• Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să avanseze până la granița cu Rusia, în nordul regiunii Harkov, anunță presa locală.
  • În noaptea de 12 septembrie, trupele de ocupație ruse au lansat un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Harkov. 
  • Cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite.

UPDATE ORA 23.00

Orice noi măsuri de anexare a Ucrainei de către Rusia „nu vor fi recunoscute sub nici o formă”, i-a transmis marți cancelarul german Olaf Scholz președintelui rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică de 90 de minute, potrivit unui comunicat al guvernului german.

Scholz l-a îndemnat pe președintele rus să „găsească o soluție diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe o încetare a focului, pe o retragere completă a trupelor rusești și pe respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”.

UPDATE ORA 22.00

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping vor discuta joi despre Ucraina și Taiwan la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Samarkand, Uzbekistan, potrivit consilierului de politică externă al lui Putin, Iury Ushakov.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti, Ushakov a declarat că Beijingul are o abordare echilibrată față de Ucraina și înțelege motivele pentru ceea ce Rusia a numit „operațiunea sa militară specială”.

„În actuala situație dificilă, în fața sancțiunilor occidentale nelegitime, această cooperare demonstrează durabilitate, care continuă să se dezvolte progresiv, să ia avânt”, a declarat Ushakov, citat de RIA Novosti.

UPDATE ORA 21.00

Politicienii ruși au cerut demisia lui Vladimir Putin, în timp ce invazia sa în Ucraina continuă să stagneze. Grupul de 18 deputați municipali este al treilea care solicită public demisia președintelui, după anunțuri similare miercurea și joia trecută. Armata ucraineană continuă să împingă forțele rusești înapoi, eliberând teritoriul deținut de trupele lui Putin de la începutul invaziei.

Un guvernator regional din Harkov a afirmat că, în unele zone, trupele invadatoare au fost forțate să se întoarcă până la granița cu Rusia. Deputații municipali, care proveneau din districte din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino, au emis o declarație pe Twitter în care îi cer lui Putin să plece.

UPDATE ORA 20.00

Vladimir Putin nu va fi invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat marți surse diplomatice, citate de The Telegraph. Guvernul de la Kremlin este unul dintre cele trei guverne naționale cărora li s-a interzis să participe la funeralii, a adăugat publicația.

Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la funeraliile de luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey, aceasta fiind cea mai mare adunare internațională pe care Marea Britanie a găzduit-o în ultimele decenii.

UPDATE ORA 19.00

China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea globală „într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, a spus principalul diplomat al Beijingului, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două naţiuni, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Vladimir Putin, „relaţia dintre cele două ţări a fost întotdeauna pe drumul cel bun şi ambele părţi se susţin reciproc cu fermitate în probleme legate de interesele lor fundamentale”, a declarat Yang Jiechi ambasadorului rus Andrey Denisov în cadrul unei întâlniri de luni de la Beijing.

UPDATE ORA 18.00

Oficialii guvernamentali ucraineni solicită SUA sisteme de armament și muniție suplimentară, în contextul unei contraofensive majore care a reușit să împingă Rusia din orașe cheie din nord-estul Ucrainei.

Pe fondul acestui nou impuls, oficialii ucraineni au declarat în fața parlamentarilor americani că armata ucraineană are nevoie de noi echipamente pentru a susține această ofensivă. În mod specific, ei spun că au nevoie de sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot trage până la 180 de mile, potrivit unei surse care a văzut lista și a descris-o pentru CNN.

UPDATE ORA 17.00

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a îndemnat din nou civilii să părăsească satele din apropierea graniței cu Ucraina. Belgorod este adiacentă regiunii ucrainene Harkov.

Gladkov a declarat marți pe Telegram că a fost în satul Zhuravlevka, iar situația de acolo este dificilă, dar toate serviciile sunt la locul lor”, inclusiv forțele de ordine și polițiștii de frontieră.

„Continuăm să îi convingem pe oamenii care mai rămân în Zhuravlevka și Nekhoteevka să își părăsească temporar casele”, a adăugat el. Bombardamentele de-a lungul frontierei au afectat comunitățile de ambele părți, casele fiind avariate și câmpurile de cereale incendiate.

UPDATE ORA 16.00

Casa Albă a reiterat marți un optimism prudent în ceea ce privește recentele progrese ale Ucrainei pe teritoriul deținut de Rusia, John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicare strategică, afirmând că acestea au fost rapide și uimitoare”.

Cu siguranță au un anumit impuls, în special acolo în partea de nord-est a țării, în acea regiune Donbas. Ați văzut doar din acel raport cât de rapide și uimitoare au fost avansurile lor”, a declarat Kirby în timpul unei apariții la emisiunea Good Morning America”.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și membrii delegației ruse au primit vize de intrare pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, potrivit unei agenții de presă ruse care citează Ministerul de Externe

Rusia acuză de săptămâni întregi Statele Unite că nu acordă membrilor delegației ruse vize de intrare pentru a participa la cea de-a 73-a Adunare Generală, care își începe lucrările astăzi la New York.

UPDATE ORA 14.00

Luptele continuă în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, dar forțele ucrainene fac progrese bune, deoarece forțele sale sunt foarte motivate și operațiunea este bine planificată, a declarat marți ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, pentru Reuters.

