• Directorul AIEA, care a făcut apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite marți, în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, a declarat că ne jucăm cu focul și ceva foarte catastrofal ar putea avea loc”.
  • Loviturile pe care le-a primit această instalație și pe care am putut să le văd personal și să le evaluez împreună cu experții mei sunt pur și simplu inacceptabile”, a declarat Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
  • În urma raportului AIEA publicat marți, el a subliniat că inspectorii agenției au rămas la fața locului asigurând capacitatea de evaluare directă a situației.

UPDATE ORA 23.00

Statele Unite au acuzat Kremlinul că supraveghează așa-numitele operațiuni de filtrare” în Ucraina și că furnizează liste de ucraineni care urmează să fie forțați să se mute în zonele aflate sub control rusesc și au cerut Rusiei să pună capăt acestei practici.

Statele Unite au informații potrivit cărora, persoane din administrația prezidențială a Rusiei supraveghează și coordonează operațiunile de filtrare. Suntem, de asemenea, la curent cu faptul că oficialii administrației prezidențiale rusești furnizează liste de ucraineni care urmează să fie vizați pentru filtrare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Cerem ca Rusia să oprească imediat aceste operațiuni de filtrare”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

UPDATE ORA 22.00

Italia propune ca orice plafonare a prețului la gazele naturale să se aplice tuturor tranzacțiilor cu livrare la hub-urile din UE și nu doar importurilor din Rusia, se arată într-un document consultat de agenția de presă Reuters, înainte de un summit-cheie al UE pe tema energiei, programat pentru 9 septembrie.

Conform propunerii italiene, toate tranzacțiile fizice și financiare în toate hub-urile europene ar trebui să fie supuse plafonării prețurilor adică importurile din Rusia, dar și alte importuri, inclusiv producția internă de gaze din UE, TTF, dar și alte hub-uri”, se arată în document.

Plafonul ar trebui să fie suficient de ridicat față de nivelurile de dinainte de război, să fie temporar, să fie revizuit în mod regulat și să ia în considerare prețurile internaționale ale GNL, se mai arată în document.

UPDATE ORA 21.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Uniunii Europene pentru confirmarea unui ajutor macrofinanciar în valoare de 5 miliarde de euro (4,97 miliarde de dolari), dar a declarat că țara are nevoie de un program complet de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional.

Zelenski a făcut aceste comentarii într-o postare pe Twitter după o conversație cu cancelarul german Olaf Scholz, despre care a spus că a discutat despre planurile de a consolida în continuare capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Nu a fost imediat clar ce a vrut să spună Zelenski prin un program cu drepturi depline.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojie, potrivit unui inspector nuclear de top, în timp ce oficialii spun că trupele caută să recucerească Kherson până la sfârșitul anului.

Acestea sunt cele mai recente evoluții de miercuri în război:

Centrala nucleară din Zaporojie: Ucraina ia în considerare închiderea centralei de la Zaporojie – cea mai mare din Europa – din cauza deteriorării situației de securitate, potrivit inspectorului de stat șef al țării pentru siguranța nucleară și a radiațiilor.

Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru bombardamentele de la și din jurul centralei, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat ieri într-un raport că este foarte îngrijorată” de situația de la fața locului.

Ucraina pune ochii pe Kherson: Săptămâna trecută au avut loc cele mai ambițioase atacuri terestre ale ucrainenilor de la începutul invaziei rusești, iar atât oficialii americani, cât și cei ucraineni au declarat că forțele ucrainene își propun să recupereze cea mai mare parte din regiunea Kherson, ocupată de Rusia, până la sfârșitul anului 2022.

UPDATE ORA 19.00

Guvernul austriac a anunțat miercuri că intenționează să plafoneze costurile energiei electrice începând cu luna decembrie pentru a face față creșterii prețurilor la energie, provocată parțial de invazia Rusiei în Ucraina.

Plafonarea prețurilor este eficientă pentru aproximativ 80% din consumul mediu al unei gospodării și atenuează masiv creșterea costurilor. Pentru un consum mai mare de 2900 kWh, trebuie plătit prețul pieței. Acest lucru oferă, de asemenea, un stimulent pentru economisirea energiei electrice”, a declarat cancelarul Karl Nehammer înainte de o reuniune a Consiliului de Miniștri.

