• Prezența trupelor rusești la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este „cea mai bună garanție a siguranței și securității acesteia”, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, pentru Christiane Amanpour de la CNN.
  • Pot să vă asigur că prezența forțelor militare specializate rusești pe amplasamentul centralei nucleare din Zaporojie este cea mai bună garanție a siguranței și securității acesteia”, a susținut Chizhov în interviu.
  • Diplomatul rus se referea la apelurile făcute marți de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a cerut un scut, o bulă în jurul perimetrului instalației” ca zonă de siguranță pentru a preveni orice incident nuclear.

UPDATE ORA 24.00

Vadym Skibitskyi, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a spus că Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete Iskander și acum încearcă să le păstreze, în schimb, folosește vechi rachete S-300 pentru atacurile asupra Ucrainei, care ar trebui aruncate, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 23.00

Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele Kievului au eliberat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu de la 1 septembrie și au recucerit zeci de așezări ca parte a unei contraofensive împotriva Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE ORA 22.00

Statul Major General: Forțele rusești au recrutat cu forța oameni în regiunea Harkov

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Statul Major General al Ucrainei a raportat la 8 septembrie că trupele rusești au recrutat cu forța bărbați din părțile ocupate ale regiunii Harkov. ,,Bărbații de vârstă de recrutare sunt reținuți și trimiși la Vovchansk, la așa-numitul «centru de recrutare»” , scrie Kyiv Independent.

UPDATE ORA 21.00

Președintele Statului Major al SUA, Mark Milley, cel mai înalt general american, a declarat că „până în prezent, obiectivele strategice rusești au fost înfrânte” în Ucraina.

„În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și au demonstrat o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor”, a declarat Milley în cadrul unei conferințe de presă cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Ramstein, în Germania, potrivit CNN.

Milley a declarat că Rusia a fost „învinsă” în ofensiva sa începută în aprilie, după eșecurile sale la începutul invaziei

„Obiectivele lor operaționale în acea ofensivă nu au avut succes. Nu au atins tot Donbasul și au trecut doar râul Dnipro în sud, în apropiere de Herson”, a declarat Milley.

Milley a mai spus că, deși este prea devreme pentru a evalua pe deplin ofensiva recent lansată de Ucraina în apropiere de Kherson, „Ucraina își folosește în mod eficient focurile de armă pentru a modela manevra la sol în timp ce își continuă ofensiva”.

Milley a mai spus că progresul forțelor ucrainene lângă Herson a fost „constant” și „deliberat”.

„Aș caracteriza-o ca pe o operațiune ofensivă foarte deliberată, care este calibrată pentru a stabili condițiile și apoi pentru a-și cuceri obiectivele”, a spus generalul.

UPDATE ORA 20.00

Norvegia va oferi Ucrainei 160 de rachete Hellfire, platforme de lansare și unități de ghidare, precum și dispozitive de vedere pe timp de noapte. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării din această țară, Bjorn Arild Gramm, potrivit site-ului guvernului norvegian.

„Acestea sunt armele pe care Ucraina le-a cerut și vor fi utile în lupta împotriva forțelor de ocupație rusești. Potrivit ministrului apărării din Berna, Arild Gram, racheta este ușor de utilizat și poate fi folosită atât împotriva țintelor terestre, cât și a celor maritime”, se arată în raport.

Instructorii norvegieni au oferit, de asemenea, pregătire în utilizarea rachetelor Hellfire pentru armata ucraineană.

AGM-114 Hellfire este o rachetă americană antitanc aer-sol ghidată, lansată dintr-o poziție închisă, fără contact vizual direct cu ținta. Este utilizată împotriva țintelor puternic blindate din elicoptere (AH-64 Apache), avioane, drone (Northrop Grumman MQ-8), vehicule terestre (HMMWV).


Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul consultărilor găzduite, prin videoconferinţă, de către preşedintele SUA Joseph Biden în legătură cu sprijinirea Ucrainei, că „trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina”.

„Consultări telefonice cu preşedintele SUA, partenerii şi aliaţii noştri internaţionali în vederea sprijinirii Ucrainei. Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina, inclusiv prin lipsa de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a scris Klaus Iohannis, joi seara pe Twitter.

UPDATE ORA 19.00

Șeful diplomației americane a salutat joi la Kiev „progresul clar și real” al contraofensivei armatei ucrainene care vizează teritoriile controlate de forțele ruse, potrivit AFP.

„Este încă foarte devreme, dar observăm progrese clare și reale pe teren, în special în zona din jurul Hersonului (sud), dar și evoluții interesante în est, în Donbass”, a declarat Antony Blinken, care s-a dus joi la Kiev, anunțând un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina.

UPDATE ORA 18.00

Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major american, relatează Reuters.

Observăm câștiguri reale și măsurabile a Ucrainei în utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator” , a spus el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o întâlnire a miniștrilor aliați ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei rusești.

