• Bombardamentele au amenințat din nou funcționarea în siguranță a centralei nucleare din Zaporojie, chiar dacă oficialii Națiunilor Unite și-au exprimat un optimism prudent, considerând că prezența permanentă a inspectorilor săi la centrală contribuie la reducerea riscului unui dezastru nuclear.
  • Centrala a pierdut conexiunea cu ultima linie electrică externă principală rămasă în urma bombardamentelor de vineri seara, forțând inginerii să se bazeze pe o linie de rezervă de tensiune mai mică pentru a alimenta echipamentele de răcire necesare pentru a preveni topirea, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
  • Centralele nucleare trebuie să se bazeze uneori pe energia externă extrasă din rețea pentru a răci miezul reactorului și combustibilul uzat.

UPDATE ORA 24.00

Sumarul evenimentelor de astăzi:

O flotă de 13 nave care transporta peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina. Ministerul a declarat că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a închieat un acord de export cu Rusia, intermediat de ONU și Turcia pe 22 iulie.

Premierul ucrainean, Denîs Șmîhal, a mulțumit Germaniei pentru solidaritatea sa în fața invaziei ruse și a cerut mai multe arme. A fost întâmpinat de cancelarul german, Olaf Scholz, cu onoruri militare la Berlin.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Zelenski i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pregătească un nou pachet de sancțiuni, inclusiv interzicerea eliberării vizelor cetățenilor ruși.

Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, spune că rușii au blocat pentru a doua zi consecutiv ajutorul umanitar, întorcând camioanele și susținând că locuitorii orașului nu au nevoie de nimic.

Forțele ruse au lovit peste noapte mai multe case în Nikolaiev, potrivit guvernatorului acesteia, Vitaliy Kim. El a spus că au fost avariate case, precum și trei spitale, două instituții de învățământ, un hotel și un muzeu.

Un videoclip care arată sistemele rusești cu lansare multiplă care lansează rachete ddin apropierea centralei nucleare Zaporojie, potrivit Insider.

Forțele ruse au „probleme de moral și disciplină”, pe lângă oboseala și pierderile mari acumulate în războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 23.00

Mariupol a devenit o „potențială bombă”, afirmă un consilier al primarului orașului.

Potrivit lui, incendiile au devenit mai frecvente în oraș din cauza neglijării regulilor de siguranță la utilizarea buteliilor de gaz.

„Este nerealist să le respectăm în condițiile actuale, iar Departamentul rus pentru Situații de Urgență nu funcționează stabil”, adaugă acesta.

UPDATE ORA 22.00

Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal, cu care s-a întâlnit duminică la Berlin, că Germania ”nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina” pe plan militar, politic, financiar şi umanitar, în timp ce în oraşul Koln circa două mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerând Germaniei să nu mai susţină Ucraina în războiul cu Rusia şi să renunţe la sancţiunile împotriva Moscovei, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

UPDATE ORA 21.00

O întrerupere masivă de curent a avut loc în Melitopolul ocupat de ruși, a declarat Vladimir Rogov, purtătorul de cuvânt al administrației controlate de ruși din regiunea Zaporojie.


Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a părăsit Moscova duminică, după ce și-a încheiat mandatul, a anunțat misiunea diplomatică într-un comunicat, relatează AFP.

UPDATE ORA 20.00

Două persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat două districte din Harkov, spune guvernatorul regional Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, în urma atacurilor au fost avariate două clădiri rezidențiale și o clădire cu mai multe etaje.


O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică portul Odesa, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, citat de The Guardian. Ministerul spune că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de la încheierea acordului de export cu Rusia, ONU și Turcia, în 22 iulie.

UPDATE ORA 19.00

Aproximativ 2.000 de protestatari, în mare parte vorbitori de limbă rusă, au mărșăluit duminică în orașul de vest Koln pentru a cere Germaniei să nu mai susțină Ucraina și să renunțe la sancțiunile pe care le-a impus după ce Moscova și-a invadat vecinul la începutul acestui an, relatează Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE ORA 17.00

Premierul ucrainean Denys Shmyhal, aflat duminică în vizită la Berlin, s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeie – căruia i-a fost blocată vizita la Kiev în aprilie din cauza legăturilor cu Rusia – precum și cu cancearul german Olaf Scholz, care l-a primit cu onoruri militare, scrie The Guardian.

Denys Shmyhal este cel mai înalt oficial ucrainean care a vizitat capitala Germaniei în ultimele luni, de când Kievul a acuzat cea mai mare economie a UE că face prea puțin.

Într-un mesaj postat pee Twitter după întâlnirea cu Steinmeier, Shmyhal a spus că au discutat despre situația militară, despre întărirea sancțiunilor pentru Rusia și despre necesitatea de a furniza arme pentru Ucraina. „Mulțumesc pentru solidaritate cu ucrainenii și pentru sprijin”, a scris el pe Twitter.

