• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a chemat joi pe ruși să protesteze împotriva mobilizării parțiale” ordonate săptămâna aceasta de președintele rus Vladimir Putin.
  • În discursul său video zilnic adresat Ucrainei, Zelenski a declarat că mii de soldați ruși au murit deja în războiul care durează de aproape șapte luni.
  • Între 70.000 și 80.000 de ruși au fost uciși sau răniți în timpul războiului din Ucraina, potrivit unei estimări din august a Pentagonului.

UPDATE ORA 23.00

Aproximativ 600.000 de refugiați ucraineni înregistrați în baza de date cu număr național de identificare polonez au vârsta legală pentru a munci, iar peste 400.000 dintre aceștia și-au luat un loc de muncă legal în Polonia și plătesc impozite și contribuții la asigurările sociale.

UPDATE ORA 22.00

Exhumările din Izyum s-au finalizat. În total, au fost descoperite 436 de cadavre, dintre care doar 21 au fost militari ucraineni. Majoritatea celor decedați poartă semnele unor morți violente, iar 30 prezintă semne de tortură.

UPDATE ORA 21.00

Peste 6.400 de ruși au intrat joi în Finlanda pe cale terestră – un număr comparabil cu traficul din weekend, a scris vineri pe Twitter Matti Pitkäniitty, șeful Unității de Afaceri Internaționale din cadrul Poliției de Frontieră finlandeze.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aproximativ 3.227 de ruși au ieșit din Finlanda, a adăugat el. Comparând aceste date cu cifrele din august și septembrie, Pitkäniitty a spus că în Finlanda au sosit sâmbătă aproximativ 6.000 de ruși.

UPDATE ORA 20.00

Oficialii ucraineni spun că locuitorii din zonele ocupate de Rusia ignoră referendumurile organizate de autoritățile locale susținute de Kremlin, dar au recunoscut că, în unele cazuri, locuitorii sunt forțați să voteze.

Referendumurile, convocate marți în patru părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc, au fost denunțate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o farsă și se desfășoară cu puțini sau deloc observatori internaționali, în afară de delegații din Rusia.

„Nu există un referendum ca atare. Este o imitație. Locuitorii locali îl ignoră. Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota”, a declarat pentru CNN Andriy Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina a cucerit încă o așezare în regiunea Donețk, anunță armata ucraineană, care continuă consolidarea ofensivei în zona „trifrontierei” în care se întâlnesc regiunile Donețk, Harkov și Luhansk.

În urma acțiunilor de asalt, satul Yatskivka din regiunea Donețk a ajuns în mâinile ucrainenilor, a declarat Oleksii Hromov, adjunctul șefului Direcției Operațiuni a Statului Major General. Yatskivka se află la est de râul Oskil. Zone mari la vest de râu, inclusiv orașul Izium, au fost capturate de ucraineni într-o ofensivă bruscă la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 18.00

Rusia știe că vor exista „consecințe grave” dacă vor fi folosite arme nucleare în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Julia Chatterley de la CNN.

„Ei știu că vor exista consecințe grave. Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi”, a spus el. Comentariile sale vin după ce președintele rus Vladimir Putin a evocat miercuri, într-un discurs, spectrul folosirii armelor nucleare.

UPDATE ORA 17.00

Oficialii germani arată că țara este deschisă să îi primească pe rușii care încearcă să fugă din țară.

„Mulți dintre rușii care sunt acum chemați nu vor nici ei să ia parte la acest război. Acesta este un semn bun”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Hebestreit, în timpul unui briefing de presă obișnuit. „Trebuie lăsată o cale deschisă pentru ca rușii să vină în Europa și, de asemenea, în Germania.”

UPDATE ORA 16.00

În ultimele luni, SUA au comunicat în privat Rusiei că vor exista consecințe dacă Moscova va alege să folosească o armă nucleară, potrivit oficialilor americani.

