• Statele Unite vor aloca 12 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.
  • Autorităţile ucrainene au anunţat capturarea unui soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea.
  • Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 23.00

Ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, a declarat că acestea sunt „ore critice” după ce a purtat discuții cu omologul său suedez, Ann Linde, pe tema scurgerilor de gaz din Marea Baltică, în apropierea celor două țări. Discuțiile au avut loc în urma descoperirii a trei scurgeri de gaze în gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.

Anterior, marți, seismologii suedezi au declarat că au detectat luni două explozii subacvatice în zona din apropierea conductelor Nord Stream. Cauza incidentului este încă necunoscută, deoarece investigațiile continuă. Rapoartele inițiale – care nu sunt încă confirmate oficial – indică faptul că ar fi putut fi vorba de un act deliberat, potrivit unor oficiali occidentali.

UPDATE ORA 22.00

Martorii din Harkov raportează mai multe explozii puternice în apropiere de centrul orașului ucrainean. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleh Synehubov, a declarat pe Telegram: „Ocupanții au lovit la Harkov”, fără a da mai multe detalii. Primarul Ihor Terekov a declarat că au avut loc trei explozii care au întrerupt curentul electric în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

UPDATE ORA 21.00

Armata ucraineană a publicat o înregistrare video care arată că forțele sale au obținut noi câștiguri la est de râul Oskil din Harkov – care a fost limita recentei lor ofensive de succes. Unul dintre scurtele clipuri video publicate marți arată un soldat ucrainean ridicând steagul național în Kupyansk Vuzlovyi, o suburbie la sud de orașul Kupyansk – care a fost capturat la începutul acestei luni.

Alte clipuri arată trupele ucrainene intrând în sate mai la sud, aproape de locul unde se întâlnesc regiunile Harkov și Donețk. Aceste sate sunt Koroviy Yar și Ridkodub.

UPDATE ORA 20.00

Președintele georgian Salome Zurabișvili a descris așa-numitele referendumuri din zonele ocupate ale Ucrainei ca fiind un act cinic din partea Rusiei, care este „complet inacceptabil”.

Zurabishvili a cerut guvernului georgian să le „condamne categoric”. Ea vorbea în timp ce vizita un memorial în capitala Tbilisi, pentru cei care au murit în timpul conflictului din Abhazia, în urmă cu 29 de ani, când Georgia a pierdut controlul asupra teritoriului în favoarea separatiștilor pro-ruși abhazi.

„Știm ce sunt referendumurile atunci când sunt organizate pe teritoriul ocupat, în condiții de război”, a spus Zurabișvili.

UPDATE ORA 19.00

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la detenția a mii de manifestanți din Rusia care protestează împotriva ordinului de mobilizare parțială al președintelui Putin.

„Suntem profund tulburați de numărul mare de persoane care ar fi fost arestate în Federația Rusă pentru că au protestat după ce autoritățile au anunțat o mobilizare parțială a trupelor în contextul conflictului armat din Ucraina”, a declarat marți, într-un comunicat, Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

UPDATE ORA 18.00

Experții în domeniu au declarat pentru CNN că străinii pe care presa rusă de stat îi citează în mod obișnuit ca fiind observatori internaționali la așa-zisele referendumuri din patru regiuni din Ucraina încalcă numeroase principii internaționale de observare a alegerilor și nu fac altceva decât să se implice în „activism politic”.

„Ceea ce fac ei nu este deloc observare electorală”, a declarat marți Anton Shekhovtsov, care scrie rapoarte despre observarea falsă a alegerilor pentru Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice (EPDE), un ONG susținut de Germania și Uniunea Europeană. „Este o activitate politică care se deghizează doar în observare electorală”.

UPDATE ORA 17.00

Primăria din Mariupol spune că locuitorii din orașul ocupat din Donețk au primit mesaje prin care li se cere să se prezinte la „comisariatul militar”. Pe canalul său Telegram, consiliul a declarat că „ocupanții” își justifică demersul „prin faptul că Mariupol va deveni parte a Federației Ruse, conform rezultatelor pseudo-referendumului”.