UPDATE ORA 16.00

Rusia susține că Pentagonul intenționează să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele ruse, relatează TASS.

UPDATE ORA 15.00

Volodimir Zelenski a cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să pregătească un nou pachet de sancțiuni.

Președintele ucrainean tocmai a scris pe Twitter că a vorbit la telefon cu ea și a discutat despre ajutorul financiar pentru țara sa, precum și despre solicitarea ca orice sancțiuni să includă interdicția de a emite vize pentru cetățenii ruși. Zelenski a declarat că au coordonat, de asemenea, măsuri pentru a limita profitul excesiv al Rusiei din vânzările de petrol și gaze.

UPDATE ORA 14.00

Rușii au lovit zone rezidențiale din Nikolaev, spune guvernatorul

Forțele rusești au lovit mai multe obiective rezidențiale în partea central-sudică a Ucrainei în cursul nopții, potrivit lui Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Nikolaev.

Postând pe contul său de Telegram, el a declarat că bombardamentele rusești au avariat locuințe, trei spitale, două unități de învățământ, un hotel și un muzeu din zonă. Kim a precizat că printre ținte se numără o casă particulară distrusă de o rachetă în satul Vysunsk, Bereznehuvate, unde un copil ar fi murit și alți trei ar avea răni provocate de schije.

UPDATE ORA 13.00

Forțele armate ucrainene au prezentat cea mai recentă estimare oficială a pierderilor rusești în război până în prezent.

Acestea spun că 49.500 de soldați ruși și-au pierdut viața din februarie, dar aceste cifre nu pot fi verificate.

UPDATE ORA 12.00

Li Zhanshu, cel mai înalt legiuitor chinez, va participa săptămâna aceasta la cel de-al șaptelea Forum Economic Estic de la Vladivostok, a anunțat agenția oficială de presă Xinhua, devenind astfel cel mai înalt oficial chinez care vizitează Rusia de la începutul războiului din Ucraina.

Reuters a relatat că Li, președinte al comitetului permanent al Congresului Național al Poporului, va efectua vizite oficiale în Rusia, Mongolia, Nepal și Coreea de Sud de miercuri până pe 17 septembrie, potrivit Xinhua. El va participa la forumul de patru zile – care va începe luni – în timpul șederii sale în Rusia, a precizat duminică.

UPDATE ORA 11.00

Forțele rusești au lovit mai multe obiective rezidențiale în partea central-sudică a Ucrainei în cursul nopții, potrivit lui Vitaliy Kim, guvernatorul din Mykolaiv.

Postând pe contul său de Telegram, acesta a declarat că bombardamentele rusești au avariat locuințe, trei spitale, două unități de învățământ, un hotel și un muzeu din zonă.

Kim a precizat că printre ținte se numără o casă particulară distrusă de o rachetă în satul Vysunsk, Bereznehuvate, unde un copil ar fi murit și alți trei ar avea răni provocate de schije.

UPDATE ORA 10.00

Forțele rusești suferă de probleme de moral și disciplină, pe lângă oboseala de luptă și numărul mare de pierderi, afirmă Ministerul britanic al Apărării. O nemulțumire principală a trupelor continuă probabil să fie legată de salarizare, inclusiv de șansele mari ca prime de luptă considerabile să nu fie plătite, se arată în ultima actualizare a serviciilor de informații britanice.

Cel puțin o parte din corupția directă în rândul comandanților a fost probabil implicată, precum și o birocrație militară ineficientă, a spus acesta.

UPDATE ORA 09.00

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmygal, va vizita Germania duminică – primul oficial ucrainean la nivel înalt care vizitează această țară în ultimele luni. Călătoria este un semn de relaxare a tensiunilor după o perioadă dificilă între Kiev și Berlin, relatează Agenția France-Presse.

Cancelarul Olaf Scholz a promis în repetate rânduri sprijinul ferm al Germaniei pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. Însă, în săptămânile imediat după ce trupele rusești au mărșăluit asupra Ucrainei, Kievul a criticat ajutorul german ca fiind prea puțin și prea târziu.

UPDATE ORA 08.00

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că, deși impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, britanicii numără bănuții, în timp ce ucrainenii numără victimele.

Într-un interviu acordat BBC, Zelenska a declarat că dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă.

UPDATE ORA 07.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov își ia concediu pe termen nelimitat, arată rapoartele

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, ar fi declarat că intenționează să ia o pauză nedeterminată și lungă de la postul său.

Kadyrov, care conduce cu o mână de fier republica rusă Cecenia din 2007, a fost promovat în martie la gradul de general-locotenent de către Vladimir Putin pentru rolul său în invazia Ucrainei. Într-o înregistrare video postată pe Telegram, Kadyrov, în vârstă de 45 de ani, ar fi spus că este de părere că a venit timpul să plece.

