• Armata ucraineană a declarat că dronele de atac de fabricație iraniană au fost folosite pentru a lovi portul Odesa, principala piață de desfacere pentru exportul de cereale ucrainene în cadrul unui acord încheiat în iulie.
  • Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a declarat pe Telegram că Odesa a fost atacată de drone kamikaze de pe mare”.
  • Oficialii americani au declarat anterior că Rusia a cumpărat drone de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 23:00

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, iar oamenii ar fi așteptat mai mult de 20 de ore pentru a trece granița. Numărul de treceri ale frontierei dinspre Rusia spre Finlanda s-a dublat în ultimele zile față de săptămâna trecută.

UPDATE ORA 22:00

O nouă lege semnată de Vladimir Putin prevede că trupele rusești care refuză să lupte, dezertează, nu se supun sau se predau inamicului ar putea acum să fie condamnate la o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, potrivit presei ruse. Legea a fost aprobată de parlament la începutul acestei săptămâni.

UPDATE ORA 21:00

Peste 730 de protestatari ruși au fost reținuți în Rusia

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Peste 730 de persoane au fost reținute în Rusia în timpul protestelor împotriva unui ordin de mobilizare, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, la trei zile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al țării de la cel de-al doilea război mondial.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că are cunoștință de rețineri în 32 de orașe, de la Sankt Petersburg până în Siberia.

Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legislația rusă, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate.

UPDATE ORA 20:00

Duma, camera inferioară a parlamentului rus, ar putea dezbate pe 29 septembrie proiecte de lege privind încorporarea în Rusia a părților ocupate de Rusia din Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția de știri TASS, citând o sursă anonimă.

Moscova a lansat vineri referendumuri privind aderarea la Rusia în cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei, atrăgând condamnarea Kievului și a națiunilor occidentale, care au respins voturile ca fiind o farsă și s-au angajat să nu recunoască rezultatele acestora, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19:00

China susține toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul său de externe, Wang Yi, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Wang a adăugat că prioritatea urgentă este facilitarea discuțiilor pentru pace, relatează Reuters. În discursul său, Wang a spus că soluția fundamentală este de a aborda preocupările legitime de securitate ale tuturor părților.

UPDATE ORA 18:00

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, iar oamenii ar fi așteptat mai mult de 20 de ore pentru a trece frontiera. De asemenea, numărul celor care trec frontiera dinspre Rusia spre Finlanda s-a dublat în ultimele zile față de săptămâna trecută.

UPDATE ORA 17:00

Europa ar trebui să se deschidă pentru rușii care fug de Rusia, spune președintele Consiliului European.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a îndemnat Europa să dea dovadă de deschidere față de cei care nu doresc să fie instrumentalizați de Kremlin, potrivit Politico.

Comentariile au fost făcute în urma discursului lui Michel la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, vineri, și vin înaintea unei întâlniri cheie a ambasadorilor UE, care va avea loc luni, în cadrul răspunsului integrat al UE la crizele politice (IPCR).

UPDATE ORA 16:00

Aproximativ 50 de soldați ucraineni sunt uciși în acțiune în fiecare zi.

Rata mortalității în rândul soldaților ruși este de cinci ori mai mare decât a soldaților ucraineni, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru ziarul Ouest-France.

UPDATE ORA 15:00

În teritoriile ocupate din Zaporojie, fizic nu există oameni care să voteze la referendum, anunță șeful ucrainean al regiunii  

Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie a transmis, sâmbătă, că fizic nu există persoane pentru validarea referendumului organizat de ruși, în condițiile în care trei sferturi din populația regiunii a părăsit teritoriile ocupate temporar.
„În ceea ce privește așa-zisul referendum. Subliniez că toate încercările de a numi aceste acțiuni „referendum” sunt fără valoare. În primul rând, în acest moment trei sferturi din populația teritoriilor ocupate temporar au plecat fie în Ucraina liberă, fie în străinătate. Adică, chiar și matematic va fi imposibil să se demonstreze că majoritatea populației a votat. Fizic nu există oameni acolo”, a scris Oleksandr Starukh.

De asemenea, potrivit oficialului ucrainean, nu există legi privind referendumurile locale nici Ucraina, nici cu atât mai mult în legislația rusă.

