• Este a 215-a zi a invaziei provocate de Rusia în Ucraina.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAMS.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 24:00

Ministerul Apărării de la Moscova susține că nu va restricționa circulația rușilor

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că nu va restricționa circulația cetățenilor ruși în urma mobilizării militare decretate de președintele Vladimir Putin, scrie Ukrainska Pravda.

„În contextul mobilizării parțiale în Federația Rusă, nu sunt așteptate restricții privind circulația cetățenilor”, a transmis ministerul condus de Serghei Șoigu, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

https://t.me/mod_russia/20214

Mesajul nu precizează dacă este vorba despre circulația între entitățile constitutive ale Federației Ruse sau despre călătoriile în afara țării.

În același timp, presa rusă relatează că la granițe, unde s-au adunat acum mulți ruși, sunt tot mai frecvente cazurile în care polițiștii de frontieră refuză să le permită bărbaților eligibili pentru încorporare să părăsească țara.

UPDATE ORA 23:00

Statele Unite vor aloca 12 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Congresul SUA au convenit să includă această sumă, ca răspuns la o solicitare a administrației Biden, scrie Reuters, citând o sursă americană.

,,La începutul acestei luni, președintele american Joe Biden a cerut Congresului să ofere Ucrainei un nou ajutor militar și economic de urgență în valoare de 11,7 miliarde de dolari”, scrie Reuters, cu referire la sursa citată.


Un soldat rus implicat în atrocitățile de la Bucha a fost luat prizonier

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) afirmă că un soldat rus luat prizonier în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună are legătură cu una dintre atrocitățile comise la Bucha, în apropiere de Kiev, în luna martie, potrivit CNN.

Într-un comunicat publicat luni, agenția de informații susține că soldatul luat prizonier „a deschis focul cu o mitralieră”, alături de alți militari ruși, “asupra unei mașini pe autostrada din apropierea satului Zdvîjivka, districtul Bucha” la începutul lunii martie.

„Șoferul a murit pe loc”, iar grupul de soldați ruși a îngropat apoi trupul victimei într-o pădure, precizează agenția ucraineană.

SBU menționează că trupul șoferului a fost exhumat și trimis pentru examinare medico-legală. În acel moment, forțele ruse tocmai ocupaseră Bucha.

Respectivul soldatul rus a fost reținut în septembrie, în timpul luptelor din regiunea Herson, iar anchetatorii au dovedit implicarea acestuia în crima de la Bucha, mai susține SBU.

FOTO https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/posts/452036853689897

https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/posts/452036853689897

UPDATE ORA 22:00

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetățenie rusă avertizorului de integritate şi subcontractor al serviciilor de informații americane Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce acesta a dat în vileag amploarea operațiunilor secrete de supraveghere desfășurate de Agenția Națională de Securitate a SUA.

Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte zeci într-un decret prezidențial publicat luni pe site-ul guvernului rus.

Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate.

Autoritățile americane doresc de ani de zile readucerea lui în SUA pentru a fi judecat penal pentru acuzaţii de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de stat RIA Novosti că naționalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa.

Avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, a precizat la rândul său că Snowden nu este vizat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, decretat de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

„Nu a servit în armata rusă și, în consecință, conform legislației noastre actuale, nu intră în această categorie de cetățeni care sunt acum încorporați”, a declarat el pentru agenția de presă RIA Novosti.


SUA sunt pregătite să impună „costuri economice severe” Rusiei dacă va merge mai departe cu anexarea

Statele Unite „nu vor recunoaște niciodată” teritoriul ocupat de Rusia ca fiind „altceva decât… parte a Ucrainei” , a anunțat luni Casa Albă, în contextul în care liderii separatiști din patru regiuni ucrainene desfășoară referendumuri privind alăturarea acestor zone la Federația Rusă, potrivit CNN.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat, în cadrul unui briefing de presă de organizat luni, că „referendumurile de fațadă” reprezintă o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

„Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a trage Rusia la răspundere și pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a precizat Karine Jean-Pierre.

„În ceea ce privește ceea ce facem, suntem pregătiți să impunem costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei, împreună cu aliații și partenerii noștri, ca răspuns la aceste acțiuni pe care le vedem în prezent, dacă vor merge mai departe cu anexarea”, a mai spus ea.