Referendumurile din patru regiuni ocupate din Ucraina au fost criticate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind ilegitime și o „farsă”. Ultima zi de votare în astăzi.

CNN a relatat luni că oficialii ucraineni susțin că Rusia se folosește de așa-numitele referendumuri de secesiune din porțiunile ocupate din cele patru regiuni ucrainene ca un pretext pentru a înrola ucraineni în armata rusă.

UPDATE ORA 16.00

Numărul rușilor care sosesc zilnic în Georgia aproape că s-a dublat de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială pentru războiul din Ucraina, a declarat marți ministrul georgian de interne, Vakhtang Gomelauri, pentru presa locală.

„În urmă cu patru-cinci zile, 5.000-6.000 (de ruși) soseau zilnic în Georgia. Numărul a crescut la aproximativ 10.000 pe zi”, a declarat Gomelauri, citat de televiziunea publică georgiană, First Channel. „Presupunem că sunt în mare parte oameni care vor să se sustragă de la serviciul militar”.

UPDATE ORA 15.00

Kremlinul a declarat că nu exclude sabotajul ca fiind un motiv în spatele deteriorării rețelei de conducte Nord Stream, construită de Rusia în Marea Baltică, relatează Reuters.

Aceasta vine după ce Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat anterior că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune fără precedent într-o singură zi.

UPDATE ORA 14.00

Forțele ucrainene și cele rusești au fost implicate în lupte grele în diferite părți ale Ucrainei, relatează Reuters. Biroul prezidențial ucrainean a declarat că cel puțin 11 civili au fost uciși și alți 18 au fost răniți în urma ultimelor bombardamente rusești, adaugă AP.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că regiunea Donețk din estul țării sale – și a Rusiei – rămâne principala prioritate strategică, luptele deosebit de severe înghițind mai multe orașe, în timp ce trupele rusești încearcă să avanseze spre sud și vest.

UPDATE ORA 13.00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat la o întâlnire cu oficialii că fermierii se numără printre rușii care sunt înrolați în armată.

Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, iar toamna este un sezon aglomerat pentru agricultori, deoarece aceștia însămânțează grâu de iarnă pentru recolta de anul viitor și recoltează soia și semințe de floarea-soarelui. Semănatul grâului de iarnă a fost deja întârziat semnificativ din cauza ploilor.

UPDATE ORA 12.00

98.000 de cetățeni ruși au intrat în Kazahstan după ce Putin a semnat decretul mobilizării parțiale, potrivit datelor Ministerului de Interne al Kazahstanului.


Conform planului Moscovei, locuitorii din zonele pe care armata lui Putin le controlează în raioanele Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson sunt așteptați la secțiile de vot, după ce în primele patru zile de „referendum” au fost sfătuiți să stea acasă „din rațiuni de securitate”. În tot acest timp, „urna de vot” a venit la ușa „alegătorilor”, plimbată de „comisia electorală” sub pază înarmată, inclusiv cu ceceni de-ai lui Kadîrov.

UPDATE ORA 11.00

Armata Rusă va instala curând un punct mobil al biroului militar pentru încorporare la PCTF Verhnîi Lars, pe sensul de ieșire din țară către Georgia, informează departamentul regional al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse.

Autoritățile ruse au decis să permită propriilor cetățeni să treacă granița pe jos, fiind planificate măsuri suplimentare în ceea ce privește ordinea publică și siguranța rutieră.

Această decizie a fost luată în urma unei întâlniri la fața locului la acest punct de control, cu participarea șefului Ministerului Afacerilor Interne al Osetiei de Nord, a șefului poliției rutiere, a șefilor departamentului de frontieră FSB pentru Osetia de Nord-Alania, precum și a organelor vamale nord-osetine.

UPDATE ORA 10.00

Locuitorii din Melitopol sunt obligați să voteze la așa-zisul referendum pentru rudele sau vecinii care nu sunt prezenți.

Primarul Ivan Fedorov spune că, din cauza prezenței scăzute la vot, ocupanții ruși îi obligă pe localnici să voteze pentru rezidenții evacuați. Melitopol ține de raionul Zaporojie.

