• Președintele Letoniei, Egils Levits, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială deoarece armata rusă, cândva puternică, este copleșită” de forțele ucrainene.
  • Apărarea eroică organizată de poporul ucrainean aduce succese … Operațiunea preconizată de președintele Putin s-a transformat într-un lung coșmar”, a declarat Levits miercuri în fața Adunării Generale a ONU.
  • El a respins, de asemenea, anunțul recent al referendumurilor ilegale” privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina la Federația Rusă ca fiind un alt semn de disperare.

UPDATE ORA 23:00

Departamentul Apărării a declarat că retorica președintelui rus Vladimir Putin, care amenință cu posibila utilizare a unei arme nucleare, nu va afecta ajutorul pe care SUA îl acordă Ucrainei.

În ceea ce privește declarațiile sau anunțurile venite din partea Rusiei, acestea nu afectează angajamentul departamentului de a continua să lucreze cu partenerii noștri internaționali și aliații noștri pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie în lupta pentru a-și apăra țara”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unui briefing.

UPDATE ORA 22:00

Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată că prima fază a mobilizării parțiale a Rusiei începe în mai multe regiuni rusești, în special în Caucaz și în Orientul Îndepărtat rusesc.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Videoclipurile de pe Telegram au arătat un grup de oameni recent mobilizați care așteaptă transportul, se presupune că în Amginskiy Uliss din regiunea Yakutiya, un vast teritoriu siberian – unde în traducerea unui videoclip se putea citi: 50 de băieți mobilizați merg în zona de operațiuni speciale”.

Un altul arată un grup de aproximativ 100 de soldați nou mobilizați care așteaptă pe aeroportul Magadan din Orientul Îndepărtat al Rusiei, alături de un avion de transport. Grupul primește instrucțiuni privind interzicerea fumatului și alte reguli în interiorul avionului și este avertizat că va fi frig în interiorul aeronavei și că nu există toalete la bord.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina și Regatul Unit – precum și alte țări europene – au fost invitate oficial să participe la prima reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc la 6 octombrie în capitala cehă Praga, a declarat joi, la Bruxelles, un înalt oficial al Uniunii Europene pentru jurnaliști.

Comunitatea politică europeană constituie o platformă de coordonare politică pentru țările europene de pe întregul continent”, a declarat oficialul de rang înalt.

UPDATE ORA 20:00

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat joi în fața parlamentului că guvernul său este pregătit să ia măsuri pentru a pune capăt” turismului și tranzitului rusesc prin Finlanda, potrivit postului public de televiziune finlandez Yle.

Trebuie să punem capăt călătoriei și turismului rusesc, cum să facem acest lucru este o întrebare mai complicată”, a declarat Marin reporterilor după ședința parlamentului, potrivit Yle. Evaluarea trebuie făcută foarte repede”, a spus Marin.

UPDATE ORA 19:00

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat joi că el crede că presupuse crime de război au fost comise în Ucraina, după ce a vizitat țara de trei ori pentru a investiga războiul.

„S-a văzut o varietate de distrugere a suferinței, iar acest lucru îmi întărește determinarea. Și constatarea mea anterioară că există motive rezonabile de a crede că au fost comise crime care intră în jurisdicția Curții”, a declarat Khan în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU în timpul reuniunii de joi.

UPDATE ORA 18:00

Un video de pe rețelele de socializare de la frontierele terestre ale Rusiei cu mai multe țări arată cozi lungi de trafic care încearcă să părăsească țara, a doua zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială”.

Au existat cozi la punctele de trecere a frontierei din Kazahstan, Georgia și Mongolia. O înregistrare video a arătat zeci de vehicule făcând coadă la punctul de control Zemo Larsi/Verkhny Lars de la granița dintre Georgia și Rusia în noaptea de miercuri spre joi. Această coadă pare să se fi prelungit joi. O înregistrare video a arătat o coadă lungă care se întindea în munții din spatele punctului de trecere, un bărbat comentând că aceasta avea o lungime de cinci-șase kilometri.