Înghețarea costului energiei electrice ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 decembrie și va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2024 și ar trebui să scutească o gospodărie de o medie de aproximativ 500 de euro (497 de dolari) pe an, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului de Miniștri.

Guvernul își propune să adopte planul în parlament cât mai repede posibil, probabil în octombrie”, a precizat acesta.

UPDATE ORA 18.00

După o săptămână de la începerea unei noi contraofensive, forțele ucrainene câștigă teren în sudul țării, cu obiectivul ambițios de a recuceri cea mai mare parte a Khersonului ocupat de ruși până la sfârșitul anului, au declarat oficiali americani și ucraineni de rang înalt.

Săptămâna trecută au avut loc cele mai ambițioase atacuri terestre ucrainene de la începutul invaziei, cu atacuri susținute asupra posturilor de comandă, depozitelor de muniție și a rezervelor de combustibil mult în spatele liniilor de front, potrivit imaginilor video de geolocalizare și imaginilor din satelit.

Statele Unite au remarcat că forțele ucrainene au obținut un oarecare succes în atacarea liniilor de aprovizionare rusești, cu intenția de a tăia și izola trupele rusești desfășurate în prezent la vest de râul Nipru, potrivit unui oficial american de rang înalt.

UPDATE ORA 17.00

Șeful executivului UE a prezentat planuri privind impozite excepționale, economii obligatorii de energie electrică și o plafonare a prețului gazului rusesc pentru a limita veniturile Kremlinului folosite pentru a finanța războiul atroce din Ucraina.

Ursula von der Leyen a prezentat un plan în cinci puncte ca răspuns la o criză a prețurilor la energie, determinată de închiderea de către Rusia a gazoductului cheie Nord Stream 1, dar exacerbată de criza climatică și de efectele persistente ale pandemiei COVID.

Companiile de energie cu emisii reduse de carbon, furnizorii de energie regenerabilă și nucleară care au obținut venituri enorme… la care nu au visat niciodată din generarea de electricitate se vor confrunta cu o taxă pe profit, a declarat Von der Leyen, iar veniturile vor fi alocate pentru a ajuta consumatorii și companiile naționale să plătească facturile astronomice.

În conformitate cu normele UE în domeniul energiei, prețul energiei electrice este determinat de costul celui mai scump combustibil, de obicei gazul, mai degrabă decât de energia regenerabilă și nucleară, mai ieftină. Ca urmare a prețurilor la gaz, care au atins cote record, producătorii de energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon au fost recompensați cu o creștere importantă a veniturilor.

UPDATE ORA 16.00

Fostul secretar britanic al apărării Michael Fallon a declarat că nu înțelege liderii care se opun umilirii lui Putin. Era necesar ca președintele rus să piardă și să fie umilit, a declarat Fallon la un eveniment din Polonia.

El a cerut, de asemenea, ca Ucraina să fie dotată cu un sistem de cupolă aeriană pentru a se apăra, adăugând că toate acestea vor fi costisitoare, dar că sacrificiile cerute trebuie să fie explicate mai clar de către liderii occidentali, în condițiile în care războiul ajunge într-o etapă delicată. De asemenea, Fallon a acuzat Europa că este mioapă în ceea ce privește amenințarea reprezentată de Rusia în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut oprirea luptelor în zona de securitate din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, afirmând că experții săi au constatat pagube importante la centrala aflată pe frontul din războiul din Ucraina.

În cadrul emisiunii FRANCE 24, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a descris misiunea AIEA ca fiind „de o importanță vitală” și susține apelul lor pentru o zonă de securitate la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată pe frontul din Ucraina. „Salut misiunea AIEA și cred că ar trebui să lucrăm din greu pentru a continua această încercare de a opri șantajul rusesc și terorismul nuclear”.

UPDATE ORA 14.00

Războiul nu se va încheia anul acesta, anunță armata ucraineană

Există „toate motive să credem” că războiul cu Rusia „nu se va încheia anul acesta”, a spus șeful militar al Ucrainei în această după-amiază. Valeriy Zaluzhnyy a adăugat că Kievul nu poate exclude posibilitatea unui nou atac asupra capitalei – sau un atac din Belarus.

