• Este a 198-a zi a invaziei provocate de Rusia în Ucraina.
  • Experții din cadrul misiunii ONU de anchetă vor merge în Donbas zilele următoare pentru a investiga atacurile rusești asupra centrului de detenție preventivă din Yelenovka.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a raportat „vești bune” din regiunea Harkov, la est de Kiev, afirmând că unele localități au fost recucerite de la forțele rusești.

UPDATE 23:00

Zelenski s-a întâlnit cu șeful firmei turcești de apărare Baykar și a declarat că această companie va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot.

„Am discutat despre detaliile construcției fabricii Baykar în Ucraina și despre producția de noi bunuri folosind componente ucrainene”, a declarat Zelenski într-o postare online după întâlnirea cu directorul executiv al Baykar, Haluk Bayraktar, la Kiev.

Drona Bayraktar TB2 de la Baykar a fost extrem de populară în Ucraina, unde a ajutat la distrugerea multor sisteme de artilerie și vehicule blindate rusești.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

UPDATE 22:00

Unii furnizori ai bazei industriale de apărare din SUA ar putea să își intensifice producția de arme pentru a reface stocurile americane trimise în Ucraina, dar nu toți, a declarat subsecretarul american al apărării pentru achiziții și susținere, Bill LaPlante.

„Majoritatea liniilor de producție care sunt active pot avea o anumită … capacitate de a crește producția, dar nu toate”, a declarat LaPlante în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE 21:00

Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte sunt „complet în linie, sau poate chiar în creștere, față de modelele sale din 2012″, iar plângerile Moscovei potrivit cărora livrările sale sunt împiedicate de sancțiuni sunt dezinformări, a declarat un oficial american de rang înalt.

„Nu observăm nici o perturbare a capacității Rusiei de a trimite alimente pe piață”, a declarat James O’Brien, șeful Biroului de coordonare a sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat, James O’Brien, reporterilor. „Îngrășămintele continuă să ajungă pe piețe în același ritm ca întotdeauna”.

UPDATE 20:00

Înaintarea Ucrainei în regiunea Harkov a fost „foarte bruscă și rapidă”, iar forțele ucrainene au recucerit o serie de așezări, a declarat administratorul instalat de Rusia în părțile controlate de Rusia din regiune, într-o transmisiune online în direct.

„Inamicul este întârziat cât se poate de mult, dar mai multe așezări au ajuns deja sub controlul formațiunilor armate ucrainene”, a declarat Vitaly Ganchev, șeful administrației susținute de Rusia în regiunea Harkov, în cadrul transmisiunii zilnice în direct a gazdei televiziunii de stat Vladimir Solovyov.

UPDATE 19:00

Situația din orașul ucrainean Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, este din ce în ce mai precară, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU, care a cerut încetarea imediată a bombardamentelor.

„Prin urmare, solicit de urgență încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în întreaga zonă”, a declarat într-o declarație șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a precizat că bombardamentele au provocat o pană de curent în Enerhodar.

„Numai acest lucru va asigura siguranța și securitatea personalului de operare și va permite restabilirea durabilă a energiei electrice la Enerhodar și la centrala electrică”.

UPDATE 18:00

Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a declarat că a inițiat o nouă procedură de arbitraj împotriva gigantului rus Gazprom, afirmând că firma rusă nu a plătit pentru serviciul de transport de gaze prin Ucraina.

„Vom face ca Gazprom să plătească. Naftogaz evaluează, de asemenea, posibilitatea de a depune cerințe suplimentare”, a declarat directorul general al Naftogaz, Iuriy Vitrenko, citat de Naftogaz.

UPDATE 17:00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele ucrainene au avut un oarecare succes în operațiunile lor din Harkov și Kherson. Trupele ucrainene au recucerit peste 700 km pătrați de teritoriu în sudul și în estul regiunii Harkov, unde au avansat până la 50 km în liniile rusești și au recucerit peste 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.

„Vedem succese în Kherson acum, vedem unele succese în Harkov și, prin urmare, acest lucru este foarte, foarte încurajator”, a declarat Austin în timpul unei conferințe de presă cu omologul său ceh la Praga.

UPDATE 16:00

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus un vehicul lansator de rachete HIMARS de fabricație americană în regiunea Kharkiv din estul Ucrainei.

Într-o declarație pe Telegram, ministerul a mai spus că a distrus un obuzier M777 de fabricație americană în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Reuters nu a reușit să verifice imediat aceste rapoarte.