UPDATE ORA 17:00

Peste 1.300 de manifestanți anti-război au fost arestați în Rusia după anunțul președintelui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială miercuri, potrivit OVD-Info, un grup independent de monitorizare a protestelor. Unii deținuți au fost recrutați direct în armata rusă, a declarat pentru CNN purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, Maria Kuznetsova.

Între timp, guvernul britanic a confirmat eliberarea a cinci cetățeni britanici care au fost eliberați alături de doi veterani americani, pe măsură ce apar mai multe detalii despre schimbul de prizonieri dintre Ucraina și Rusia.

UPDATE ORA 16:00

În orașul Melitopol care este ocupat temporar, în apropierea pieței centrale a izbucnit o explozie

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus că ocupanții „au organizat un atac terorist într-un loc aglomerat pentru a acuza autoritățile ucrainene de teroare în ajunul pseudo-referendumului”.

„Frica, teroarea și eliminarea celor care nu sunt de acord sunt trei componente pe care Rusia le demonstrează constant în teritoriile ocupate. Și înainte de pseudo-referendum, epurarea în rândul propriului popor se intensifică”, a scris edilul.

Potrivit acestuia, ocupanții au detonat explozibilul în piața centrală a orașului omorând 6 soldați ruși.

UPDATE ORA 15:00

Traficul la punctele de trecere a frontierei rusești cu Finlanda și Georgia a crescut după ce anunțul de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin a stârnit temeri că bărbații în vârstă de luptă vor fi chemați să lupte în prima linie în Ucraina .

Prețurile pentru zborurile dus din Moscova către cele mai apropiate locații străine au crescut peste 5.000 de dolari (4.435 de lire sterline), majoritatea biletelor de avion fiind vândute complet în zilele următoare.

Fotografiile au arătat cozi lungi la punctele de trecere a frontierei cu Georgia.

UPDATE ORA 14:00

Cel puțin șase morți, într-o lovită cu rachete în centrul orașului Donețk

Separațiștii instalați de ruși în estul Ucrainei au anunțat joi că cel puțin șase civili au fost uciși și alți șase răniți într-o lovitură cu rachete într-o piață din centrul orașului Donețk, transmite Reuters.

„Armata Ucrainei trage în centrul orașului Donețk”, a declarat Alexei Kulemzin, primarul din Donețk, instalat de Rusia, într-o postare pe Telegram. „Conform informațiilor primite, șase persoane au fost ucise și șase persoane au fost rănite”, a mai susținut Alexei Kulemzin.

UPDATE ORA 13:00

Bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din Zaporojie

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat nouă rachete asupra Zaporojie, distrugând obiecte de infrastructură și clădiri rezidențiale, iar o persoană a fost ucisă, a informat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, citat de Kyiv Independent.

Rusia a bombardat și Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, cu un sistem de lansare multiplă de rachete, distrugând 17 case și ucigând un bărbat, potrivit lui Valentin Reznichenko, guvernatorul acestei regiuni.

UPDATE ORA 12:00

Medvedev: Armele nucleare strategice pot fi folosite pentru a apăra noi regiuni

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile unite Rusiei din Ucraina, transmite Reuters.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a susținut că vor avea loc referendumuri planificate de autoritățile instalate de Rusia și separatiste pe mari părți ale teritoriului ucrainean și că „nu există cale de întoarcere”.

,,Occidentul și toți cetățenii țărilor NATO în general trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale”, a avertizat Medvedev.

UPDATE ORA 11:00

Pierderile suferite de Rusia în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 55.510 de militari în Ucraina din 24 februarie, a transmis joi Statul Major al Ucrainei. De asemenea, Rusia a pierdut și 2.236 de tancuri, 4.776 de vehicule blindate de luptă, 3.630 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 169 de sisteme de apărare aeriană, 253 de avioane, 2194 elicoptere, drone și 15 bărci.

