• Este a 194-a zi a invaziei provocate de Rusia în Ucraina.
  • Forțele rusești au bombardat duminică regiunea Harkov. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate și au fost înregistrate victime în rândul civililor.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică despre progresele înregistrate în contraofensiva Ucrainei, începută săptămâna trecută, mulțumind forțelor sale că au cucerit două localități în sud, precum și un teritoriu în estul țării.

UPDATE ORA 23.00

După mai bine de șase luni de război în Ucraina, Rusia „încă nu și-a atins nici unul dintre obiectivele strategice” ale invaziei sale, a declarat luni ministrul britanic al apărării Ben Wallace.

Rusia „continuă să piardă echipamente și personal semnificativ” în război, a adăugat el, afirmând că pierderile vor avea un impact de durată asupra eficacității de luptă viitoare a Moscovei.

„Se estimează că, până în prezent, peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața. Dacă includeți morții, răniții, cei capturați sau zecile de mii de dezertori despre care se spune acum că au dezertat – peste 80.000 de morți sau răniți și alte categorii”, a spus Wallace în timpul unei declarații în fața deputaților din Camera Comunelor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

UPDATE ORA 22.00

Forțele armate ucrainene au declarat că trupele sale au respins ofensivele rusești în estul Ucrainei și au reușit să distrugă pozițiile rusești din apropierea orașului Kramatorsk. Într-o actualizare a situației, statul major general al forțelor armate ucrainene a declarat:

„Apărătorii noștri au respins cu succes tentativele de ofensivă inamică în zonele așezărilor Bilohorivka, Hryhorivka, Pokrovske, Bakhmutske, Lozove, Spartak, Soledar, Zaitseve și Semihiria. În direcția Kramatorsk, au avut succes tactic și l-au scos pe inamic din pozițiile pe care le ocupase anterior.”

Acesta a continuat spunând că trupele ucrainene au avut succese în perturbarea trecerilor rusești în apropiere de Kherson și în utilizarea artileriei cu rază lungă de acțiune în Harkov.

Acesta a adăugat: „Ca urmare a succesului atacului cu focuri de armă al Ucrainei în regiunea Kupiansk din Harkov, ocupanții ruși au pierdut peste 100 de soldați uciși și răniți, iar două vehicule de luptă au fost distruse.”

Nu a fost posibil să se verifice Independent aceste afirmații.

UPDATE ORA 21.00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak i-a îndemnat pe locuitorii din teritoriile ocupate temporar și din Crimeea ocupată de Rusia să pregătească adăposturi antiatomice și să se aprovizioneze cu apă potabilă.

Podolyak a scris pe Twitter: „Cerem locuitorilor din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor în timpul măsurilor de dezobstrucție. În special, să pregătească un adăpost antiatomic, să se aprovizioneze cu o cantitate suficientă de apă și să încarce băncile de energie. Totul va fi Ucraina.”

UPDATE ORA 20.00

Rusia „continuă să piardă echipamente și personal semnificativ”, a declarat Wallace în fața deputaților din Camera Comunelor.

El a spus: „Se estimează că, până în prezent, peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața, iar în total, dacă includem morții, răniții, capturații sau zecile de mii de dezertori, care sunt acum raportate, peste 80.000 de morți sau răniți și celelalte categorii.

Acest lucru va avea un impact de lungă durată asupra armatei ruse și a eficienței sale viitoare de luptă. Rusia nu și-a atins încă nici unul dintre obiectivele sale strategice. Și suntem acum în ziua 194 din ceea ce a fost prevăzut în total să fie o campanie de o lună.”

Wallace l-a comparat pe președintele rus, Vladimir Putin, cu un traficant de droguri care face ca țările europene să fie „dependente” de gaz.

UPDATE ORA 19.00

Ultimul reactor al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat în urma bombardamentelor rusești, spune operatorul.