UPDATE ORA 17.00

Președintele american Joe Biden va avea joi o convorbire cu aliații și partenerii privind sprijinul continuu pentru Ucraina după invazia Rusiei, a anunțat Casa Albă, relatează Reuters.


Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare, a declarat joi un general ucrainean, oferind prima evaluare oficială a operațiunii, relatează Reuters.


Mai mulți jurnaliști ruși din cel puțin șase regiuni au fost percheziționați joi de poliție, fiind bănuiți că ar avea legături cu un fost deputat pro-Ucraina și cu o legiune de soldați ruși care luptă alături de forțele Kievului, informează The Moscow Times, citând presa rusă de stat.

UPDATE ORA 16.00

Polonia s-a alăturat statelor baltice într-o poziție comună privind limitarea admiterii de cetățeni ruși pe teritoriile lor, a anunțat guvernul său într-un comunicat.

Statele Lituania, Letonia și Estonia au convenit la începutul acestei săptămâni să limiteze intrarea cetățenilor ruși în țările lor. UE a redus un acord special de vize cu Rusia, ceea ce a generat costuri mai mari și așteptări mai lungi, dar a evitat să limiteze intrarea.

UPDATE ORA 15.00

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că guvernul său va plafona prețurile interne la energie pentru locuințe și întreprinderi pentru a atenua criza costului vieții alimentată de invazia rusă în Ucraina.

Truss a declarat în fața legislatorilor din Parlament că „garanția prețului energiei” pe doi ani înseamnă că facturile medii ale gospodăriilor nu vor depăși 2.500 de lire sterline (2.872 de dolari) pe an pentru încălzire și electricitate. Facturile ar fi trebuit să crească la 3.500 de lire (4.000 de dolari) pe an din octombrie, triplu față de costul de acum un an.

Guvernul a declarat că plafonul va reduce cu 4 până la 5 puncte procentuale rata inflației din Marea Britanie. Inflația a ajuns la 10,1% în iulie și a fost prognozată să crească la 13% înainte de sfârșitul anului.

UPDATE ORA 14.00

Președintele turc Tayyip Erdogan a susținut acuzațiile președintelui rus Putin potrivit cărora cerealele exportate din Ucraina în cadrul unui acord susținut de ONU merg către țările bogate, nu către cele sărace.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său croat, Erdogan a mai spus că Putin nu se simte confortabil ca aceste cereale să ajungă în țări care sancționează Rusia. Miercuri, Putin a sugerat adăugarea de limite la exporturile de cereale ucrainene.

Miercuri, Putin a declarat că aproape toate cerealele ucrainene au fost livrate în cadrul acordului negociat de Ankara și ONU, încheiat în iulie.

UPDATE ORA 13.00

Mai multe lupte grele au avut loc în zonele din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși în Ucraina, după ce Kievul a avertizat că ar putea fi nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în actualizarea sa zilnică de dimineață că unele sate și comunități din apropierea centralei au fost puternic bombardate în cele 24 de ore până joi dimineață de „tancuri, mortiere, artilerie cu țeavă și cu reacție”.

Peste noapte, forțele rusești au tras de patru ori cu rachete și artilerie grea în orașul Nikopol, aflat în apropiere, a scris guvernatorul regional al zonei, Valentyn Reznichenko, pe Telegram, avariind cel puțin 11 case și alte clădiri.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele care au avut loc în apropierea centralei și în perimetrul acesteia, riscând o catastrofă nucleară. Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care a stabilit o prezență la fața locului, a declarat că situația nu este sustenabilă.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina pare să „impună presiune asupra forțelor rusești” în regiunea sudică Herson, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În ultima actualizare a ministerului se spune că forțele ucrainene au distrus probabil un pod militar de pontoane” la Darivka, un sat de lângă coasta Mării Negre.

Acesta a adăugat că forțele rusești au înființat punctul de trecere după ce un pod rutier din apropiere a fost grav avariat și că acesta este una dintre principalele rute între sectoarele nordic și sudic al prezenței militare rusești de-a lungul râului Dnipro”.

UPDATE ORA 11.00

Ucraina recuperează până la 400 de kilometri pătrați în Harkov

Ucraina a recucerit 400 de km pătrați de teritoriu în estul regiunii Harkov, potrivit grupului de reflecție The Institute for the Study of War, cu sediul în SUA. În cea mai recentă evaluare a situației de pe teren, grupul a afirmat că, la 7 septembrie, forțele ucrainene au folosit probabil surpriza tactică pentru a avansa cel puțin 20 km în teritoriul deținut de Rusia.

UPDATE ORA 10.00

Forțele rusești au efectuat două lovituri cu rachete în Harkov în cursul nopții, potrivit primarului orașului.

Postând pe Telegram, Ihor Terekhov a declarat că rachetele au lovit cartierele Saltovskoye și Kholodnogorsk în jurul orei locale de la miezul nopții. El a spus că rapoartele preliminare sugerează că lovitura din Saltovskoye a lovit infrastructura care era extrem de importantă pentru susținerea normală a vieții în oraș.