UPDATE ORA 10:00

Marea Britanie: Rusia a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina

Rusia ,,se va confrunta probabil cu provocările logistice și administrative” pe care le presupune recrutarea a 300.000 de militari în rezervă pentru a lupta în Ucraina, a susținut Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC.

Decizia Kremlinului de a înrola mai multe persoane în războiul din Ucraina este ,,efectiv o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina” , au transmis oficialii britanici.

UPDATE ORA 09:00

Zaporojie, bombardat joi dimineață

Secretarul Consiliului orașului Zaporojie, Anatolii Kurtiev, a anunțat joi pe canalul său Telegram că ,,infrastructura civilă a fost distrusă” și că „sunt victime” , transmite CNN. Atât presa pro-rusă cât și ucraineană au relatat că e vorba de cinci explozii.

UPDATE ORA 08:00

Zelenski a cerut ”o pedeapsă justă” împotriva Rusiei, în discursul transmis în fața Adunării Generale a ONU

Președintele ucrainea Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a ”încălcat într-o manieră neruşinată” principiile Națiunilor Unite și a cerut ,,o pedeapsă justă” împotriva Moscovei în discursul său transmis în format video în fața Adunării Generale a ONU de la New York, relatează AFP.

,,O crimă a fost comisă contra Ucrainei şi noi cerem o pedeapsă justă. (…) Pedeapsă pentru că a încercat să fure teritoriul nostru, pedeapsă pentru uciderea a mii de persoane, pedeapsă pentru tortură şi umilirea femeilor şi bărbaţilor”, a spus liderul de la Kiev, solicitând și înființarea unui tribunal special și a unui fond de compensare pentru victime.

De asemenea, Zelenski vrea ca Rusia să fie lăsată fără drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

,,Suntem pregătiţi pentru pace. Dar o pace onestă şi dreaptă”, a spus președintele ucrainean, explicând că pacea ar trebui să implice de la ,,răzbunare” la restabilirea integrităţii teritoriale până la ,,garanţiile de securitate”.

UPDATE ORA 07:00

Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”

„Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal”, a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP.

„Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme”, a adăugat șeful AIEA. Declarațiile lui Grossi au fost făcute miercuri după o reuniune privind situația la reprezentanța Franței la ONU, inaugurată de președintele Emmanuel Macron.

Șeful AIEA a transmis că a discutat și cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, dar și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

UPDATE ORA 06:00

Rușii mobilizați vor fi trimiși pe front după ce se vor antrena cel puțin o lună

Pregătirea cetățenilor ruși care vor fi mobilizați pentru a participa la „operațiunea militară specială” din Ucraina va dura mai mult de o lună, a declarat, miercuri, Viktor Bondarev, șeful Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse.

Desigur, nu vor ajunge acolo într-o lună. Vor ajunge acolo după ce se va lua decizia că da, acești oameni, aceste unități sunt pregătite pentru luptă” , a spus Viktor Bondarev într-un interviu pentru canalul TV Vmeste-RF.

UPDATE ORA 05:00

Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, inclusiv şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă, informează AFP.

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/358908763026666/

 ,,Am reuşit să eliberăm 215 de oameni”, cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic. ,,

În schimb, am dat 55 de oameni care nu merită nici regret, nici simpatie”, cei care ,,au luptat împotriva Ucrainei şi celor care au trădat-o” , a spus preşedintele ucrainean. Ca parte a acestei ,,operaţiuni pregătite de mult timp” , cinci comandanţi militari, ,,supereroi”, inclusiv şefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferaţi în Turcia, a spus Zelenski.

El a precizat că negocierile privind schimbul lor au fost ,,cele mai lungi, cele mai dificile”. Aceşti oameni vor rămâne în Turcia ,,în siguranţă absolută şi în condiţii confortabile” până la ,,sfârşitul războiului”, dar îşi vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit liderului ucrainean.