Nu a fost imediat clar cum și când au fost trimise avertismentele. Departamentul de Stat a fost implicat, potrivit unui oficial. De asemenea, administrația Biden s-a sprijinit foarte mult pe canalele de informații pentru a comunica mesaje sensibile Moscovei pe tot parcursul acumulării și urmăririi războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv recent, în cadrul negocierilor privind americanii reținuți pe nedrept.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina contra-atacă

Un referendum pentru desprinderea de Rusia a teritoriilor cuprinzând regiunile Kursk, Belgorod, Rostov și Voronezh este pe cale a determina soarta a peste nouă milioane de oameni și, probabil, soarta războiului și a Rusiei.

9,056,942 de locuitori din Rusia sunt chemați să aleagă libertatea și egalitatea, independența justiției și oportunități în Europa.

UPDATE ORA 14.00

Traficul în Finlanda prin granița de sud-est cu Rusia continuă să fie aglomerat în urma ordinului președintelui Vladimir Putin de mobilizare militară parțială.

Forțele de frontieră finlandeze au publicat cifre care arată numărul de cetățeni ruși care intră în țară prin punctele de trecere a frontierei de la granița de est a Finlandei. Aproximativ 6.470 de ruși au sosit în Finlanda prin frontiera terestră joi, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 13.00

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar pentru înrolarea a 300.000 de soldați care să lupte în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recâștige controlul în conflict.

Iar prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea prezenta atacurile de recucerire a acestora ca un atac asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și susținătorii occidentali. Miercuri, Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a se proteja, o aluzie la armele nucleare.

UPDATE ORA 12.00

Au început așa-zisele referendumuri în teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă. Procesul va dura patru zile. Locuitorii din raioanele Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson sunt chemați să își exprime voința cu privire la alipirea la Rusia a teritoriului unde locuiesc.

Timp de patru zile, „votarea” va avea loc la domiciliul locuitorilor, „din motive de securitate”, scrie agenția rusă de presă RIA Novosti, controlată de stat. În ultima zi a așa-numitelor „referendumuri”, pe 27 septembrie, localnicii vor fi rugați să meargă la „secțiile de votare”.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul Apărării Federației Ruse a explicat că derogarea de la mobilizarea parțială se aplică și cetățenilor care lucrează „în cadrul operatorilor de telecomunicații ruși, care sunt implicați în asigurarea stabilității, securității și integrității funcționării facilităților de comunicații, a centrelor de prelucrare a datelor, precum și a mijloacelor și liniilor publice de comunicare ale Federației Ruse.”

UPDATE ORA 10.00

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat peste noapte că sunt posibile pene de curent dacă Rusia va elimina statele baltice din rețeaua comună de energie electrică.

Potrivit Reuters, aceasta a declarat: De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru faptul că Rusia ar putea deconecta Estonia, Letonia și Lituania de la rețeaua lor de electricitate. Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibilele pene de curent – asta include autoritățile publice, companiile și fiecare individ.

UPDATE ORA 09.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a publicat pe Telegram o actualizare a situației din regiunea sa pe timpul nopții.

În mesajul său, el spune că inamicul a continuat să terorizeze populația civilă din regiunea Harkov, bombardând așezările adiacente liniei de contact și graniței cu Federația Rusă. Există victime, inclusiv copii.

El relatează că trei persoane au fost rănite în Kupyansk, inclusiv doi copii – un băiat și o fată, în vârstă de șapte ani. Medicii evaluează starea lor ca fiind moderată. Synyehubov a declarat că un bărbat de 51 de ani a fost ucis de bombardamente în districtul Harkov.

UPDATE ORA 08.00

Încep voturile la referendumurile privind aderarea regiunilor ucrainene ocupate la Rusia

Presa de stat rusă anunță că a început votarea în unele dintre regiunile din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, unde Putin a anunțat referendumuri săptămâna aceasta.

