă și caută să recruteze membri ai serviciilor contractuale și ar putea chiar să atragă infractori condamnați, a declarat un oficial american, citând serviciile de informații americane. Oficialul a spus că acest lucru poate include constrângerea soldaților răniți să reintre în luptă, achiziționarea de personal de la companii private de securitate și plata de bonusuri pentru recruți.

UPDATE ORA 03.00

Volodimir Zelenski s-a adresat festivalului de film de la Veneția, descriind războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind un complot primitiv în trei acte pentru ca lumea să facă trei greșeli dramatice: să se obișnuiască cu războiul, să suporte războiul, să uite de război. Zelenski a spus publicului să nu rămână tăcut și să nu rămână neutru.

UPDATE ORA 02.00

UE a fost de acord să suspende un acord cu Moscova privind vizele de călătorie. Blocul comunitar își propune să reducă numărul de cetățeni ruși care intră în UE pentru vacanțe și cumpărături, dar nu se limitează la o interdicție totală a vizelor turistice. Reuniți la Praga, cei 27 de miniștri de externe ai UE au promis că vor suspenda acordul de facilitare a eliberării vizelor încheiat cu Rusia în 2007, care permite obținerea relativ ușoară a documentelor de călătorie.

UPDATE ORA 01.00

Statele Unite au obținut un mandat pentru a confisca un avion în valoare de 45 de milioane de dolari deținut de compania energetică rusă Lukoil, a declarat Departamentul de Justiție al SUA, deși se crede că aeronava se află în prezent în Rusia. Se pare că aeronava a zburat în și din Rusia, încălcând sancțiunile impuse de Departamentul de Comerț al SUA.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Administrația Biden va anunța în curând un nou ajutor suplimentar de securitate pentru Ucraina, a declarat miercuri, 31 august, John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, scrie Reuters.

Anunțul privind viitoarea asistență de securitate va fi făcut „în zilele următoare” , a spus Kirby la o conferință de presă.