UPDATE ORA 14:00

Ucraina susține că a pierdut 9.000 de soldați în războiul cu Rusia Ucraina a pierdut 9.000 de apărători de când Rusia a lansat invazia la scară largă, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

„Dacă au deja pierderi de peste 50.000, noi estimăm pierderile la puțin mai mult de 9.000” , a spus Hanna Maliar. Pentru armată, numărul de inamici uciși este un indicator prin care se măsoară eficiența anumitor tehnologii de război.

„Există anumite numere, după care pot schimba tactica și pot prezice că, dacă inamicul are astfel de pierderi acum, atunci după ceva timp va începe să facă asta sau asta. De aceea nu am dezvăluit acest lucru”, a precizat Hanna Maliar.

UPDATE ORA 13:00

Belarus impune o interdicție a exporturilor de cereale timp de șase luni

Interdicția nu se aplică mărfurilor exportate pentru asistență umanitară internațională și nici transporturilor de tranzit.

Lista mărfurilor supuse interdicției include grâu, secară, orz, ovăz, porumb, hrișcă și mei.

Un decret similar al guvernului Belarus privind interzicerea exportului de cereale a fost semnat pe 11 martie a acestui an, interdicția fiind introdusă tot pentru șase luni.


Procuratura Generală a Ucrainei: războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis 391 de copii și a rănit alți 771, în șapte luni

Cel mai mare număr de victime a fost documentat în regiunea Doneţk, unde 400 de copii au fost uciși sau răniți.
Forțele de ocupație și așa-zisele autorități plătite de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate oferă recompense de până la 500.000 de ruble (cca. 8.800 de euro) pentru informații care să conducă la anihilarea grupărilor de diversiune-sabotaj ale armatei ucrainene care operează în spatele liniilor defensive rusești din raionul Zaporojie.

UPDATE ORA 12:00

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Oficiul Procurorului General al Ucrainei au stabilit identitățile a peste 4.000 de persoane implicate în organizarea așa-ziselor referendumuri în teritoriile ocupate temporar din Ucraina.

Printre cei identificați se numără reprezentanți ai forțelor armate ale Rusiei, reprezentanți ai „Ministerelor Afacerilor Interne” create de ocupanții ruși pe teritoriile ucrainene și șefi ai așa-numitelor „comisii electorale teritoriale”.

Garda Națională a Federației Ruse și poliția militară a Forțelor Armate Ruse asigură „securitatea” referendumurilor simulate. Aceștia sunt ajutați de colaboratori din administrațiile de ocupație și de structuri de securitate private, controlate de forțele speciale ale Federației Ruse.


Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU, pentru declanșarea unui „război neprovocat și nejustificat”.


Rusia caută să mobilizeze cât mai mulți tătari din Crimeea ocupată, spune Volodimir Zelenski. Reprezentantul președinției ucrainene pentru Crimeea, Tamila Tasheva, susține că sunt cel puțin 1.000 de bărbați tătari din Crimeea care au primit citație de mobilizare pentru armata lui Putin.

UPDATE ORA 11:00

Autoritățile pro-ruse au anunțat prezența la vot după prima zi a referendumurilor din Luhansk, Doneț, Herson și Zaporojie

În regiunile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, controlate de armata rusă, s-a încheiat prima zi de vot în cadrul unor referendumuri pentru aderarea la Federația Rusă, contestate atât de Ucraina, cât și de SUA și Occident.

Potrivit autorităților locale pro-ruse, prezența la vot în cele 4 regiuni a fost între 15 și 23 %, informează Interfax.ru.

În afara votului în cele patru regiuni, alegătorii își pot exprima opțiunile și în cele 201 secții de votare deschise în 84 de regiuni din Federația Rusă, au anunțat autoritățile pro-ruse din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

UPDATE ORA 10:00

Zelenski cere lumii să condamne „pseudo-referendumurile” din cele patru regiuni controlate de Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat lumea să condamne „pseudo-referendumurile” în desfășurare în patru provincii ale Ucrainei, informează The Guardian.

„Lumea va reacționa absolut corect la pseudo-referendumuri – vor fi condamnate fără echivoc”, a declarat Volodimir Zelenski.

În regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la așa-numitele referendumurile pentru unirea cu Rusia.

