• În zilele acestea, toți ochii continuă să fie ațintiți asupra situației de la centrala nucleară de la Zaporojie, acolo unde se află – începând de ieri – și echipa de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite care intenționează să rămână și în perioada următoare la centrala nucleară.
  • Pe front, armata ucraineană continuă eforturile de eliberare a Hersonului ocupat de ruși.
  • Deși contextul nu este cel mai propice, școlile au început, joi, în Ucraina. Potrivit autorităților locale, au fost redeschise doar unitățile școlare care pot fi utilizate și cele aflate în zonele ferite de bombardamente. 

UPDATE ORA 23.00

În timp ce luptele au făcut ravagii în Ucraina în această săptămână în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite a reușit să inspecteze situl și, poate cel mai important, a plasat acolo doi inspectori pentru a monitoriza siguranța acestuia.

Trimiterea unor experți nucleari independenți la centrala din Zaporojie pentru a prezenta rapoarte imparțiale cu privire la condițiile de acolo a fost o victorie pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică și pentru directorul său general, Rafael Mariano Grossi.

UPDATE ORA 22.00

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, ar fi declarat că plănuiește să ia o pauză lungă și pe termen nedeterminat de la postul său. Kadîrov, care conduce cu o mână de fier republica rusă Cecenia din 2007, a fost promovat în martie la gradul de general-locotenent de către Vladimir Putin pentru rolul său în invazia Ucrainei.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, Kadyrov, în vârstă de 45 de ani, ar fi spus că el crede că „a venit timpul” să plece.

Kadyrov a spus: „Mi-am dat seama că am stat mult timp în poziția mea. Cred că a venit timpul să părăsesc puterea.”

UPDATE ORA 21.00

Suedia a declarat că va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de miliarde de dolari, în încercarea de a preveni o criză financiară provocată de criza energetică din Europa, relatează Agenția France-Presse. Prim-ministrul Magdalena Andersson a avertizat că Suedia se confruntă cu perspectiva unei ierni de război.

Andersson a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Stockholm, că garanțiile au ca scop să ofere grupurilor energetice răgazul de care au nevoie și că în spatele acțiunilor Rusiei se află o agendă clară de politică de securitate. Detaliile exacte ale garanțiilor, a spus ea, nu au fost încă stabilite.

UPDATE ORA 20.00

Organismul mondial de supraveghere a energiei atomice a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare cu energie electrică rămasă în rețea și că acum se bazează pe o linie de rezervă.

Agenția France-Presse relatează:

„Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (ZNPP) a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie principală externă de energie electrică rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea printr-o linie de rezervă, a fost informată Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului astăzi”, a declarat agenția într-un comunicat.

„La mai puțin de 48 de ore după ce directorul general Rafael Mariano Grossi a stabilit joi prezența Misiunii de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie (ISAMZ) la instalația din sudul Ucrainei, experții agenției au fost informați de către personalul ucrainean de rang înalt că cea de-a patra linie electrică operațională de 750 kilovolți (kV) a centralei ZNPP a căzut. Celelalte trei au fost pierdute mai devreme în timpul conflictului”.

UPDATE ORA 19.00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că, deși impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, britanicii „numără bănuții”, în timp ce ucrainenii „numără victimele”.

Într-un interviu acordat BBC, Zelenska a declarat că dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă.

Soția lui Volodimir Zelenski a fost întrebată ce mesaj are pentru oamenii din Marea Britanie care se confruntă cu facturi de energie în creștere, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Zelenska a spus:

„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada epidemiei COVID-19, și încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, noi facem același lucru și ne numărăm victimele.”

UPDATE ORA 18.00

Un copil în vârstă de opt ani a murit în urma unui bombardament rusesc în această dimineață în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, potrivit șefei consiliului regional, Hanna Zamazeyeva.

Alți doi copii se numără printre cei răniți în bombardamentele rusești în orașul Mykolaiv și în Bereznehuvate, a precizat ea într-o actualizare pe Telegram.

Zamazeyeva a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Dimineața de astăzi a fost deosebit de dificilă. Bombardamentele continuă. Din păcate, există victime. Sunt doi răniți în orașul Mykolaiv, patru în Bereznehuvate. Printre cei răniți se află și doi copii. Din păcate, un copil de 8 ani a fost ucis. Pe lângă bombardamentele de artilerie, au fost înregistrate lovituri aeriene asupra zonelor populate din comunitățile Pervomaiske, Shyroke și Bereznehuvate. Au fost avariate clădiri rezidențiale și anexe. Au izbucnit incendii ca urmare a bombardamentelor.”