„Veți auzi mai multe de la noi în zilele următoare în această privință”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

UPDATE ORA 21:00

4 civili, răniți în urma unui atac asupra orașului Kramatork

Un atac aerian rusesc efectuat luni asupra orașului Kramatorsk, din regiunea Donețk, a rănit patru persoane, informează The Kyiv Independent.

Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a anunțat că forțele ruse au lovit centrul orașului, avariind clădirile înalte. El a precizat că una dintre persoanele rănite se află în stare gravă.

UPDATE ORA 20:00

ONU: „Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”

„Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit”, a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând „eliminarea” tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, scrie AFP.

„Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare”, a declarat Guterres, în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

„Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească”, a adăugat el, estimând că „fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (…), nici încredere”.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la „toate mijloacele” aflate la dispoziţia sa pentru a proteja întrgul teritori rus, în contextul referendumurilor organizate în zonele ocupate din Ucraina, relansând astfel speculaţiile privind riscurile unui conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.


Țările de Jos își vor intensifica sprijinul pentru Ucraina

Olanda își va spori sprijinul acordat Ucrainei și va susține noi sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat luni premierul olandez Mark Rutte, potrivit Reuters.

În urma unei convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Rutte a anunțat că va intensifica răspunsul la mobilizarea Rusiei și la referendumurile de anexare organizate în zonele ocupate din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. „Mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai multă izolare a Rusiei. Din cauza mobilizării și a referendumurilor false ale Rusiei”, a scris premierul olandez, pe Twitter.

UPDATE ORA 19:00

Marea Britanie anunță un pachet de sancțiuni la adresa Rusiei ca răspuns la organizarea referendumurilor din Ucraina

92 de sancțiuni îi vizează pe cei din spatele ,,voturilor false” din cele patru regiuni ucrainene, precum și pe acele persoane care continuă să susțină războiul Rusiei, relatează The Guardian.

Printre cei 33 de oficiali care au fost sancționați în urma referendumului se numără Serghei Yeliseyev, șeful guvernului recent instalat la Herson, Ivan Kusov, ministrul educației și științei în așa-numita Republică Populară Luhansk și Yevhen Balitski, șeful administrației civile-militare din regiunea Zaporojie, susținută de Rusia.

Locuitorii din Melitopol, forțați să voteze la „referendum” pentru rudele și vecinii absenți

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, ocupat de forțele ruse, a declarat luni că autoritățile de ocupație merg din ușă în ușă pentru a-i obliga pe localnici, din cauza prezenței la vot „catastrofal de scăzute”, să voteze în locul membrilor de familie și vecinilor lor care au fost evacuați, informează The Kyiv Independent.

Autoritățile impuse de ruși la conducerea teritoriilor ocupate din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie organizează, în perioada 23-27 septembrie, o serie de referendumuri privind aderarea la Rusia.

Kievul și partenerii săi occidentali au denunțat aceste referendumuri ca fiind unele ,,de fațadă” și au anunțat că nu vor recunoaște rezultatul votului.

UPDATE ORA 18:00

Lituania a trimis Ucrainei 50 de vehicule blindate de infanterie M113

50 de transportoare blindate M113, donate de Lituania, au ajuns deja în Ucraina, a anunțat luni ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, potrivit site-ului de știri Delfi.

Arvydas Anusauskas a precizat că Lituania ia în considerare un potențial sprijin suplimentar pentru Ucraina, în consultare cu partenerii NATO.

UPDATE ORA17:00

11 birouri militare au fost incendiate în Rusia, de la începutul mobilizării

11 birouri de înrolare militară și 6 clădiri administrative au fost incendiate în Rusia de la începutul mobilizării, relatează portalul rus independent de știri Meduza, preluat de The Kyiv Independent.

Meduza a scrie că cel puțin 11 birouri de înrolare militară au fost incendiate în Rusia de când Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, miercurea trecută, pe 21 septembrie.

Rușii au încercat, de asemenea, să incendieze șase clădiri administrative în ultimele șase zile.

Publicația independentă notează că, în primele șase luni ale invaziei Rusiei în Ucraina, cel puțin 20 de comisariate militare au fost incendiate, însă după anunțul lui Putin privind mobilizarea, frecvența unor astfel de incidente a crescut semnificativ.

Ora 16.00

Kazahstanul, o fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, a declarat că aderă la principiul integrității teritoriale a statelor”, în timp ce patru zone ocupate de Rusia votează în referendumuri privind aderarea la Rusia. Referendumurile sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional și au fost respinse ca fiind un simulacru” de guvernele occidentale și de Kiev.

În ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, precum și în administrațiile militare din regiunile Zaporojie și Kherson, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor, al egalității suverane a acestora și al coexistenței pașnice”, a declarat luni purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Aibek Smadyarov, citat de agenția de presă de stat kazahă Kazinform.

Ora 15.00

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni cu cei mai importanți membri ai personalului său de securitate și militar și a discutat planurile pentru continuarea dezocupării” teritoriului ucrainean.

Participanții au ascultat informații despre situația operațională de pe linia frontului”, a precizat biroul președintelui într-un comunicat. Au fost luate decizii cu privire la acțiunile active ale forțelor de apărare cu scopul de a continua de-ocuparea teritoriului Ucrainei”.

Printre cei prezenți s-au numărat ministrul apărării Oleksiy Reznikov și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valery Zaluzhny.

Ora 14.00

Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit încă o cameră de tortură, la subsolul unei locuințe din satul Lîpții, din regiunea Harkov, unde reprezentanții așa-numitei „miliții populare a Republicii Lugansk” și armata rusă au ținut în captivitate locuitori pro-Ucraina, pe care i-au luat apoi cu forța în Rusia.

Ora 13.00

Ministerul Infrastructurii: încă 7 nave de marfă părăsesc regiunea Odesa. Cele șapte nave transportă peste 146.000 de tone de cereale. Aproape 220 de nave cu 4,8 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit porturile ucrainene de când Kievul și Moscova au semnat pe 22 iulie, fiecare separat, un acord mediat de ONU și de Turcia.

Ora 12.00

Rusia îi obligă pe prizonierii de război din închisoarea Olenivka să voteze la așa-zisul referendum. Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformării susține că rușii alcătuiesc un „batalion de cazaci” format din prizonierii de război ucraineni și îi forțează pe aceștia să ia parte la așa-numitul referendum pentru alipirea la Rusia a teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina.

Ora 11.00

Aproximativ 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, majoritatea femei și copii, se află în prezent în Rusia fără posibilitatea de a se întoarce acasă, iar rudele lor nu îi pot contacta, afirmă Olga Stefanișina, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană.

Ora 10.00

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pentru CBS News pe 25 septembrie că SUA au spus clar Rusiei că urmările utilizării armelor nucleare vor fi „oribile”.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jack Sullivan, a declarat că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la „consecințe catastrofale” dacă ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei. Sullivan a spus că Statele Unite nu vor juca un joc retoric de tip „tit-for-tat” (X și 0) cu Rusia.

Ora 09.00

Agenția rusă RIA Novosti publică un citat al lui Kirill Stremousov, unul dintre liderii administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată Kherson. Agenția relatează că acesta spune că anticipează că Kherson va deveni parte a Federației Ruse cât mai curând posibil, spunând:Opinia mea personală: acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece cu cât mai repede vom deveni parte a Federației Ruse, devenind un subiect cu drepturi depline, cu atât mai repede vom putea să ne stabilim o viață pașnică.”

Referendumurile organizate de autoritățile de ocupație din estul Ucrainei continuă și astăzi.

Ora 08.00

Într-un interviu televizat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană NASAMS (National Advance Surface-to-Air Missile Systems) de la SUA.

Vorbind pentru postul american de televiziune CBS, Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden și a confirmat că acum au sistemele în Ucraina. Pentagonul a declarat în urmă cu zece zile că urmau să fie livrate două sisteme. Cu toate acestea, el a spus că are nevoie de mai multe pentru a proteja cetățenii ucraineni.

Ora 07.00

Serbia nu va recunoaște referendumurile de anexare a Rusiei în zonele ucrainene ocupate, relatează Kyiv Independent.

„Referendumurile de anexare contrazic complet interesele noastre statale și naționale, politica noastră de abordare a integrității teritoriale, a suveranității și a principiului inviolabilității frontierelor”, a declarat Nikola Selakovic, ministrul sârb de externe. El a adăugat că țara sa va respecta dreptul internațional și Carta ONU.

Ora 06.00

Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în mai multe locații la est de Kramatorsk, un oraș situat în apropierea marginii estice a teritoriului controlat de Ucraina, a anunțat duminică armata țării.