Un total de 188 de ,,eroi ai lui Azovstal şi Mariupol”, inclusiv 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbaţi, a spus el. „Vom face totul pentru a-i salva pe toţi cei aflaţi în captivitate în Rusia”, a promis Zelenski, potrivit căruia printre prizonierii schimbaţi se numără şi femei însărcinate. 

Zece prizonieri de război străini – cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat – al căror transfer din Rusia în Arabia Saudită mai devreme în cursul zilei, ca parte a unui schimb între Moscova şi Ucraina, a anunţat de diplomaţia saudită, fac parte din acest schimb, potrivit lui Zelenski. 

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadaţi în uriaşa oţelărie Azovstal de pe Marea Azov, se predaseră forţelor ruse între 16 şi 20 mai, după trei luni de lupte intense.

UPDATE ORA 04:00

China spune că poziția sa cu privire la suveranitatea Ucrainei nu se schimbă, după anunțul lui Putin de mobilizare a rezerviștilor

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a cerut părților „să participe la dialog și consultări și să găsească o modalitate de a rezolva problemele de securitate ale tuturor țărilor” în urma anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Federația Rusă și posibilitatea utilizării armelor nucleare.

UPDATE ORA 03.00

Site-urile de vânzări de zboruri din Rusia indică faptul că toate zborurile directe către țările care nu necesită vize rusești sunt epuizate cel puțin până vineri. Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, Erevan din Armenia și Baku din Azerbaidjan se numără printre cele care sunt pline, potrivit site-urilor de agregare a biletelor.

Termenul părăsirea Rusiei” a înregistrat o creștere bruscă a căutărilor în rândul rușilor în ultimele 24 de ore, potrivit Google Trends.

UPDATE ORA 02.00

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se află în prezent la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, vor avea o reuniune de urgență miercuri seară pentru a discuta despre recentele evoluții legate de războiul Rusiei în Ucraina, a anunțat în cadrul unui briefing de presă cel mai înalt diplomat al UE.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că reuniunea a fost convocată după un discurs al președintelui rus Vladimir Putin, pe care Borrell l-a descris ca fiind o amenințare implicită a liderului rus de a folosi arme nucleare.

UPDATE ORA 01.00

Valerii Zaluzhnyi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a declarat că mobilizarea parțială a Rusiei nu va speria Ucraina. Într-o postare pe Facebook, Zaluzhnyi a declarat că armata a descurajat agresiunea armată a Federației Ruse timp de 8 ani și 7 luni”, din primăvara anului 2014, când milițiile pro-ruse au apărut în estul Ucrainei.

Ofensiva pe scară largă a inamicului nu ne-a speriat. Mai mult, ne-am unit și am înfruntat inamicul cu demnitate. Anunțul de mobilizare în Rusia este o confirmare a acestui lucru”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Letoniei, Egils Levits, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială deoarece armata rusă, cândva puternică, este copleșită” de forțele ucrainene.

Apărarea eroică organizată de poporul ucrainean aduce succese … Operațiunea preconizată de președintele Putin s-a transformat într-un lung coșmar”, a declarat Levits miercuri în fața Adunării Generale a ONU. El a respins, de asemenea, anunțul recent al referendumurilor ilegale” privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina la Federația Rusă ca fiind un alt semn de disperare.

Aceasta este o încălcare flagrantă atât a legislației ucrainene, cât și a celei internaționale”, a spus el. Letonia nu va recunoaște legitimitatea acestor referendumuri și a rezultatelor lor. Fac apel la comunitatea internațională să facă același lucru”, a adăugat el.

Levits a declarat că, în pofida începerii unor acțiuni legale împotriva Rusiei de către Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională, există un vid juridic.

Nici o instanță internațională nu are jurisdicție în ceea ce privește, ca problemă principală, declanșarea unui război de agresiune, cea mai gravă încălcare a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional”, a spus Levits. Pentru a remedia această problemă, liderul leton a cerut comunității internaționale să formeze un tribunal special care să investigheze invazia Rusiei.