Agenția de știri Tass afirmă: „Votul a început la ora 08:00 în RPD și RPL, precum și în regiunea Kherson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”.

UPDATE ORA 07.00

Cinci britanici eliberați din Rusia se întâlnesc cu familiile lor după mai multe luni de captivitate în care s-a temut că vor fi executați pentru că au luptat pentru Ucraina.

Un efort diplomatic major a stat la baza eliberării celor cinci britanici care, împreună cu doi americani, un marocan, un croat și un cetățean suedez, au fost eliberați miercuri de Rusia în Arabia Saudită.

UPDATE ORA 06.00

Mulți dintre ucrainenii schimbați în cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei prezintă semne de tortură violentă, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare ucrainene. Miercuri,

Ucraina a anunțat schimbul cu Rusia a unui număr record de 215 soldați încarcerați, inclusiv luptători care au condus apărarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

UPDATE ORA 05.00

Traficul la punctele de trecere a frontierei rusești cu Finlanda și Georgia a crescut după ce anunțul de mobilizare a stârnit temeri că bărbații în vârstă de luptă vor fi chemați pe frontul din Ucraina. Prețurile pentru zborurile dus-întors de la Moscova către cele mai apropiate localități străine au depășit 5.000 de dolari, majoritatea biletelor de avion fiind epuizate pentru zilele următoare. Fotografiile au arătat cozi lungi la punctele de trecere a frontierei cu Finlanda și Georgia.

UPDATE ORA 04.00

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora o clauză nedezvăluită din decretul de mobilizare al lui Putin prevedea înrolarea a 1 milion de rezerviști pentru a lupta în Ucraina. Aceasta este o minciună, a declarat Peskov ca răspuns la un raport al Novaya Gazeta.

UPDATE ORA 03.00

Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit documente de recrutare după anunțul de mobilizare. Printre cei chemați după anunțul lui Putin de miercuri se numără ruși reținuți în timp ce protestau împotriva mobilizării, a declarat grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

UPDATE ORA 02.00

În patru teritorii ocupate de Rusia au început pregătirile pentru organizarea de referendumuri privind apartenența la Rusia.

Provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Votul în aceste regiuni va avea loc de vineri până marți. Rezultatele sunt considerate ca fiind o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat deja că nu vor recunoaște rezultatele.

UPDATE ORA 01.00

Campania de recrutare în curs de desfășurare în Rusia este puțin probabil să genereze soldați eficienți și provoacă reacții interne semnificative pentru un câștig mic, a declarat grupul de reflecție Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare a campaniei ofensive rusești, publicată în urmă cu câteva ore.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a chemat joi pe ruși să protesteze împotriva mobilizării parțiale” ordonate săptămâna aceasta de președintele rus Vladimir Putin. În discursul său video zilnic adresat Ucrainei, Zelenski a declarat că mii de soldați ruși au murit deja în războiul care durează de aproape șapte luni.

Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați. Ripostați. Fugiți. Sau predați-vă în captivitatea ucraineană. Acestea sunt opțiuni pentru ca voi să supraviețuiți”, a spus Zelenski.

Între 70.000 și 80.000 de ruși au fost uciși sau răniți în timpul războiului din Ucraina, potrivit unei estimări din august a Pentagonului. Adresându-se protestelor anti-război în curs de desfășurare în Rusia, liderul ucrainean a declarat: poporul rus înțelege că a fost înșelat”.

Protestele din Rusia sunt un indicator al stării de spirit în rândul publicului din țară, a spus el.

Sunteți deja complici la toate aceste crime, crime și torturi ale ucrainenilor. Pentru că ați tăcut”, a spus Zelenski, adresându-se poporului rus.

Pentru bărbații din Rusia, aceasta este o alegere de a muri sau de a trăi, de a deveni infirm sau de a-și păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-și piardă soții, fiii, nepoții pentru totdeauna sau să încerce în continuare să îi protejeze de moarte, de război, de o singură persoană”, a spus Zelenski.