UPDATE 15:00

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au fost împărțiți în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, în timp ce s-au întâlnit pentru a stabili măsuri care să protejeze cetățenii și întreprinderile de facturile energetice foarte mari.

Însă miniștrii care au sosit la reuniunea de urgență au arătat un sprijin larg pentru măsurile menite să împiedice furnizorii de energie să fie striviți de o criză de lichidități și mai mulți au declarat că este urgent să decupleze prețul gazului de alte surse de energie mai ieftine.

Discuțiile ministeriale de vineri au ca scop reducerea opțiunilor pentru discuții ulterioare, mai degrabă decât luarea unei decizii finale privind modalitățile de abordare a crizei alimentate de invazia Rusiei în Ucraina. Însă mulți au spus că trebuie să se ajungă rapid la un acord și să se acționeze rapid.

„Ne aflăm într-un război energetic cu Rusia”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela. „Trebuie să transmitem un semnal clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne sprijini gospodăriile, economiile”.

UPDATE 14:00

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară a declarat că cea mai mare centrală nucleară din Europa, prinsă în războiul dintre Ucraina și Rusia, funcționează în regim de urgență cu risc ridicat.

Centrala nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, a ajuns sub controlul forțelor rusești la începutul războiului care a început în februarie, dar este operată de personal ucrainean. Centrala și zonele înconjurătoare au fost lovite în repetate rânduri de bombardamente pe care Rusia și Ucraina le pun pe seama forțelor celeilalte părți.

Ultima linie electrică care conecta centrala la rețeaua electrică ucraineană a fost tăiată luni, lăsând centrala fără o sursă externă de electricitate și primind energie pentru propriile sisteme de siguranță de la singurul dintre cele șase reactoare care a rămas operațional.

UPDATE 13:00

Ucraina pierde până la 60 de milioane de hrivne (cca 1,6 mil euro) pe zi din cauza cozii de 58 de kilometri formate din camioanele care așteaptă să treacă în Polonia, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o conferință de presă, potrivit Interfax.

UPDATE 12:00

De aproape patru luni, aviația Federației Ruse nu a zburat în spațiul aerian al Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ignat, într-un interviu pentru RBC-Ucraina , relatează Kyiv Post.

UPDATE 11:00

Armata ucraineană afirmă că forțele rusești din regiunea Harkov au suferit pierderi semnificative, ceea ce i-a determinat pe unii soldați să dezerteze și să își abandoneze uniformele, sperând să se amestece purtând haine civile, scrie CNN.

„Unele unități inamice au suferit pierderi semnificative”, a declarat vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Personalul forțelor de ocupație în haine civile recurge la dezertare și încearcă să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse”, a adăugat acesta. „Astfel, în cursul zilei, au fost constatate peste 15 astfel de cazuri”. Statul Major a reiterat evaluarea militară ucraineană potrivit căreia a avansat aproape 50 de kilometri în teritoriul controlat de Rusia în trei zile și a declarat că forțele ruse se retrag.

„Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentele militare avariate în zonele așezărilor Vilkhuvatka și Borodoyarske”, a spus acesta, referindu-se la orașele din Harkov.

În ultimele 24 de ore, Kievul a recucerit orașul Balaklia din Harkov, care a fost sub ocupație rusă timp de șase luni.

Ucraina s-a apropiat de importantul nod logistic și de aprovizionare Kupeansk, despre care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că este posibil ca forțele ucrainene să îl captureze în zilele următoare.

UPDATE 10:00

UPDATE 09:00

Potrivit dpa, Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ocupat anterior de forţele ruse în urma invaziei. „În cursul operaţiunilor de apărare în curs de desfăşurare, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări”, a spus Zelenski în discursul său de joi seara.

„În total, peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie”, a adăugat el. Zelenski confirmase anterior că forţele ucrainene au preluat controlul asupra oraşului Balakliia, în regiunea Harkov (nord-est), un alt indiciu că această contraofensivă împotriva trupelor ruse progresează din estul ţării, notează DPA.

UPDATE 08:00

În ultimele 24 de ore, nouă civili au fost uciși în bombardamentele rusești din regiunea Donețk, a declarat șeful administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

Potrivit șefului administrației militare regionale de stat, cinci persoane au fost ucise inclusiv în Bahmut. Alte 23 de persoane au fost rănite: 13 în Bahmut, cinci în Zaitseve, trei în Pavlivka.

De la începutul războiului, autoritățile ucrainene anunță că 819 persoane au fost ucise în regiunea Donețk. 2.048 de persoane au fost rănite. În același timp, autoritățile ucrainene spun că nu pot stabili numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha.