UPDATE ORA 09.00

Marea Britanie impune sancțiuni împotriva a 92 de persoane fizice și entități juridice pentru rolul de susținere a așa-ziselor „referendumuri” din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Guvernul Marii Britanii a declarat că sancțiunile vizează oficialii ruși de rang înalt legate de „referendumurile” false ale Rusiei din raioanele Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina susține că unii recruți ruși din cadrul mobilizării în masă a Kremlinului sunt trimiși direct pe front fără a fi instruiți. Printre aceștia se numără personalul nou recrutat în Crimeea, precum și recruții din regiunea Lugansk, care au primit convocări de recrutare în ultimele zile.

UPDATE ORA 07.00

Organismul de supraveghere a energiei atomice al ONU a declarat că este pregătit pentru discuții privind crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică s-a întâlnit săptămâna trecută cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU pentru a discuta această posibilitate.

UPDATE ORA 06.00

Marea Britanie a anunțat 92 de noi sancțiuni ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia în Ucraina. Pachetul de sancțiuni îi vizează pe cei care au stat în spatele voturilor fictive, precum și oligarhi și membri ai consiliilor de administrație.

UPDATE ORA 05.00

Olanda și-a sporit sprijinul militar pentru Ucraina. Premierul Mark Rutte a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni ca răspuns la mobilizarea Rusiei și la referendumuri.

Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei un ajutor de 457,5 milioane de dolari pentru securitate civilă. Sprijinul a fost menit să salveze vieți și să consolideze forțele de ordine ucrainene, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken.

UPDATE ORA 04.00

Cozi lungi de vehicule s-au format la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia, în timp ce oamenii continuă să fugă de ordinul de mobilizare dat de Kremlin. Șeful unui punct de control din orașul Altanbulag a declarat că peste 3.000 de ruși au intrat în Mongolia prin acest punct de trecere începând de miercuri.

UPDATE ORA 03.00

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că Kremlinul se confruntă cu o sarcină descurajantă în încercarea de a calma poporul rus, mobilizând în același timp suficienți oameni pentru a continua să lupte, în ultima sa evaluare a campaniei ofensive rusești.

Grupul de reflecție a documentat proteste în cel puțin 35 de localități rusești la 25 septembrie și în cel puțin 10 localități la 26 septembrie și a declarat că poliția a continuat să reprime protestele, reținând în special câteva sute de femei în Yakutsk, Republica Sakha.

ISW a mai spus că anexarea planificată a Ucrainei ocupate ar putea avea loc înainte sau la scurt timp după 1 octombrie, data începerii ciclului normal de recrutare de toamnă al Rusiei, pentru a permite recrutarea forțată a civililor ucraineni pentru a lupta împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 02.00

Presa rusă a anunțat că referendumurile din patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt valabile cu o zi înainte de încheierea scrutinului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%.

Analiștii au calificat aceste afirmații privind prezența la vot drept flagrant falsificate. Agenția de presă de stat rusă TASS a declarat că luni, 26, prezența la vot a fost de 86,89% în Donețk, 83,61% în Luhansk, în Kherson de 63,58%, iar în Zaporojie de 66,43%.

UPDATE ORA 01.00

Consulul apesean reținut de Rusia

Agenția de securitate FSB a Rusiei a declarat luni că a reținut un consul japonez pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat acestuia să părăsească țara.

Consulul, Motoki Tatsunori, a fost eliberat după câteva ore de detenție, relatează Reuters. Înaltul purtător de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că acesta a fost legat la ochi, imobilizat și tratat într-un mod intimidant, ceea ce reprezintă o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite vor aloca 12 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Congresul SUA au convenit să includă această sumă, ca răspuns la o solicitare a administrației Biden, scrie Reuters, citând o sursă americană.

La începutul acestei luni, președintele american Joe Biden a cerut Congresului să ofere Ucrainei un nou ajutor militar și economic de urgență în valoare de 11,7 miliarde de dolari” , scrie Reuters, cu referire la sursa citată.