Forțele de apărare au respins atacurile în zonele așezărilor Soledar, Vyimka, Kurdyumivka, Zaitseve”, au precizat forțele armate ucrainene într-un comunicat. Armata ucraineană a anunțat, de asemenea, că artileria sa a lovit zece ținte cu arme și echipamente militare rusești în partea de est a regiunii Zaporojie.

Ora 05.00

Duminică, doi parlamentari de rang înalt din Rusia au adresat plângeri cu privire la „mobilizarea parțială” a președintelui Vladimir Putin, după o primă desfășurare marcată de proteste, greșeli de redactare și un exod al cetățenilor care au fugit din Rusia.

Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației din Rusia, a declarat duminică că vede rapoarte despre „incidente eronate de mobilizare a cetățenilor”.

Astfel de extreme sunt absolut inacceptabile. Și, după părerea mea, reacția dură pe care o vedem în societate este meritată”, a spus ea într-o postare pe Telegram.

Ora 04.00

Concertele programate anul viitor în Polonia pentru legenda rock și co-fondatorul Pink Floyd, Roger Waters, au fost anulate pe fondul reacțiilor de respingere a poziției muzicianului față de invazia Rusiei în Ucraina. Live Nation Poland, promotorul concertului, a confirmat sâmbătă anularea, fără a oferi un motiv.

Un consilier municipal din Cracovia, un anume Łukasz Wantuch, a amenințat că va organiza o ședință în care va cere consiliului să mă declare Persona non grata” din cauza eforturilor mele publice de a-i încuraja pe toți cei implicați în războiul dezastruos din Ucraina, în special guvernele SUA și Rusiei, să lucreze pentru o pace negociată, în loc să escaladeze lucrurile spre un final amar care ar putea fi un război nuclear și sfârșitul întregii vieți pe această planetă”, a declarat Waters într-o declarație pe Facebook astăzi.

Ora 03.00

Ordinul de mobilizare parțială al președintelui rus Vladimir Putin i-a forțat pe tătarii din Crimeea ocupată de Rusia, a declarat duminică un reprezentant prezidențial în Crimeea la televiziunea Parlamentului ucrainean.

Pe teritoriul Crimeii ocupate, Rusia se concentrează asupra tătarilor din Crimeea în timpul mobilizării. În acest fel, Rusia încearcă să distrugă fondul genetic al tătarilor din Crimeea, care încă nu și-au revenit complet după 1944 (deportările). Bărbații sunt luați de la vârsta de 18 ani. Oamenii sunt forțați să fugă din Crimeea, ceea ce nu au mai făcut din 2014″, a declarat Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președintelui Ucrainei în Crimeea.

Ora 02.00

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a promis duminică că vor exista consecințe catastrofale dacă Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina și a declarat că SUA vor adopta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă Kremlinul își va duce la bun sfârșit referendumurile false”.

Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv. Acum, pe canale private, am explicat mai detaliat exact ce ar însemna acest lucru”, a declarat Sullivan pentru Chuck Todd în cadrul emisiunii „Meet The Press” de la NBC.

Ora 01.00

Anunțul lui Vladimir Putin privind creșterea numărului de recruți în armată pentru a susține invazia Moscovei în Ucraina arată că președintele rus a fost depășit în inteligență” de Kiev, a declarat premierul britanic Liz Truss într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Noul lider britanic, care preia puterea într-un moment de convulsii istorice, i-a spus lui Jake Tapper de la CNN, în cadrul emisiunii State of the Union”, că Putin a ordonat o escaladare militară imediată pentru că nu câștigă”.

A făcut o greșeală strategică, invadând Ucraina”, a spus Truss în primul său interviu cu o rețea americană, difuzat duminică.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat duminică că vor exista „consecințe catastrofale” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina și a declarat că SUA vor adopta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă Kremlinul își va duce la bun sfârșit „referendumurile false” , transmite CNN.

Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv. Acum, pe canale private, am explicat mai detaliat exact ce ar însemna acest lucru” , a declarat Sullivan.

În ceea ce privește alte consecințe împotriva Rusiei pentru referendumurile din teritoriile ucrainene ocupate, Sullivan a amintit declarația liderilor G7 de vineri și a spus că vor exista mai multe anunțuri din partea SUA în zilele următoare.

Ei au reiterat că vor exista consecințe și au specificat că acestea vor include sancțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni asupra entităților și companiilor din afara Rusiei care sprijină mașina de război rusă sau care sprijină aceste referendumuri false sau eforturile Rusiei” , a spus Sullivan.