Ultimul bloc de reactoare funcțional al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși în sud-estul Ucrainei, a fost deconectat după ce bombardamentele rusești au întrerupt liniile de alimentare, potrivit operatorului energetic de stat din Ucraina.

Într-o declarație transmisă pe Telegram, Energoatom a spus:

„Astăzi, ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, linia de transmisie ultima linie de lucru a fost deconectată. Ca urmare, unitatea reactorului nr. 6, care în prezent alimentează nevoile proprii ale centralei, a fost descărcată și deconectată de la rețea.”

UPDATE ORA 18.00

Zelenski îi mulțumește lui Boris Johnson, despre care spune că va rămâne „un mare prieten al Ucrainei.
Volodimir Zelenski i-a mulțumit premierului britanic demisionar Boris Johnson pentru „curajul și principiile sale personale” în răspunsul față de Rusia și că acesta va rămâne „un mare prieten al Ucrainei”.

Președintele ucrainean a avut o „conversație de bilanț” cu Johnson, a scris el pe Twitter:

UPDATE ORA 17.00

Oficialii numiți de Rusia în regiunea ocupată Kherson din Ucraina spun că „pun în pauză” un referendum planificat privind apartenența la Rusia din cauza atacurilor forțelor ucrainene.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că a lansat ofensive în mai multe direcții în regiunea sudică, dar de atunci a publicat puține detalii și continuă să insiste asupra unui „regim de tăcere” din motive strategice.

Agenția de știri de stat rusă TASS a relatat că șeful autorităților din Kherson, Kirill Stremousov, a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost „puse în pauză” din cauza situației de securitate.

Stremousov a declarat pentru TASS că atacurile asupra podului Antonivskiy din orașul Kherson de către forțele ucrainene au împiedicat traficul să traverseze râul Dnipro, care leagă cele două părți ale regiunii.

UPDATE ORA 16.00

Rușii au bombardat orașul Apostolovo din regiunea Dnepropetrovsk. O persoană a fost ucisă, trei au fost rănite, anunță președintele administrației militare a regiunii, Valentin Reznicenko.

Potrivit lui Reznicenko, trupele ruse au folosit sistemele „Uragan”.

„După amiază, rușii și-au îndreptat de două ori „uraganele” asupra raionului Krivoy Rog. O femeie în vârstă a murit la Apostolovo. Preliminar, trei oameni au fost răniți. Toți sunt în spital în stare gravă”, potrivit lui Reznicenko.

UPDATE ORA 15.00

UE este pe cale să rămână fără stocuri de armament, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat cel mai înalt diplomat al blocului.

Josep Borrell, a îndemnat statele membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialul militar în timpul unei dezbateri cu legislatorii europeni.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor. Trebuie să fie refăcute. Cel mai bun mod de refacere este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat el. (The Guardian)

UPDATE ORA 14.00

Doi militari sunt puși sub acuzare după ce un lansator de rachete (RPG) s-a descărcat accidental, sâmbăt, în timpul unei expoziții în Cernihiv, iar cel puțin nouă persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite, a anunțat luni Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Confom sursei citate, unul dintre militari a permis unui copil să ridice un lansator de rachete antitanc și să apese pe trăgaci, a spus Biroul de Investigații de Stat.

Ca urmare, cel puțin nouă persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite. Militarul și comandantul acestuia, care i-a ordonat să aducă arme la expoziție pentru demonstrație, au fost puși sunt acuzație și riscă până la 10 ani de închisoare.


Comisia Europeană și Ucraina au semnat luni un acord privind un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro care va fi dedicat locuințelor și educației pentru persoanele strămutate și agriculturii în această țară devastată de război.

Finanțarea, anunțată de executivul UE în marja unei reuniuni a Consiliului de asociere UE-Ucraina, la care a participat și prim-ministrul Denys Chmygal, face parte din angajamentele asumate în primăvară.

