• Ucraina pare să fi recâștigat controlul asupra celor două orașe-cheie Kupiansk și Izium după o contraofensivă majoră în regiunea Harkov în ultimele zile.
  • ONU a declarat că a documentat tortura și relele tratamente aplicate prizonierilor de război deținuți de forțele ruse în Ucraina.
  • Armata ucraineană a declarat că alți 350 de soldați ruși au fost uciși, ridicând numărul total de la începutul invaziei la 52.250.

UPDATE ORA 24:00

Forțele ruse au lansat în total 11 rachete către regiunile din estul Ucrainei, au anunțat duminică noapte într-un tweet Forțele Aeriene Ucrainene.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski acuză Moscova de atacarea deliberată a infrastructurii civile

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică seara că Rusia este responsabilă de penele de curent care au lovit estul Ucrainei și a acuzat Moscova de atacarea deliberată a infrastructurii civile, scrie AFP.

„O pană totală de curent în regiunile Harkov și Donețk, una parțială în regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî”, a anunțat Zelenski într-un mesaj postat pe rețelele sociale, acuzând că scopul Moscovei este „de a-i priva pe oameni de lumină și căldură”.

„Teroriștii Federației Ruse rămân teroriști și atacă infrastructură critică. Nu instalații miltare, scopul lor e de a-i priva pe oameni de lumină și căldură”, a scris Zelenski.

UPDATE ORA 22:00

Rusia a lovit rețelele electrice din Dnipropetrovsk, anunță și guvernatorul acestei regiuni

Forțele ruse au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică în mai multe orașe, a anunțat guvernatorul acestei regiuni, Valentin Reznicenko, potrivit Reuters.


Mare parte din orașul Harkov este în întuneric, în urma unei lovituri rusești

Mai multe zone din Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, au rămas fără electricitate duminică seară după un atac al forțelor ruse, a anunțat primarul orașului, Ihor Terehov.

În urma unei lovituri asupra unei instalații de infrastructură din Harkov, „s-a întrerupt curentul în mai multe zone ale orașului. Din același motiv nu este nici apă în acele zone – pompele nu funcționează”, a informat primarul Ihor Terehov pe Telegram.

UPDATE ORA 21:00

Aeroportul din Lviv ar putea fi primul din Ucraina care-și reia activitatea, însă numai după ce vor exista garanțiile de securitate necesare, afirmă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Interfax.com.ua. Din punct de vedere tehnic, aeroportul internațional din Lviv este pregătit. Aeroporturile ucrainene și-au stopat activitatea odată cu începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 20:00

Forțele de apărare ucrainene au distrus un pod construit de ruși peste râul Dnieper, lângă Nova Kakhovka, pentru a împiedica folosirea lui de către militarii ruși.


Mai mult de 40 de localități au fost eliberate de armata ucraineană în regiunea Harkiv, afirmă șeful Administrației Militare Regionale Harkiv, Oleh Syniehubov, potrivit UkrInform.net.

UPDATE ORA 19:00

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, a lansat un apel către țările care găzduiesc refugiați ucraineni, pentru ca acestora să li se asigure și condiții de studiere a istoriei, literaturii și limbii ucrainene. „Copiii merg în principal la școli locale, unde învață limbile țărilor-gazdă, dar nu vrem ca ei să abandoneze studiul limbii, literaturii și istoriei ucrainene”.


Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

Rămâne imposibil să se negocieze încheierea războiului cu Federația Rusă, deoarece aceasta nu a reușit să formuleze poziții adecvate.

Oleksii Reznikov, ministrul apărării Ucrainei:

Kievul nu acceptă recomandările partenerilor occidentali de a începe „discuții de pace” cu Federația Rusă și cere încetarea completă a ocupației Donbasului și Crimeii.

UPDATE ORA 18:00

Vice-secretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că „nu vede niciun interes pentru Putin din partea președintelui Biden”, referindu-se la discuțiile despre posibilitatea celor doi președinți de a se întâlni la următorul summit G20, în Bali, Indonezia, între 15 și 16 noiembrie a.c.

Victoria Nuland a participat ieri la cea de-a 17-a conferință anuală privind Strategia Europeană de la Yalta (YES), desfășurată discret la Kyiv.

Ministerul ucrainean al apărării îi ironizează pe Twitter pe omologii săi de la Moscova pentru limbajul prin care încearcă să-și acopere înfrângerile.

,,Gest de bunăvoință”, „operațiune de retragere și redistribuire organizată a trupelor”, „evenimente demonstrative pentru a marca acțiunile efective ale trupelor”…În ultimele 6 luni, Ministerul Apărării al Rusiei a scris mai mult de un capitol de noi eufemisme pentru manualele de strategie militară.