UPDATE ORA 17.00

Într-o postare pe Vkontake, cea mai mare rețea de socializare din Rusia, Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat țările occidentale că încearcă să profite de conflict pentru a împinge Rusia spre „o nouă rundă de dezintegrare”.

„Să facă totul pentru ca instituțiile de stat ale Rusiei să nu mai funcționeze”, a spus el. „Pentru a lipsi țara de o guvernare eficientă, așa cum a fost în 1991. Și, ca urmare, să elimine Rusia din câmpul politic”.

El a adăugat că „astfel de încercări sunt cu adevărat extrem de periculoase”, deoarece „ignoră o axiomă simplă: dezintegrarea violentă a unei puteri nucleare este întotdeauna un joc de șah cu moartea”.

De asemenea, el a descris arsenalul nuclear al Rusiei ca fiind „cea mai bună garanție a păstrării Marii Rusii”.

UPDATE ORA 16.00

Rușii și-au luat rămas bun de la ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, sâmbătă, în cadrul unei funeralii care a fost ignorată de președintele Vladimir Putin.

Ceremonia publică de adio pentru Gorbaciov, care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 91 de ani, s-a încheiat în ciuda faptului că oamenii încă așteptau în afara rândului lor pentru a-și prezenta omagiile. Aceasta a durat aproximativ trei ore și jumătate.

Ceremonia a avut loc în Sala Coloanelor din Moscova, un loc cu istorie care a găzduit funeraliile de stat ale foștilor lideri sovietici, precum Iosif Stalin și Vladimir Lenin. Gorbaciov va fi înmormântat alături de soția sa, Raisa, mai târziu în cursul zilei, la cimitirul Novodevici.

UPDATE ORA 15.00

UE „se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice” după închiderea Nord Stream 1

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că UE se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice convenite, dar că este pregătită să facă față provocării în cazul în care nu reușește să facă acest lucru.

Întrebat despre oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni a subliniat nivelurile ridicate de stocare a gazului și a spus că există planuri de conservare a energiei în timpul iernii.

El a spus: „Ne așteptăm ca Rusia să respecte contractele pe care le are. Dar, chiar dacă militarizarea energiei continuă sau crește, UE este pregătită să reacționeze”.

UPDATE ORA 14.00

Erdoğan îi transmite lui Putin că poate facilita situația centralei nucleare din Zaporojie

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit biroului său.

Cei doi au vorbit în cadrul unei convorbiri telefonice în care au discutat despre evoluțiile privind exporturile de cereale ucrainene, a precizat președinția turcă într-un comunicat. De asemenea, cei doi și-au exprimat hotărârea de a continua construcția centralei nucleare de la Akkuyu din Turcia conform planurilor, a adăugat acesta.

Ei au convenit să discute în detaliu aceste probleme atunci când se vor întâlni la Samarkand, Uzbekistan, pentru un summit la sfârșitul acestei luni, a adăugat biroul.

UPDATE ORA 13.00

Trupele rusești au lansat în cursul nopții atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Sloviansk din e stul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.Într-o actualizare postată pe contul său de Telegram, Kyrylenko a declarat că „în Kramatorsk, o rachetă a lovit o întreprindere alimentară, rănind o persoană. O alta a lovit o întreprindere din industria ușoară. Acolo a izbucnit un incendiu. De asemenea, forțele rusești au lovit două întreprinderi din Sloviansk, avariind mai multe case, a adăugat Kyrylenko.

Vadym Liakh, primarul din Sloviansk, a confirmat că orașul a fost atacat, scriind pe Facebook: „orașul a fost bombardat din nou. S-au auzit explozii puternice la periferie. În Bylbasivka, case particulare au fost avariate pe străzile Shkilna și Yaseneva”.

UPDATE ORA 12.00

Vladimir Putin duce un război economic și psihologic prin închiderea unei importante conducte de gaz către Europa, a declarat un fost șef al industriei energetice.

Decizia gigantului energetic rus de stat Gazprom de a prelungi închiderea fluxurilor de gaze prin conducta sa Nord Stream 1 a provocat panică în Marea Britanie, potrivit Angelei Knight, fost director executiv al asociației profesionale Energy UK.

Vorbind astăzi la Times Radio, Knight a declarat că Marea Britanie și Europa au devenit dependente energetic de țări care nu sunt chiar atât de prietenoase.

UPDATE ORA 11.00

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a călătorit la Moscova pentru a aduce un omagiu la funeraliile fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Nu există planuri ca Orbán să se întâlnească cu Vladimir Putin în timpul călătoriei sale la Moscova, a relatat presa rusă, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina de terorism nuclear. Autoritățile pro-ruse din Zaporojie au acuzat Kievul că a încercat să introducă ilegal spioni în echipa de inspecție a AIEA, dându-se drept jurnaliști.