Acesta este cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-Ucraina și primul de la acordarea statutului de țară candidată la UE în luna iunie. (AFP)

UPDATE ORA 13.00

Ucraina îi va putea da afară pe ruși de pe malul drept al Niprului în două luni, a spus un oficial estonian, citat de Kyiv Independent.

Kaupo Rosin, șeful comandamentului cibernetic al Estoniei, a declarat luni că armata ucraineană încearcă să exploateze slăbiciunile Rusiei în materie de logistică și management. Rosin a spus că ar putea dura luni sau ani pentru a elibera întregul teritoriu ocupat de Rusia.

„Se pare că ucrainenii au ales cele mai bune tactici în funcție de capacitățile lor”, a adăugat Rosin


Aproximativ 45% din teritoriul regiunii Donețk rămâne sub controlul autorităților ucrainene. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful administrației militare regionale de stat, Pavel Kirilenko.

„Încercările de acțiuni ofensive ale inamicului nu se opresc în principalele direcții, este vorba de direcția Bahmut, direcția Avdiivka, unde inamicul deja de mai multe săptămâni continuă să avanseze, amânând condițiile de acces la frontierele administrative ale regiunii Donețk. Cu toate acestea, nu există niciun succes în acțiunile lor”, a declarat Kirilenko.

El a subliniat că armata rusă efectuează bombardamente în mod constant, ceea ce duce la o creștere a numărului de victime civile.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina vrea ca experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA) să facă un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie, şi nu doar să traseze sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până acum, a spus, la telebiziunea națională Telemaraton, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Ukrinform.

,,La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus Podoliak.

UPDATE ORA 11.00

Forțele ucrainene susțin că au distrus un depozit de muniții în apropiere de Semenivka și Kupeansk, regiunea Harkov, scrie unian.net.

Armata ucraineană susține că a efectuat peste 30 de lovituri pe parcursul zilei, vizând efective, echipamente militare și cu destinație specială, precum și instalații militare rusești.

„(…) Ocupanții ruși au suferit pierderi. Unul dintre depozitele de muniție a fost distrus, precum și personalul și echipamentul militar al inamicului. Pierderile sunt în curs de precizare”, se arată în raport.

UPDATE ORA 10.00

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Guvernul Ucrainei încă așteaptă un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la situația de la centrala nucleară de la Zaporojie și a sugerat că misiunea AIEA este „ineficientă”, scrie CNN.

„Nu înțelegem dacă totul este normal acolo în ceea ce privește siguranța, răcirea reactoarelor, cu personalul, dacă înțeleg algoritmii după care lucrează. Nu am văzut toate acestea în raport, iar acest lucru dovedește că instituțiile internaționale, din păcate, sunt complet ineficiente”, a declarat luni Mikhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui președintelui Ucrainei, în cadrul unei emisiuni.

Podolyak a declarat că ar trebui să existe un „audit nuclear” al centralei, care să includă „un anumit număr de persoane care cunosc fizica nucleară și tehnologiile de inginerie” care să lucreze alături de personalul ucrainean.

Deși este ocupată de forțele rusești, centrala este condusă în mare parte de tehnicieni ucraineni.

„Există trupe rusești care nu înțeleg ce se întâmplă acolo, nu evaluează corect riscurile. Dar există un anumit număr de lucrători de-ai noștri acolo care au nevoie de un anumit tip de protecție, de a avea alături de ei oameni din comunitatea internațională”, a declarat Podolyak.

Vineri, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că organizația știe „mult mai multe” despre starea centralei după vizita sa de săptămâna trecută. O echipă de inspectori va avea o „prezență continuă” la centrală, a declarat Grossi.

