• În timp ce trupele ucrainene își intensifică ofensiva în unele părți din regiunile Donețk și Luhansk, forțele rusești încearcă să câștige teren în alte părți, potrivit armatei ucrainene.
  • Statul Major General al armatei, a declarat că unitățile ucrainene au respins cu succes atacurile rusești în jurul orașului Bakhmut, în timp ce artileria rusă și loviturile aeriene au continuat să lovească așezările din apropierea liniilor de front din Donetsk.
  • Pe parcursul zilei, inamicul a efectuat 2 lovituri cu rachete, 8 lovituri aeriene și a efectuat 13 lovituri cu sisteme de artilerie cu rachete”, potrivit armatei.

UPDATE ORA 24.00

Kremlinul lucrează pentru absolvirea lui Putin de orice responsabilitate pentru înfrângerea suferită

Kremlinul „lucrează acum pentru a-l absolvi pe președintele rus Vladimir Putin de orice responsabilitate pentru înfrângerea suferită, dând în schimb vina pentru pierderea aproape întregii regiuni ocupate din Harkov pe consilierii militari subinformați”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, relatează The Guardian.

Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii sale din Harkov este „parte a unui efort de a atenua și de a devia criticile pentru un astfel de eșec devastator de la președintele rus Vladimir Putin și de a le îndrepta asupra Ministerului rus al Apărării și a comandamentului militar în uniformă”, arată Institutul.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Potrivit CNBC, Institutul a transmis că „oficialii Kremlinului și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg despre motivele înfrângerii rusești în regiunea Harkov, o schimbare marcantă față de modelul lor anterior de a raporta despre succesele rusești exagerate sau fabricate cu detalii limitate”.

UPDATE ORA 23.00

Forţele ucrainene au eliberat încă un oraş din apropiere de Herson Orașul Kiselivka a fost eliberat. „Ocupanții intră în panică, iar populația locală se află într-o stare de așteptare”, a declarat şeful consiliului municipal din Herson, Oleksandr Samoilenko pentru televiziunea ucraineană, conform CNN.

Comentariile lui Samoilenko nu au fost confirmate de armata ucraineană. Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a fost întrebată despre aceste rapoarte și a precizat că este „foarte rău și periculos pentru personalul militar atunci când oficialii și mass-media spun ceva despre așezări care nu au fost confirmate ca fiind eliberate de către comandament”.

UPDATE ORA 22.00

Ministerul Apărării din Ucraina a postat ceea ce oficialii cred că este o „camera de tortură” folosită de trupele ruse pentru a ține prizonierii ucraineni în orașul Balaklia, recent eliberat, din regiunea Harkov.

În celula este scrijelită pe perete, în ucraineană, rugăciunea „Tatăl Nostru“.

UPDATE ORA 21.00

Rușii au atacat cu rachete baraje din Krivoi Rog. Apele râului Inguleț în creștere, pericol pentru oraș

Opt rachete rusești au lovit miercuri orașul ucrainean Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk, sudul-estul țării), acestea fiind îndreptate spre structuri hidraulice, spun oficiali ucraineni, care avertizează că, în urma daunelor provocate acestor structuri, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru oraș, relatează The Guardian.

UPDATE ORA 20.00

Fostul parașutist rus, Pavel Filatiev, despre lipsa de dotare a armatei, jafuri și crime

,,Nu puteam să arunc armele și să fug, pentru că pentru un războinic asta înseamnă lașitate. Nu toată lumea înțelege acest lucru, dar suntem ținuți ostatici de propriul nostru patriotism” , a spus el, potrivit Al Jazeera.

UPDATE ORA 19.00

Putin nu consideră războiul din Ucraina o ,,greșeală”, spune Scholz

Vladimir Putin nu consideră că războiul din Ucraina este o „greșeală”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz într-o conferință de presă, întrebat despre întâlnirea sa cu președintele rus din ziua precedentă, potrivit AFP.