UPDATE ORA 09:00

O rachetă rusă a lovit un bloc de locuințe din Zaporojie. Sunt victime, anunță autoritățile ucrainene

Autoritățile locale ucrainene au anunțat, sâmbătă, că o persoană a fost ucisă și alte 7 rănite, după ce o rachetă trasă de armata rusă a lovit o clădire în Zaporojie, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Ca urmare a unui atac inamic la Zaporojie, o clădire rezidențială a fost avariată. Sunt victime. Serviciile de urgență lucrează deja la fața locului” , a transmis  Anatoly Kurtev, secretarul Consiliului Local Zaporojie.

„Din păcate, o persoană a murit, 7 persoane au fost rănite. Li s-a acordat asistență medicală” , a precizat Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Zaporojie.

UPDATE ORA 08:00

Mobilizarea în Rusia ar putea prelungi războiul, dar nu l-ar influența-spun experții Occidentali

Mobilizarea anunțată miercuri de Vladimir Putin riscă să prelungească războiul din Ucraina fără a inversa situația pe teren, potrivit experților americani, care consideră că amenințarea nucleară a Moscovei este îngrijorătoare, dar probabil inutilă.

Experții occidentali spun că armata rusă va avea dificultăți în a mobiliza atât de mulți oameni, iar noii recruți vor ajunge pe câmpul de luptă slab antrenați și demotivați. ,,Nu vor fi capabili să facă acest lucru bine”, a apreciat Dara Massicot, expert în Rusia la centrul de cercetare Rand Corporation, potrivit AFP.

,,Vor aduna oameni și îi vor trimite pe front cu o pregătire învechită, cu o conducere incompetentă și cu echipamente în stare și mai proastă decât forțele active” , a adăugat ea pe Twitter. ,,Îi vor trimite încetul cu încetul, pentru că nu se pot grăbi.”

UPDATE ORA 07:00

La Izium au fost exhumate 447 de cadavre, multe dintre aceste aparținând unor femei și copii

Vineri, exhumarea cadavrelor descoperite în groapa comună dintr-o pădure din orașul eliberat Izium a fost finalizată, au anunțat autoritățile ucrainene; în total, au fost exhumate 447 de cadavre, inclusiv ale unor copii, relatează Ukrainska Pravda.

„Exhumarea cadavrelor de la locul de înmormântare în masă din Izium a fost finalizată. Lucrările s-au desfășurat pe tot parcursul săptămânii, fără pauze. În total, au fost exhumate 447 de cadavre din morminte. Printre acestea se numără 215 femei, 194 de bărbați, 5 copii și 22 de militari.

În plus, au fost exhumate rămășițele altor 11 persoane, dar sexul acestora nu a putut fi stabilit”, a anunțat Ihor Klimenko, șeful Poliției Naționale a Ucrainei, pe Facebook

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, în care se află orașul Izium, a declarat că majoritatea cadavrelor exhumate prezintă semne de moarte violentă, iar 30 au urme de tortură.

Au fost găsite cadavre cu frânghii în jurul gâtului, cu mâinile legate, cu membrele rupte și cu răni provocate prin împușcare. Mai mulți bărbați au fost găsiți cu organele genitale amputate, a susținut guvernatorul regional.

UPDATE ORA 06:00

Rusia vrea să înroleze 1,2 milioane de oameni

Rusia intenționează să înroleze în armată 1,2 milioane de persoane, în cadrul mobilizării decretate de președintele Vladimir Putin, potrivit Meduza, care citează o sursă apropiată de unul dintre ministerele federale rusești, potrivit Ukrainska Pravda.

Sursa a precizat că s-a recomandat ca recrutarea din centrele regionale să fie „la minimum”, adăugând: „Se duc în zonele rurale, unde nu există mass-media, nu există opoziție și există mai mult sprijin” .

UPDATE ORA 05:00

Ucraina critică Iranul pentru că a livrat arme Rusiei

Ucraina a criticat vineri Iranul pentru livrările de arme către Rusia, în ziua atacului rus cu drone iraniane asupra oraşului Odesa, din sudul țării, în care a fost ucisă o persoană, informează AFP.

„Acestea sunt măsuri ale Iranului împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale a statului nostru, precum şi împotriva vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ucraineni”, a scris pe Facebook Serghii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit unei evaluări făcute de analişti britanici în domeniul informaţiilor, Moscova a desfăşurat drone iraniene în războiul său declanşat asupra Ucrainei, în condiţiile în care propriile stocuri de arme se reduc, notează Reuters.