UPDATE ORA 09.00

Aproximativ 51.250 de soldați ruși uciși de la invazie, afirmă Ucraina

Aproximativ 51.250 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, potrivit cifrelor publicate de armata ucraineană. Un grafic postat pe Twitter de către statul major al forțelor armate ucrainene a arătat pierderile totale de luptă ale inamicului din 24 februarie până astăzi.

Pe lângă soldații uciși, acesta a precizat că Rusia a pierdut în total 2.112 tancuri, 4.557 de vehicule blindate pentru trupe și 239 de avioane.

UPDATE ORA 08.00

Fără a da detalii, Zelenski a raportat vești bune din regiunea Harkov, la est de Kiev, lăsând să se înțeleagă că unele așezări au fost recucerite de la forțele rusești, dar adăugând că acum nu este momentul potrivit pentru a numi acele așezări în care a revenit steagul ucrainean.

UPDATE ORA 07.00

Ucraina lansează un contraatac surpriză în regiunea Harkov

Ucraina a lansat un contraatac surpriză în nord-estul regiunii Harkov, întinzând forțele rusești care se confruntă, de asemenea, cu atacuri ucrainene în sud.

Un oficial reprezentând Republica Populară Donețk, controlată de Rusia, a declarat marți că forțele ucrainene au încercuit Balakliia, un oraș estic de 27.000 de locuitori situat între Harkov și Izium, ocupat de Rusia.

UPDATE ORA 06.00

ONU a acuzat Moscova că îi forțează pe ucraineni să intre în lagăre de detenție și chiar în închisori, prin intermediul unui program de filtrare” condus de Kremlin, și că ia copii din zona de război pentru a-i încredința unor părinți adoptivi din Rusia.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina a recucerit mai multe așezări din regiunea nord-estică Harkov în cadrul unui contraatac surpriză, a afirmat președintele Volodimir Zelenski. Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov”, a declarat acesta în discursul său de miercuri seară, adăugând că acum nu este momentul potrivit pentru a numi acele așezări în care a revenit steagul ucrainean”. Un oficial reprezentând Republica Populară Donețk, controlată de Rusia, a declarat marți că forțele ucrainene au încercuit” Balakliia, un oraș din estul țării situat între Harkov și Izium, ocupat de Rusia.

UPDATE ORA 04.00

Serviciile secrete americane spun că forțele ucrainene fac progrese lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă. Vom vedea cum decurg lucrurile”, a declarat subsecretarul apărării Colin Kahl.

UPDATE ORA 03.00

Bombardamentele au fost reluate miercuri în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie. Oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești că au deschis focul asupra orașului Nikopol, situat vizavi de centrală, precum și în Enerhodar, unde se află centrala.

UPDATE ORA 02.00

Vladimir Putin a amenințat că va rupe un acord fragil cu Ucraina privind cerealele, care permite exporturile din Marea Neagră. În timpul unui discurs belicos la o conferință economică de la Vladivostok, Putin a declarat că va discuta cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre limitarea destinațiilor pentru exporturile de cereale”, susținând că doar două din cele 87 de nave care au plecat din Ucraina cu cereale au mers către țări în curs de dezvoltare. Datele de la ONU au arătat că afirmația era falsă de cel puțin 10 ori.

UPDATE ORA 01.00

Putin a declarat că Rusia nu a pierdut nimic prin lansarea unui război împotriva Ucrainei, în timpul unui discurs belicos și sfidător susținut miercuri la Forumul Economic din Estul Rusiei. Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic, a spus el, când a fost întrebat despre costul invaziei. Principalul câștig este consolidarea suveranității noastre.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prezența trupelor rusești la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este „cea mai bună garanție a siguranței și securității acesteia”, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, pentru Christiane Amanpour de la CNN.

Pot să vă asigur că prezența forțelor militare specializate rusești pe amplasamentul centralei nucleare din Zaporojie este cea mai bună garanție a siguranței și securității acesteia”, a susținut Chizhov în interviu.
Diplomatul rus se referea la apelurile făcute marți de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a cerut un scut, o bulă în jurul perimetrului instalației” ca zonă de siguranță pentru a preveni orice incident nuclear.

Chizhov a declarat că responsabilitatea le revine ucrainenilor:

Ceea ce este necesar pentru ca centrala nucleară din Zaporojie să fie în siguranță este ca forțele ucrainene să înceteze să mai bombardeze zona și, de fapt, clădirile și alte elemente din incinta centralei nucleare. Iar acest lucru va asigura siguranța pentru această cea mai mare – nu doar din Ucraina, ci și cea mai mare din Europa – centrală nucleară.”

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, de bombardamente la și în jurul centralei controlate de Moscova. Chizhov a mai spus că împărtășește îngrijorările lui Grossi.

Important este ca partea ucraineană să înceteze să mai bombardeze situl și să renunțe la încercările de a-l lua cu forța, ceea ce a făcut în ultimele zile și săptămâni”, a declarat Chizhov.