Războiul cu Rusia a izbucnit la sfârșitul lunii februarie și nu a avut încă o pauză. Ucraina crede că peste 50.000 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit casele pentru a scăpa de război.

Domnul Zaluzhnyy a spus că Ucraina a efectuat o serie de lovituri cu rachete cu succes asupra bazelor aeriene din Crimeea de-a lungul războiului, inclusiv pe Saki în august.

UPDATE ORA 13.00

Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu a pierdut nimic în confruntarea globală cu SUA în legătură cu conflictul din Ucraina, ci a avut de fapt de câștigat prin stabilirea unui nou curs suveran care îi va restabili influența globală, a declarat miercuri președintele rus în timpul unui discurs la Forumul Economic Estic.

UPDATE ORA 12.00

Vladimir Putin a declarat că modul în care Marea Britanie își alege liderii este departe de a fi democratic, la o zi după ce Liz Truss l-a înlocuit pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru.

În primele sale comentarii publice cu privire la numirea lui Truss, președintele rus a făcut aluzie la faptul că aceasta a fost aleasă în cadrul unui scrutin de conducere de către membrii Partidului Conservator, și nu de către întreaga țară.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojie

Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, din motive de siguranță și este îngrijorată de rezervele de motorină folosite pentru generatoarele de rezervă, potrivit celui mai mare expert în siguranță nucleară de la Kiev.

UPDATE ORA 10.00

Vladimir Putin, președintele rus, a declarat că sancțiunile impuse de Occident țării sale sunt lipsite de viziune și reprezintă un pericol pentru întreaga lume, despre care a spus că se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Asia.

Într-un discurs rostit în cadrul Forumului Economic Estic din Vladivostok, Putin a declarat că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare agresivă de a-și impune dominația în întreaga lume.

El a adăugat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar că problemele de pe piața mondială a alimentelor se vor intensifica și că se prefigurează o catastrofă umanitară.

UPDATE 09:00

Liz Truss promite susținere totală Ucrainei

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a promite sprijin total pentru Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de marți. Truss a reiterat sprijinul ferm al Marii Britanii pentru libertatea și democrația Ucrainei, se arată într-o declarație publicată de Downing Street.

UPDATE 08:00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova a trimis o solicitare către Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cerând ,,explicații suplimentare” cu privire la unele aspecte din raportul lor după vizita la centrala nucleară Zaporojie, a relatat agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

UPDATE 07:00

Franța susține planul de plafonare a prețurilor pentru aprovizionarea cu gaze rusești propus de Bruxelles, notează Politico. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în cazul în care va fi implementată o plafonare a prețurilor la gazele naturale achiziționate din Rusia, Franța ar fi în favoarea măsurii.

UPDATE 06:00

Comandantul instalat de ruşi al unui oraş din sudul Ucrainei a fost grav rănit într-o explozie, a spus un oficial, fiind cel mai recent episod dintr-o serie de tentative aparente de asasinat în zonele ocupate.

Oraşul Harkov a fost bombardat masiv cu rachete de croazieră Kalibir. Rusia a pus la îndoială un acord intermediat de ONU cu Ucraina pentru a stimula exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale ambelor ţări, acuzând statele occidentale că nu şi-au onorat angajamentele de a ajuta la facilitarea transporturilor Moscovei. Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss a vorbit cu preşedintele Voldomir Zelenski şi urmează să viziteze Ucraina.

UPDATE 05:00

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a actualizat harta luptelor, luând în considerare situația din Balakleia, regiunea Harkov. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a confirmat încă contraofensiva în această direcție.

Institutul consideră că soldații Ucrainei au reușit deja să preia controlul asupra satului Verbovka, care se află lângă Balakleia. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei i-ar fi alungat pe ruși din regiunea de sud-vest a orașului.

ISW nu a oferit alte detalii despre contraofensiva Ucrainei. În același timp, rușii au început să vorbească deja despre faptul că armata ucraineană ar fi intrat pe autostrada Balakleia-Kupiansk, iar Ucraina nu a confirmat încă aceste informații.

UPDATE 04:00

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat peste șapte rachete și 25 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat peste 7 rachete și 25 de lovituri aeriene asupra țintelor militare și civile de pe teritoriul Ucrainei”, anunță autoritățile ucrainene.