UPDATE 07:00

Pierderile Rusiei, conform estimărilor armatei ucrainene:

  • 51.900 militari (+650)
  • 2.122 tancuri (+10)
  • 4.575 blindate de luptă (+18)
  • 1.237 sisteme de artilerie (+11)
  • 306 lansatoare multiple de rachete (+1)
  • 239 avioane
  • 211 elicoptere (+1)
  • 15 nave/ambarcațiuni
  • 888 drone (+4)

UPDATE 06:00

Premierul polonez Mateusz Morawiecki se află la Kiev, unde va avea mai multe întâlniri și va discuta despre situația securității din Ucraina și din regiune. „Vor fi discutate chestiuni importante legate de situația geopolitică, inclusiv despre piața energiei, securitatea energetică și cea militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez.

UPDATE 05:00

Peste patru milioane de refugiați ucraineni au sosit în Rusia de la începutul operațiunii militare speciale (denuire folosită de Ruia pentru invadarea Ucrainei_n.red), scrie agenția de presă Tass. Printre migranți se află 628.000 de copii.

UPDATE 04:00

Ucraina vrea despăgubiri de război de 300 mld. dolari

Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare, a declarat Maliuska grupului media german Funke în comentarii publicate vineri. În timp ce daunele provocate infrastructurii ucrainene de invazia rusă sunt estimate la valori ce depăşesc suma menţionată ca reparaţii de Maliuska, cifra de 300 miliarde de dolari reprezintă valoarea totală a activelor pe care Banca Naţională a Rusiei le deţine în ţările membre ale Grupului celor şapte state cele mai industrializate din lume (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi care au fost îngheţate în baza sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina. Pe lângă accesul la fondurile îngheţate ale statului rus, Maliuska a declarat că Ucraina doreşte totodată confiscarea activelor din străinătate ale companiilor de stat ruseşti şi ale proprietăţilor de la oligarhii ruşi.

UPDATE 03:00

De la începutul războiului din Ucraina, rușii au avariat 826 de unități medicale. Alte 127 au fost complet distruse de ruși, transmite agenția Ukrinform.

UPDATE 02:00

În noaptea de 9/10 septembrie, rușii au bombardat cartierul Saltivsky din Harkov, obuzele lovind o instituție de învățământ, potrivit unui anunț al primarului din localitate, Ihor Terekhov

UPDATE 01:00

Armata ucraineană a lansat cu succes o contraofensivă în direcția Harkov, avansând aproape 50 km în trei zile, anunță Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

„Datorită unor acțiuni abile și coordonate, Forțele Armate ale Ucrainei, cu sprijinul populației locale, au avansat aproape 50 km în trei zile”, se arată în raport.

Statul Major General a raportat că rapoartele serviciilor de informații indicau că unități inamice individuale au suferit pierderi semnificative.

„Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentele militare avariate în așezările Olkhovatka și Borodoyarske. Personalul trupelor de ocupație în haine civile recurge la dezertare și încearcă să se întoarcă pe teritoriul rusesc. De exemplu, peste 15 astfel de cazuri au fost înregistrate pe parcursul zilei”, a raportat Statul Major General.

Președintele Statului Major al SUA, Mark Milley, cel mai înalt general american, a declarat că „până în prezent, obiectivele strategice rusești au fost înfrânte” în Ucraina.

În ciuda faptului că sunt depășiți în armament și în personal, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și au demonstrat o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor” , a declarat Milley în cadrul unei conferințe de presă cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Ramstein, în Germania, potrivit CNN și The Hill.

Milley a declarat că Rusia a fost „învinsă” în ofensiva sa începută în aprilie, după eșecurile sale la începutul invaziei

Obiectivele lor operaționale în acea ofensivă nu au avut succes. Nu au atins tot Donbasul și au trecut doar râul Dnipro în sud, în apropiere de Herson” , a declarat Milley.

Milley a mai spus că, deși este prea devreme pentru a evalua pe deplin ofensiva recent lansată de Ucraina în apropiere de Kherson, „Ucraina își folosește în mod eficient focurile de armă pentru a modela manevra la sol în timp ce își continuă ofensiva”.

Milley a mai spus că progresul forțelor ucrainene lângă Herson a fost „constant” și „deliberat”.

Aș caracteriza-o ca pe o operațiune ofensivă foarte deliberată, care este calibrată pentru a stabili condițiile și apoi pentru a-și cuceri obiectivele”, a spus generalul.