UPDATE ORA 09.00

Armata ucraineană estimează că trupele Moscovei au pierdut în ultima zi 300 de soldați, 19 tancuri, 29 de transportoare blindate, 10 sisteme de artilerie, 3 drone, 1 echipament special și 10 vehicule și autocisterne, iar 2 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă ținta:

UPDATE ORA 08.00

Noi imagini apărute online confirmă activitatea susținută a dronelor Bayraktar TB2 ucrainene, clipurile arătând cum sunt lovite două sisteme antiaeriene Tor, un vehicul de luptă al infateriei și un camion:

UPDATE ORA 07.00

Rușii au lovit zone rezidențiale din Nikolaev

Forțele rusești au lovit mai multe obiective rezidențiale în partea central-sudică a Ucrainei în cursul nopții, potrivit lui Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Nikolev.

Postând pe contul său de Telegram, el a declarat că bombardamentele rusești au avariat locuințe, trei spitale, două unități de învățământ, un hotel și un muzeu din zonă. Kim a precizat că printre ținte se numără o casă particulară distrusă de o rachetă în satul Vysunsk, Bereznehuvate, unde un copil ar fi murit și alți trei ar avea răni provocate de schije.

UPDATE ORA 06.00

Guvernele din Europa au introdus în acest weekend măsuri menite să combată scumpirea energiei și inflația, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că prețurile în creștere, alimentate de războiul din Ucraina, ar putea provoca tulburări sociale.

Germania, Suedia și Republica Cehă s-au numărat printre țările care au anunțat duminică planuri pentru a ușura povara unei crize energetice care a fost declanșată în mare parte de invazia Rusiei și de decizia guvernelor occidentale de a pedepsi Moscova ca răspuns.

UPDATE ORA 05.00

Guvernul german a anunțat duminică un pachet de ajutor în valoare de 65 de miliarde de dolari pentru a ușura povara cetățenilor care se confruntă cu o inflație galopantă și cu o creștere bruscă a costurilor energiei, care s-au agravat odată cu invazia Rusiei în Ucraina și care i-au făcut pe liderii europeni să se grăbească să pregătească continentul pentru iarnă.

Oficialii germani au declarat că această acțiune este motivată politic și a avut loc în aceeași zi în care miniștrii de finanțe ai Grupului celor 7 țări au convenit să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc, în încercarea de a tăia o parte din veniturile din energie pe care Moscova continuă să le obțină din Europa.

UPDATE ORA 04.00

Există semne că Moscova și-ar putea întări trupele din est pentru a-și relua campania blocată. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat în ultimele zile că cea mai nouă grupare a armatei ruse – Corpul 3 de armată – va fi probabil desfășurată în Donbas.

UPDATE ORA 03.00

Bombardamentele rusești au ucis patru civili ucraineni în provincia Donețk la sfârșitul săptămânii trecute, reamintind în mod sumbru de lupta continuă din estul țării, chiar dacă războiul s-a mutat în sud.

Guvernatorul provinciei Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat duminică că două persoane au fost ucise cu o zi mai devreme în satul Velyka Novosilka, care se află la aproximativ 100 km vest de capitala regională. Bombardamentele au ucis, de asemenea, o persoană în orașul Siversk, care se află la nord de Donețk, și o alta în satul Vodiane, a declarat dl Kyrylenko. Două persoane au fost rănite.

UPDATE ORA 02.00

Politicianul italian Matteo Salvini spune că Occidentul ar trebui să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei, deoarece Moscova continuă să beneficieze de ele, iar cetățenii din alte părți se aleg cu facturi mai mari.

UPDATE ORA 01.00

Treisprezece nave încărcate cu cereale au părăsit ieri porturile ucrainene, anunță autoritățile din țară.

Ministerul Infrastructurii a precizat pe Facebook că acest convoi transporta 282.500 de tone de produse agricole și a pornit din Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Kremlinul susține că restricțiile Uniunii Europene privind vizele pentru cetățenii ruși vor necesita „pași serioși” ca răspuns.

Declarațiile au fost făcute de către secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, suspendarea acordului de facilitare a vizelor UE cu Rusia este „fără precedent” și „necesită pași reciproci serioși” din partea Federației Ruse, notează Hromadske și Xinhua News .