UPDATE ORA 04:00

G7 condamnă referendumurile „de fațadă” organizate de Rusia în Ucraina

Liderii Grupului celor șapte mari democrații industriale (G7) au condamnat vineri referendumurile „de fațadă” organizate de Rusia în părțile ocupate din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, afirmând că este vorba de o încercare a Moscovei de a crea un „fals” pretext pentru a schimba statutul teritoriului suveran al Ucrainei, relatează Al Jazeera.

„Nu vom recunoaște niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas spre anexarea de către Rusia și nu vom recunoaște niciodată această anexare dacă ea va avea loc” , au scris liderii G7, într-o declarație comună transmisă de purtătorul de cuvânt al guvernului german.

UPDATE ORA 03:00

Șeful NATO avertizează Rusia că vor exista “consecințe grave” dacă va utiliza armament nuclear

Moscova știe că vor exista „consecințe grave” dacă vor fi folosite arme nucleare în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru CNN, avertizând că Rusia va folosi referendumurile ,,de fațadă” din zonele ocupate pentru a pretinde, ulterior, că propriul său teritoriu este atacat.

„Ei știu că vor exista consecințe grave. Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi” , a afirmat șeful NATO.

Declarațiile acestuia vin după ce președintele rus Vladimir Putin a evocat miercuri, într-un discurs, posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina.

„Transmitem aceste mesaje și o facem într-o manieră clară pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus Stoltenberg.

UPDATE ORA 02:00

Peste 6.400 de ruși au intrat joi în Finlanda pe cale terestră

Peste 6.400 de ruși au intrat joi în Finlanda pe cale terestră – un număr comparabil cu traficul din weekend, a scris vineri, într-un mesaj publicat pe Twitter, Matti Pitkäniitty, șeful Unității de Afaceri Internaționale din cadrul Poliției finlandeze de Frontieră, potrivit CNN.

Aproximativ 3.227 de ruși au ieșit din Finlanda, a adăugat el. Comparând aceste date cu cifrele din august și septembrie, Pitkäniitty a precizat că în Finlanda intrau, în zilele de sâmbătă din aceste două luni, în jur de 6.000 de ruși.

Anterior în cursul zilei de vineri, poliția finlandeză de frontieră a anunțat pe Twitter că la Vaalimaa și Nuijamaa – două puncte de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei – cozile de mașini au fost vineri mai lungi decât cele înregistrate cu o zi înainte.

Coada la punctul de trecere a frontierei de la Vaalimaa avea o lungime de aproximativ 500 de metri în jurul orei locale 9.00.

UPDATE ORA 01:00

Charles Michel cere suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU, relatează agenția germană de știri DPA.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat şi nejustificabil, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, în opinia mea, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.

„Utilizarea dreptului la veto ar trebui să fie o excepţie dar a devenit, am văzut, regula. O reformă este necesară şi urgentă”, a precizat Michel, într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU la New York.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate – China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia – au drept de a-şi folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea de decizii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în mod repetat ca Rusia să-şi piardă dreptul de veto în Consiliul de Securitate în timp ce este angrenată în acest război.


Armata ucraineană a declarat că dronele de atac de fabricație iraniană au fost folosite pentru a lovi portul Odesa, principala piață de desfacere pentru exportul de cereale ucrainene în cadrul unui acord încheiat în iulie.

Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a declarat pe Telegram că „Odesa a fost atacată de drone kamikaze de pe mare”. Oficialii americani au declarat anterior că Rusia a cumpărat drone de fabricație iraniană.

Potrivit armatei, „două drone au distrus clădirea administrativă din zona portuară, iar serviciile de salvare sting un incendiu”. Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare civile din regiunea Odesa, a confirmat că două dintre drone au lovit clădirea administrativă din apropierea portului, ucigând cel puțin o persoană.

Comandamentul operațional Sud a declarat că explozia a avariat mai multe clădiri din jur. O dronă Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării de către forțele de apărare aeriană, potrivit armatei.

Într-un al doilea atac de vineri, patru drone de fabricație iraniană care se apropiau de orașul Odesa au fost doborâte, a declarat Comandamentul Operațional Sud. De asemenea, armata a declarat că apărarea aeriană a doborât un avion de atac rusesc Su-25 în districtul Beryslav din regiunea Kherson.