UPDATE ORA 06.00

Trupele rusești au lansat în cursul nopții atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Sloviansk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. De asemenea, forțele ruse au lovit două întreprinderi din Sloviansk, avariind mai multe case, a adăugat Kyrylenko.

UPDATE ORA 05.00

Un copil în vârstă de opt ani a murit în urma unui bombardament rusesc în această dimineață în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, potrivit șefei consiliului regional, Hanna Zamazeyeva. Alți doi copii se numără printre cei răniți în bombardamentele rusești în orașul Nikolaev și în Bereznehuvate, a precizat ea într-o actualizare pe Telegram.

UPDATE ORA 04.00

UE se așteaptă ca Rusia să respecte contractele energetice existente, dar este pregătită să facă față provocării în cazul în care nu reușește să facă acest lucru, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni. Gentiloni a vorbit după ce Rusia a renunțat la termenul limită de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor pe o importantă rută de aprovizionare cu gaze naturale către Germania, ceea ce a agravat dificultățile Europei în asigurarea combustibilului pentru iarnă.

UPDATE ORA 03.00

Organismul mondial de supraveghere a energiei atomice a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare cu energie electrică rămasă în rețea și că acum se bazează pe o linie de rezervă.

UPDATE ORA 02.00

Compania energetică rusă Gazprom a declarat că Siemens Energy este pregătită să ajute la repararea echipamentelor defecte pentru gazoductul Nord Stream 1, dar a susținut că nu există niciun loc disponibil pentru a efectua lucrările.

UPDATE ORA 01.00

Suedia a declarat că va oferi garanții de lichiditate companiilor energetice nordice și baltice în valoare de miliarde de dolari, în încercarea de a preveni o criză financiară declanșată de criza energetică din Europa

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bombardamentele au amenințat din nou funcționarea în siguranță a centralei nucleare din Zaporojie, chiar dacă oficialii Națiunilor Unite și-au exprimat un optimism prudent, considerând că prezența permanentă a inspectorilor săi la centrală contribuie la reducerea riscului unui dezastru nuclear.

Centrala a pierdut conexiunea cu ultima linie electrică externă principală rămasă în urma bombardamentelor de vineri seara, forțând inginerii să se bazeze pe o linie de rezervă de tensiune mai mică pentru a alimenta echipamentele de răcire necesare pentru a preveni topirea, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Centralele nucleare trebuie să se bazeze uneori pe energia externă extrasă din rețea pentru a răci miezul reactorului și combustibilul uzat. În cazul în care liniile de alimentare externe sunt întrerupte, centrala Zaporojie trebuie să apeleze la generatoare diesel de rezervă, iar dacă acestea se defectează sau rămân fără combustibil, o topire devine posibilă.

După ce a vizitat centrala, Rafael Mariano Grossi, directorul agenției, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că cea mai mare preocupare a sa în ceea ce privește siguranța fizică a instalației în sine este legată de o conexiune fiabilă la energia externă.

Această conexiune a fost întreruptă de cel puțin două ori în ultimele săptămâni. Atunci când liniile principale de alimentare și linia de rezervă au fost avariate de bombardamente și incendii pe 25 august, a avut loc o pană de curent la uzină, iar generatoarele diesel au trebuit să se bazeze pe ele pentru a preveni un dezastru. A.I.E.A. a declarat că a fost informată de Ucraina că s-a întâmplat din nou vineri seara, după ce au fost reluate bombardamentele în zonă.

Luptele au făcut ravagii în sudul și estul Ucrainei, iar centrala se află în mod precar în apropierea liniilor de front ale unora dintre cele mai intense lupte.

Grossi, care a evitat să dea vina pentru bombardamente fie pe ruși, fie pe ucraineni, a declarat vineri că se pare că alimentarea cu energie electrică a centralei a fost vizată în mod deliberat.

Este clar că cei care au aceste scopuri militare, știu foarte bine că modalitatea de a paraliza sau de a face mai multe pagube nu este să se uite în reactoarele care sunt enorm de solide și robuste”, a spus el. În schimb, se lovește acolo unde doare – liniile electrice critice esențiale pentru funcționarea centralei.

Fără energie externă, sistemul de răcire al centralei poate înceta să mai funcționeze, spun experții nucleari. Este nevoie de energie pentru a pompa apa pe lângă miezul nuclear și pentru a transporta căldura. În timp ce reacția în lanț din miez poate fi oprită rapid, materialul radioactiv de acolo va continua să emită căldură pentru o perioadă lungă de timp și poate deteriora în cele din urmă combustibilul radioactiv sau reactorul.

Sâmbătă, Grossi a declarat că prezența inspectorilor agenției, care au putut confirma deteriorarea liniei electrice externe, s-a dovedit deja valoroasă. El a numit-o un schimbător de joc”.

Echipa noastră de la fața locului a primit informații directe, rapide și fiabile cu privire la ultima evoluție semnificativă care a afectat situația energetică externă a centralei, precum și starea de funcționare a reactoarelor”, a spus el.