UPDATE ORA 17:00

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, aflată într-o vizită în Ucraina, a declarat că Germania este „150% de partea Ucrainei și a poporului ucrainean. Și vom fi alături de ei atâta timp cât Ucraina și poporul ucrainean au nevoie de noi. Vom furniza Ucrainei arme atât cât va fi necesar”, a spus șefa Ministerului german de Externe, potrivit RBC.ua

UPDATE ORA 16:00

Ucraina intenționează să devină parte integrantă a UE în doi ani, a spus premierul Denys Shmyhal, citat de Kyiv Independent.

Acesta a declarat că Ucraina are ambiția de a îndeplini toate cele șapte condiții impuse de Comisia Europeană, iar apoi să continue procesul de negociere privind aderarea la UE.

UPDATE ORA 15:00

Ministrul francez al transporturilor a declarat că va semna un acord cu România pentru a crește exporturile de cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare, inclusiv către Marea Mediterană.

Mâine voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată și mai multe cereale … către Europa și țările în curs de dezvoltare, în special în Mediterana, care au nevoie de ele pentru hrană”, a declarat duminică Clement Beaune la televiziunea LCI, adăugând că acordul acoperă exporturile pe cale terestră, maritimă și fluvială.

UPDATE ORA 14:00

Ucraina afirmă că forțele sale se află la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia, la nord de Harkov
Forțele ucrainene au avansat la nord de Harkov, până la 48 km de granița cu Rusia, și presează, de asemenea, spre sud și est în aceeași regiune, a declarat duminică comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeriy Zaluzhnyi.

Trupele ucrainene au recucerit peste 3.000 de km pătrați de teritoriu în această lună, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că Ucraina continuă să elibereze teritoriile ocupate de Rusia.

UPDATE ORA 13:00

Ultimul reactor în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprit și centrala s-a oprit complet, a declarat operatorul de energie nucleară din Ucraina.

Centrala Zaporojie, cu șase reactoare, a fost deconectată de la rețea săptămâna trecută, după ce toate liniile sale electrice au fost deconectate ca urmare a luptelor din zonă, și a funcționat în modul insulă timp de mai multe zile, generând electricitate pentru sistemele de răcire cruciale de la singurul reactor rămas în funcțiune.

UPDATE ORA 12:00

Marea Britanie a declarat că forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri semnificative în regiunea Harkov în ultimele 24 de ore. Rusia a retras probabil unități din zonă, dar luptele continuă în jurul orașelor Kupiansk și Izium, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații pe Twitter.

UPDATE ORA 11:00

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală.

Centrala este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m., a precizat aceasta într-un comunicat. Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

UPDATE ORA 10:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că negocierile cu Federația Rusă în legătură cu sfârșitul războiului sunt în prezent imposibile, în timp ce se afla sâmbătă la reuniunea anuală a strategiei europene de la Ialta, la Kiev.

„Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor”, a spus Zelenski. „Nu există asigurări că rușii vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna”.

UPDATE ORA 09:00

Ministerul iranian de Externe a descris ca fiind „neconstructivă” și „regretabilă” o declarație comună emisă de Germania, Franța și Regatul Unit a declarat că au „îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a reînvia acordul nuclear din 2015.

Cele trei puteri europene și-au exprimat anterior frustrarea față de cererea Iranului ca organul de pază nuclear al ONU să închidă o anchetă asupra particulelor de uraniu găsite în trei locații, adăugând că pune în pericol discuțiile pentru reluarea acordului.

UPDATE ORA 08:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că negocierile cu Federația Rusă în legătură cu sfârșitul războiului sunt în prezent imposibile, în timp ce se afla sâmbătă la reuniunea anuală a strategiei europene de la Ialta, la Kiev.

Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor”, a spus Zelenski. Nu există asigurări că rușii vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna”.

Zelenski a adăugat: Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. Acest lucru înseamnă că nu va exista un dialog substanțial”.

Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu Rusia, ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin.”

UPDATE ORA 07:00

Forțele rusești s-au retras din orașele cheie din est, în timp ce un contraatac rapid al Ucrainei a continuat să obțină noi avantaje.

Oficialii ucraineni au declarat că trupele au intrat sâmbătă în Kupiansk, un centru vital de aprovizionare din est pentru forțele rusești. Ministerul rus al Apărării a declarat apoi că trupele sale s-au retras din Izyum din apropiere pentru a le permite să se regrupeze”.

De asemenea, ministerul a confirmat retragerea trupelor dintr-un al treilea oraș cheie, Balaklyia, pentru a consolida eforturile” pe frontul Donețk.