Scopul este de a elibera regiunea Harkov și dincolo de aceasta – toate teritoriile ocupate de Federația Rusă. Luptele continuă. Este încă devreme pentru a spune că s-a stabilit un control deplin asupra regiunii Harkov”, a declarat Malyar într-un interviu.

UPDATE ORA 13.00

Serviciile secrete ucrainene consideră că Rusia se pregătește să reia atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojie ca parte a eforturilor Kremlinului de a viza infrastructura Ucrainei, în special sistemul energetic al țării.

Acest lucru vine după ce, timp de două zile, bombardamentele rusești au lăsat fără curent o mare parte din Harkov. Orice fel de atac asupra centralei nucleare din Zaporojie, cel mai mare reactor nuclear din Europa, ar putea avea rezultate catastrofale pentru regiune.

UPDATE ORA 12.00

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a avut cuvinte dure la adresa Germaniei și a reticenței acesteia de a se mișca mai repede în ceea ce privește trimiterea de tancuri de luptă și armament greu.

Când forțele rusești au invadat prima dată Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat o schimbare istorică de 180 de grade în politica privind cheltuielile de apărare și exportul de arme letale, angajându-se să trimită rachete și arme antitanc pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.

UPDATE ORA 11.00

Va dura ani de zile pentru ca pierderile suferite de Armata 1 de tancuri de gardă, împreună cu alte unități din Districtul Militar de Vest al Rusiei să fie reconstituite, estimează analiști din serviciul de informații militar al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

UPDATE ORA 10.00

Ocupanții primesc mesaje prin care Forțele Armate ale Ucrainei le oferă șansa de a scăpa cu viață din contra-ofensivă. Cel mai probabil, aceia care sunt răniți, vlăguiți, înfometați sau pur și simplu sătui de război vor alege să se predea urmând procedura indicată de ucraineni. Alternativele ar fi să moară în luptă sau să fie împușcați de detașamentele anti-dezertori pe care rușii le țin în spatele liniilor defensive pe fronturile din Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Până la 200 de cazuri de crime de război comise de forțele ruse sunt documentate zilnic în teritoriile ucrainene ocupate temporar și deja eliberate.

Pericolul altor pierderi de vieți omenești în orașele și în satele eliberate rămâne ridicat, întrucât peste șaptezeci de mii de kilometri pătrați, întinși pe zece raioane, sunt minate.

UPDATE ORA 08.00

Rusia continuă tactica de terorizare și de intimidare a civililor. Orașele Harkov și Lozova au fost lovite. Loviturile aeriene și bombardamentele, inclusiv cu MLRS, au deteriorat infrastructura locală din vecinătățile a 13 localități din raionul Harkov.


Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru îmbunătățirea stării de pregătire pentru luptă a brigăzii a 2-a separate de infanterie motorizată a Corpului 2 de armată al forțelor ruse angrenate teatrul de război ucrainean, comandamentul brigăzii a dispus să nu efectueze plăți militarilor care lipsesc temporar, inclusiv celor care urmează tratament medical.

Plățile vor fi reluate numai după prezentarea documentelor justificative, iar comandantul personal permite acest lucru.

UPDATE ORA 07.00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apărut luni seară la televiziunea de stat, prezidând o reuniune pe teme economice la care nu a făcut nicio referire la situația militară și a declarat că Rusia rezistă în fața sancțiunilor occidentale.

UPDATE ORA 06.00

Comandanții militari ruși au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă, a anunțat luni, pe pagina sa de Facebook, Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei.

Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea în comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva de a servi în condiții de luptă.

UPDATE ORA 05.00

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că forțele ucrainene au făcut progrese importante în contraofensiva lor împotriva trupelor rusești, deși este prea devreme pentru a prezice rezultatul.

UPDATE ORA 04.00

️Zelenski susține că forțele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătrați în Est și în Sud, de la începutul lunii septembrie.

În discursul său video de seară din 12 septembrie, președintele ucrainean Zelenski a mai spus că trupele ucrainene continuă să avanseze.

UPDATE ORA 03.00

Rusia începe evacuarea civililor din regiunea Belgorod, în zona frontierei cu Ucraina

Guvernatorul Vyacheslav Gladkov a ordonat locuitorilor din satele Juravlivka și Nehotiivka să-și părăsească gospodăriile. Trupele ucrainene sunt în Kozacha Lopan, chiar peste graniță, în teritoriul recent eliberat al Ucrainei.

UPDATE ORA 02.00

Comandamentul Operațional Sud (ucrainean):

În sud, forțele de apărare ucrainene au lansat peste 100 de lovituri asupra pozițiilor invadatorilor și asupra zonelor de concentrare a trupelor și echipamentelor militare inamice, precum și două lovituri asupra punctele de trecere cu pontoane din regiunea Kherson.

UPDATE ORA 01.00

Statul Major General (ucrainean): Armata Ucrainei a respins 6 atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Forțele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropierea localităților Novomykhailivka, Marinka, Krasnohorivka, Bakhmut, Mykolaivka Druha și Maiorsk, a informat Statul Major al Ucrainei pe 12 septembrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene au traversat râul Siverskiy Doneț pentru a prelua controlul asupra orașului Sviatogorsk, din regiunea Donețk. Orașul a fost capturat de ruși în urmă cu trei luni. Imaginile răspândite pe Twitter arată o fotografie cu drapelul ucrainean ridicat pe fațada clădirii consiliului orașului, precum și a unui luptător al Gărzii Naționale Vitali Markiv cu mesajul „Suntem în Sviatogorsk”.