UPDATE ORA 18.00

Rapoartele despre sănătatea lui Putin sunt dintre cele mai contradictorii

Potrivit serviciului rusesc al BBC, în timpul Forumului Economic Estic care a avut loc pe 6 și 7 septembrie, până la 12 medici de la Spitalul Clinic Central de la Kremlin au monitorizat starea de sănătate a lui Putin.

Un asemenea număr de medici nu a fost prezent în anturajul dictatorului în anii precedenți. Medicii au zburat de la Moscova la Vladivostok cu 10 zile înaintea președintelui și au fost puși în carantină într-un hotel de pe insula rusă unde a avut loc forumul.

Bombardarea infrastructurii critice: Cabinetul de miniștri dă asigurări că JMA a elaborat planuri de evacuare

,,Evacuarea oamenilor va fi aplicată dacă nu se poate restabili infrastructura într-o perioadă scurtă – o zi, maxim două zile. Atunci, desigur, va trebui să luăm unele măsuri. Ne pregătim pentru acest lucru. Administrațiile regionale au elaborat planuri adecvate. Îi avem și ne vom ocupa și de ei” , a declarat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 17.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram un mesaj în care îi mulțumește comandantului forțelor terestre din Ucraina pentru recentele progrese în contraofensiva armatei ucrainene.

,,Puteți ocupa temporar teritoriul statului nostru, dar cu siguranță nu puteți ocupa poporul ucrainean. Puteți spăla mintea oamenilor, dar nu puteți face asta cu inimile ucrainenilor.

Îi mulțumesc comandantului forțelor terestre, Oleksandr Syrsky, tuturor soldaților noștri pentru eliberarea pământului ucrainean de inamic. Ne salvați oamenii, inimile, copiii și viitorul” a scris Zelenski.

UPDATE ORA 16.00

Papa Francisc a vorbit în mod explicit despre Ucraina în timpul vizitei sale în Kazahstan, unde participă la o conferință multi-religioasă.

La sfârșitul unei liturghii pentru aproximativ 6.000 de membri ai comunității catolice din Kazahstan, el a vorbit despre Ucraina, întrebând „de câte decese va mai fi nevoie” înainte de încetarea conflictului și reluarea dialogului, scrie Reuters.

De asemenea, Papa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reizbucnirea conflictului între Armenia și Azerbaidjan.


Peste 3,1 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin Marea Neagră începând cu luna august, notează Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucriana, un total de 134 de nave încărcate cu produse agricole au avut ca destinație țări din Asia, Europa și Africa.

UPDATE ORA 15.00

Volodimir Zelenski face o vizită surpriză la Izium

Izium, orașul recent recucerit din regiunea Harkov pe care Volodimir Zelenski îl vizitează astăzi, a fost lăsat devastat după ce forțele rusești s-au retras după luni de ocupație.

La fel ca o mare parte din restul zonelor recucerite din regiune, autoritățile ucrainene trebuie acum să facă bilanțul pagubelor și să obțină o imagine completă a ororilor care au avut loc sub când trupele rusești dețineau controlul asupra orașului de aproape 46.000 de locuitori.

UPDATE ORA 14.00

Viceprim-ministru: Rusia a cerut Ucrainei negocieri pe fondul contra-ofensivei.

Olga Stefanishyna a declarat pentru France24 că oficialii ruși au contactat Ucraina pentru a negocia în ultimele zile, o mișcare despre care crede că are ca scop stoparea avansului rapid ucrainean.

UPDATE ORA 13.00

Forţele de frontieră din Kirghizstan au raportat miercuri mai multe schimburi de focuri la graniţa cu Tadjikistanul, au relatat agenţiile de presă ruse citând oficiali locali.

Încăierările la frontieră dintre cele două ţări din Asia Centrală, ambele aliate ale Rusiei, nu sunt neobişnuite. Recent, gărzile de frontieră din Kirghizstan şi Tadjikistan au schimbat focuri de armă şi cel puţin o persoană a murit.

„Situaţia pe secţiunea Kirghizstan -Tajik a frontierei de stat este tensionată. Delegaţiile de frontieră ale celor două ţări continuă negocierile”, a anunţat serviciul de frontieră de stat.