UPDATE ORA 06:00

Tiruri de rachete rusești au lovit sâmbătă seara orașul ucrainean Harkov din nord-estul țării, ucigând cel puțin o persoană și avariind mai multe locuințe, au declarat oficialii locali. Loviturile au lovit suburbia vestică Kholodnohirsk și au avariat mai multe case din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a declarat primarul acestuia, Ihor Terekhov.

Guvernatorul regional Oleh Synehubov a declarat că rachete lansate de un sistem MLRS au ucis o persoană și au rănit două. Forțele ucrainene au organizat o contraofensivă vastă în regiunea înconjurătoare Harkov în ultimele zile, recucerind zeci de orașe și sate de la Rusia într-un asalt mecanizat rapid. Synehubov a declarat anterior că Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașului ca răspuns.

UPDATE ORA 05:00

În ziua de 10 septembrie, pentru a sprijini acțiunile grupărilor terestre, Forțele Aeriene ale armatei ucrainene au lansat cel puțin 17 lovituri asupra fortificațiilor și a concentrărilor de personal militar și echipamente ale inamicului, precum și asupra unor depozite de muniții. Unități de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus o dronă și au doborât o rachetă Kh-59 trasă de ruși în spațiul aerian al regiunii Dnipropetrovsk.

UPDATE ORA 04:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata țării a recucerit peste 2.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii.

În acest moment, în cadrul acțiunilor active de la începutul lunii septembrie, aproximativ 2.000 de kilometri din teritoriul nostru au fost deja eliberați”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de sâmbătă.

De asemenea, el le-a mulțumit militarilor ucraineni care s-au distins în direcția Harkov” și celor din Balakliya care au redat controlul deplin asupra orașului”.

UPDATE ORA 03:00

Cel mai înalt oficial susținut de Rusia în regiunea Harkov, Vitaly Ganchev, a oferit o evaluare sumbră a situației după un avans rapid al Ucrainei în mare parte din regiune.

Într-un mesaj video publicat pe Telegram, Ganchev a declarat: Le recomand din nou tuturor cetățenilor din regiunea Harkov să părăsească teritoriul pentru a-și păstra viețile. Este periculos în acest moment să vă aflați în interiorul propriilor locuințe”.

UPDATE ORA 02:00

Armata ucraineană afirmă că au fost înregistrate pierderi în rândul forțelor rusești în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, precum și în regiunea Harkov.

Statul Major General, într-o actualizare operațională de sâmbătă, a declarat că continuă eliberarea localităților care au fost capturate temporar de ocupanții ruși în regiunea Harkov și în direcția Buh Sud. Pentru siguranța militarilor noștri, informațiile oficiale vor fi furnizate ulterior”.

Sudul Buh include o mare parte din frontul sudic din Mykolaiv și Kherson. Statul Major General a susținut că comandamentul forțelor de ocupație rusești din regiunea Kherson încearcă să consolideze orașul Kherson prin desfășurarea de rezerve. Astfel, noi unități inamice au fost reperate în centrul regional”.

UPDATE ORA 01:00

Primarul orașului Izium din regiunea Harkov, Vladimir Matsokin, a declarat într-un interviu radiofonic că orașul a fost eliberat.

Matsokin a declarat pentru un post de radio ucrainean: Forțele noastre armate ale Ucrainei se află în Izium. Nu se poate spune că operațiunea militară de eliberare a orașului Izium s-a încheiat, dar armata noastră lucrează”. Matsokin a declarat că deasupra orașului de pe muntele Kremenets „steagul nostru albastru și galben flutură deja. Acest lucru a fost confirmat”.

Aceasta este o adevărată sărbătoare – Ziua eliberării orașului nostru”, a adăugat Matsokin. 10 septembrie este ziua eliberării Izei de invadatorii ruși”. Soldații ucraineni au postat mai multe videoclipuri și imagini cu prezența lor la intrările în oraș.

Știre inițială

Locuitorii din zonele controlate de Rusia din regiunea Harkov au fost sfătuiți să se evacueze în Rusia, potrivit agenției de presă de stat Tass. Administratorul instalat de Rusia în zonă, Vitaly Ganchev, ar fi declarat că acest lucru ar salva vieți.

Acest lucru vine după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că își retrage trupele din două orașe cheie din regiune, deoarece trupele ucrainene au avansat rapid. Orașele, Izium și Balakliya, sunt noduri cruciale de aprovizionare militară.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Rusia, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că se oferă alimente, încălzire și asistență medicală persoanelor care stau la coadă pentru a intra în Rusia cu vehicule la punctul de trecere a frontierei Logachevka.

Andrey Turchak, un oficial de rang înalt din cadrul partidului pro-Kremlin Rusia Unită, a declarat că un corp de voluntari a fost desfășurat pentru a-i ajuta pe cei care fug din Ucraina spre Rusia și a raportat peste 400 de vehicule la graniță.