Între timp, soldații ucraineni își mențin pozițiile și nu permit rușilor să se deplaseze adânc pe teritoriul Ucrainei.

„Soldații noștri au reușit să respingă cu succes atacurile inamice în zonele localităților Grigorovka, Zaițevo, Soledar, Bahmut, Veselaia Dolina”, a menționat Statul Major.

Deci, în direcțiile Volîn și Polesky, situația este fără schimbări semnificative. În alte direcții, rușii au tras asupra infrastructurii militare și civile din tancuri, vehicule militare, tunuri și artilerie de rachete. În special, în direcția Seversk, au fost înregistrate atacuri cu mortar în zonele mai multor localități din regiunea Sumî.

https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/402809592032125

UPDATE 03:00

Rachete rusești au lovit miercuri dimineață orașul Harkov și au avariat infrastructura, dar nu au fost raportate victime, a declarat primarul orașului, Ilhor Terejov, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 02:00

Washington Post: Un plan promițător pentru oprirea șuvoiului de bani din petrol al Rusiei

„Rusia se scaldă în numerar”, a declarat recent pentru Wall Street Journal un economist de la Institute of International Finance. Nu e genul de știre financiară la care să fi sperat SUA și aliații lor, la mai bine de șase luni după ce președintele Vladimir Putin a atacat Ucraina, iar Vestul a răspuns prin sancțiuni economice – scrie ziarul american The Washington Post într-un editorial, citat de Rador.

UPDATE 01:00

Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie

Statul Major General ucrainean a raportat avansuri rusești nereușite în apropiere de Dolina, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Marinka și Liubomirivka în regiunea Donetsk, citează Kyiv Independent.

Opt depozite de muniții rusești, precum și centre de comandă și poduri de pontoane, au fost distruse de trupele ucrainene, potrivit Statului Major General.

Directorul AIEA, care a făcut apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite marți, în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, a declarat că ne jucăm cu focul și ceva foarte catastrofal ar putea avea loc”.

Loviturile pe care le-a primit această instalație și pe care am putut să le văd personal și să le evaluez împreună cu experții mei sunt pur și simplu inacceptabile”, a declarat Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În urma raportului AIEA publicat marți, el a subliniat că inspectorii agenției au rămas la fața locului asigurând capacitatea de evaluare directă a situației.

În acest caz, avem imperativul etic istoric de a preveni ca ceva să se întâmple”, iar prin stabilirea acestei prezențe și în tandem stabilirea unei zone de protecție și securitate, el consideră că au capacitatea de a preveni o catastrofă.

Este ceva ce se poate face acum”, a spus el, adăugând: Avem inspectorii acolo deja desfășurați care își fac treaba. Putem conveni asupra unui mecanism de protecție foarte simplu, dar incredibil de necesar, pentru a evita ceea ce se întâmplă acum, în timp ce vorbim, și anume bombardarea unei centrale nucleare.”

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, el a spus că este timpul să profităm de această oportunitate atât de fundamentală pentru pace pentru securitate și pentru a proteja populația din Ucraina și nu numai”.

El a reiterat punctele de pe ordinea de zi din raportul său neutru” și tehnic” publicat marți, în special solicitând crearea unei zone de protecție a securității nucleare în jurul perimetrului centralei.

Raportul a constatat, de asemenea, că operatorii operează în circumstanțe extrem de dificile împreună cu echipamente și vehicule militare în diferite părți ale acesteia”, iar AIEA a cerut îndepărtarea imediată a acestor echipamente militare pentru a nu interveni. Raportul său a solicitat, de asemenea, ca operatorii să fie capabili să performeze fără presiuni externe.

Raportul recomandă restabilirea redundanței liniei de alimentare cu energie electrică în afara amplasamentului, ceea ce înseamnă că toate activitățile militare care afectează aceste sisteme de alimentare cu energie electrică trebuie să fie oprite imediat”.

De asemenea, el a solicitat ca lanțul de aprovizionare să fie neîntrerupt și să asigure transportul neîntrerupt către și de la sit. El a prezentat marți, mai devreme, concluziile raportului și cele 7 recomandări pentru Christiane Amanpour de la CNN.