Tensiunile sunt în creştere în spaţiul ex-sovietic. Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar marţi, a reizbucnit conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. Armenii au anunţat că mai multe oraşe din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, printre care Jermuk, Goris şi Kapan, au fost bombardate în primele ore ale zilei de marţi şi că au răspuns la ceea ce au numit o „provocare pe scară largă” din partea Azerbaidjanului, potrivit Reuters. În schimb autorităţile de la Baku au declarat că oraşul a fost atacat de armeni.

UPDATE ORA 12.00

Conducerea militară de la Moscova are în continuare nevoie de voluntari pe care să îi trimită să lupte în Ucraina. Căutările au ajuns printre în coloniile penale din regiunea Tula (Rusia).

Recrutorii promit condamnaților că li se va șterge cazierul judiciar în schimbul a minim 3 luni de serviciu militar în teatrul de război. Recidiviștilor sau condamnaților pentru infracțiuni deosebit de grave, li se propun contracte de minim 6 luni.

UPDATE ORA 11.00

În ziua de 13 septembrie, pentru a sprijini operațiunile grupurilor sale terestre, Forțele Aeriene ale armatei ucrainene au lansat peste 12 lovituri asupra punctelor de concentrare a efectivelor și echipamentelor militare inamice.

Unitățile de apărare aeriană ucrainene au distrus două avioane inamice (Suhoi-25 și Suhoi-24M), un elicopter de atac Mi-8 și o dronă. Unitățile de rachete și de artilerie au lovit 9 posturi de comandă de nivel de brigadă și batalion și 3 amplasamente unde inamicul și-a concentrat efectivele și echipamentul de luptă.

UPDATE ORA 10.00

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, soldații ruși au furat sute de mașini civile, încărcate cu alte bunuri jefuite, din regiunea Harkov.

Armata Ucrainei spune că trupele ruse continuă să fure mașini civile și să prade locuințele din sudul regiunii Zaporojie și Herson.

UPDATE ORA 09.00

Guvernul Ucrainei propune ca 50% din bugetul țării pe 2023 să fie pentru apărare și securitate. Alocările sunt echivalente cu 30,7 miliarde de dolari SUA, adică de patru ori mai mari față de 2022, spune prim-ministrul Denys Shmyhal.

Pe ansamblu, deficitul bugetar este prevăzut la peste 3 miliarde de dolari pe lună. Proiectul de buget urmează să fie dezbătut în parlamentul ucrainean.

UPDATE ORA 08.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat astăzi că țara sa deține controlul deplin asupra a peste 4.000 de km pătrați de teritoriu care a fost deținut de Rusia.

De asemenea, Zelenski a mai spus în timpul unui discurs susținut marți că alți 4.000 de km pătrați sunt în curs de stabilizare, relatează Reuters.

UPDATE ORA 07.00

Drumurile care duc la Balakliia, un fost oraș de pe linia frontului din provincia Harkov, recent recucerit de Ucraina, erau pline de resturi de război; carcase de tancuri rusești, lăzi de muniție abandonate și vehicule distruse erau împrăștiate de-a lungul drumurilor.

Trei dintre podurile de acces în oraș fuseseră aruncate în aer. Unul dintre ele fusese înlocuit cu un pod de pontoane, dar și acesta era scos din funcțiune după ce un camion s-a întors pe o parte în timp ce traversa. Mai multe case de la periferie au fost distruse, precum și fabricile și fermele pe care forțele rusești și ucrainene le foloseau ca baze.

UPDATE ORA 06.00

Ucraina și-a consolidat marți controlul asupra regiunii Harkov, arborând steaguri în orașele și satele ocupate de trupele rusești timp de șase luni și recuperând zone confiscate de Moscova în prima zi a invaziei lui Vladimir Putin.

Serviciul de frontieră de stat de la Kiev a declarat că a eliberat orașul Vovchansk, la câțiva kilometri de granița internațională. Soldații ruși au plecat duminică, a adăugat acesta, după uimitoarea contraofensivă ucraineană.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a cheltuit în mod ascuns peste 300 de milioane de dolari din 2014 pentru a încerca să influențeze politicieni și alți oficiali din peste două duzini de țări, potrivit unei telegrame a Departamentului de Stat recent declasificate.