UPDATE ORA 09.00

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia de manipularea și denaturarea informațiilor transmise către AIEA. Operatorul de stat ucrainean Energoatom a declarat că oficialii ruși depun toate eforturile pentru a împiedica misiunea AIEA să ia cunoștință de adevărata stare de fapt. Ei răspândesc informații manipulatoare și false despre această vizită.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina exploatează conducerea slabă din armata rusă, afirmă Marea Britanie

Forțele ucrainene au obținut probabil un grad de surpriză tactică cu contraofensiva în curs de desfășurare, a declarat Ministerul britanic al Apărării. În informarea sa zilnică de informații, acesta a spus că a făcut acest lucru profitând de logistica, administrația și conducerea slabă din armata rusă.

UPDATE ORA 07.00

Forțele ucrainene au suferit pierderi semnificative în regiunea sudică Herson în urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri armata ucraineană.

Armata a declarat că menține presiunea asupra forțelor rusești din Herson, cu atacuri asupra mai multor ținte joi, inclusiv poduri peste râul Dnipro. Ucraina a afirmat că a distrus o trecere de feribot și un depozit de muniții în sud.

UPDATE ORA 06.00

Administrația președintelui american Joe Biden își prezintă cererea adresată Congresului pentru următoarea lege de finanțare guvernamentală, care include bani suplimentari pentru ceea ce descrie ca fiind patru nevoi critice, inclusiv sprijinul acordat Ucrainei în timp ce războiul continuă.

Casa Albă solicită 11,7 miliarde de dolari pentru asistență economică și de securitate pentru Ucraina și încă 2 miliarde de dolari pentru a ajuta la abordarea impactului pe care războiul lui Putin l-a avut asupra aprovizionării cu energie internă și pentru a reduce costurile energetice în viitor, a declarat Shalanda Young, directorul Biroului pentru Management și Buget, într-o postare pe blog.

UPDATE ORA 05.00

După ce a vizitat joi centrala nucleară din Zaporojie, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat reporterilor de la Viena că este preocupat în principal de siguranța personalului și de alimentarea cu energie electrică.

UPDATE ORA 04.00

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporojie poate fi în continuare fructuoasă în ciuda controlului rusesc, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o alocuțiune video transmisă în cadrul Forumului Ambrosetti, o conferință organizată în Italia la care participă liderii diferitelor state și întreprinderi, Zelenski și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care Rusia controlează misiunea.

UPDATE ORA 03.00

Armata ucraineană a declarat că a efectuat lovituri împotriva pozițiilor rusești în regiunea din jurul orașului Enerhodar, în sudul țării, în apropierea unei centrale nucleare unde lucrează experți ONU, relatează Reuters.

Dezvăluirea făcută de statul major al forțelor armate a fost neobișnuită, deoarece armata oferă rareori detalii despre ținte specifice. O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică colectează date la centrala nucleară din Zaporojie, la marginea orașului Enerhodar, ocupat de Rusia.

UPDATE ORA 02.00

Înainte de anunțul G7, Kremlinul a avertizat că impunerea unui plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc ar declanșa represalii din partea Rusiei.

Dacă liderii G7 decid să impună plafoane de preț pentru petrolul rusesc, acest lucru va duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Membrii grupului G7 al principalelor economii au convenit să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc, încercând astfel să reducă capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Plafonarea, pentru țiței și produse petroliere, are, de asemenea, scopul de a limita creșterea prețurilor mondiale la energie, au declarat miniștrii de finanțe din cadrul grupului. Acesta va fi impus în coordonare cu Uniunea Europeană, deși analiștii spun că va avea un efect decisiv doar dacă și alte țări mari îi vor urma exemplul.

Însă Rusia, anticipând decizia, declarase anterior că nu va vinde petrol țărilor care impun plafoane de preț.

UPDATE ORA 01.00

Gazprom anunță că gazoductul Nord Stream 1 a fost suspendat pe termen nelimitat.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 nu va fi repornit sâmbătă conform programului, invocând o avarie la motorul turbinei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Administrația președintelui american Joe Biden cere Congresului SUA să aprobe o nouă finanțare guvernamentală, care include bani suplimentari pentru ceea ce descrie ca fiind „patru nevoi critice” , inclusiv sprijinul acordat Ucrainei în timp ce războiul continuă, scrie CNN.

Casa Albă solicită 11,7 miliarde de dolari pentru asistență economică și de securitate pentru Ucraina și încă 2 miliarde de dolari „pentru a ajuta la abordarea impactului pe care războiul lui Putin l-a avut asupra aprovizionării cu energie internă și pentru a reduce costurile energetice în viitor” , a declarat Shalanda Young, directorul Biroului pentru Management și Buget (OMB).