Telegrama, semnată de secretarul de stat, Antony Blinken, și publicată marți, citează o nouă evaluare a serviciilor de informații cu privire la eforturile globale secrete ale Rusiei de a sprijini politicile și partidele care simpatizează cu Moscova. Cablograma nu numește ținte rusești specifice, dar afirmă că SUA furnizează informații clasificate unor țări individuale selectate.

UPDATE ORA 04.00

Forțele rusești au continuat să lovească astăzi o serie de instalații civile și de infrastructură civilă în toată partea de est și de sud a Ucrainei, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Prin intermediul atacurilor aeriene și al atacurilor cu rachete și sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, forțele rusești au atacat așezări din oblastul Luhansk și oblastul Donețk, în est, și din oblasturile Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Cherkasy, în sud.

UPDATE ORA 03.00

Statul major al forțelor armate ucrainene a avertizat că forțele rusești continuă să jefuiască pe măsură ce se retrag din teritoriile ocupate. Pe o porțiune de autostradă care se îndrepta spre teritoriul rusesc, oficialii ucraineni au observat vehicule civile cu numere de înmatriculare din regiunea Harkov, conduse de militari ruși și încărcate cu bunuri jefuite.

UPDATE ORA 02.00

Oficialii ucraineni au declarat că a existat o cameră de tortură înființată de armata rusă în Balakliia, acum eliberată. Serhiy Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din regiunea Harkov, a declarat că 40 de persoane au fost reținute în timpul ocupației.

UPDATE ORA 01.00

Începând cu 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov, recuperând peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de Rusia, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al apărării. Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupație rusă în aceste zone aproape pe toată durata invaziei.

ȘTRIE INIȚIALĂ

În timp ce trupele ucrainene își intensifică ofensiva în unele părți din regiunile Donețk și Luhansk, forțele rusești încearcă să câștige teren în alte părți, potrivit armatei ucrainene. Statul Major General al armatei, a declarat că unitățile ucrainene au respins cu succes atacurile rusești în jurul orașului Bakhmut, în timp ce artileria rusă și loviturile aeriene au continuat să lovească așezările din apropierea liniilor de front din Donetsk.

Pe parcursul zilei, inamicul a efectuat 2 lovituri cu rachete, 8 lovituri aeriene și a efectuat 13 lovituri cu sisteme de artilerie cu rachete”, potrivit armatei.

Armata a afirmat că în zonele din Harkov și Luhansk au avut loc jafuri pe scară largă din partea forțelor rusești care se retrăgeau. Statul Major General a precizat că pe autostrada Starobilsk-Luhansk, în direcția Luhansk, au fost reperate aproximativ 300 de mașini civile, majoritatea cu numere de înmatriculare de stat din regiunea Harkov – majoritatea pe remorci conduse de militari ruși”.

Acesta susținea că în sud, în jurul orașului Polohy, trupele rusești furau, de asemenea, mașini private. Iar în Nova Kakhovka, în regiunea Kherson, rușii au început să sustragă masiv mobilierul și aparatele de uz casnic din așezările abandonate temporar”.

CNN nu poate confirma afirmațiile armatei, dar au existat numeroase dovezi de jafuri în Harkov și în alte zone rusești ocupate anterior.

Statul Major General a mai afirmat că armata rusă a devansat absolvirea cadeților din unele academii ale Ministerului Apărării, cum ar fi Școala Navală Superioară de la Marea Neagră, pentru a suplini lipsa ofițerilor tineri.

Lipsa de comandanți la nivel tactic se datorează refuzului ofițerilor în rezervă de a semna contracte pe fondul evenimentelor recente. Nivelul moralului și starea psihologică a personalului inamic continuă să scadă”, a afirmat Statul Major General. Un număr semnificativ de militari nu se mai întorc în unitățile militare după terminarea concediilor”.